Сделките на 2010

Над 30 компании смениха собствениците си през годината. Някои по принуда

   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock

Малко на брой, по-трудни и твърде често сключени под натиска на обстоятелствата - запознайте се със сделките на 2010 г. Те са разнородна компания – от водеща национална телевизия до производител на сокове с финансови проблеми. Общото между тях обаче е кризата, която в повечето случаи дърпаше цените им надолу – къде само заради променените пазарни условия, къде поради факта, че в някои от случаите продавачите бяха притиснати от кредитори да се разделят с бизнеса си.

Най-голямата сделка за годината се оказа дългоочакваната продажба на bTV. Собствениците на телевизията бяха обявили плановете си още преди години, но едва сега сделката беше финализирана и така медията вече е собственост на Central European Media Enterprises (CME), в чието портфолио са още Про.БГ и Ринг.БГ (виж таблицата).

Буквално в края на годината пък друга медийна новина раздвижи пазара – тази за излизането на германската групата ВАЦ от България. Продажбата на вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа" и още няколко вестника и списания тепърва ще бъде обект на внимание не само за журналистите от тези медии, а и за всички в сектора.

Отдавна планирана беше и продажбата на останалия миноритарен дял на Цветелина Бориславова в СИБанк на основния собственик – белгийската KBC. Постепенното излизане на Бориславова от банката беше заложено като клауза още при продажбата на мажоритарния пакет през 2007 г. и се случи напълно по план – през 2009 г. тя се раздели с малка част от дела си, след това не взе участие в увеличаването на капитала на банката през лятото на 2010 г., а в началото на декември продаде и оставащите й малко над 16%.

Иначе във финансовия сектор като цяло беше доста тихо и спокойно откъм сделки. Единствената друга голяма промяна дойде по външна линия – животозастрахователната "Алико", както и 40% от "ОББ-Алико" вече са собственост на новия американски животозастрахователен гигант MetLife, който финализира покупката на животозастрахователния бизнес на AIG срещу 16.2 млрд. долара.

Диктувана отвън смяна на собствеността се очаква при Българо-американска кредитна банка и при Нова Люблянска банка. В края на годината стана ясно, че БНБ е разрешила и продажбата на до 33% от капитала на бутиковата Тексимбанк, които ще бъдат взети от дългогодишния клиент и миноритарен акционер в институцията – оръжейната компания "Аркус".  

Сред най-големите транзакции на годината е и продажбата на "Софийска вода", чийто мажоритарен собственик вече е френската Veolia. Компанията беше продадена в пакет с целия международен бизнес на досегашния собственик – британската United Utilities. Новият френски собственик плати общо 174.2 млн. британски лири за пакета, като от тях вероятно 150-160 млн. лв. са били именно за мажоритарния дял от 57.8% от българското дружество.

Раздвижване се усети и в телекомуникационния сектор, където най-активен беше "Мтел". Телекомът придоби интернет доставчиците "Спектър нет" и "Мегалан" за общо 72 млн. евро, като по този начин недвусмислено афишира намеренията си да конкурира БТК в предоставянето и на интернет услуги.

Самата БТК засега остава без промяна в собствеността, въпреки че и при нея отдавна се търси нов купувач. Сред големите сделки, които вероятно ще се случат през 2011 г., са и още продажбата на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3", веригата за техника "Техномаркет", както и бензиностанциите и нефтените бази на "Петрол".

За сравнително скромния обем сливания и придобивания си има много обективни причини. Обещаната, но несъстояла се приватизация обаче допринася чувствително към тенденцията. Нещо, което може бързо да даде тласък на корпоративните сделки, би било следващата година да видим нови акционери в "Булгартабак" и енергийните монополи.

Още от Капитал