Раздвижването на акулите

Фондовете за дялово инвестиране се събуждат, но все още са далеч от златните години

Мразени и същевременно сочени за финансови пионери. Наричани са как ли не: варвари, хищници, акули и вампири. Фондовете за дялови инвестиции (рrivate equity) бяха най-могъщите купувачи в годините на финансов възход и нито ден не минаваше без сделка с тяхно участие. Но с настъпването на глобалната криза секнаха парите от банките, с които фондовете основно финансираха транзакциите си. През последните години изкупуванията бяха малко и някои експерти дори заговориха за преосмисляне на цялата private equity философия.

Последните месеци обаче показват, че макар и повалени, фондовете за дялови инвестиции не са изпаднали в нокаут и без много шум се подготвят за нови придобивания. По последни данни на mergermarket фондовете за дялови инвестиции са сключили сделки за 136 млрд. долара през първото полугодие, над 60% повече спрямо същия период на 2010 г. Според експертите повишението се дължи и на постепенното съживяване на банковото кредитиране. Една от последните сделки в сектора всъщност е и рекордна за последните три години - базираният в Лондон Apax Partners даде в консорциум с два канадски пенсионни фонда 5 млрд. долара в брой за тексаския производител на медицинско оборудване Kinetic. Заедно с дълга цената на сделката е 6.3 млрд. долара - най-голямата от колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. Предложената сума е с 50% над борсовата цена на Kinetic преди година. Изкупуването е поредното в здравния сектор с участието на фондове за дялове инвестиции: неотдавна Dentsply купи подразделението на AstraZeneca - AstraTech за 1.8 млрд. долара, а през април един от най-големите играчи KKR плати на Pfizer 2.4 млрд. долара за Capsugel.

Прави впечатление, че партньорите на Apax в сделката не са други фондове, а институционални инвеститори. В "златните" години партньорството между private equity фондове беше нещо нормално, тъй като им позволяваше да поделят разходите и риска около големите изкупувания. Според Wall Street Journal тези договорки тогава притеснявали повечето инвеститори във фондовете, според които така се ограничавала диверсификацията на риска. Именно това е и една от причините сега Apax да се съюзи с канадските пенсионни дружества. А и помощта на инвеститори с дълбоки джобове позволява на фондовете да сключват благоприятни споразумения с банките. Apax и партньорите си осигуриха финансиране от Morgan Stanley, Bank of America, Merrill Lynch и Credit Suisse при много изгодни условия, съобщи WSJ, като цитира банкови източници.

"Смятаме, че е идеално време за фондовете за дялови инвестиции. Много се говореше как тези компании ще фалират, но това не се случи", заяви пред Financial Times Оливър Грегсън, инвестиционен експерт в Barclays Wealth.

Освен повечето сделки подобрение се отчита и при набирането на свеж ресурс през първото полугодие. В същото време обаче намалява броят на фирмите, които търсят пресен ресурс. Американските компании в сектора са набрали 64.7 млрд. долара за 201 фонда през първите шест месеца на годината спрямо 47.8 млрд. долара през същия период на предишната година, но за 225 фонда, показаха данни на Dow Jones. Покачването на привлечените суми се дължи и на завръщащото се доверие от страна на компании за управление на активи, чиито клиенти имат сериозен афинитет към private equity бизнеса. Ново проучване показва, че половината от анкетираните фонд мениджъри твърдят, че ще увеличат инвестициите си в сектора. Въпреки това експертите призовават за предпазливост. Пред Financial Times Том Бекет, директор във фонда PSigma, препоръчва на инвеститорите внимателно да се оглеждат за фондове с възможно най-диверсифицираното портфолио. По този начин те ще са най-защитени в случай на ново отслабване на икономиката.

"Предпализвост" остава най-точната дума, която описва капиталовложенията във фондовете за дялови инвестиции. Въпреки покачването на набраните средства в сектора като обща стойност, все повече инвеститори (т.нар. limited partners) твърдят, че ще дадат пари за по-малко нови фондове, тъй като не са получили обещаната по време на бума възвращаемост. Данните на Bloomberg показват, че много инвеститори се насочват от големите фондове към по-скромни компании, участващи в по-малки сделки на нововъзникващи пазари. Например едни от най-големите инвеститори в private equity - Washington State Investment Board и пенсионният фонд The Oregon Public Employees’ Retirement Fund неотдавна намалиха обещаните средства за последния фонд на КKR.

"Големите компании са се захапали здраво при набирането на все още оскъдния капитал. Те всъщност ще се канибализират една друга", прогнозира Мунир Гуен, директор на консултантската компания MVision Private Equity Advisers. Думите му показват как фондовете за дялови инвестиции все още са далеч от златните години. И въпреки нотките на завръщащия се оптимизъм набирането на средства остава трудно. Но пък точно в подобна среда оцеляват най-здравите и успешни играчи. 

Бъдещето в България

Какви са възможностите за по-широко навлизане на фондовете за дялово инвестиране в България и кои са новите тенденции ще се разбере на шестата конференция на в. "Капитал" за сливания, придобивания и дялови инвестиции. Тя ще се проведе на 25 октомври, като ще участват представители на едни от най-големите фондове в Източна Европа.