По-чистата вода струва по-скъпо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По-чистата вода струва по-скъпо

Мариана Итева, директор на "Веолия вода" за България: Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", има магистърска степен по бизнес администрация (MBA) със специализация международно бизнес развитие от Aston University във Великобритания. Работила е като представител на британската ВиК компания Cascal за България и Източна Европа, както и като представител за Източна Европа за друга британска ВиК компания - Severn Trent, а от 2003 до 2006 г. като техен представител в Русия. През 2009 г. Мариана Итева получава краткосрочно назначение в Отдела за търговия и инвестиции на британското посолство в Москва. От януари 2010 г. е директор за България в компания "Веолия вода".

По-чистата вода струва по-скъпо

Мениджърите на "Софийска вода" Мариана Итева и Иван Иванов пред "Капитал"

Калина Горанова
7353 прочитания

Мариана Итева, директор на "Веолия вода" за България: Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", има магистърска степен по бизнес администрация (MBA) със специализация международно бизнес развитие от Aston University във Великобритания. Работила е като представител на британската ВиК компания Cascal за България и Източна Европа, както и като представител за Източна Европа за друга британска ВиК компания - Severn Trent, а от 2003 до 2006 г. като техен представител в Русия. През 2009 г. Мариана Итева получава краткосрочно назначение в Отдела за търговия и инвестиции на британското посолство в Москва. От януари 2010 г. е директор за България в компания "Веолия вода".

© Надежда Чипева


Цената на водата, подобно на тази на тока и газа, си е извоювала славата на нещо спуснато от държавата. Тя представлява странен коктейл от социална политика и фирмени разходи, има неясни съставки и като правило бизнесът и гражданите гледат сметките си с недоверие и недоволство.

Сега водата отново ще поскъпва, като до края на месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да реши какво да е увеличението в София и Пловдив. Новите цени съвпадат и с влизането на нов собственик в "Софийска вода" - през есента на 2010 г. френската "Веолия вода" купи мажоритарния дял на британската United Utilities. За цената, приоритетните проекти и предстоящите промени потърсихме ръководството на "Софийска вода". Разговаряме с доскорошния изпълнителен директор на компанията Иван Иванов вече в ролята на прокурист и новото лице на "Софийска вода" Мариана Итева, директор на "Веолия вода" за България.

Помощ от приятел

Засега едри промени в дружеството не се задават. Поне в краткосрочен план не се мисли за смяна на името или мениджърите. Прегледът на "Софийска вода" от страна на новия собственик трябва да приключи в средата на февруари. "През целия декември екипи на "Веолия" от Унгария, Румъния, Чехия, Франция много активно работеха с нас в различни области, за да се анализира цялата дейност", обяснява Мариана Итева. Целта на визитите е да се направят препоръки за подобряването на работата и практиките на компанията да бъдат съгласувани с тези на фирмата-майка в Европа. "За разлика от предишния собственик, при който компанията се е управлявала като самостоятелна единица, ние смятаме "Софийска вода" за неразделна част от европейската "Веолия вода", продължава тя. "Преди нямаше изградената система да се комуникира с британския собственик бързо и да се получaват отговори в рамките на деня", разказва и Иван Иванов. Докато "Веолия" е много по-голяма компания, управлявала е много проекти.

Той не смята, че нещо може да бъде окачествено като провал до момента. "Има неща, които могат да бъдат оптимизирани и подобрени, но не мисля, че има нещо толкова критично", продължава той. Чуждите експерти са открили и добри примери - като лабораторията на "Софийска вода". В категорията на проблемните области попада преработката на утайките от отпадните води, които ще стават все повече и повече. За да реши задачата, компанията е изготвила проект за около 18 млн. лв., който е представен на общината.

Екологията струва пари

Точно екологичните аспекти на водната услуга като цената на пречистването са и причината за настоящите преговори между регулатора и столичния ВиК оператор. До момента от ДКЕВР обявиха, че е възможно увеличение от 6.25%, което ще осигури изпълнението на инвестиционната програма на компанията от 41 млн. лв. за годината. "В това увеличение не са взети под внимание нововъзникващите разходи на пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово и на някои други съоръжения, които се изграждат с европейско финансиране по ИСПА. В Кубратово предстои пускането на по-високо ниво на пречистване на водата от азот и фосфор, като това се прави за пръв път в България. Ще се изграждат и две пречиствателни станции по Рилския водопровод. Високопланинската вода по него снабдява около 25% от столицата. Тя се хлорира, но не се пречиства механично и при топенето на снеговете или при бури се получава мътност. Допълнителните операционни разходи на тези съоръжения не са взети под внимание при изготвянето на бизнес плана преди години.

Предложението на регулатора за 6.25% увеличение означава още 5 ст. на кубик за водоснабдяване, 2 – за канализация, и 1 ст. за пречистване. "Ние искаме още 8 стотинки основно за пречистване", обясняват от компанията. "Екологията струва пари. Това е истината", заявява Мариана Итева. Така в момента концесионерът преговаря за по-високи цени с 12-15%. Много вероятно е регулаторът да склони на нещо по средата, т.е. около 10%.

Дилемата ремонт или нова мрежа

Решението на регулатора ще стане ясно до края на месеца. Всъщност с по-високата цена гражданите основно плащат не самата услуга или загубите на вода, а инвестициите за подновяването и изграждането на мрежата. За целта дружеството има заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, като едно от условията по него е да не се изплащат дивиденти до 2015 г.

Най-скъпите за решаване проблеми на столицата във водната сфера са два: около 30% от града е без канализация и загубите на вода са над 55%. "Ако ни разрешат по-малко увеличение от необходимото, ще трябва да правим компромиси с инвестиционната програма. В същото време има неофициално искане от общината, ако ни се удаде възможност, да инвестираме 50 млн. лв. Такова е и нашето желание, тъй като през последните две години инвестирахме по 52 млн. лв. и виждаме, че дава ефект", обяснява Иван Иванов.

Остава въпросът в какво ще отидат те. "Според нас инвестициите през цената трябва да се насочат в подмяна на съществуващите съоръжения, а новата канализация да се финансира от други източници, като европрограмите", смята Иванов. Приоритетите на общината обаче са малко по-различни. "Те искат повече нова канализация. Така че се търси баланс между двете", допълва той. Основните канализационни проекти, по които компанията работи в момента, са в Симеоново, Горубляне и Надежда. "За Манастирски ливади имаме готови проекти, но не е ясно кога ще започне строителството. Специфичното там е, че жилищната инфраструктура се развива, преди да е уреден въпросът с инженерната", коментира той.

Тече, всичко тече

Стигаме и до въпроса със загубите на вода. "През миналата година ги намалихме с повече от 3%, т.е. вече са малко над 56%", отговаря Иван Иванов. И обяснява, че  да спре течът на 1 кубик вода е много по-скъпо, отколкото да се остави тя да изтече. "Тоест, ако хората в един момент не искат да плащат по-висока цена, би следвало да се примирят с това, че загубите ще са примерно 47%, но това не означава, че не трябва да ги намаляваме. Все пак трябва да пестим ресурса. Но е погрешно да се казва, че хората плащат по-голяма цена, защото има по-големи загуби. Хората плащат по-висока цена, защото има големи разходи за отстраняването им", допълва той.

Но защо все пак толкова бавно намаляват загубите? "Защото се инвестираше малко през годините и защото се задържаше цената изкуствено ниска", отговарят от компанията, като допълват какво трябва да се прави, за да се губи по-малко. Да се намалят търговските загуби, т.е. да се измерва по-точно и да не се краде вода. "Колкото можем, подменяме водопроводи, защото системата е голяма като метри, и на година успяваме да подменим 3-4%", обяснява Иван Иванов. Мариана Итева допълва, че това е и световният стандарт за подмяна, но трябва да се прави постоянно, докато в България ВиК мрежата е доста остаряла. От компанията казват, че методът, който дава най-добър ефект за тях, е намаляването на налягането, защото тръбите се пукат по-малко. Това обаче може да доведе до проблеми в по-високите сгради и компанията трябва да инсталира специални помпи.

За концесионерите и хората

Най-честите оплаквания на хората обаче не били свързани с налягането, а с разликата между измереното от общия приходен водомер, за който отговаря компанията, и сумата от всички измерени индивидуални водомери. Причините за разминаванията са различни. Например общият водомер може да измерва по-точно от индивидуалния или пък, тъй като не се дава достъп до жилищата, се прави неточна прогноза за консумацията, друг вариант е да няма изобщо монтирани водомери и да се отчита на база. "Това, първо, създава много големи затруднения и на нас, тъй като увеличава обема на работата – да измерваме и да фактурираме всички индивидуални водомери. И второ винаги остава едно съмнение у клиентите ни, че има нещо нередно", обясняват от компанията, като допълват, че икономиите ще станат огромни, ако се мине към схемата "един блок - един клиент", но никой не го обяснява на хората. Така "Софийска вода" ще има по-малко разходи. Но не е ясно как съседите ще се разбират помежду си.

Един развален водомер може да бъде сменен относително бързо. Измерването на одобрението на клиентите обаче не е толкова просто. Точно подобряването на имиджа на компанията чрез по-добро обслужване и по-силна комуникация с клиентите е един от основните приоритети. "Лошият имидж на компанията беше създаден основно от политиците. Винаги се намира някой, който да извлече дивиденти от това да ни атакува", коментира Иванов. Според Мариана Итева обаче донякъде и самата компания има заслуга, тъй като не достатъчно добре пропагандира и добрите неща, които прави. "Активите на ВиК операторите са под земята. Пречиствателните станции са извън града. Хората не ги виждат тези неща. Виждат само когато е разкопано", коментира тя. И разказва за колегите си от едно от предградията на Париж, които към сметката за вода прилагат таблица с химическия й състав, така че клиентите да могат да я сравнят с този на минералната. Дали ще изтече много вода, докато това се случи и в София?

Цената на водата, подобно на тази на тока и газа, си е извоювала славата на нещо спуснато от държавата. Тя представлява странен коктейл от социална политика и фирмени разходи, има неясни съставки и като правило бизнесът и гражданите гледат сметките си с недоверие и недоволство.

Сега водата отново ще поскъпва, като до края на месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да реши какво да е увеличението в София и Пловдив. Новите цени съвпадат и с влизането на нов собственик в "Софийска вода" - през есента на 2010 г. френската "Веолия вода" купи мажоритарния дял на британската United Utilities. За цената, приоритетните проекти и предстоящите промени потърсихме ръководството на "Софийска вода". Разговаряме с доскорошния изпълнителен директор на компанията Иван Иванов вече в ролята на прокурист и новото лице на "Софийска вода" Мариана Итева, директор на "Веолия вода" за България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  nigmand avatar :-|
  Елена Ангелова

  А, дали те откриха Америка с това изказване за цената и дали по света им спират водата през ден в половината случаи БЕЗ никакво предупреждение. Щото говорим само за пари, а?

 • 2
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  На мен лично ми омръзнаха ежедневните закърпвания на аварии от ВиК дружествата. Перфектен нов асфалт става на дупки заради старата им мрежа. Или да кандидатстват за фондове за подмяна на цялата система или пътищата ще са зле, а водата скъпа.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "..... би следвало да се примирят с това, че загубите ще са примерно 47%, но това не означава, че не трябва да ги намаляваме. Все пак трябва да пестим ресурса. ......"
  какво ще пестиш, бе аланкоолу, като водата за София идва от Бог от небето във вид на сняг и то в язовир, построен още 1951 с капацитет 650 млн.м3 чиста вода или по 300 м3 на калпак????? как ще я пестиш, като я върнеш на Бог или ще я бутилираш и продадеш в Сахара?
  Аман от умници, учили не доучили това и онова...
  Одите оправете водоснабдяването в Добрич... София и сама ще се оправи....
  ...........................................
  аман от скубачи на пари "естествени монополисти".....

 • 4
  sparti avatar :-|
  sparti

  Боби, в грешка си. Това е общия обем на язовира, използваемата част за питейни нужди е не повече от 400 млн м3, и то с известни уговорки относно последните 50-100 млн. От пестене на ограничен ресурс лошо няма, все пак едва ли желаем да имаме режим на водата.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "sparti":
  Не издребнявай, пестеливец на ресурси давани от Бог във вид на сняг! И как ще ги спестиш бе драги, като върнеш снега на Бог обратно с колетна пратка за да ти го "спусне" догодина????
  Или планираш инвестиции за да си запазиш водичка за след 100 години за "глобалното" затопляне....
  -----------------------------------------
  Те и затова кой от къде се пръкне, дои простолюдието, щото хем не знае хем готово да пести, какво не е важно ама да пести....
  Като плаща яко на разни фирми със мътни имена в името на не знам какво....
  ----------------------------------------
  Да те светна, най-малко трябва да се харчат паретата на хорицата за пестене на вода в София, щото калпавите комуняки още през 1951 построиха як язовир, а инж. Иван Иванов преди това "свърза" София и с Рила по "водна линия", За снега и пестенето му ти обясних...
  Ако не бяха подскачали демосратчетата 1990 сега и водата на р. Место щеше да е в София.... ама прост и злобен умора няма....
  ----------------------------------------
  Който иска да пести, да заповяда във ВиК Добрич, там поне от електроенергия нещо може да спести, щото водата дЛИбоко, не е като в София стотина метра над "терена".....

 • 6
  sparti avatar :-|
  sparti

  Ха кажи ми тази година де е снега, в съседната статия стана дума, че само снежните оръдия крепят пистите в България в момента. Или примерно да си припомниш зимата на 2007 как беше по отношение на снега?
  Ти умнико, освен че не си запознат с тенденциите на промяна на климата в България, май не помниш и жестокия режим на водата преди 17-18 години в София. Освен битовите неудобства, заболеваемостта от инфекциозни болести беше скочила в пъти, което винаги значи допълнително бъркане в джоба на данъкоплатците. И тогава имаше язовир Искър, и тогава имаше рилска деривация. Та Бог ли, не знам кой, си беше спестил от валежите и то не една, а няколко поредни години, язовира беше паднал под 300 млн м3 и за да става за нещо водата я помпаха яко с хлор. Та стойността на нещо дето си мислиш че ти е дадено наготово, го разбираш едва когато го нямаш.
  А понеже единствената възможност за излишния сняг за теб е да го върнем на Бог - предлагам ти по-реалния вариант да се пусне тази вода за 2-та ВЕЦ-а по-надолу (което и правят хората).

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "sparti":гутик преди да цепиш простотии, проучи системата на така наречените язовири, многогодишни изравнители, какъвто се явява язовир Сталин на около 150 м НАД София. С обем 650 млн. м3 вода и при население около 1.5 млн. човека това само прави 300 м3/човек, а за година човек харчи колко??? (не знаеш естествено) Така че само яз. Сталин (забравяме за рилският водопровод) осигурява вода на града за около 4 години. А 4 години под ред без сняг никаго не е било гутик...
  ---------------------------------------
  Преди 17-18 години в София на власт в София бяха рестипутите демосрати около брадатият козел и Янчулката и от простотия им "източиха" водата (главно тецовете, Кремиковци и промишлените предприятия - по лесно е с чиста вода когато кмета е п...а). Откакто ги изритахме, както сам виждаш, проблеми няма....
  ---------------------------------------
  Бог си знае работата със снега, досега не ни е подвел, умник по въпросите на водоснабдяването на София ...
  ---------------------------------------
  Ще те светна, че качеството на питейната вода в "обикновена" София, както си е днес, (извън витошкият водопровод) е в пъти по добро от това в градове като Виена, Будапеща, Берлин, Париж, Варшава, Прага, Брюксел, Лондон и още ред "приятелски" столици...
  ---------------------------------------
  Така брат, преди да се плякаш на пясъка, проучи въпросите... ако не ги разбираш си трай, не се хвърляй в "бой" ей така.... неподготвен...

 • 8
  renegade avatar :-|
  renegat

  ГЬОТУРДЖИИ СРЕДНОТО НА 12 е 6, а средното на 15 е 7.5, а не 10%...както винаги гьотуре... Софийската вода идва в столицата без пари - няма нужда от помпени станции и т. н. - за какво са тези 5 стотинки??? ЗА ДА ИМА ПОСЛЕ ПАК ПОСКЪПВАНЕ ЗА ПРЕчИСТВАНЕ. там сега е 1 стотинка - което е нищо...а там е основният проблем...пречистването на отпадните води...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "renegat":
  Понеже населението на София е просто, но амбициозно, не знае да смята, както сам установяваш, но "силно обича и мрази", затова Мафиянски и компания, дадоха на концесията водоснабдяването в София .......
  Водата от Бог, налягането осигурено от комуняките още 1951, язовира по високо на поне 100-150 метра от "терена на столицата", + инж. Иванов докарал и рилска вода..... що да не правим концесия, що да не стрижем овцете?
  Сам Бог велел, както се казва в такива случаи....ингилизите нефелни, ще ги сменим с франсета... келепир да става.....

 • 10
  petranica avatar :-|
  petranica

  ГАДНИ МАФИОТИ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.