Когато цъфнат минзухарите

Туристите в зимните курорти се увеличават. Но снегът не стига

През седмицата опашките на лифтовете липсват
През седмицата опашките на лифтовете липсват    ©  Надежда Чипева
През седмицата опашките на лифтовете липсват
През седмицата опашките на лифтовете липсват    ©  Надежда Чипева

Осем са в зелено. Десет са в червено. Две са и с двата цвята. Този път зеленото не значи, че на пистата расте трева. Точно обратното - покрита е със сняг и отворена за скиори. Червената е затворена, а смесената е на кантар - може да се кара, но на собствен риск и с чужди ски, за да не се издерат личните. Такава е ситуацията под лифтовете на Банско в пиковия момент на зимния сезон. И все пак добре, че е изкуственият сняг, иначе и тези осем нямаше да стават за каране.

Картината не е много по-различна на Боровец и Пампорово. В средата на януари курортите официално отдавна са открили ски сезона, но реално правят молитви за сняг на фона на цъфналите минзухари.

Кой си е написал домашното

Ски курортите са изправени пред патовата ситуация между позитивните очаквания за броя на туристите и температурните амплитуди. И докато първото може само да ги радва, защото ще имат повече гости в сравнение с миналата зима, то второто се превръща в лош кошмар на всички в планината: собствениците на лифтовете, хотелиерите, туроператорите и всички, които разчитат на снега. Защото туристите са дошли да карат ски, а не да се разхождат по зелените полянки. Тази година за първи път курортите най-вероятно са осъзнали, че направените инвестиции в системите за изкуствен сняг не са били напразни. Ако през последните години не бяха редили оръдия по пистите, сега сезонът щеше да бъде повече от провал. Макар и изкуствен, този вид сняг позволява да се кара по част от трасетата.

През последните три-четири години и трите големи курорта с различен интензитет инвестираха в изкуствената покривка. В Банско в момента има 230 уреда, което по информация от курорта покрива 90% от територията.

В Боровец машини пръскат сняг върху всички писти в долната част на курорта. Между Коледа и Нова година, когато слънцето печеше здраво, по Ястребец се караше приятно, а преминаването покрай някое от оръдията оставяше усещането, че вали истински сняг.

Пампорово също хвана вълната на изкуственото заснежаване. Изградената система там включва 140 машини, съобщи изпълнителният директор на едноименната компания, собственик на лифтовете, Мариян Беляков. Изкуствената покривка заснежава 15 от общо 37 км писти.  "На Банско няма истински сняг. Когато паднаха температурите, започнахме да заснежаваме пистите една по една, докато стигнахме до седем. Сега се надяваме отново да застудее", коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен" – фирмата, която е собственик на лифтовете в курорта.

"В момента в Пампорово се кара навсякъде, където има инсталации за изкуствен сняг. Това е една от причините да имаме успешно начало на сезона", разказа Мариян Беляков.

Затегни щрамерите и нервите

И все пак, когато разчитат само на изкуствения сняг, курортите трябва да работят като в кризисна ситуация. Защото заснежаването само на част от пистите означава по-малко трасета за каране, по-големи опашки на лифтовете, изнервени туристи.

Между Коледа и Нова година, въпреки че беше работен ден, дълга опашка се виеше на кабинковия лифт в Банско. Чакането продължаваше с часове и наредилите се в 9 успяваха да се извозят нагоре към 11 часа.

Горе обаче ги очакваха не 15 писти, както при нормален снеговалеж, а наполовина по-малко. За по-бързите и опитни скиори беше истинско предизвикателство да лавират между купищата деца, групи на ски училищата и обикновени скиори. Струпванията на любители на снега изнервяха повече, отколкото да доставят удоволствие.

Немалко скиори се пускаха по веднъж-два пъти и се отказваха. И за да не се чувстват ощетени, че са си купили цяла карта, препродаваха я тайно на новите чакащи на лифта. Този тип вторичен пазар винаги се е случвал по лифтовете в България, но тази година се практикува активно. И то не само на Банско, а и на Боровец. Цвят в историята е фактът, че и чужденците вече се научиха да си препродават картите. Щом има кой да им ги купи.

Колкото по-малко, толкова по-малко?

Когато пистите не се изпълват на пълен капацитет и за да намалят препродаването на картите, някои курорти въведоха гъвкава ценова политика. Пампорово например от тази година пусна няколко промоции на карти в по-слабите моменти и като компенсация за това, че не може да се използват всички ски трасета. Там от началото на сезона имаше карти за по 25 лв., 38 лв. или 43 лв. на ден "Целта ни е да компенсираме по-слабите моменти с по-евтини карти", посочи Беляков.

Подобна е стратегията и на Чепеларе. Тъй като около Коледа нямаше достатъчно сняг по пистите, картите бяха с намаление.

"Купувам си карта за всички писти, а мога да я ползвам само на една малка част от тях. Би било редно да е с намаление", клатеше глава скиор на опашка на лифта в един от големите курорти. От инвеститорска гледна точка обаче намалението на картите не е приоритетно. Иван Обрейков посочи, че в Банско прилагат следната стратегия: информират кои писти се използват и скиорите сами преценяват дали да се качат.

"Лифтовете и оръдията за изкуствен сняг са инвестиция, която трябва да се избие. Когато се прави, никой не се интересува дали ще има достатъчно сняг. Инвестицията е една и съща", каза Обрейков. Той посочи, че само за подготовката на новия сезон в Банско са вложени 13 млн. евро в два нови лифта, култивирането на трасетата и машини за сняг.

На Боровец картата за пистите на Ястребец през седмицата е 25 лева, а за всички писти - 55. През събота и неделя картата за всички писти е 35 лева.

И все пак позитивно очакване

Неприятно, но липсата на достатъчно сняг и проблемите, които създават голите писти, се случват на фона на прогнозите за един по-добър сезон. Последните две зими бяха предизвикателни за българските курорти най-вече заради кризата: тя доведе до спад на британския пазар, на който се падат до 80% от броя на чуждите туристи. Най-силно беше засегнато Пампорово заради това, че чуждите туроператори спряха да летят до Пловдив – летището, от чиято дейност бизнесът в Пампорово е пряко зависим. От тази година на летище Пловдив се върнаха чартърите на туроператора TUI, нискотарифната компания Ryanair лети също дотам, редовните полети също имат ръст. Това върна и туристите към Пампорово, а очакванията са тази година там да има над 30-40% ръст. През миналата са били близо 140 хил.

Според записванията през туроператорите в Боровец също се очаква да има общо увеличение на туристите с между 5 и 10%, съобщи председателят на съвета на директорите на "Бороспорт" Нели Сандалска. Ръстът ще дойде както от британския, така и от руския пазар. Една от причините е, че тази година офертите "среден сезон" са били обявени по-рано за сметка на офертите "висок сезон". Тоест пакетите, които в момента се продават на тези пазари, вече са с промоционални оферти.

Продължава и потокът от Гърция. Едно от очакванията е кризата да доведе по съседски скиори, които преди са предпочитали Австрия.

Спорт на световно ниво

Позитивно за сезона ще се отрази и провеждането на Световната купа за мъже в Банско. Тя ще бъде през втората половина на февруари и се очаква да привлече хиляди допълнителни гости. Освен чисто номиналното измерение на ефекта "световно състезание в български курорт", спортната инициатива има и силен рекламен ефект. Няколко дни всички световни спортни медии предават от Банско. (Друг е въпросът, че за финансирането на Световната купа в Банско държавата отпусна от бюджета 2.5 милиона лева.)

Международното състезание обаче има отражение не само върху мястото, на което се провежда. Ползата е по-широка. Сегашната купа например съвпада с периода, в който са английските ваканции, тоест най-силното време за пътуване на британците. И тъй като в Банско голяма част от хотелите вече са запълнени и съобщението Stop Sale свети все по-често, записванията се пренасочват към другите големи ски курорта в страната.

Но за да се случи всичко това, трябва да има сняг. При това истински. И без да е нужно да питаме врачките, това ще е въпрос номер едно оттук насетне.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  sparti avatar :-|
  sparti

  Липсата на сняг не е такава, че да затрудни сезона. Чужденците така или иначе се нуждаят от повече време за планиране на зимната си почивка и ескат-не искат ще дойдат щом са платили вече
  По-скоро следващите сезони ще усетят ефекта на разочарованите туристи - трудно е да се върнеш там, откъдето спомените са за тъпканица и чакане по опашки

 • 2
  kosio avatar :-|
  Konstantin Bochkov

  Картите за писти за ползване на лифтовете ли са или за ползване на самите писти и отделно се плаща лифт?Малко ми е странно,ако има "такса писта",като изключвам случаите,в които се ползва изкуствен сняг.Звучи ми малко като "такса море".
  ПС. Нямам никаква идея как стоят нещата,питам информативно и ми е интересно скиорите какво мислят.Аз лично на планина съм само по хижите,на топличко,на масата и с винце:)

 • 3
  sssisko1970 avatar :-|
  sssisko1970

  не знам дали има някаква истина в статистиката,но не съм срещал някой който да е бил на нашите курорти(зимни,летни)и да изяви желание да се върне,живея в гърция и тези които ходят в бг на ски са ужасно бедните гърци и онези които са близо до бг,а относно снега ако се чете повече няма да е зле,нашите курорти са доста ниско и проблема със снега едва започва,така че е добре да се насочат към турове за минзухари или каквото и да е друго,но не и в нишата за каране на ски!

 • 4
  obektiven_new avatar :-|
  obektiven_new

  В Банско не намаляват картите за това, че скиорите ползват под половината писти. Забележете отношението:"Иван Обрейков посочи, че в Банско прилагат следната стратегия: информират кои писти се използват и скиорите сами преценяват дали да се качат." И това от фирмата, чиито бизнес се подкрепя с 2,5 милиона от държавата заради световната купа по ски!

 • 5
  antisocial avatar :-|
  antisocial

  Да го духат, кавали нещастни. За Банско - имала майка едно ми чедо тъпо македонско говедо. Поздрави от доломитите, тук сняг бол, и писти!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Пилците обикновено се броят на есен, важно е не дали на мърморковците по форумите им харесва обслужването и колко е дЛИбок снега, а дали банскалии (и хората в другите зимни курорти) ще направят оборот...... ако дадат накъсо Флик, още по добре.... тогава БВП е най голям... по всичко изглежда ще направят.......

 • 7
  danielcho avatar :-|
  Даниел Чо

  Бях на Боровец онзи ден. Беше топло и приятно време, а чакането за седящия лифт беше не повече от 5 минути. Неприятно стана към края на деня, когато се стопи изкуствения сняг и остана само поледица (... значи падам аз, и 30-50метра по корем! :-) ).

  Бих отишъл пак, ако имам възможност и 1-2 дена преди това са работили нормално!

 • 8
  tm_pz avatar :-P
  Todor Marinov

  Нека да е лято , а на по планините да си пасат кравите или там кво имат Предпочитам да ми е топло отколкото да мисля за Банско И без това държавата и обръчите и от монополи ни морят яко но поне бог е милостив :)

 • 9
  renegade avatar :-|
  renegat

  ...скоро сняг само от машини, а наоколо топло и трева зелена...НАЛИ НЯМАЛО ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ, НИТО ПОВИШАВАНЕ НА СРЕДНИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ...ТОВА учените и Костов са пак правят на невинни и объркват сезоните...докога ???...

 • 10
  plaats avatar :-|
  Луд Общественик

  До коментар [#9] от "renegat":

  браво брат - Косотов е виновен!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал