Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
16 11 фев 2011, 11:43, 17869 прочитания

Телеком в последен транс

WiMAX операторът "Транс телеком" е близо до своя фалит. Битката за безжичния интернет в България е почти решена

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Транс телеком", един от трите WiMAX оператора в България, ще влезе в процедура по несъстоятелност до няколко дни. Причините най-вероятно са влошените икономически условия, силната конкуренция и спора между собствениците на компанията. Фалитът разчиства територия за възникващия пазар на безжичен интернет за мобилните оператори.

WiMAX е стандарт за безжичен пренос на данни, конкурентен на технологиите, които мобилните оператори използват днес. Той има по-голям обхват от Wi-Fi, но предлага по-скъпа и бавна услуга в сравнение кабелните доставчици.


В момента в България има четири лицензирани WiMAX оператора, но на практика само два от тях развиват реална дейност. "Макс телеком", ръководен от Красимир Стойчев, има най-много клиенти, а "Некском" продава кабелен достъп до интернет и телефония, така че да не зависи толкова силно от WiMAX. "Кериър.БГ" не е активен от 2009 г., а "Мобилтел", който държеше петия WiMAX лиценз, продаде преди месеци своите честоти на "Макс телеком".

"WiMAX се развива по-бавно от очакваното. Причината е, че в Европа няма масово произвеждани лаптопи с вграден WiMAX", смята Емил Николов, изп. директор на "Некском". Заради това технологията не може да достигне разпространението на Wi-Fi днес. Под 30 хил. клиенти ползват технологичния стандарт в България и основно са абонати на "Макс телеком".

Ето иИсторията на "Транс телеком"

разказана от нейния изпълнителен директор Борис Дворкин. Той е представител на "Еранс холдинг" - кипърска офшорка, в която основен акционер е руският производител на химически торове и строителни материали "Агропродмир". От средата на 2009 г. "Еранс холдинг" държи 50% от "Транс телеком". Дотогава едноличен собственик е "Петрол холдинг", който запазва 50%. От българския холдинг отказват коментар за задаващия се фалит на WiMAX оператора.

През декември 2009 г. "Еранс холдинг" и "Петрол холдинг" планират бюджет от 10 млн. евро, с който да финансират "Транс телеком" през 2010 г., твърди Борис Дворкин. "Еранс" инвестира 5 млн. евро до февруари 2010 г., а "Петрол холдинг" обещава да осигури останалите 5 млн. евро до юли.

Според Борис Дворкин обаче "Петрол холдинг" не изпълнява своя ангажимент и не внася своята половина от парите. "Транс телеком" остава без финансиране през март 2010 г. Тогава "Еранс" инвестира нови 2 млн. евро в компанията, за да покрие оперативните разходи. През юни кипърската офшорка предлага да купи акциите на "Петрол холдинг" в WiMAX оператора и да изплати неговите дългове. До споразумение обаче не се стига.

В резултат през ноември акционерите на "Еранс" решават да спрат финансирането. Тогава започват да се трупат дългове към доставчици, наемодатели, дори токът в офиса е спрян за кратко. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) започва процедура по отнемане на WiMAX лиценза заради неплатени вноски по лиценза на компанията.

През ноември компанията Huawei, основен доставчик на безжично оборудване на компанията, подава иск за обявяване на "Транс телеком" в несъстоятелност. Китайската корпорация претендира за 1.5 млн. евро дълг от страна на WiMAX доставчика. Той е по договор за доставка на 120 базови станции, сключен преди влизането на "Еранс" в компанията.

"Платихме 30% от дължимата сума. Останалата част трябваше да бъде погасена от инвестицията на "Петрол холдинг". Нови базови станции от Huawei не са получени", обяснява Борис Дворкин.  Служителите на "Транс телеком" взимат за последно 75% от своите заплати през декември. Дворкин твърди, че спорът между Митко Събев и Денис Ершов за контрола над "Петрол" и "Петрол холдинг" допълнително е усложнил ситуацията в компанията.

В началото на декември Красимир Витанов напуска поста изпълнителен директор на WiMAX оператора и е заменен от председателя на борда на директорите - Борис Дворкин. До средата на януари "Еранс" търси безуспешно инвеститор, който да купи "Транс телеком".

Сред напусналите служители през декември е бившият проект мениджър Иван Михайлов. Той не приема аргументите на Борис Дворкин за конфликт с "Петрол холдинг" и според него става дума за умишлен фалит на фирмата.

Развръзката идва в средата на януари, когато заради дългове "Виваком" изключва своята връзка с "Транс телеком". Сериозна част от приходите на WiMAX доставчика идват от фиксирана телефония, затова корпоративните потребители започват да го напускат. Спира клиентската поддръжка. Същия месец акционерите на "Еранс" решават, че не могат да изплащат възнаграждения на служителите си. "За заплати отиват над 50% от разходите", казва Дворкин.

Около 90% от 140-те служители остават до самия край на компанията. На 26 януари служителите на "Транс телеком" са поканени да подадат уведомления за едностранно прекратяване на договорите си по чл. 327 т.2 от Кодекса на труда. Тя гласи, че служителят може да напусне компанията, ако тя забави изплащането на заплати. Повечето хора подават уведомленията, затова към днешна дата в "Транс телеком" работят 6-7 души.

В края на февруари ще има съдебно заседание, на което се очаква решение да започне процедурата по обявяване на компанията във фалит, съобщи Борис Дворкин. Според него задълженията на "Транс телеком" са 5-6 млн. лв., но се увеличават, тъй като всеки ден пристигат нови фактури. От 3 хил. клиенти в своя пик през 2010 г. компанията сега има около 300 потребители, казва Дворкин.

Телекомуникационните услуги, които "Транс телеком" предлага в софийския Serdika Mall и варненския Grand Mall все още са активни. Компанията поддържа окабеляването и интернет достъпа до търговските обекти. Сред бизнес клиентите на компанията са Zara, Peek&Cloppenburg и др. Подобни дейности заедно с фиксираната и IP телефония осигуряват 75% от приходите на "Транс телеком". Въпреки това повечето инвестиции са в WiMAX оборудване.

"Еранс" все още не е взела решението дали ще съди съдружника си. "Ако "Петрол холдинг" превеждаше своите вноски, "Транс телеком" щеше да покрие разходите си (break even) в началото на 2011 г.", твърди Дворкин.

"В случай че имахме финансиране, щяхме да управляваме ситуацията в компанията, без да зависим от пазарните условия. Те също се влошиха, но ние бяхме готови да инвестираме още", продължава изпълнителният директор на "Транс телеком". "Петрол холдинг" са видели състоятелен партньор, за който са мислили, че може да инвестира до безкрай", твърди Борис Дворкин.

В момента компанията разполага със 120 базови станции в страната, които евентуално трябва да бъдат продадени. "Макс телеком" няма интерес да закупува мрежата на "Транс телеком", тъй като тя е от различен доставчик, обяснява изп. директор на "Макс телеком" Красимир Стойчев. От "Некском" не пожелаха да дискутират въпроса. Компанията има 6000, основно бизнес клиенти, на част от които предоставя WiMAX услуги, коментира Емил Николов, изп. директор на "Некском".

Оттук насетне

"Еранс" ще развива своя телеком WiMAX Montenegro в Черна гора, за който се очаква да започне работа в края на 2011 г. Така единственият истински работещ WiMAX доставчик в България остава "Макс телеком", който по думите на Красимир Стойчев има над 20 хил. клиенти, поравно физически и юридически лица. Те ползват интернет скорости от порядъка на 16 mbit/s (2 мегабайта в секунда).

Операторът има 11-12 млн. лв. приходи за миналата година с оперативна печалба 2 млн. лв., твърди Стойчев, без да уточни колко е нетната загуба. Неговите очаквания са приходите на "Макс телеком" да покрият разходите в средата на 2012 г.

Единствената възможност WiMAX да продължи да расте в България е в скоро време да се появят повече лаптопи и телефони с вградена поддръжка на безжичния стандарт. Според Емил Николов от "Некском" обаче те не може да са на пазара по-рано от края на тази година.

И все пак WiMAX компаниите ще имат шанс за още една глътка въздух, тъй като конкурентните мобилни оператори в България тепърва ще обновяват своите мрежи с последния стандарт LTE, който е основен съперник на WiMAX. Причината е, че КРС първо трябва да предложи нови честоти на мобилните оператори, с които те да модернизират своите мрежи и така да увеличат скоростта на безжичния интернет. Така че WiMAX доставчиците все още имат време, макар и много кратко, да спасят своя бизнес модел.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Предизвикателства за преминаване към публичния облак - теория и практика Предизвикателства за преминаване към публичния облак - теория и практика

Компаниите увеличават разходите си за ИТ средно с 30%, с масовото навлизане на облачните услуги

28 май 2020, 260 прочитания

Нови правила в бизнеса с хранителни продукти 1 Нови правила в бизнеса с хранителни продукти

Парламентът прие окончателно Закона за храните с нови регулации в превоза на продукти и онлайн търговията и по-високи санкции за нарушителите

27 май 2020, 1191 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Внимание, вратите се отварят

Подлезите около метро се превръщат в централни търговски зони

Още от Капитал
Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10