Шоколадов шок

Захарните изделия поскъпват заради растящите цени на основни суровини

Българите харчат около 650 млн. лв. годишно за сладкиши
Българите харчат около 650 млн. лв. годишно за сладкиши
Българите харчат около 650 млн. лв. годишно за сладкиши    ©  Цветелина Белутова
Българите харчат около 650 млн. лв. годишно за сладкиши    ©  Цветелина Белутова

За поскъпването на хляба вече чухте всички. Е, и заместителят му (според френската кралица Мария-Антоанета) върви натам. Заедно с другия любим десерт - шоколадът.Причината е, че почти всички съставки струват повече - тук влизат суровини като захарта, брашното, какаото, олиото, млякото. Какаото приближи 30-годишен връх в края на януари заради политическите размирици в Кот д'Ивоар, а в България за последните две години цената му нарасна два пъти. Подобна е посоката и при брашното - ако тон струваше около 360 лева през миналия май, сега цената му надминава 800 лв.

Най-много грижи за производителите на сладки обаче създава поскъпването на захарта. В началото на месеца тя счупи 30-годишен ценови рекорд на борсата в Ню Йорк. В България тя расте непрекъснато - от 1.35 лв./кг в края на януари до около 2 лв. към днешна дата. Асоциацията на производителите на шоколадови и захарни изделия дори обяви пред медии, че суровината може скоро да достигне 3 лв./кг. Красимир Добрев, търговски мениджър в "Захарни заводи" - Горна Оряховица, каза, че никой не може да даде точна прогноза докъде може да стигне повишението. Според Kraft Foods за последните две години световната цена на захарта се е повишила с 250%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    a.nice avatar :-|
    hope
    • + 3

    Трябвало е да попитате производителите колко работни места планират да закрият. Според мен данните за спада/ с 10%/ не е верен.

    Нередност?
  • 2
    m_g85 avatar :-|
    Wini
    • - 2
    • + 11

    Какво толкова. При всички положения захарта не е от най-полезните и необходимите за тялото ни храни.

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 6

    качила се захарта - ще се качи зер, като взеха да правят гориво за колите от нея. и в бразилия, и в америка (най-големите производители) това е тенденцията. сега разработват нови начини и от царевица да правят спирт (засега от захарна тръстика излиза по-евтино) и да го горят в колите вместо бензин, че било по-еко от петрола. като се научат, очаквайте и качамака да поскъпне. а като се научат как и от пшеница да го правят, тогава вече ще трябва хората да почнем да ядем камъни, че да има повече гориво за колите.

    Нередност?
  • 4
    victoria0610 avatar :-P
    Lady V.
    • + 3

    Според Мария-Антоанета... Какво? Мисля, че тя говори за италианската паста, т.е. макарони, а не за пастичките известни в България... Или греша?! ;)

    Нередност?
  • 5
    gt avatar :-P
    гт

    А, не - за виенски кроасани!

    :-)

    Нередност?
  • 6
    candyfloss avatar :-?
    candyfloss

    може да се живее и без захар..да поскъпва колкото си иска :)

    Нередност?
  • 7
    dreamboxer avatar :-P
    hypercube
    • + 1

    До коментар [#6] от "candyfloss":

    Не съм съгласен колега, ами ако поскъпне ще се вдигне цената на виното и на ракията - защото там суровината е само вода и захар :)

    Нередност?
Нов коментар