Акционерите в "Петрол холдинг" обърнаха Търговския регистър на чат

Войната между лагерите около Митко Събев и Денис Ершов произвежда солиден документооборот от решения, декларации и съдебни актове

Митко Събев
Митко Събев    ©  Красимир Юскеселиев
Митко Събев
Митко Събев    ©  Красимир Юскеселиев

Борбата за надмощие между акционерите в "Петрол холдинг" още през миналата година придоби епичен размер. В сблъсъка между Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%) от една страна и Митко Събев (47.5%) от друга са ангажирани доста институции, които включват (но не се ограничават до) Агенцията по вписванията, прокуратурата, и няколко варненски и софийски съдилища.

Кой е крив и кой е прав е трудно да се прецени, но явно конфлинктът е дотолкова непреодолим, че двете спорещи страни въобще не си комуникират. И ако през миналата година диалогът между тях минаваше основно през медиите, сега те публично си контактуват единствено чрез подадени за вписване в Търговския регистър документи, изпълнени с взаимни обвинения за фалшифициране.

Ето кратък опит да се проследи своеобразния чат Ершов-Събев според документите:

На 18 февруари в Търговския регистър е публикуван протокол от заседание на съвета на директорите на "Петрол холдинг". Според самия документ то се е провело 13 декември 2010 г. и са присъствали всички членове на борда на компанията - тримата съсобственици, както и зам.председателят Стоян Кръстев и изпълнителният директор Орлин Тодоров. На събранието се е решило Ершов да бъде избран за председател на съвета на директорите и изпълнителен директор (Орлин Тодоров е гласувал против), а Мелник - зам.-председател (единодушно).

Оттам нататък започва доста интересна дискусия, в която Ершов и Мелник обвиняват Събев:

1. че на общо събрание на 20 декември 2009 г. без да уведоми съдружниците си е променил устава, така че решение да може да се взема само с 2/3 от всички акции, което практически означава, че без гласовете на Събев не може да се промени нищо. Тъй като според списъка на акционерите на  събранието от 2009 г. са присъствали 100% от капитала и фигурират подписите на Мелник (включително като пълномощник на Ершов) това практически е обвинение, че Събев е фалшифицирал документите.

2. че заедно с изпълнителния директор Орлин Тодоров е ощетил дружеството за милиони левове като е прехвърлил участия в дъщерни на холдинга дружества на занижени цени.

3. че е въвлякъл компанията в рискови борсови операции, които са донесли 150 млн. лв. загуба.

Затова е решено да се свика общо събрание на 13 януари 2011 г., където има разнообразни точки за разваляне на сключени сделки и търсене на отговорност от Събев (той и Тодоров са гласували против). И един много странен детайл - след това Събев е одобрил допълнителни документи към общото събрание, включително и доклад, разглеждащ предполагаемите му злоупотреби.

На 13 януари 2011 г. общото събрание не се състои поради липса на кворум (присъства само Ершов). На следващото общо събрание на 3 февруари вече присъстват Ершов и Мелник (общо 52.5%) и единодушно взимат всички решения. "Неявяването на акционера Митко Събев и негласуването му на тези решения са поредното доказателство за преднамереното увреждане на дружеството", казва Ершов по време на заседанието. На събранието присъстват още адвокати на Ершов и Мелник, които надлежно обясняват как при условие на падащ кворум изискването решенията да се взимат с 2/3 от всички акции трябва да отпадне и че вероятно гласуването ще бъде атакувано в съда, но досегашната съдебна практика е на тяхна страна.

Всичко това (включително и решенията на съвета на директорите още от миналата година) е обявено в регистъра чак на 18 февруари.

Реакцията на лагера около Събев е светкавична. На 22 февруари в Търговския регистър са подадени декларации на Събев, Тодоров и Кръстев, че не са били уведомени, присъствали или гласували на заседанието на борда в края на 2010 г., както и молба към Агенцията да не вписва решенията. От същата дата има и определения на Варненския окръжен съд, образувани по молба на Събев, с които се постановява спиране на вписването както на решения на съвета на директорите, така и на общото събрание. Ершов на 29 февруари обжалва двете определения пред Варненския апелативен съд (тук и тук). Досега Агенцията по вписванията като че ли се опитва да запази неутралитет във войната, като отказва вписванията и на двете страни - или заради съдебни решения или заради технически пропуски.

Последното развитие идва на 7 март, когато Софийският апелативен съд отменя забраните на Тодоров и изпълнителните директори на дъщерните "Петрол" (Светослав Йорданов) и "Нафтекс петрол" (Йордан Георгиев) да правят вписвания по партидите на управляваните от тях дружества. Решението не подлежи на обжалване.

Междувременно битката вече се води и на други фронтове на ниво дъщерни дружества - например самолетната компания на холдинга "Еър лазур". Сега големият въпрос обаче е дали в битката за холдинга няма да пострада основният му актив - дистрибуторът на горива "Петрол". През есента на компанията й предстои да изплати облигационната си емисия за близо 100 млн. евро. В момента книжата се търгуват на 67.5% от номинала, което показва сериозно недоверие в способностите на "Петрол" да се разплати. Приближеният до Събев борд вече е свикал общо събрание за 12 април (за което странно няма уведомление чрез фондовата борсата, където се търгуват акциите на компанията). На него ще се решава за рефинансиране на емисията. Кой обаче ще представлява "Петрол холдинг" на това събрание е рано да се каже предвид на динамичния диалог между акционери въоръжени с (вероятно подправени) документи и съдебни решения.

Ако искате да следите чата в реално време - кликнете тук, облегнете и се пригответе за дълго и приятно ровене (или чакане). Поне докато още Търговския регистър е отворен за всички, можете да наслаждавате на тази и много други големи корпоративни драми.