От Русия с петрол

Сделката между BP и "Роснефть" носи много рискове. Заедно с 40 млрд. барела нефт

Договорът между ВР и "Роснефть" беше подписан в дружеска атмосфера
Договорът между ВР и "Роснефть" беше подписан в дружеска атмосфера    ©  Reuters
Договорът между ВР и "Роснефть" беше подписан в дружеска атмосфера
Договорът между ВР и "Роснефть" беше подписан в дружеска атмосфера    ©  Reuters

След екологичната катастрофа в Мексиканския залив миналата година мнозина предрекоха, че идва краят на BP като един от световните петролни гиганти. Година по-късно компанията обяви една от най-големите сделки в историята си, която ще й осигури достъп до мечтания за всяка западна корпорация руски петрол в Арктика и защита от враждебни оферти от по-големите конкуренти.

BP изненада инвеститори и акционери, когато на 14 януари представи алианса си с руската държавна компания "Роснефть". Съюзът набързо стана факт чрез обмен на акции между двете компании - "Роснефть" получава 5% oт BP, а BP - 9.5% oт руската група, които прибавя към дела си от 1.2%. Руснаците ще финансират покупката на дела в британския гигант (оценяван на около 7.8 млрд. долара) чрез пускането на нова емисия акции в близките месеци.

Пазарната капитализация на BP пострада сериозно заради петролния разлив след взрива на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив. Все още не е ясно точно колко големи ще са задълженията на компанията след всички искове и глоби от американското правителство. Но ако е успешна, сделката с "Роснефть" ще може да компенсира всякакви загуби.

Но преди новата сделка да започне да носи плодове, не бива да се забравят и

Рисковете

пред ВР и "Роснефть".

На първо място са американците, според които сделката може да има значително отражение върху националната сигурност на САЩ, тъй като руската държава ще държи дял в един от основните доставчици на петрол за американската армия. Сенаторът демократ Едуард Марки поиска новото партньорство да бъде разгледано под лупа в Конгреса. "Едно време BP означаваше Вritish Petroleum. С тази сделка се превръща в Болшой петролеум", заяви сенаторът.

Не бива да се забравя и противоречивият досегашен опит на ВР в Русия. През 2006 г. британците участваха в листването на "Роснефть" на борсата, за да покажат на Кремъл, че имат сериозни и дългогодишни амбиции в страната. Създадоха и джойнт венчъра TNK-BP за добив на петрол в Сибир и други райони. Британците поеха 50% от дружеството, а другата половина се държи от руски магнати. Компанията беше раздирана от жестоки спорове кой да дърпа конците. Напрегнатите отношения достигнаха своя връх през 2008 г., когато британският директор на TNK-BP и сегашен изпълнителен директор на ВР Робърт Дъдли беше принуден да избяга от Русия, без да получи подкрепа от Владимир Путин. С течение на времето напрежението се уталожи и днес компанията е един от големите производители в Русия. Но не всичко е розово, както показва и недоволството на руските партньори в TNК-BP, че не са били включени в преговорите с "Роснефть".

Чисто имиджово за ВР е риск и фактът, че "Роснефть" наследи иззетите активи от компанията ЮКОС, чиито бивш главен акционер Михаил Ходорковски от години лежи в сибирски затвор. Акционери в холдинговата компания на Ходорковски "Менатеп" вече се заканват да съдят британската група. "Менатеп" води дело и срещу руската държава за 98 млрд. долара в Европейския съд за човешки права.

И не на последно място, никой все още не може да каже колко успешна ще е сделката с "Роснефть" от чисто производствена гледна точка. Добивът от Карско море, което е част от Северния ледовит океан, трябва да започне в най-оптимистичния случай след десет години. Преди това са нужни милиарди долари за проучване и разработка. Въпреки че руската страна ще държи около две трети от общото предприятие, голяма част от първоначалното финансиране ще бъде осигурено от ВР. А никой още не може да каже какво точно има под тези ледени води и колко труден ще е добивът.

Оптимизъм

Но всички тези рискове и предстоящи трудности ще останат в миналото, ако очакванията на ВР и "Роснефть" се оправдаят. А те са за залежи от около 40 млрд. барела и 350 трлн. куб.м газ в Арктика. Експертите подкрепят оптимизма на британците. "BP все още е сред най-предпочитаните международни партньори от богатите на природни ресурси държави", заяви анализаторът Фадел Гейт от брокерската компания Oppenheimer пред сп. Petroleum  Economist. Бившият президент на Royal Dutch Shell Джон Хопфмайстер също не вижда рискове в сделката. "Въобще не става въпрос Русия да управлява BP или да диктува управленските действия на ВР в САЩ или някъде другаде по света", заяви бившият мениджър пред ВВС.

Плюсовете за руснаците също са очевидни. На първо място "Роснефть" ще получи опитен западен партньор с дълбоки джобове. "Сделката ще подпомогне трансформацията на Русия от икономика с разработен още по съветско време добив на природни ресурси в такава с нови, комплексни проекти, нуждаещи се от сериозни капиталови разходи и технологично ноу-хау", се казва в доклад на руската инвестиционна банка Renaissance Capital, според която сделката може да постави началото на нова ера в навлизането на големи западни компании в Русия. "А и бизнесът със суров петрол и природен газ е единствената наистина глобализирана част от руската икономика", уточнява Джеръми Уорнър, заместник главен редактор на британския в. Telegraph.

Политическите и производствените рискове винаги са били част от "живота" на големите петролни корпорации. След трагедията в Мексиканския залив ВР трябва да поема рискове, за да се върне в челото на индустрията. "Роснефть" просто е поредният такъв за британците.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  spyrogyra avatar :-|
  STOYNEV

  За британците? БП отдавна не е само на британска... Глобализация.

 • 2
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  Добре си изиграха картите,само да не направят някой разлив и на територията на Русия,че руснаците няма да са толкова мили колкото американците.

 • Димов

  До коментар [#2] от "darthsidius":

  Шегуваш ли се?!

  Говориш за страна, която е изпитвала ядрено оръжие срещу собственото си население (Тоцкия полигон '54); за държава, която държи в тайна от народа си най-тежката авария в световната ядрена енергетика (Чернобил '86).

  Ако има голям петролен разлив, причинен от фирма с руско участие под държавно покровителство, руснаците може изобщо и да не разберат!

 • 4
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  До коментар [#3] от "Димов":

  Димов успокой си нервите,не говорим за СССР ,а за Руската Федерация,колкото и да не ти се иска доста от нещата са се променили от комунизма насам.

 • 5
  destino avatar :-|
  destino

  До коментар [#4] от "darthsidius":
  И какво освен името се е променило според теб?
  Курск да ти говори нещо? Руският народ последни разбраха за трагедията. Норд ост говори ли ти нещо? А Беслан? А взривовете по блоковете в края на 90-те?

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Интересно е защо сте толкова загрижени за БП. Или пьк как Руската Федерация ще реагира на евентуална екологична катастрофа в Арктическия регион . Не е ли далечко от интересите на Бьлгария?

 • 7
  jddi avatar :-|
  Димов

  До коментар [#4] от "darthsidius":

  От върховете на властта в Кремъл, заети от офицери от КГБ, до манталитета на повечето обикновени руснаци, които ги преизбират - какво точно се е променило освен легализирането на черната борса и изоставянето на комунистическата религия?

  И кога на някого в Русия му е пукало за околната среда? Хахаха, "нямало да са толкова мили колкото американците"...

 • 8
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  в гълфа и в северно море не им ги щат вече старите платформи... а нови ногу скъпи.... пък на ширака мая радная не ѝ пука... че може да омацат и последните неомърсени кътчета... на таз бедна планета...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не ги мислете и едните и другите, те ще се оправят, вази си гледайте щото олиВото стана 5 кинта, докато търсите нефт в Карско море....

 • 10
  stefanov_1 avatar :-|
  Magic Stone

  Истината е че Русия има много блестящи икономисти, които знаят как се прави бизнес. Вritish Petroleum ще даде на Кремъл дял в собствеността на глобалните си операции, които се простират от Аляска до Мексиканския залив, на север от Африка, Азербайджан и Северно море. И все пак ако започнат проучванията в Южното море Кара след 10 години има реална заплаха за екологичното равновесие в района.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход