Безличната страна

Марката "България" има нужда от спешно дефиниране, за да помага на бизнеса

   ©  Красимир Юскеселиев

Не, не е Букурещ. София е столицата. И не става въпрос за Унгария, а за България. Не, не е само това, че има евтина работна ръка. В България данъците са едни от най-привлекателните за бизнес в Европа. Може би всеки поне веднъж се е озовавал в подобен режим на обяснение при споменаването на България.

Страната има сериозeн, макар и малко осъзнат проблем. Тя е неразпознаваема, безлична на международната сцена, където другите са известни с модата, Big Ben, пастата, часовниците. За България в най-добрия случай се знае, че е някъде в Източна Европа и е посткомунистическа, че има някакво евтино море (май беше Черно) и ... дотам. По-информираните са чели, че България е нова в ЕС и редовно непрекъснато получава критични доклади за несправяне с престъпността и корупцията. Липсата на ясно формулирана и комуникирана марка "България" е икономически неползотворно и най-малкото обидно. И трябва да се промени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  moreni avatar :-|
  moreni
  • + 14

  Съгласен съм с последните двама, че славата на евтина страна ни вреди. Да не говорим колко деморализиращо действа на нас самите - започваме да гледаме на България като на заден двор, където не е нужно да пазиш нищо, защото нищо не е истински ценно и всичко се продава, включително и съвестта, безсмислено е много да учиш, защото и без това ще си обслужващ персонал, единствената цел е удоволствието тук и сега, защото всъщност нищо друго не можеш да си позволиш - нито да си благороден, нито да си изтънчен, нито да си загрижен за друго, освен за себе си.
  Така че по-добре да си отговорим на въпроса искаме ли да (до)съсипем страната си и духовността на децата си, в името на това "да се продадем", или ще видим какво ценно ни е останало и с това ще излезем на пазара?

  Нередност?
 • 2
  epoc avatar :-|
  epoc
  • + 1

  Много ми е интересно как фактът, че българските специалисти се реализират многодобре на запад, влияе позитивно на имиджа на страната! Ако са толкова добри на запад, защо не се реализират у дома? И защо отиват да учат на запад с тенденция да остават там? Това как ще го обясним и 'брандираме' в полза на страната? По-добре да се каже, че много гръцки студенти намират българското образовние за конкурентно и го предпочитат пред образованието в западни страни (без да цитираме факта, че го харесват предимно защото могат да си купуват дипломите).

  Нередност?
Нов коментар