Заедно е по-сигурно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заедно е по-сигурно

Атанас Симеонов и Хосе-Мария Мартинес де Алегриа: скоро на пазара ще има само няколко големи компании

Заедно е по-сигурно

"ВИП секюрити" купува "3С СОТ", с което образува най-голямата охранителна група в страната

Константин Николов
21232 прочитания

Атанас Симеонов и Хосе-Мария Мартинес де Алегриа: скоро на пазара ще има само няколко големи компании

© Надежда Чипева


Яки момчета с дебели вратове, тъмни очила, черни фланелки и още по-черни коли. През 90-те години това беше образът на охранителите, които, вместо да пазят, основно рекетираха търговци и граждани в замяна на "закрила".

Тази дейност днес няма нищо общо с най-тъмните години на прехода. На силно фрагментирания пазар отдавна присъстват и чужди фирми, а нова сделка между двама от водещите играчи предвещава голяма консолидационна вълна. Главното действащо лице в придобиването е антипод на мутрите - той е млад и образован бизнесмен. И който наскоро е направил нещо необичайно за местното предприемачество - избрал е чужд мениджър за дружеството си, за да го управлява по подобие на "западните" фирми.

Крачката сега е едра: компанията на Атанас Симеонов "ВИП секюрити" обяви, че купува един от големите си конкуренти - "3С СОТ". И така, след като компания №2 в сектора придобива дружество №3 се формира най-голямата фирма в бранша с очакван оборот от 35 млн. лв. Тя ще е и първата, която ще предлага на национално ниво всички услуги в сферата на сигурността. "3С СОТ" е лидер в сегмента мониторинг и интервенция (известен като СОТ), докато "ВИП секюрити" работи основно с корпоративни клиенти и е най-голямата компания за инкасо услуги. "Досега продуктовото ни портфолио включваше всички гардинг услуги плюс кеш услугите и имахме малко участие на пазара на СОТ услугите. Към "3С СОТ" ни привлече националното покритие", казва Атанас Симеонов, собственик и управител на "ВИП секюрити".

Идеална синергия

Преговорите по сделката са продължили от средата на миналата година до тази пролет. Засега двете компании няма да се обединяват в един общ бранд и ще действат като самостоятелни марки. Придобиването става чрез специална компания, собственост на Симеонов, която вече държи около 52% в "3С СОТ". Сделката е финансирана чрез собствен капитал и банков кредит. Цената не беше обявена. Но ако се съди по оборотите и печалбите на дружеството, вероятно става въпроса за седемцифрена сума.

"ВИП секюрити" е позиционирана основно в корпоративния финансов сегмент, позната и от много ивенти като концерти и други, докато "3С СОТ" е много повече масова марка, разпознаваема и в провинцията. Така че двете фирми се допълват", казва Симеонов. Целта е обединената компания да има балансирано портфолио и да не е прекалено зависима от нито един сегмент.

"ВИП секюрити" отдавна проучва пазара за СОТ услуги. Според Симеонов едната идея преди няколко години е била навлизане в този сегмент чрез придобиване на 20 - 30 по-малки фирми, но тя не е станала факт и заради нежеланието на собствениците да продават на реалистични цени. Най-накрая се стигнало до преговори с "3С СОТ". Досега групата беше контролирана от компаниите за производство и търговия със системи за сигурност "Телетек груп" и "Сенсус" чрез Петър Полилеев, Валентин Стоицев и Ангел Александров, които са сред създателите на охранителната компания. "Решихме да се съсредоточим върху основния си бизнес. Предпочитахме българска фирма за купувач, като знаехме, че за "ЗС СОТ" е по-добре да е част от голяма група, а чрез партньорството с "ВИП секюрити" ще се получи пълна синергия в секюрити услугите", заяви Полилеев. Досегашните мажоритарни акционери ще продължат да работят тясно с обединената група в доставката на електронни системи и техническо сътрудничество.

След обединението приходите на двете фирми ще достигнат около 35 млн. лв. през 2011 г., което прави общата група номер едно в сектора. Придобиването на "3С СОТ" не е първата голяма сделка на "ВИП секюрити" в сектора. Компанията стана голям играч в сегмента на инкасо услуги с изкупуването през 2007 г. на "Оптима файненшъл сървисиз" -  бизнеса на "Уникредит Булбанк" за превоз на ценни пратки и товари. Само за 20-те бронирани коли беше платена цена от 1 млн. евро.

Късче по късче

Всъщност тези 35 млн. лв. приходи на обединената група са достатъчни едва за дял от 5% от българския пазар, който се оценява на около 300 млн. евро. Това обаче е целият бизнес, макар че част от него все още е в сивата зона. Другият голям играч с подобен дял от около 5% е "СОТ 161".

"Пазарът расте с около 20% на година и се консолидира. Разликата между България и други страни в Европа е, че тук има много компании - около 1500 фирми с много малки дялове", казва Хосе-Мария Мартинес де Алегриа, член на ръководството на "ВИП секюрити" и новият председател на борда на директорите на "3С СОТ". Най-големите пет компании у нас държат едва 15% от пазара, докато в съседна Румъния, където е работил Мартинес де Алегриа, водещите пет контролират 60%. Много от тези 1500 охранителни фирми са създадени от хора от системата на МВР или армията, които нямат никаква финансова и бизнес подготовка. С разрастването на компаниите си в годините на бума, те определяха цени, без да са наясно с разходите, което в един момент направи контролирането на бизнеса им трудно. Очакванията са много от тези компании постепенно или да бъдат изкупени от по-големи играчи, или да фалират. "Всичко започна с кризата, която закъсня у нас с година и според мен 2011 г. ще е най-драматична откъм икономически ефект върху сектора", казва Симеонов. Според източници от бранша много участници на пазара си търсят купувачи, което е предвестник на нови сделки.

Следващите две години ще покажат кои са най-здравите играчи, които ще оцелеят в очакваната консолидация. Например някои фирми в сектора са прекалено зависими от обществените поръчки и не се знае колко устойчив е този бизнес модел, особено ако има забавяне на плащанията от държавата. Очакванията са също така вълната на консолидация да осветли част от охранителната индустрия, тъй като е обществена тайна, че много от по-малките фирми работят без фактури, крият приходи и определят дъмпингови цени. Неясното ценообразуване през последните години прави много трудно и да се определят маржовете, на които работят много от фирмите в сектора. Докато в Западна Европа, нормалната норма на брутната печалба (EBITDA) е около 15 до 20%, при българските фирми тя е под 10%, сочат източници от индустрията. Срещат се случаи и на 3% марж.

Поглед навън

От "ВИП секюрити" не крият, че следващата стъпка след разширяването на бизнеса им в България е евентуална международна експанзия. Естествено целта са близките държави.

Но преди това уточняват, че първо трябва да завършат интегрирането на двете компании. При 50 хил. клиента икономията от мащаба е сигурна. Двете компании могат да оптимизират и административните си услуги. Ще трябва и време за обучаване на служителите на "3С СОТ" по стандартите на фирмата-купувач.

"Трудовите разходи в сектора растат, което променя пазара и се внедряват все повече технологии. Нашата компания е в много добри позиции да се възползва от тези промени, тъй като е от силните играчи в тази сфера", казва Мартинес де Алегриа.

За корпоративния сектор в страната сделката би трябвало да е добра новина - ще могат да работят със светла компания, която предлага пълната палитра от услуги. За масовия клиент ефектът няма да е пряк - поевтиняване на услугата трудно може да се очаква, защото в България СОТ-ът струва 10 евро, а в Румъния например е три пъти по-скъпо. Промяна може да се очаква по-скоро по линия на качеството и предлагането на нови продукти и технологии.

"3С СОТ"

"3С СОТ" е създадена през 1993 г. Има 50 000 клиенти в цяла България и е единствената компания с национално СОТ покритие в 1200 населени места чрез десетте свои дружества и дялове в още петнадесет. В момента има около 1600 служители, над 200 автомобила и 53 офиса в цялата страна. Приходите й за 2009 г. достигнаха 14.5 млн. лв., а за тази година се очаква да са около 17 млн. лв. 
"ВИП секюрити"

Компанията е създадена през 1999 г. Има около 1150 служители, 200 автомобила, от които 120 са бронирани. Налага се като една от най-големите компании за сигурност в корпоративния сектор в България. Охранявала е и големи масови събития като концерта на Мадона в София, както и много гостуващи знаменитости като Борис Бекер и Скарлет Йохансон. Приходите за 2009 г. са 17.3 млн. лв., а за тази година се очаква да достигнат около 18 млн. лв.

Яки момчета с дебели вратове, тъмни очила, черни фланелки и още по-черни коли. През 90-те години това беше образът на охранителите, които, вместо да пазят, основно рекетираха търговци и граждани в замяна на "закрила".

Тази дейност днес няма нищо общо с най-тъмните години на прехода. На силно фрагментирания пазар отдавна присъстват и чужди фирми, а нова сделка между двама от водещите играчи предвещава голяма консолидационна вълна. Главното действащо лице в придобиването е антипод на мутрите - той е млад и образован бизнесмен. И който наскоро е направил нещо необичайно за местното предприемачество - избрал е чужд мениджър за дружеството си, за да го управлява по подобие на "западните" фирми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  okoto avatar :-?
  Окото

  3С имаха много свестен шеф и собственик. Сега ще видим той какво ще предприеме?

 • 2
  iwonow1 avatar :-P
  iwonow

  Общо взето , концепцията е - давайте кинти и чЕкайте , шарани да ви пазим , ама май нЕма да ви опазим ...:))

 • 3
  miro84 avatar :-|
  miro84

  Добра покупка са направили от Уникредит.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK