С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 18 фев 2011, 13:03, 10902 прочитания

Пети дубъл

"Булгартабак" пак се продава. В битката ще влязат азиатски и местни играчи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Какво има в холдинга

"Булгартабак холдинг" е публична компания, чиито акции се търгуват на фондовата борса. 79.83% от акциите на компанията са собственост на държавата чрез Министерството на икономиката и енергетиката, а останалите 20.17% - на миноритарни акционери. От своя страна холдингът има мажоритарно участие в осем дружества. Основните от тях са цигарените фабрики "Благоевград-БТ" (85.24% от акциите) и "София БТ%, където холдингът държи 78.22%. "Булгартабак" е мажоритарен собственик и на фабрики в Плевен, Шумен, Асеновград, Хасково и 100% собственик на търговската компания "Булгартабак трейдинг". Компанията има участие и в "Дулово БТ", което е в несъстоятелност.

"Кога национализираха "Булгартабак", че сега пак се продава?" Шеговитият въпрос е на чужд инвеститор, поканен да участва в приватизацията на дружеството. Звучи и смешно, и тъжно, но това е истината - толкова пъти се е говорило за сделка, че звучи невероятно досега да не се е случила. Фактът е, че до дни започва петият опит за продажба на държавния холдинг. Място за грешки няма - този път ама наистина трябва да се намери купувач, защото само след няколко години ще говорим за миниатюрна фирма, а не за местен мастодонт. Приятната новина е, че и този път не липсва интерес от чужди производители. А рискът е, че към холдинга поглеждат и местни играчи, които могат силно да лобират в своя полза и така да провалят сделката.

Температурата около "Булгартабак" тепърва ще се вдига. Но вече започна загряването. И първоначалното преброяване на кандидати.


Готови. Старт

"В началото на март ще открием процедурата", каза изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Избраният консултант - Citigroup, вече е направил своето предложение за процедура, готов е и с маркетинговия анализ. "Все още не сме избрали дали да продаваме дружеството на търг с предквалификационни критерии към кандидатите или чрез конкурс", допълни Караниколов. Борсата е отхвърлена като вариант, защото не могат да се отсяват само отговарящи на определени условия компании.

Търгът е по-прозрачният начин и за кандидатите, и за публиката. Сигурно е, че ще спечели компанията, която е готова да плати най-висока цена. Конкурсът пък дава повече свобода за лавиране от страна на продавача. Формалното решение ще бъде взето от агенцията, но вероятно ще дойде след съгласуване с министерството на икономиката, а защо не и с премиера. Пак в този състав вероятно ще бъде решено дали до сделката да се допускат консорциуми. Ясно е че ще има и критерии към т. нар. стратегически кандидати (компании от цигарения сектор), и към финансовите.Кой харесва "Булгартабак"

Точният списък с желаещите холдинга ще е ясен чак при подаването на документи за допускане в процедурата, което се очаква да стане през април или май. И сега обаче има индикации за потенциалните участници. На международно ниво интересът вече е бил тестван от консултанта. И такъв е намерен. Групата на стратегическите кандидати според различните източници варира между два и четири. Точно две международни цигарени компании потвърдиха неофициално или официално интерес - корейската KT&G и Japan Tobacco International. 

KT&G за пръв път гледа към "Булгартабак". Вероятно защото чак през последните години започна експанзията си (виж карето). В региона имат завод в Турция, отскоро и в Русия, но България изглежда добро място за първа стъпка в ЕС, чрез която да пробият опит и дял на европейския пазар. По традиция корейската компания винаги подава оферти там, където участва японският гигант JTI, казаха представители на цигарения сектор.

Японската компания също досега не се е състезавала за държавния холдинг, въпреки че няколко пъти го е разглеждала като възможност. При евентуална сделка те биха станали номер 1 в страната, което ще е направо летеж предвид сегашния им пазарен дял от под 10%.  JTI, които са производители на Camel, са пазарен лидер в Русия с някои от марките си – Winston, Sobranie.  От офиса на JTI не отрекоха, че проявяват интерес към процедурата, а официалното им съобщение беше, че компанията "винаги е била заинтересована към разглеждане на нови бизнес възможности. Ние изчакваме официалния старт на приватизационната процедура за продажбата на "Булгартабак". Когато получим повече яснота по процеса и условията, бихме могли да вземем решение за участие".

Слуховете за евентуален интерес от страна на Philip Morris си противоречат. Според някои източници евентуалното участие на корейския производител е накарало и Philip Morris да се замисли дали да участва. Те имат фабрики в региона, но ако друг силен играч придобие българското дружество, има риск от загуба на пазарен дял както в страната, така и на Балканите. Други източници, близки до компанията, обаче твърдят, че производителят на Marlboro няма да участва. От българския офис на Philip Morris не отговориха на въпроса на "Капитал" дали се интересуват от приватизацията.

За другите големи световни производители като BAT (която беше избран купувач при предишната провалена процедура) или Imperial няма дори и прокраднал се слух за участие. Затова пък през последните седмици се заговори за малка компания от Южна Европа, дори за руски инвеститор.

Постоянно се спрягат и различни фондове или инвестиционни банки, които искат да участват. Като те  били както от най-развитите пазара, така и от по-малки държави. "Финансовите инвеститори рядко участват самостоятелно. Най-често финансират избран от тях партньор. Ако се появят банки от световен ранг, то това свидетелства, че партньорът е проверен. Ако е никому неизвестна институция - зад нея вероятно стоят местни интереси или участници, които предпочитат да се скрият", каза инвестиционен консултант.

Точно на местния терен неизвестните са най-големи. След като загуби голяма част от пазара си, държавната фирма с пазарна капитализация от 242 млн. лв. е по силите и на български инвеститори. Тук най-често спряганото име като кандидат или поне финансираща страна е Цветан Василев, собственик на "Корпоративна банка". Той не отговаряше на мобилния си телефон и така "Капитал" не получи потвърждение на тези слухове. Освен от чисто цигарения бизнес той има и друг интерес - новият собственик може да извади депозитите на холдинга от Корпоративна (по последна налична информация към март 2010 г. те са над 20 млн. лв.).

В групата на традиционно спряганите са и местните цигарени дистрибутори, хазартният бос Васил Божков, местният производител на цигари "Кингс табако" (контролирано от собствениците на "Винпром Пещера"), та дори и разследваният за източване на ДДС Христо Ковачки.

По-малкият лидер

От последния опит за продажба през 2005 г. холдингът буквално се смали в пъти. Тогава той беше почти монополист, но след влизането на страната в ЕС пазарът беше либерализиран. Резултатът към момента е дял от 37%. Малкият плюс е, че напоследък спадът е удържан и все още държавното дружество е пазарен лидер и дружествата му са печеливши (виж таблиците). Затова пък през последната година всички официални продажби на цигари страдат от драстично увеличения дял на контрабандата. Освен това отсега е ясно, че в бъдеще посоката за всички от сектора ще е само надолу - заради сигурната политика в ЕС на увеличение на акциза и ограниченията за пушенето.

Холдингът от години не е и основен играч на пазара на тютюн в страната. Годишно 41 хил. производители правят тютюн за около 250 - 300 млн. лева. От тях държавният производител на цигари изкупува едва около 15%. Социалната защитата на дребните тютюнопроизводители обаче винаги се използва като мотив от политиците (най-вече на ДПС) да влияят върху холдинга и приватизацията му.

Затова пък държавните цигарени дружества са сред най-големите данъкоплатци в страната. Само за миналата година платеният акциз и данък добавена стойност са около 750 млн. лева. Тук е и един от най-големите рискове при приватизацията. Ако държавата допусне купувач да е дружество, което има планове да укрива производство, за да пести от данъци.

На другия край е мечтаният купувач, който смята да ползва "Булгартабак" не само като вътрешен играч, а има агресивна стратегия за експанзия на други пазари. И то натоварвайки с работа точно българските фабрики.

Случването на този сценарий зависи изцяло от управляващите. Те трябва да докажат с действия, че наистина имат воля да приватизират. Да научат от предишните провали няколко урока - да бъдат прозрачни, да комуникират всяка стъпка, да не се поддават на влияния от синдикати и политически натиск от ДПС за подкрепа на тютюневия сектор.

Така стигаме и до основния въпрос - защо всъщност е важна приватизацията на "Булгартабак". Тя ще е първият тест дали наистина ГЕРБ има воля и способност да приватизара. Ще покаже и дали партията ще изпълни една от основните точки от обещанията си към избирателите. И не на последно място - ще се разбере дали управляващите ще подкрепят "свой" кандидат, или ще търсят инвеститор с потенциал, добра репутация и желание да плаща акцизи.

Неизвестният корейски кандидат

Корейската KT&G е създадена през 1899 г. като производител на тютюн и женшен. Приватизирана е през 2002 г. през борсата и днес около 51% от акционерите й са чуждестранни инвеститори. По-голямата част от продажбите й - около 70%, идват от вътрешния  пазар, но международните й операции стават все по-значителни, най-вече в Близкия изток. Продажбите й за последната финансова година достигнаха 3.2 млрд. долара. Компанията има три завода в чужбина - в Турция, Иран, а през 2010 г. отвори такъв и в Русия. През последните години компанията разнообразява бизнеса си и е един от основните производители на женшен в Азия. Има и фармацевтична компания, произвежда и биопродукти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нов цигарен връх Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

21 фев 2020, 1339 прочитания

Telerik Academy подготвя "холистично оформени" кадри за IT индустрията Telerik Academy подготвя "холистично оформени" кадри за IT индустрията

През тази година Telerik Academy обучава по програмиране и 2 хил. ученици от I до XII клас в 25 града

21 фев 2020, 1022 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пристанище "Дълг"

Желаещите терминала за въглища и метали в Бургас ще трябва да покрият заем за 56 млн. лв.

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10