Светът в един прозорец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Светът в един прозорец

Светът в един прозорец

Новата стратегия на Microsoft е да превзема пазара с "единна екосистема" за всякакъв тип устройства

Юлиян Арнаудов
3923 прочитания

© Капитал


Софтуерният гигант Microsoft демонстрира своята нова операционна система Windows 8 преди малко повече от месец. Тя трябва да върне компанията сред на най-иновативните в света, като идеята е платформата да може да се използва еднакво добре както на персонални компютри, така и на набиращите сила таблети. Но амбицията на софтуерния гигант не спира дотук. Миналата седмица директорът на звеното за софтуер за мобилни телефони Анди Лийс обяви, че компанията се готви да изгради единна екосистема за голям диапазон от електронни устройства – компютри, таблети, смартфони и защо не игрални конзоли. В намерението на софтуерния гигант не липсва здрава логика, особено на фона на все по-сериозните опасения, че стратезите от Редмънд постепенно започват да изостават във визията си за развитието на технологичния сектор.

Засега от Microsoft не разкриват подробности относно тези свои планове, като изключим изявлението на Лийс. Според него промяната, която ще се случи скоро, е, че всички устройства ще бъдат обединени в единна среда. "Ние няма да имаме една екосистема за РС-та, друга за смартфони и трета за таблети. Те всички ще бъдат заедно", обяви Лийс по време на Световната конференция на партньорите на компанията. Конкурентите и анализаторите обаче остават скептични доколко това е постижимо.

Скъсване с традициите

Концепцията за "един Windows, който да управлява света", е логична, като имаме предвид някои фактори. От една страна, като изключим все още неизлезлия Windows 8, компанията досега не предлагаше достатъчно силна визия за това как ще запази лидерската си позиция при разработването на операционен софтуер. От друга, по този начин Microsoft ще намали оперативните разходи по разработка и поддръжка на няколко платформи, ще успеят да обхванат максимален голям брой устройства, ще намалят необходимостта от пускането на нов софтуер при появата на нов хардуер.

Проблемът на Microsoft в момента е, че разчита на традиционните си продукти, за да генерира приходи. Това са операционната система за РС Windows 7 и бизнес софтуерните решения като Office 2010. Интересното е, че те продължават да отчитат ръст на постъпленията въпреки нарастващата конкуренция от мобилните устройства. В началото на юли изследователските компании IDC и Gartner занижиха прогнозите си за ръст на компютърния пазар до края на тази година и те вече са с едноцифрени стойности, като очакванията са още до края на годината смартфоните и таблетите да успеят да задминат по продажби компютрите.

Въпреки това Microsoft все още отчита силни продажби на компютърен софтуер и приходите достигат до 16.43 млрд. долара за третото тримесечие (което приключи в края на април) или ръст от 13% на годишна база. Нетната печалба на компанията нарасна с 10% до 5.23 млрд. долара. Office 2010 успява да достигне увеличение от 21% на приходите на годишна база, но ръстът на продажбите на Windows 7 обаче е едва 4% на годишна база през този период. Операционната система все още е най-големият източник на приходи като дял - досега са продадени около 350 млн. лиценза. Проблемът е, че там компанията отчита най-слаб растеж. Затова Microsoft се нуждае от промяна на стратегията си в този сегмент и най-вероятно ще се опита да въведе въпросната една платформа, която да обхване максимален брой устройства.

Сблъсък с реалността

Най-вероятно компанията от Редмънд първо ще експериментира с новия Windows 8, за да разбере каква е нагласата на потребителите към унифицирана система, предназначена за различен хардуер. Дори самата идея за създаването на една платформа за две устройства с принципно различни интерфейси, повдига скептицизма на експертите и на конкурентите. Компютрите разчитат на клавиатура и мишка/тъч пад, докато таблетите разполагат със сензорен екран. Това затруднява разработването на операционна система, която да има удобен интерфейс за двата типа управление. Допълнително усложнение създават и приложенията за тях, които също трябва да бъдат разработени по такъв начин, че да бъдат еднакво функционални както при управление с мишка и клавиатура, така и чрез сензорен екран.

Именно поради тези усложнения, засега пазарните лидери при мобилните операционни системи – Apple и Google, залагат на частичната унифицираност между таблети и смартфони. Въпреки че и двете устройства разполагат със сензорни екрани, това пак създава проблеми на компаниите да изградят единна екосистема между тях. Затова Apple използва една операционна система за iPhone и iPad, но все пак доста от приложенията за таблета са специално създадени за него. Google подхожда към тази ситуация малко по-различно - създава отделна версия на платформата Android, наречена Honeycomb, която да е специално предназначена за таблети.

Може да се каже, че за Microsoft успехът на Windows 8 е жизненоважен от гледна точка на развитието на тяхната идея за единна екосистема за всички устройства. Идеята за интегрирането на плочки и плъзгаща се лента заедно с възможността за достъп до всякакъв тип файлове и контрол на системата, подобно на класическите Windows-и на теория изглежда добре изпипана, остава да се разбере как ще работи и на практика. Също толкова важно е доколко лесно разработчиците ще могат да създават приложения, които да се използват оптимално и за двата типа интерфейс. Тук ще стане ясно доколко е силна комбинацията от HTML5 и JavaScript.

Облаци и лалета

През последните няколко години Google постепенно създава екосистема от изцяло интернет базирани услуги. Идеята на компанията е да прехвърли онлайн колкото се може повече от дейностите, които извършваме с компютъра си. Потребителят може да достигне до услугите на Google чрез всяко устройство с достъп до глобалната мрежа. Така интернет гигантът превръща в център на своята бизнес стратегия идеята за cloud computing.

Съвсем скоро обаче и Microsoft може да вкара подобна функционалност в своята единна екосистема. Софтуерният гигант вече пусна версия на своето основно бизнес приложение в изцяло онлайн формат под името Office 365. Компанията обаче няма да спре дотук с интернет услугите. Случайно или не преди седмица изтече скрийншот на началния екран на предполагаемата нова социална мрежа или портал – Tulip (от англ. лале). Допълнително Microsoft "случайно" стартираха интернет сайта socl.com, който вече е затворен с извинението, че е вътрешна разработка. Предполага се, че двете са един проект, но засега от централата в Редмънт отричат усилено това. Съвсем наскоро стана ясно също така, че брокер на компанията купи правата на интернет сайта social.com за 2.6 млн. долара. Така че няма да е изненада, ако Microsoft съвсем скоро излязат и на този пазар.

Не сега, но кога

Визията на Анди Лийс обаче най-вероятно ще може да се осъществи в малко по-далечна перспектива. Създаването на единна екосистема едва ли ще с случи веднага с излизането на Windows 8. От Microsoft нееднократно обявиха, че ще запазят Windows Phone 7, като основна операционна система за мобилни телефони, докато осмицата ще бъде предназначена за персонални компютри и таблети. Допълнително компанията от Редмънд сключи споразумение с Nokia за интегрирането на Windows Phone 7 в мобилните телефони на финландците, както и за съвместното развитие на платформата. Първите смартфони Nokia, базирани на тази платформа, се очакват да излязат на пазара, горе-долу когато се очаква да излезе и Windows 8, тоест в края на тази или началото на следващата година.

Ако идеята за единна екосистема обхване всички устройства на Microsoft, това означава и интеграцията на игралните конзоли X-Box. Като се използват обичайният живот на една операционна система на компанията, която е от порядъка на 3 години, и животът на една конзола – 10 години, може да се направи сметка, че подобна екосистема може да се появи през 2015-2016 г. Именно тогава ще изтече стандартната продължителност на Windows 8 и на сегашния X-Box 360. Съобразяването с конзолата X-Box не е случайно, защото компанията отчита бурен ръст в приходите от този сегмент. Постъпленията от продажбата на X-Box 360 и сензорната приставка Kinect се увеличиха с 60% през третото фискално тримесечие на годишна база. При добро стечение на обстоятелствата, в рамките на няколко години голяма част от основните потребителски устройства вероятно ще са със съвместими софтуерни компоненти и услуги с логото на Microsoft.

Софтуерният гигант Microsoft демонстрира своята нова операционна система Windows 8 преди малко повече от месец. Тя трябва да върне компанията сред на най-иновативните в света, като идеята е платформата да може да се използва еднакво добре както на персонални компютри, така и на набиращите сила таблети. Но амбицията на софтуерния гигант не спира дотук. Миналата седмица директорът на звеното за софтуер за мобилни телефони Анди Лийс обяви, че компанията се готви да изгради единна екосистема за голям диапазон от електронни устройства – компютри, таблети, смартфони и защо не игрални конзоли. В намерението на софтуерния гигант не липсва здрава логика, особено на фона на все по-сериозните опасения, че стратезите от Редмънд постепенно започват да изостават във визията си за развитието на технологичния сектор.

Засега от Microsoft не разкриват подробности относно тези свои планове, като изключим изявлението на Лийс. Според него промяната, която ще се случи скоро, е, че всички устройства ще бъдат обединени в единна среда. "Ние няма да имаме една екосистема за РС-та, друга за смартфони и трета за таблети. Те всички ще бъдат заедно", обяви Лийс по време на Световната конференция на партньорите на компанията. Конкурентите и анализаторите обаче остават скептични доколко това е постижимо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  На теория звучи добре, ще видим и изпълнението.

 • 2
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  Google нямаха ли намерение да обединят двата Андроид-а за таблети и смартфони в "сладоледен сандвич" тази зима?

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK