Едно странно приятелство

Свързана с Цветан Василев фирма купи дял в завода за хартия на Николай Банев в Костенец

"Запознал съм се с бизнес плана на предприятието, той е абсолютно приемлив и то може да бъде съживено", Цветан Василев,  собственик на Корпоративна търговска банка
"Запознал съм се с бизнес плана на предприятието, той е абсолютно приемлив и то може да бъде съживено", Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Запознал съм се с бизнес плана на предприятието, той е абсолютно приемлив и то може да бъде съживено", Цветан Василев,  собственик на Корпоративна търговска банка
"Запознал съм се с бизнес плана на предприятието, той е абсолютно приемлив и то може да бъде съживено", Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Ако си мислите, че между Коледа и Нова година корпоративният живот спира, една борсова сделка от 27 декември може да промени мнението ви. Става дума за смяна в собствеността на иначе не особено активно търгувания завод за хартия "Костенец ХХИ". Интересното в сюжета не е размерът на сделката, която е едва за 360 хил. лв. Нито пък вероятно ще има големи размествания. Най-любопитното е, че така в общо начинание влизат две познати лица - основателят на бившия приватизационен фонд "АКБ форес" Николай Банев и собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Причината за сделката е тривиална за последните месеци - предприятието е закъсало заради кризата и има нужда от по-добре финансово обезпечен партньор, най-малкото за да пусне скъпите машини, в които преди време акционерите инвестираха.

Ето и детайлите -  80 510 акции (или около 34% от капитала) на завода, които са собственост на работническо-мениджърското дружество (РМД) "Марица 97", бяха продадени от фирмата "Телпром". Цената беше нищожна - около 360 хил. лв. за целия пакет (по 4.47 лв.), която е значително по-ниска от пазарната. През последните месеци нямаше сделки и котировките стояха на 6.50 лв., но през декември цената се вдигна до 22 лв. за акция. След Нова година през борсата минаха още 20%, но по 60 лв. за акция - сделка за близо 3 млн. лв., за която засега не се знае кои са страните и дали не е част от вече изтъргуваните акции.

Заедно на борда

Със своята над 100-годишна история заводът в Костенец със сигурност е претърпял редица трансформации, но по всичко личи, че най-сериозната тепърва предстои. Най-големят акционер в дружеството от години е Николай Банев. Той го приватизира с първата вълна на масовата приватизация през 1997 г. Десет години по-късно Банев предприе агресивна инвестиционна политика, като реши да инвестира около 60 млн. лв. в нова производствена линия, когенерация и газопровод. Кризата обаче доведе до забавяне на пуска на новите мощности. Сега, изглежда, новите акционери ще се заемат с оптимизация на процеса. "Пакетът акции е купен от фирма, свързана с Корпоративна търговска банка. Считам това за много положителен факт и приветствам влизането на банката в управлението", коментира пред "Капитал" Николай Банев. Той уточни, че пакетът пуснати акции не са негови, а на РМД "Марица 97". Това практически означава, че Банев остава мажоритарен собственик чрез няколко свои дружества, акционери в предприятието, с над 50% дял и по неговите думи той няма намерение да ги продава засега.

"Нямам преки отношения с придобиването на пакета акции", заяви Цветан Василев. Макар банкерът да отрече той или КТБ да участват пряко в сделката, той потвърди, че банката е кредитор на фирмата, купила акциите.

Ако се разгледа историята на "Телпром", се оказва, че думите на Банев и заемните отношения не са единствените връзки на Цветан Василев с дружеството.

"Телпром", която придоби 34% от капитала на "Костенец ХХИ", е собственост на "Телеком" -  дружество, в което равни дялове имат "АГП Дивелопмънт" и "Хедж инвестмънт България". Евгений Гълъбов участва в управлението както на "Телеком" и "АГП Дивелопмънт", така и на "НУРТС България", джойнт венчър между БТК и офшорната компания Mancelord Limited, представлявана в България от Цветан Василев. Другият собственик на "Телеком" -  "Хедж инвестмънт България", се държи от регистрираната на Британските Вирджински острови офшорна компания EFV International Financial Ventures, която е собственик и на контролираната от Василев ТЦ-ИМЕ. Чрез "Хедж инвестмънт България" Василев контролираше българските представителства на KIA и Subaru, преди да бъдат прехвърлени на друга фирма - "Афлик България", която се управлява от Янчо Ангелов, член на надзорния съвет на КТБ. Преди да продадат дела си през 2009 г., "Хедж инвестмънт България" заедно с Корпоративна банка бяха партньори с общо 34% (26% за "Хедж") при учредяването на "Литекс моторс" - завода за автомобили на Гриша Ганчев и китайската Great Wall.

Източник, запознат със сделката за "Костенец ХХИ", каза, че тя е реална, а новият акционер има намерение да продължи производството, защото направените през последните години инвестиции в ново оборудване гарантират потенциален ефективен бизнес.

В наследство

Как ще се сработят двата големи акционера засега не е ясно. От "Телпром" обявиха пред борсата, че искат да придобият пълен контрол върху дружеството. Но и без това, решенията са належащи и трябва да се вземат бързо.

"Това предприятие е фалирало от три години. Благодарение на факта, че вече има инвеститор, сега ще бъде съживено", каза Василев, като обясни, че банката е готова частично да финансира новата машина за производство.

Заводът за хартия е отчел загуба в размер на близо 1.8 млн. лв. през 2008 г. и 3.3 млн. през 2009 г. Приходите само за година са се свили почти двойно - от 12.4 млн. лв. през 2008 г. до 6.6 млн. през 2009 г. Резултатите от деветмесечието на миналата година показват, че компанията бавно се стабилизира (виж таблицата). Това се дължи на силно свиване на разходите и увеличение на продажбите на вътрешния пазар. Покачващата се цена на хартията не означава успех и не трябва да се подценява силата на евтината продукция, която излиза от Китай. Акционерите въпреки това са положително настроени. "Запознал съм се с бизнес плана на предприятието, той е абсолютно приемлив и то може да бъде съживено", казва Цветан Василев.