Обетованата вода

От години Изреал се развива като хъб на водните тенологии. България все още третира водата примитивно.

100% от отпадната вода в Израел се пречистват. 75% от нея се използват отново за напояване
100% от отпадната вода в Израел се пречистват. 75% от нея се използват отново за напояване    ©  Eyal Izhar
100% от отпадната вода в Израел се пречистват. 75% от нея се използват отново за напояване
100% от отпадната вода в Израел се пречистват. 75% от нея се използват отново за напояване    ©  Eyal Izhar

Ако се разходите из пустинята Негев в Израел, ще видите насажденията от жожоба, напоявани капка по капка по тръби, който стигат директно в корените им. Гордите пустинни градинари ще ви обяснят, че повечето от дърветата в страната не са се появили там от само себе си, а поне 250 млн. от тях са били засадени като част от дългогодишната политика на отвоюване на квадратен по квадратен метър от пустинята. Накрая, на въпроса от любезност "А как сте с водата в България", на който вие ще трябва да отговорите: "Благодаря, добре сме, проблеми с количествата няма, 60% от водата се губи по пътя, а мръсната се излива в реките и морето", ще се почувствате само по един начин. Тъпо.

Там, където има недостиг на нещо, се раждат и иновациите. От това на свой ред могат да се възползват държавите с по-примитивно управление на ресурсите. Пазарът на водни технологии се очертава като един от тези с голямо бъдеще пред себе си поради все по-активното навлизане на частната инициатива в него и нуждата от подобряване на ефективността му.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  mihomen avatar :-|
  mihomen

  Бъдещето е в чистата вода,чистият въздух и чистата храна!
  Това са факторите човек да е здрав,щастлив и дълголетен!
  Колкото по бързо ги развием,тези наши дадености,толкова по бързо България ще излезе от периферията на ЕС!

 • 2
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Не бих приел за особено екологично да си поливам реколтата с отпадни води. Както и да се торят полетата с фекалии. Състава на отпадните води е твърде разнороден откъм токсични съставки и според мен ще влоши качеството на почвите и културите.

 • 3
  ss avatar :-|
  SS

  До коментар [#2] от "dreamboxer":

  Само една забележка - в статията пише за пречистени отпадни води!

 • 4
  aloiziii_moro6ek avatar :-|
  aloiziii_moro6ek

  Прекрасна статия! Нашите управници и вземащите решения в сектор "Води" следва сериозно да се замислят! Няма никакъв проблем пречистените отпадни води да се ползват за напояване в земеделието и/или за подръжка на зелените площи. При високоефективните съвременни пречиствателни станции за битови отпадни води се постига много висока степен на пречистване и последващото им ползване за напояване е практически безвредно. Е, разбира се, иска се много интелигентна експлоатация и подръжка на тези високотехнологични съоръжения. Не на последно място, необходим е и постоянен КОНТРОЛ от страна на съответните органи с цел недопускане на нерегламентирани зауствания на отпадни води, както и по отношение на ефективната работа на пречиствателните съоръжения.

 • 5
  finland avatar :-|
  Finland

  Капитал, можеше да сложите една снимка на станция за обезсоляване на морска вода. Би ми било интересно да видя какво представлява на снимка.

  До коментар [#2] от "dreamboxer":
  Въпреки всичко се съмнявам България скоро да е чак толкова зле, че да трябва да си използва отпадните води, а и хората са написали че става въпрос за пречистени отпадни води. Освен това използват само 75% от тях, явно другите 25% са преценили, че не е добре да се използват.

  Лично за мен България трябва да работи по намаляване на загубите на вода, както в Израел пестят всяка капка, внедряване на най-добрите водни технологии и евентуално да се направи проект за станция за обезсоляване на морска вода, така че ако някой ден има пари да се стартира изграждането бързо, а не да се правят проекти, конкурси и т.н.

 • 6
  baba_zozolana avatar :-|
  baba_zozolana

  До коментар [#5] от "Finland":
  http://www.gammonindia.com/projects/international/dubai-dest-plant.jpg
  http://pubs.acs.org/cen/_img/88/i41/dubai.jpg
  два завода за обезсоляване на морска вода. В Малта водата е единствено такава, дори и "минералната" в бутилки.

 • 7
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#3] от "SS":

  Да, не се изказах правилно, но дори и в пречистените отпадни води риска да попадне нещо което не трябва е голям.

 • 8
  pete_maravich avatar :-|
  Мусо Гоносуке

  Напомня ми за "Дюн" на Франк Хърбърт

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Икономията на вода е малко трудна работа, щото кръговратът на водата е създаден от Бог... ако не ползваш водата, тя просто си изтича... освен ако нямаш язовири....
  Народната власт понастрои маса язовири, ама днешна рестипутска България предпочита да претака израелски масали, вместо да строи язовири.... за водата която Бог дал....
  Пък и разни зелени откачалки-подскачалки провалиха проекта Рила Места, което си е чиста загуба на ресурс днес.....
  Бог си прибра зелените боклуци, ама белята си остана беля.... сега водата от Рила пълни гръцките язовири, а в благоевградско вода йок....

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Мечтата на експлоататорите - да правиш пари от въздух! В случая - да правиш пари от вода, като я ограничаваш изкуствено за останалите, макар в България да я има в изобилие, за разлика от Израел (засега, преди да бъде замърсена с добива на шистов газ). Това е безпределна наглост на въоръжените (= овластените)!

  --------------------------------------------------
  Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

  Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

  ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

  В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал