С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 14 яну 2011, 17:43, 7079 прочитания

Италианската дилема: Руснаци или американци

Продажбата на ТЕЦ "Енел Марица Изток" 3 спря заради неразбирателство между различни държавни ведомства

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Продажбата на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" трябваше да е лесна и бърза. И да се превърне в една от най-големите сделки в България. Но вече няколко месеца процедурата е блокирана. Причината според едни източници е странно неразбирателство около политика за ограничаване на емисиите от парникови газове, според други - невъзможността на кандидата фаворит, американският инвестиционен фонд Contour, да намери финансиране. Така вторият потенциален купувач - руската "Интер РAO ЕЕС" става все по-възможен нов собственик.
Кои са кандидатите

До финалната права за придобиването на ТЕЦ "Mарица-изток 3" стигнаха американският инвестиционен фонд Contour и руската "Интер РАО ЕЕС".

Countour Global са специализирани в инвестиции в подценени енергийни активи и възобновяеми източници на енергия. Голяма част от съдружниците са с опит в региона (в Coca-Kola-Helenic) или пък са работил в американския енергиен гигант AES, който притежава ТЕЦ "Mарица-изток 1" и в началото на миналата година дори имаше намерение да придобие активите на Enel в България (вътрешните правила на компанията обаче не позволяваха концентрация на толкова големи средства на малък пазар като българския). Ако Contour влязат в ТЕЦ "Mарица-изток 3", това ще бъде най-големият актив в портфолиото им (поне според информацията, достъпна от сайта им).

"Интер РАО ЕЕС" пък е една от най-големите руски енергийни компании със специален интерес към трансграничните доставки на електроенергия. През 2006 г. компанията почти беше придобила ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Русе", но в последния момент се отказа. Според едната версия, тъй като държавата не е изпълнила техните условия, според друга, след като частните акционери в компанията са изразили несъгласие с високата цена. Преди години беше спрягана и за инвеститор в "Химко" - Враца.

Притежаваната от Enel централа беше предложена за продажба, тъй като италианската компания трябва да намали задлъжнялостта си. Придобитата през 2004 г. българска централа се оказа сред активите, които носят малка възвращаемост и е в неприоритетен за италианците пазар. Последният срок за продажбата, който президентът на Enel Фулвио Конти даде, беше до края на януари 2011 г., но той най-вероятно няма да бъде спазен. С очакваната цена между 600 и 800 млн. евро (за 100%), придобиването на ТЕЦ "Енел Mарица-изток 3" от нов инвеститор почти сигурно ще бъде най-голямата сделка през годината. Ако обаче се случи.

Близък до сделката източник обясни, че Contour Global са били пред подписване на предварителен договор, но такъв няма - основно заради притесненията им от евентуална нужда да закупуват квоти за изпускане на въглероден диоксид. И отрече фондът да има проблеми с намирането на средства за придобиването, каквато версия разви друг източник.


CO2 мъгла

Досега централите имат безплатни квоти и само ако надвишат отпуснатия им лимит, трябва да закупуват права за CO2. След 2012 г. безплатните квоти постепенно ще отпадат, като енергийният сектор ще е един от първите, които ще почувстват това. Първоначално, според националния план за разпределяне на квотите с емисии на парникови газове, ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" трябваше да закупи права, тъй като надвишаваше лимита си. По-късно, през 2009 г., планът беше променен под редакцията на Европейската комисия и централата получи значително по-голяма безплатна квота. Поради спада на икономиката в последните години за кратко Enel дори успя да се възползва от ситуацията и да изтъргува част от неизползваните квоти.

Въпреки това, ако централата работи на пълна мощност (през 2009 г. тя работи с 55% от разполагаемата си мощност, основно поради пускането в експлоатация на нови рехабилитирани блокове), изпусканите от нея количества CO2 може малко да прехвърлят отпуснатия й лимит. За 2011 г. той е малко над 6 млн. тона, докато през 2009 г., при намаленото производство, ТЕЦ-ът е изпуснал около 5 млн. тона въглероден двуокис. В момента средната цена на разрешителните е 15 евро на тон. Ако ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" заработи с 30% по-висока мощност, отколкото през 2009 г., т.е. да изпусне с половин милион тона CO2 повече от отредения й таван, това може да доведе до допълнителни разходи от 15 млн. лева (печалбата на компанията за 2009 г. е 84 млн. лева). Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева коментира за "Капитал", че това не би трябвало да е проблем. По нейните думи Enel може да кандидатства да й бъдат отпуснати нови лимити от резерва за нови участници на пазара, тъй като е въвела нови мощности.В началото на миналата година Enel отправя искане до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна във формулата, по която се изчислява цената на електричеството, така че в него да бъде отразена нуждата от закупуване на разрешителни за изпускане на CO2. В искането се посочава изрично, че става въпрос за недостигащи квоти, основно за периода 2008-2012. От централата на Enel в Италия отказаха коментари. Искането на Enel е подкрепено и от НЕК, тъй като държавната компания има задължението да компенсира "Енел Марица-изток 3" за допълнителни разходи, понесени от него в резултат на промяна на законодателството. Според консолидирания финансов отчет за 2008 г. Българският енергиен холдинг (в чиято структура е НЕК) вече е отделил провизии за евентуалната нужда от закупуване на квоти.

Въпреки че вероятността от поява на необходимост за закупуване на разрешителни за изпускане на CO2 е минимална (поне в близките години), новите инвеститори вероятно целят да се презастраховат.

Загубени в комуникацията

Оттук започват и странностите в цялата комуникация. ДКЕВР отказва включване на разходите за закупуване на допълнителни квоти в цената на електроенергията, като се мотивира със становище на министерството на екологията. В него се твърдяло, че допълнителните разходи не могат да бъдат включени във формулата, тъй като се нарушавало европейското законодателство, както и принципа "замърсителят плаща". Говорителят на Генерална дирекция "Действия за климата" Мария Коконен каза за "Капитал", че няма европейски правила за това дали квотите да бъдат включени в цените на електроенергията. По-късно от екоминистерството уточниха неофициално (поради това, че предстои заведеното от Enel дело срещу ДКЕВР във Върховния административен съд), че няма логика разходите за разрешителни да не се включват в цената на електричеството. "Енергетиката бе избрана да започне да купува разрешителните си за CO2 още през 2012 г. именно защото лесно може да включи тези тежести в цената си", коментираха експерти от министерството. И допълниха, че всъщност тяхната позиция е, че санкциите (а не разрешителните) не могат да бъдат прехвърляни в тарифите за електроенергията. Министерството може да наложи глоба например, ако замърсителят не е представил навреме документите за верификация на емисиите си.

Всичко това можеше да мине в графата "загубени в комуникацията", ако в случая не ставаше въпрос за сфера, която след няколко години ще бъде основен фактор в движението на цените на електроенергията в България. ДКЕВР има оправдания рефлекс всячески да се опитва да ограничава ръста на цените, за да предпази потребителите от допълнителни разходи. Често това води до опасното им подтискане или пък преразпределяне в полза на едни пазарни играчи за сметка на други. Ако причината за отказа към Enel е именно тази, то не е ясно какво ще стане през 2013 г., когато нуждата за закупуване на разрешителни за изпускане на CO2 ще увеличи сериозно разходите на тецовете. Ако безплатните квоти отпаднат изцяло, то за да запази се сегашното съотношение между приходи и разходи, регулираната от ДКЕВР цена на електричеството на ТЕЦ "Енел Mарица-изток 3" например трябва да нарасне с поне 25% (реалното оскъпяване ще бъде много по-малко).

Другият проблем е, че забавянето на това решение, на практика може да определи кой ще е инвеститора в ТЕЦ "Енел Mарица-изток 3", ако наистина единствено въпросът за разрешителните за изпускане на CO2 e основният проблем. Руснаците, които разчитат на нетърговско финансиране, могат да чакат дълго, докато американският фонд не може вечно да задържа средства за инвестиция, която може и да не се осъществи. Макар че това не засяга пряко държавата – продавач е италианската Enel, липсата на нормална комуникация между държавните ведомства явно може да определя и печелившите играчи в частни сделки.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БОРИКА започва да работи по проект за незабавни плащания БОРИКА започва да работи по проект за незабавни плащания

От първото тримесечие на 2021 г. потребителите ще могат да превеждат средства между банкови сметки в рамките на секунди

27 яну 2020, 1023 прочитания

Петролът падна с над 3% заради китайския вирус Петролът падна с над 3% заради китайския вирус

Опасенията за по-слабо търсене на суровината доведоха до понижение на цената на брента под 60 долара за барел

27 яну 2020, 1002 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Новата руска авантюра на ВР

Британският гигант залага бъдещето си на партньорство с държавната "Роснефть"

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10