Презареждане в Pfizer

Внезапната оставка на изпълнителния директор показа, че не всичко е идеално във фармацевтичния гигант

Работеше без почивка, често дори оставаше през нощта. Съпругата му отдавна го молеше да напусне компанията. Накрая изглеждаше изнемощял. "Трябва да презаредя батериите", заяви Джефри Киндлър, изпълнителен директор на най-голямата фармацевтична компания в света Pfizer... и подаде оставка. След четири години начело на американския гигант малцина очакваха подобен ход от мениджъра. Все пак по негово време Pfizer остана водещата компания в сектора, не на последно място и чрез мегасделката по придобиването на биотехнологичната група Wyeth за 68 млрд. долара.

Официалната причина за напускането на Киндлър беше от често срещания тип "по лични причини, да прекара повече време със семейството", но според запознати изпълнителният директор не си е тръгнал по собствено желание, а по искане на борда на директорите и недоволни институционални инвеститори. Въпреки водещата позиция във фармацевтичната индустрия групата е изправена пред сериозни предизвикателства. За да плати за придобиването на Wyeth, Pfizer намали наполовина дивидента си, а оттам падна и цената на акциите на компанията. От идването на власт на Киндлър през 2006 г. досега книжата са се обезценили с 30% (виж графиката), което никак не радва големите инвеститори, най-вече пенсионните фондове. А през 2011 г. изтича патентът на хитов медикамент, който е най-продаваното лекарство в света и носи годишни приходи от над 12 млрд. долара. От края на 2012 г. той вече ще бъде конкуриран от по-евтините генерични клонинги и приходите от него драстично ще намалеят. По-лошото е, че все още не е намерен негов заместник, след като се провалиха няколко изпитания в последна фаза на нови продукти, които струваха на Pfizer стотици милиони долари.    

А в началото беше толкова различно. Киндлър пое управлението през 2006 г., след като преди това беше главен адвокат на компанията. Въпреки че предишният му корпоративен опит като директор в Macdonald's няма нищо общо с компания като Pfizer, инвеститорите се надяваха, че като външен човек Киндлър ще се справи по-добре с реорганизацията на фирмата. Завършилият "Харвард" мениджър успя да преструктурира огромната дейност по продажбите на Pfizer, като я раздели на пет подразделения с по-голяма автономност.

Философията на изпълнителния директор беше по-скоро да се търси начин за разрастване чрез придобивания, а не чрез вътрешен растеж. Именно по тази причина Киндлър заложи на поглъщането на Wyeth в началото на 2009 г., което разнообрази портфолиото на компанията, но същевременно струваше десетки милиарди долари. По време на управлението си Киндлър съкрати над 14 000 служители и затвори заводи и лаборатории. Като капак през септември 2009 г. американското правителство наложи глоба от 2.3 млрд. долара на Pfizer за неправомерно рекламиране на свойствата на свои лекарства като подходящи за по-широк кръг пациенти.

Всички тези трудности явно се оказаха сериозно препятствие в личен план за Киндлър. Wall Street Journal цитира мениджъри на средно ниво в Pfizer, според които изпълнителният директор бил избухлив и сприхав с подчинените си. Според изданието новината за скандалите достигнала и до борда на директорите. Никой не може да каже дали точно те са натежали за "напускането" на Киндлър. На негово място бързо беше назначен Йън Рийд, ветеран с 30-годишна кариера в компанията. За Киндлър остава да започне предсрочно презареждане на батериите.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане