Обетованата вода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обетованата вода

100% от отпадната вода в Израел се пречистват. 75% от нея се използват отново за напояване

Обетованата вода

От години Изреал се развива като хъб на водните тенологии. България все още третира водата примитивно.

Калина Горанова
7239 прочитания

100% от отпадната вода в Израел се пречистват. 75% от нея се използват отново за напояване

© Eyal Izhar


Ако се разходите из пустинята Негев в Израел, ще видите насажденията от жожоба, напоявани капка по капка по тръби, който стигат директно в корените им. Гордите пустинни градинари ще ви обяснят, че повечето от дърветата в страната не са се появили там от само себе си, а поне 250 млн. от тях са били засадени като част от дългогодишната политика на отвоюване на квадратен по квадратен метър от пустинята. Накрая, на въпроса от любезност "А как сте с водата в България", на който вие ще трябва да отговорите: "Благодаря, добре сме, проблеми с количествата няма, 60% от водата се губи по пътя, а мръсната се излива в реките и морето", ще се почувствате само по един начин. Тъпо.

Там, където има недостиг на нещо, се раждат и иновациите. От това на свой ред могат да се възползват държавите с по-примитивно управление на ресурсите. Пазарът на водни технологии се очертава като един от тези с голямо бъдеще пред себе си поради все по-активното навлизане на частната инициатива в него и нуждата от подобряване на ефективността му.

Технологии в пясъка

Държавата Израел най-често влиза в медийното пространство с дългогодишните си спорове със съседните арабски държави. От самото й създаване страната води и друга, дори по-трудна за спечелване битка – тази за вода. Пустинята Негев заема около 60 процента от територията на Израел. Останалите 40% също не могат да се похвалят с богата растителност и водни ресурси. Ограниченията са част от ежедневието. През по-сушавите години фермерите, основно кибуци, получават по-малки квоти вода и съответно редуцират продукцията си. Цената на водата за потребители на кубик пък скача толкова, колкото повече потребяват. Последните 7 сушави години довеждат до спадане на нивото на основния източник - Галилейско море, както и на водите на река Йордан, за които страната често влиза в остри пререкания със съседна Йордания. Едновременно с това населението и производството нарастват, а страната не е сред държавите, бедни на води, които са съгласни да се концентрират върху култури, нуждаещи се от малко вода, а за храните да разчитат на внос. Преди няколко години Шалом Симхон, тогава министър на земеделието, отбелязва, че зависимостта от внос на зърно трябва да бъде намалена, "като това трябва да бъде направено въпреки всички ограничения и основно липсата на вода". Тогава някои икономисти си задават въпроса дали си струва да се инвестира толкова много във водопоглъщащо земеделие, което консумира около 70% от водните ресурси, а допринася за едва 2% от БВП.

Отговорът не закъснява. Въпреки, или по-скоро благодарение на, цялата суха картина развитието в сферата на водните технологии в страната й отрежда първо място в света по ефективно управление на ресурса. А очакванията са, че през 2015 г. Израел ще бъде в състояние да задоволява напълно нуждите си от вода независимо от природните условия. Това заяви Буки Орен, председател на международния форум WATEC (Water Technologies, Renewable Energy and Environmental Control), който ще се проведе за трети пореден път от 15 до 17 ноември в Тел Авив. Форумът има за цел да събере компании от цял свят, който да представят технологиите в сферата, или такива, които да намерят решение на собствените си проблеми у дома. Експортът на водни технологии от Израел нараства от 850 милиона долара през 2006 г. на 2 милиарда през 2010 г. Страната държи лидерска позиция на един доста атрактивен пазар с обем от 500 млрд. долара, който нараства със 7-8% на година и е един от най-бързо растящите в света.

На плиткото

Към днешна дата около 20% от населението на земята не разполага с достатъчно количество вода. Очакването е, че в следващите 50 години около 50% от населението ще трябва да се справят с недостига. Глобалното затопляне, замърсяването и нарастването на броя на населението активизират процеса, а потърпевши ще са здравеопазването, земеделието и индустрията. Преди време генералният секретар на Обединените нации Бан Ки Мун заяви, че недостигът на вода може да стане причина за насилие в бъдеще. Сред страните, където вече се забелязва ограничаване на ресурса, освен тези на Арабския полуостров и Африка са Китай, Индия, САЩ, Австралия.

В дългосрочен план (поне до 2035 г.) България не е застрашена от недостиг на вода. Що се отнася до нейното качество обаче, нещата не са чак толкова розови и употребата на международен опит не би била излишна. Едва 46% от населението потребява пречистена питейна вода. По-голяма част от водопроводната мрежа е изградена преди 1980 г. Амортизирана е и отчита огромни загуби (50-60%), физически и търговски. Подобна е ситуацията и с дигите на реките и напоителните системи. А около 70 от големите населени места и повечето от малките са без пречиствателни станции за отпадна вода, която се влива директно в реките и морето. Изчисленията на консултантите на екоминистерството показват, че ако искаме да закърпим най-спешните нужди, трябват инвестиции от 12 млрд. лв. а за да достигнем европейските стандарти – внушителните 43 млрд. лв.

Всяка капка е от значение

За да се намалят необходимите инвестиции в активи, е най-добре да се подобри ефективността, обяснява Буки Орен, който е бил и изпълнителен директор на държавната водна компания на Израел Mekorot, която доставя 70% от водата. Той дава пример с Израел. Средните загуби на вода в развитите европейски държави са 25%. В Израел те са 12%, като местните специалисти не са доволни от процента и работят за намаляването му. Отделно 100% от отпадната вода преминава през преработка, като 75% от нея се използват повторно за напояване в селското стопанство. Страната е лидер и в капковото напояване, като първата компания в света, израелската Netafim, основана през 1965 г., държи най-голям дял в световен мащаб.

Около 25% от нуждите на прясна вода пък се осигуряват от станциите за обезсоляване на водата от Средиземно море. Плановете предвиждат до 2013 г. те са осигуряват 35% от нуждите, или повече от 500 млн. кубични метра вода на година, а към 2020 г. с още 250 млн. кубика отгоре. На територията на страната има четири такива инсталации. Най-големите от тях са тези в Хадера и Ашкелон на команията IDE Technologies, които произвеждат съответно 127 и 118 милиона кубични метра на година. В момента в страната се строи и втората по големина централа в света – тази в Сорек, която ще произвежда 150 млн. кубични метра и ще е на стойност около 400 млн. долара.

На пътя на водата

Освен да реши проблемите си на местна почва, от години Израел се опитва да позиционира себе си и като инкубатор за развитие на водните технологии с цел износ. Компанията Kinrot Ventures например има за задача да насърчава развитието и комерсиализирането на нови открития. Сред младите предприемачи, възникнали в "инкубатора", е TACount, разработваща технология за откриването на микоорганизми във водата за минути. От компанията обясняват, че това може да е от полза както на операторите на питейни и отпадни води, така и на фирмите в сферата на индустрията, фармацията, хранително-вкусовата промишленост. Младата Aquarius Spectrum пък разработва система за откриване на пукнатини и течове в тръбите, като така загубите могат да се стопират много по-бързо. Контролът на качеството е издигнат до въпрос на националната сигурност. Компанията White Water например успешно работи с ВиК компанията в Раанана, като предлага софтуер за откриването на всякакви умишлени или случайни намеси във водната система.

Местният израелски пазар е относително малък и експортът на технологии остава една от основните цели. В същото време Буки Орен обяснява, че успехите на Израел не гарантират успех на други места по света поради спецификата на сектора във всяка отделна държава и регулираността му. Съседните държави на Израел със сходни водни проблеми пък трудно биха се обърнали към еврейската държава за know-how. В световен мащаб не липсва и конкуренция. Така например Сингапур също опитва да позиционира себе си като воднотехнологичен хъб.

В редица от развиващите се държави, като България например, водните проблеми все още биват неглижирани - водата се счита за безплатна, от бога дадена и ще си тече без каквито и да било усилия. Това обаче не е така. Хубавата вода е скъп ресурс, който само бедните страни могат да си позволят да пилеят.

Ако се разходите из пустинята Негев в Израел, ще видите насажденията от жожоба, напоявани капка по капка по тръби, който стигат директно в корените им. Гордите пустинни градинари ще ви обяснят, че повечето от дърветата в страната не са се появили там от само себе си, а поне 250 млн. от тях са били засадени като част от дългогодишната политика на отвоюване на квадратен по квадратен метър от пустинята. Накрая, на въпроса от любезност "А как сте с водата в България", на който вие ще трябва да отговорите: "Благодаря, добре сме, проблеми с количествата няма, 60% от водата се губи по пътя, а мръсната се излива в реките и морето", ще се почувствате само по един начин. Тъпо.

Там, където има недостиг на нещо, се раждат и иновациите. От това на свой ред могат да се възползват държавите с по-примитивно управление на ресурсите. Пазарът на водни технологии се очертава като един от тези с голямо бъдеще пред себе си поради все по-активното навлизане на частната инициатива в него и нуждата от подобряване на ефективността му.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  mihomen avatar :-|
  mihomen

  Бъдещето е в чистата вода,чистият въздух и чистата храна!
  Това са факторите човек да е здрав,щастлив и дълголетен!
  Колкото по бързо ги развием,тези наши дадености,толкова по бързо България ще излезе от периферията на ЕС!

 • 2
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Не бих приел за особено екологично да си поливам реколтата с отпадни води. Както и да се торят полетата с фекалии. Състава на отпадните води е твърде разнороден откъм токсични съставки и според мен ще влоши качеството на почвите и културите.

 • 3
  ss avatar :-|
  SS

  До коментар [#2] от "dreamboxer":

  Само една забележка - в статията пише за пречистени отпадни води!

 • 4
  aloiziii_moro6ek avatar :-|
  aloiziii_moro6ek

  Прекрасна статия! Нашите управници и вземащите решения в сектор "Води" следва сериозно да се замислят! Няма никакъв проблем пречистените отпадни води да се ползват за напояване в земеделието и/или за подръжка на зелените площи. При високоефективните съвременни пречиствателни станции за битови отпадни води се постига много висока степен на пречистване и последващото им ползване за напояване е практически безвредно. Е, разбира се, иска се много интелигентна експлоатация и подръжка на тези високотехнологични съоръжения. Не на последно място, необходим е и постоянен КОНТРОЛ от страна на съответните органи с цел недопускане на нерегламентирани зауствания на отпадни води, както и по отношение на ефективната работа на пречиствателните съоръжения.

 • 5
  finland avatar :-|
  Finland

  Капитал, можеше да сложите една снимка на станция за обезсоляване на морска вода. Би ми било интересно да видя какво представлява на снимка.

  До коментар [#2] от "dreamboxer":
  Въпреки всичко се съмнявам България скоро да е чак толкова зле, че да трябва да си използва отпадните води, а и хората са написали че става въпрос за пречистени отпадни води. Освен това използват само 75% от тях, явно другите 25% са преценили, че не е добре да се използват.

  Лично за мен България трябва да работи по намаляване на загубите на вода, както в Израел пестят всяка капка, внедряване на най-добрите водни технологии и евентуално да се направи проект за станция за обезсоляване на морска вода, така че ако някой ден има пари да се стартира изграждането бързо, а не да се правят проекти, конкурси и т.н.

 • 6
  baba_zozolana avatar :-|
  baba_zozolana

  До коментар [#5] от "Finland":
  http://www.gammonindia.com/projects/international/dubai-dest-plant.jpg
  http://pubs.acs.org/cen/_img/88/i41/dubai.jpg
  два завода за обезсоляване на морска вода. В Малта водата е единствено такава, дори и "минералната" в бутилки.

 • 7
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#3] от "SS":

  Да, не се изказах правилно, но дори и в пречистените отпадни води риска да попадне нещо което не трябва е голям.

 • 8
  pete_maravich avatar :-|
  Мусо Гоносуке

  Напомня ми за "Дюн" на Франк Хърбърт

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Икономията на вода е малко трудна работа, щото кръговратът на водата е създаден от Бог... ако не ползваш водата, тя просто си изтича... освен ако нямаш язовири....
  Народната власт понастрои маса язовири, ама днешна рестипутска България предпочита да претака израелски масали, вместо да строи язовири.... за водата която Бог дал....
  Пък и разни зелени откачалки-подскачалки провалиха проекта Рила Места, което си е чиста загуба на ресурс днес.....
  Бог си прибра зелените боклуци, ама белята си остана беля.... сега водата от Рила пълни гръцките язовири, а в благоевградско вода йок....

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Мечтата на експлоататорите - да правиш пари от въздух! В случая - да правиш пари от вода, като я ограничаваш изкуствено за останалите, макар в България да я има в изобилие, за разлика от Израел (засега, преди да бъде замърсена с добива на шистов газ). Това е безпределна наглост на въоръжените (= овластените)!

  --------------------------------------------------
  Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

  Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

  ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

  В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.