Телеком в последен транс

Все още не е решено дали ще съдим "Петрол холдинг", казва Борис Дворкин

Телеком в последен транс

WiMAX операторът "Транс телеком" е близо до своя фалит. Битката за безжичния интернет в България е почти решена

Андриан Георгиев
19442 прочитания

Все още не е решено дали ще съдим "Петрол холдинг", казва Борис Дворкин

© Цветелина Белутова


"Транс телеком", един от трите WiMAX оператора в България, ще влезе в процедура по несъстоятелност до няколко дни. Причините най-вероятно са влошените икономически условия, силната конкуренция и спора между собствениците на компанията. Фалитът разчиства територия за възникващия пазар на безжичен интернет за мобилните оператори.

WiMAX е стандарт за безжичен пренос на данни, конкурентен на технологиите, които мобилните оператори използват днес. Той има по-голям обхват от Wi-Fi, но предлага по-скъпа и бавна услуга в сравнение кабелните доставчици.

В момента в България има четири лицензирани WiMAX оператора, но на практика само два от тях развиват реална дейност. "Макс телеком", ръководен от Красимир Стойчев, има най-много клиенти, а "Некском" продава кабелен достъп до интернет и телефония, така че да не зависи толкова силно от WiMAX. "Кериър.БГ" не е активен от 2009 г., а "Мобилтел", който държеше петия WiMAX лиценз, продаде преди месеци своите честоти на "Макс телеком".

"WiMAX се развива по-бавно от очакваното. Причината е, че в Европа няма масово произвеждани лаптопи с вграден WiMAX", смята Емил Николов, изп. директор на "Некском". Заради това технологията не може да достигне разпространението на Wi-Fi днес. Под 30 хил. клиенти ползват технологичния стандарт в България и основно са абонати на "Макс телеком".

Ето и

Историята на "Транс телеком"

разказана от нейния изпълнителен директор Борис Дворкин. Той е представител на "Еранс холдинг" - кипърска офшорка, в която основен акционер е руският производител на химически торове и строителни материали "Агропродмир". От средата на 2009 г. "Еранс холдинг" държи 50% от "Транс телеком". Дотогава едноличен собственик е "Петрол холдинг", който запазва 50%. От българския холдинг отказват коментар за задаващия се фалит на WiMAX оператора.

През декември 2009 г. "Еранс холдинг" и "Петрол холдинг" планират бюджет от 10 млн. евро, с който да финансират "Транс телеком" през 2010 г., твърди Борис Дворкин. "Еранс" инвестира 5 млн. евро до февруари 2010 г., а "Петрол холдинг" обещава да осигури останалите 5 млн. евро до юли.

Според Борис Дворкин обаче "Петрол холдинг" не изпълнява своя ангажимент и не внася своята половина от парите. "Транс телеком" остава без финансиране през март 2010 г. Тогава "Еранс" инвестира нови 2 млн. евро в компанията, за да покрие оперативните разходи. През юни кипърската офшорка предлага да купи акциите на "Петрол холдинг" в WiMAX оператора и да изплати неговите дългове. До споразумение обаче не се стига.

В резултат през ноември акционерите на "Еранс" решават да спрат финансирането. Тогава започват да се трупат дългове към доставчици, наемодатели, дори токът в офиса е спрян за кратко. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) започва процедура по отнемане на WiMAX лиценза заради неплатени вноски по лиценза на компанията.

През ноември компанията Huawei, основен доставчик на безжично оборудване на компанията, подава иск за обявяване на "Транс телеком" в несъстоятелност. Китайската корпорация претендира за 1.5 млн. евро дълг от страна на WiMAX доставчика. Той е по договор за доставка на 120 базови станции, сключен преди влизането на "Еранс" в компанията.

"Платихме 30% от дължимата сума. Останалата част трябваше да бъде погасена от инвестицията на "Петрол холдинг". Нови базови станции от Huawei не са получени", обяснява Борис Дворкин.  Служителите на "Транс телеком" взимат за последно 75% от своите заплати през декември. Дворкин твърди, че спорът между Митко Събев и Денис Ершов за контрола над "Петрол" и "Петрол холдинг" допълнително е усложнил ситуацията в компанията.

В началото на декември Красимир Витанов напуска поста изпълнителен директор на WiMAX оператора и е заменен от председателя на борда на директорите - Борис Дворкин. До средата на януари "Еранс" търси безуспешно инвеститор, който да купи "Транс телеком".

Сред напусналите служители през декември е бившият проект мениджър Иван Михайлов. Той не приема аргументите на Борис Дворкин за конфликт с "Петрол холдинг" и според него става дума за умишлен фалит на фирмата.

Развръзката идва в средата на януари, когато заради дългове "Виваком" изключва своята връзка с "Транс телеком". Сериозна част от приходите на WiMAX доставчика идват от фиксирана телефония, затова корпоративните потребители започват да го напускат. Спира клиентската поддръжка. Същия месец акционерите на "Еранс" решават, че не могат да изплащат възнаграждения на служителите си. "За заплати отиват над 50% от разходите", казва Дворкин.

Около 90% от 140-те служители остават до самия край на компанията. На 26 януари служителите на "Транс телеком" са поканени да подадат уведомления за едностранно прекратяване на договорите си по чл. 327 т.2 от Кодекса на труда. Тя гласи, че служителят може да напусне компанията, ако тя забави изплащането на заплати. Повечето хора подават уведомленията, затова към днешна дата в "Транс телеком" работят 6-7 души.

В края на февруари ще има съдебно заседание, на което се очаква решение да започне процедурата по обявяване на компанията във фалит, съобщи Борис Дворкин. Според него задълженията на "Транс телеком" са 5-6 млн. лв., но се увеличават, тъй като всеки ден пристигат нови фактури. От 3 хил. клиенти в своя пик през 2010 г. компанията сега има около 300 потребители, казва Дворкин.

Телекомуникационните услуги, които "Транс телеком" предлага в софийския Serdika Mall и варненския Grand Mall все още са активни. Компанията поддържа окабеляването и интернет достъпа до търговските обекти. Сред бизнес клиентите на компанията са Zara, Peek&Cloppenburg и др. Подобни дейности заедно с фиксираната и IP телефония осигуряват 75% от приходите на "Транс телеком". Въпреки това повечето инвестиции са в WiMAX оборудване.

"Еранс" все още не е взела решението дали ще съди съдружника си. "Ако "Петрол холдинг" превеждаше своите вноски, "Транс телеком" щеше да покрие разходите си (break even) в началото на 2011 г.", твърди Дворкин.

"В случай че имахме финансиране, щяхме да управляваме ситуацията в компанията, без да зависим от пазарните условия. Те също се влошиха, но ние бяхме готови да инвестираме още", продължава изпълнителният директор на "Транс телеком". "Петрол холдинг" са видели състоятелен партньор, за който са мислили, че може да инвестира до безкрай", твърди Борис Дворкин.

В момента компанията разполага със 120 базови станции в страната, които евентуално трябва да бъдат продадени. "Макс телеком" няма интерес да закупува мрежата на "Транс телеком", тъй като тя е от различен доставчик, обяснява изп. директор на "Макс телеком" Красимир Стойчев. От "Некском" не пожелаха да дискутират въпроса. Компанията има 6000, основно бизнес клиенти, на част от които предоставя WiMAX услуги, коментира Емил Николов, изп. директор на "Некском".

Оттук насетне

"Еранс" ще развива своя телеком WiMAX Montenegro в Черна гора, за който се очаква да започне работа в края на 2011 г. Така единственият истински работещ WiMAX доставчик в България остава "Макс телеком", който по думите на Красимир Стойчев има над 20 хил. клиенти, поравно физически и юридически лица. Те ползват интернет скорости от порядъка на 16 mbit/s (2 мегабайта в секунда).

Операторът има 11-12 млн. лв. приходи за миналата година с оперативна печалба 2 млн. лв., твърди Стойчев, без да уточни колко е нетната загуба. Неговите очаквания са приходите на "Макс телеком" да покрият разходите в средата на 2012 г.

Единствената възможност WiMAX да продължи да расте в България е в скоро време да се появят повече лаптопи и телефони с вградена поддръжка на безжичния стандарт. Според Емил Николов от "Некском" обаче те не може да са на пазара по-рано от края на тази година.

И все пак WiMAX компаниите ще имат шанс за още една глътка въздух, тъй като конкурентните мобилни оператори в България тепърва ще обновяват своите мрежи с последния стандарт LTE, който е основен съперник на WiMAX. Причината е, че КРС първо трябва да предложи нови честоти на мобилните оператори, с които те да модернизират своите мрежи и така да увеличат скоростта на безжичния интернет. Така че WiMAX доставчиците все още имат време, макар и много кратко, да спасят своя бизнес модел.

"Транс телеком", един от трите WiMAX оператора в България, ще влезе в процедура по несъстоятелност до няколко дни. Причините най-вероятно са влошените икономически условия, силната конкуренция и спора между собствениците на компанията. Фалитът разчиства територия за възникващия пазар на безжичен интернет за мобилните оператори.

WiMAX е стандарт за безжичен пренос на данни, конкурентен на технологиите, които мобилните оператори използват днес. Той има по-голям обхват от Wi-Fi, но предлага по-скъпа и бавна услуга в сравнение кабелните доставчици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  Красимир Стройчев отново фалира.
  с Мтел просто успя по-бързо да продаде дружеството и някой друг руски мафиот да му поеме дълговете и да инвестира пари в развитие, корупция и монопол и извиване ръцете на потребителите...
  но с Макс Телеком за пореден път удари на камък...

 • 2
  ngorchilov avatar :-|
  Ники Горчилов

  Основнията проблем на Транс телеком, според мен, е че не успяха да излязат от ролята на ведомствения телеком на Петрол холдинг. Единици са клиентите им, с които нямат роднинска връзка по линия на холдинга.

  Едно време, под натиска на Транс телеком, Транскард отказаха на Орбител възможността да си събира парите от клиенти с транскарти. Давам този пример като илюстрация на непазарните механизми и шуробадженащина, установени в холдинга.

  Що се отнася до WiMax, още през 2005 година прогнозирахме, че на тази висока честота е обречен да виси в зоната на здрача. Няма да получи подкрепата нито на производители, нито на клиенти. Тогава повечето от останалите победители в търга за WiMax лиценз ни обявиха за повърхностностни. Мисля, че времето доказа кой - крив, кой - прав.

  Към днешна дата, в малка държава като България, с толкова високо проникване на широколентовия достъп, дори един WiMax оператор идва леко в повече.

 • 3
  galarad avatar :-|
  galarad

  "Телекомуникационните услуги, които "Транс телеком" предлага в софийския Serdika Mall и варненския Grand Mall все още са активни."

  Това не е вярно - Интернет достъпа спря миналата седмица и магазините бяха принудени да се прехвърлят към нови доставчици.

 • 4
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  " "Макс телеком", ръководен от Красимир Стойчев, има най-много клиенти "

  що да е фалирал ?
  Я прочети статията или поне заглавието.

 • 5
  ngorchilov avatar :-|
  Ники Горчилов

  До коментар [#1] от "Rage Against":
  До коментар [#4] от "stenk":

  20 хиляди клиента за 4 години в колко бяха градовете?...

  Че то ланката в Русе е направила повече юзери за същия период. Срещу доста по-скромни инвестиции, държа да отбележа.

  Така че и Макс Телеком също не е цъфнал, та вързал. Но само Краси Стойчев истински вярва в идеята и полага систематични усилия. Пада, става и продължава.

  Затова Макс Телеком е единственият WiMax оператор който има някакъв шанс. Нека му стискаме палци.

 • 6
  lqllqllq avatar :-|
  lqllqllq

  Що за безумие?!?! Петрол му виновен на Борята!! Вместо да сочи с пръст кой е виновен, мисля, че е редно да сподели за парите, които прекара през външни сметки получени от Макс Телеком за продадената клиентска база...
  Знам, че само тези видяли какво и как се случва ще ме разберат, но има доста неща, които остават скрити, а не разбирам защо никой не задава правилните въпроси. Например:
  1. Боря, къде инвестирахте всички тези милиони евро, след като за последните 12 месеца има вдигнати не повече от 20-тина баови?
  2. Как инвестирате, а крайни клиентски устройства за продажба няма от юли 2010та?
  3. Как заплатите са ви толкова разход, след като от ноември, когато бяха платени 75%, никой не е взел лев.
  Боря, не знам как е в Украйна, но давайки заплати на директори почти изтрезнели от порядъка на 5-10 000лв, а те търсещи опции за комисион от свързаности, няма как да подкара фирмата ти.
  Странно нещо за са законите - изнасяш всичко на 5ти етаж, сменяш табелката Транс Телеком на 2рия и вече те няма...Ама нямало пари за заплати! Еми няма как да има, като Борята от ноември месец подготвя потапянето на кораба, а всичко, което можеше се прехвърли на други фирми, сметките се промениха, а работещите и държавата да гонят Михаля.

 • 7
  ilia_p avatar :-|
  ИЛИЯ

  Няма професионален WiMAX оператор в България. Преди 2 години се отказах да бъда клиент след като опитах и при трите "оператора". Навсякъде получавах отговор от сорта: "Би трябвало да има покритие, но ще трябва да изчакате наш специалист да мине и да изпробва." или "Ами нямаме в момента тестови рутер. Ще трябва да изчакате една седмица". Не се учудвам, че клиентската им база е толкова малка.

 • 8
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  И аз се отказах от услугите на Макс Телеком преди година - кофти откъм трафик и покритие в София.Пробвах няколко пъти и във Варна,докато ходех в командировки,но...слаба работа.

 • 9
  kalibbg avatar :-|
  kalibbg

  Бидейки бивш търговски директор в 2 оператора:
  1. WiMax бе обречен в развития свят от Нокия и 2-3 други производителя на телефони, които изтеглиха чипсета от моделите си.
  2. WiMax е добре поставен в Африка, където териториите са огромни и няма друг начин за доставка на Интернет.
  3. Транс Телеком беше едно от мъртвородените деца на Петрол /както и Трансат/. Горчилов е прав - основните им клиенти бяха техни обекти или свързани с групата фирми.
  4. Пълна липса на маркетинг - 3 ребрандирания /ТрансТелеком, Уан и Форевър/.
  5. Постоянно текучество на кадрите.
  Какво можем да очакваме, освен фалит.

  За съжаление не съм оптимист и за МАКС ТЕЛЕКОМ, въпреки че там току отнякъде се намерят 5 милиона...

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  Специално моите наблюдения са, че тече бавна миграция, особено съчетана с агресивните промоции, на клиенти на БТК АДСЛ към WiMax-a на Макс Телеком. Особено, когато на клиента не мука особено за покритието, а то наистина е кошмарно - на картата им дори Варна не е покрита цялата. Само че имат още много трески за дялане, да не говорим за съпорта им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход