Идея за скрап
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Идея за скрап

Логиката на екокомисията на парламента е, че ако общините нямат устройствени планове, а ромите крадат метали, е най-добре да се закрият площадките за събиране на скрап

Идея за скрап

Депутат предложи законова промяна, която закрива половината от бизнеса с метални отпадъци

Десислава Николова
9455 прочитания

Логиката на екокомисията на парламента е, че ако общините нямат устройствени планове, а ромите крадат метали, е най-добре да се закрият площадките за събиране на скрап

© Цветелина Белутова


Митко Захов е депутат от Петрич от ГЕРБ. Много възможно е да не сте го чували, защото рядко има публични изяви. Но сега стана много известен на представителите на един сектор, защото меко казано го смачква. Пострадалият е бизнеса с метални отпадъци.

Ето логиката на Захов: в Петрич има шест пункта за изкупуване на скрап и вторични суровини и още шест предприемача искат да отворят такива обекти, но няма нужда от толкова, защото полицията не може да контролира толкова много обекти.

Мотивът е чист - да се ограничат кражбите. Но методът е недопустим: като нещо не може да се контролира – по-добре да се затвори.

В този дух Захов предложи на второ четене, а мнозинството от ГЕРБ в парламентарната екокомисия прие, поправка в Закона за управление на отпадъците, според която места за търговия и обработка на скрап, може да има в промишлените зони и то само на общините, които имат общи устройствени планове (ОУП). Това са документи, които казват в коя част на града какви зони да има - например жилищни, индустриални и т.н.

Оттук възниква и проблемът – такива планове имат само 87 общини от общо 264 и ако поправката бъде гласувана на практика на 2/3 от територията на България трябва незабавно да бъдат затворени площадките, на които се събират и разфасоват стари коли, акумулатори, хладилници, компютри и всякакви отпадъци.

Така заради това, че общините нямат средства и воля да направят плановете, боклуците не само няма да намалеят, а ще се увеличат. Ако поправката влезе в сила от 2400 обекта за изкупуване и рециклиране ще останат само 400, а лицензираните фирми ще трябва да затворят площадките си за натрошаване на стари коли и обработка на отпадъци и то в големи градове като Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Монтана и др.

От Българската асоциация по рециклиране обявиха в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, че се затварят инвестиции за общо 700 млн. лв. и че ще пострада бизнес с обороти 1.2 млрд. лв. годишно (виж карето). Ако всички площадки в градовете без въпросния план бъдат затворени, около 10 хил. души ще бъдат освободени от работа.

Борба с кражбите

За размера на кражбите на кабели и какво ли не от метал за скрап можеше да се съди от една акция на полицията през миналата година, когато група крадци открадна 1400 метров кабел по жп-линията София-Варна. Присвояването на всякакви метални предмети и кабели е хроничен проблем в част от бедните райони на България. Правителството логично иска да остави по местата им кабелите, антените на мобилните оператори, капаците на шахтите и пътните знаци и затова предложи нови по-големи ограничения при лицензирането и работата на площадките и пунктовете за изкупуване и преработка на скрап. Според проекта отпадъци вече ще се изкупуват само в промишлените зони на селищата и по гари и пристанища. Това ще става само от лицензирани фирми, а не от физически лица. Освен това на площадките ще бъдат монтирани 24-часови видеокамери, за да е напълно ясно кой предава отпадъци, от какъв вид са те и колко получава. До тук добре. Има ограничения, но поносими.

Първоначално идеята беше местата за предаване на отпадъци да бъдат извън града, обаче полицията обяви, че така са й много далеч. Пунктовете в жилищните квартали обаче създават няколко проблема – клошарите крадат от контейнерите за разделно събиране, а и многото пунктове предполагат увеличаване на кражбите. Така беше взето компромисното решение – пунктовете и площадките за преработка на скрап да са по-близо до тези, на които им трябват – в промишлените зони, където обикновено се намират леярните, добивните предприятия и основните клиенти на преработените отпадъци.  

"Резултатът от това ограничение ще е, че като цяло площадките и пунктовете ще намалеят. Например в "Норд холдинг" от  180 пункта ще останат около 50. Прогнозата ни е, че събирането на скрап в България ще спадне с 30%", коментира Борислав Малинов, съсобственик на дружеството. По думите обаче ако се приеме "поправката Захов", спадът ще бъде с повече от 50%.

Само ако имаше план

Сега се връщаме на ограничението с устройствените планове. Мотивите на вносителя, които бяха подкрепени от Министерството на околната среда и водите са, че площадки не може да има извън границите на ОУП. "Иначе всеки с някакъв план ще може да си преобразува земята от земеделска в промишлена и на средата на полето да си направи площадка за скрап. Идеята е да има контрол и да не се позволява да има такива площадки на всевъзможни места", коментира Митко Захов. Според него по този начин не се вреди на бизнеса, а просто не се позволява безразборно събиране на отпадъците.

Пак според него площадките са много и например "нищо не пречи ако Банско няма, а Разлог има ОУП да се обработват отпадъци в Разлог. Така контролирането им е по-нормално. Тези планове са задължителни за всички населени места и рано или късно всички трябва да имат общи устройствени планове", заключава Захов.

Първото неудобство, което възниква в такъв случай е, че старите електроуреди, акумулатори и какво ли не ще трябва да се предават на десетки километри. Тъй като това няма как да стане, незаконните сметища с опасни отпадъци просто отново ще разцъфтят около къщите и жилищните блокове и то в големи градове. Фирмите пък са просто в паника.

Забранен бизнес

"Всички официално регистрирани бази в повечето общини трябва да затворят. При нас става въпрос за площадки от 4-5 дка, с огромни инвестиции в машини, спазваме европейските изисквания, имаме написани и одобрени програми от МОСВ за преработка на стари телевизори и компютри. Сега обаче ще се окаже, че както сме с лиценз, така трябва да престанем да работим заради липсата на ОУП", коментира Юлиян Владимиров, управител на "Данион".

От Българската асоциация по рециклиране отбелязват, че разбират усилията да се ограничат кражбите, да има камери, сертификати, изисквания, отнемане на лицензи за неправилна обработка или купуване на скрап извън правилата, но в случая става въпрос за удар срещу бизнеса и то на всички.

Огромен проблем може да има и при самите металургични фирми, тъй като например Пловдив няма ОУП, а там работи КЦМ, която пък изкупува скрап. Същото се отнася и до "Стомана" -Перник, тъй като градът също няма такъв план.  

"Инвестициите ни само в площадката в Ловеч за преработка на скрап от бяла и черна техника са над 10 млн. лв. В Стара Загора само една от мелниците за раздробяване на коли на малки парченца струва 1.250 млн. евро, изградили сме инфраструктура, леярна, брикетиращ комплекс, жп връзка, производство – сега да му теглим чертата ли", пита Михаил Михайлов, управител на "Феникс Инверс". Според него трябва да се направи ясна разлика между легалния бизнес, който е инвестирал милиони и работи по правилата и онези, с които органите на реда могат да се справят. Михайлов допълва, че ако поправката бъде приета в този й вид, компаниите не само няма да могат да изпълняват работата си по събиране и рециклиране, но ще трябва да освободят поне половината от заетите в сектора, които в момента са около 20 хил. души.

Засега обаче депутатът Захов и колегите му смятат, че това е решението на въпроса – няма площадка – няма кражби. Фирмите в сектора пък са против това някой да категоризира бизнесът им като престъпен и да го закрива административно, защото не може да наложи правила. В близките седмици депутатите ще гласуват окончателния текст. Тогава ще преброим колко са за нормалната и предвидима бизнес среда, и за колко са готови да подкрепят непазарни текстове.

Тонове боклук

Количествата отпадъци, които се събират всяка година в България са огромни. По данни на Българската асоциация по рециклиране само стоманеният скрап е над 1 млн. тона годишно. През 2010 г. отпадъците от електроника са били 30 хил. т., от стари коли – 60 хил. т., общо 30 хил. тона от акумулатори и отработени масла.

Митко Захов е депутат от Петрич от ГЕРБ. Много възможно е да не сте го чували, защото рядко има публични изяви. Но сега стана много известен на представителите на един сектор, защото меко казано го смачква. Пострадалият е бизнеса с метални отпадъци.

Ето логиката на Захов: в Петрич има шест пункта за изкупуване на скрап и вторични суровини и още шест предприемача искат да отворят такива обекти, но няма нужда от толкова, защото полицията не може да контролира толкова много обекти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  pepi1442 avatar :-|
  pepi1442

  Абе кой ви даде пари да защитавате "бизнеса" с метали? Не ви ли е срам поне малко бе - жалки сте!

 • 2
  dimi_z avatar :-|
  dimi_z

  Направо не мога да повярвам, че Капитал зема толкова "хардкор-фри-маркет" позиция по тази тема. Да конкуренцията е хубаво нещо,
  но пазарът на скрап не е като този с магазините за дрехи или супермаркетите. Ако има много играчи, те няма да фалират ами ще почнат да вършат нелегална дейност вредяща на цялото общество.
  Щом може да се ограничи продажбата на алкохол, цигари и ред други неща, защото вредят на обществото, значи и тука не е проблем.

 • 3
  jj avatar :-|
  J.J.

  А толкова лесно може всичко да стане нормално: първо забрана за изкупуване на каквото и да е на тези пунктове. След това, откриване на безплатна телефона линия и сайт за връзка с фирми, занимаващи се с преработка на отпадъци. Разрешено от закона да бъде само взимане от страна на фирмите от имот, който е собственост/отдаден под наем на лицето, което иска да даде отпадъците за преработка, като ще се взимат и личните данни на лицето, което дава отпадъците, за да има регистър. Всички други отпадъци извън частните имоти трябва да са задължение на почистващите фирми, които трябва да се задължат да ги предоставят на фирмите за преработка.

 • 4
  mitko831 avatar :-|
  Keleme

  Наскоро върнах старата си печка в "Надин" на касата ми взеха личната карта и ми издадоха покупко изплащателна сметка,това вероятно ги задължава да притежават регистър за покупките.

 • 5
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  Капитал, срам ме е, че съм ви читател, не разбирате основното в ситуацията - трябва да се направи нещо, защото крадците изнесоха и винкела от остъклените балкони, а почнаха да къртят и арматурата от панелите.
  Не става дума за честен и почтен бизнес, огромната част от него е в сивия и черния сектор, връщал съм метали, продавал съм коли за скрап и мога да гарантирам, че доста от фирмите описани в статията не издават редовни документи, а някои и никакви.

 • 6
  inspektora avatar :-|
  inspektora

  Капитал, вие наистина живеете в някакъв друг свят. Слезте на земята и се огледайте. Кой бизнес защитавате??? Онзи който губи много милиони от кражби на метали под всякаква форма или този който печели от това? Ами обществените загуби, заплахите за сигурноста на транспорта и.. и.. и ... Нямам думи.

 • 7
  mimi_al73 avatar :-|
  mimi_al73

  захов, за кого ли лобира заедно с другите лобисти от партията си?Да не ги хванат и тях с подкуп като онези лобисти от европарламента? Аман от безумни идеи на това некадърно и слабоумно управление.Ами хванете циганите и ги осъдете вместо да дерете работодателите и лицензирани търговци.

 • 8
  glutnicaku4eta avatar :-|
  glutnicaku4eta

  Че е непазарно да се налагат такива ограничения е очеизвадно, но ако по този начин се спрат повечето кражби, може би тогава има някакъв смисъл. До "mimi al73" - доста по-ефективно ще е ако осъдят "работодателите и лицензирани търговци", които изкупуват краден скраб.

 • 9
  hesapov avatar :-|
  Хесапов

  "Капитал" се изложи с тази платена статия.
  ...Чета вестника отдавна, но мисля да го бойкотирам...

 • 10
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  До коментар [#8] от "glutnicaku4eta":

  Фирми фантоми изчистват следите, като навсякъде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.