Willkommen в лабораторията

Германската верига за клинични изследвания "Лимбах" придобива дялове в още български дружества

Времето на лабораториите, които предлагат само по няколко изследвания, изтече
Времето на лабораториите, които предлагат само по няколко изследвания, изтече    ©  Надежда Чипева
Времето на лабораториите, които предлагат само по няколко изследвания, изтече
Времето на лабораториите, които предлагат само по няколко изследвания, изтече    ©  Надежда Чипева

Контакт през каталога "Жълти страници" и неочаквано щедра оферта от чужд финансов инвеститор, искащ да купи първата частна лаборатория за клинични изследвания в страната. Това са случайните събития, които доведоха до това най-голямата германска верига лаборатории да е съдружник в три конкуриращи се български дружества от сектора.

Става въпрос за германската компания "Лимбах" (Limbach), която пред четири години закупи част от капитала на "Бодимед", а през последните месеци придоби миноритарни дялове в други големи представители на сектора - "Кандиларов" и "Лора" (виж каретата). Извън корпоративнта промяна в собствеността сделките имат и още един ценен ъгъл. Чуждият партньор предлага ноу-хау, помощ, апаратура и искане в България да се правят изследвания по германски образец.

Това засега е единственият чужд инвеститор в сектора, макар че интерес към него проявяват и различни фондове. Сигналът е добър - секторът явно е интересен, а чуждото участие може да вдигне качеството. Така изглежда от разказа за вече случилите се партньорства на "Лимбах".

Партньори, а не купувачи

Интересен е както купувачът, така и моделът му на развитие. Според чуждите медии веригата лаборатории "Лимбах" е най-голямата в Германия и втората по големина в Европа. Основана е през 1979 г., централата й е в Хайделберг, където се извършват над 5000 вида лабораторни изследвания и се изобретяват нови тестове. За нея работят около 500 учени и технолози и веригата е в партньорство с повече от 30 лаборатории в Европа.

Моделът на д-р Лимбах е да участва с миноритарен дял, като основателите и управителите продължават да движат бизнеса си. В края на годината печалбата се разпределя в зависимост от дяловете. Тъй като лабораториите "Лимбах" имат множество корпоративни клиенти, изискването им е във всяка държава от ЕС, да предлагат еднакво високо качество. Онези проби, които не могат да се направят в съответната държава, се извършват в Германия. Освен това германските лекари имат изключителен договор с доставчика на специализирана апаратура Roche Diagnostics, което позволява да се намалят разходите за изследванията и оттам да се поддържат ниски цени за пациентите. Така срещу блокиращ дял, но не и мажоритарен пакет, германската верига предлага ноу-хау и инвестиции в апаратура, като необходимите уреди се купуват заедно с лабораторията.

На българския пазар инвестицията в миноритарен дял често се избягва от чуждите купувачи. Причината е, че не са редки случаите, в които мажоритарният собственик успява да изиграе партньора си. В допълнение слабото доверие в съдебната система не помага да се случват много такива сделки. В случая с "Лимбах" обаче явно доверието е силно. Ето какво се е случило дотук.

Българската среща

"Запознанството" на "Лимбах" с доц. Бушка Захариева от "Бодимед" става чрез... "Жълти страници" през 1999 г. Захариева е собственик на първата частна лаборатория в страната със специализация изключително в хормоналните и раковите изследвания. През въпросната година в София пристигнал пратеник на лабораториите Лимбах. Кирил Мюлер имал български произход и търсел партньори, на които да предложи да изпращат в Хайделберг редките изследвания (например някои хормонални), които не се правят в България. Получил списък с пет лаборатории, а името на "Бодимед" намерил в "Жълти страници". След като посетил лабораторията, останал впечатлен и така започнали работа. Първоначално от "Бодимед" пращали пробите веднъж месечно (сега това става всяка седмица) и започнали да се консултират за все повече пациенти.

Така се стига до ключовата 2007 г. Тогава към бизнеса на Бушка Захариева интерес проявил голям чужд финансов инвеститор, който й предлагал милионна сума в евро и договор за управление за следващите пет години. Тя пък не се чувствала комфортно да продава и нещо я спирало. Точно в този момент на посещение при нея дошъл собственикът на най-голямата германска верига лаборатории - хайделбергският лекар д-р Ханс-Якоб Лимбах, който искал да види с очите си кои са неговите партньори в България и да им предложи допълнителна помощ за изследванията. Д-р Лимбах не предлагал милиони и не искал да купи целия бизнес. По това време фирмата му била във фаза на разрастване и придобивала участия в лаборатории във Франция, Словакия, Полша, Турция. Захариева отхвърля офертата на фонда и избира "Лимбах". Сделката е финализирана през 2008 г.

"Никога не сме възприемали отношенията си като бизнес - това е високо колегиално партньорство и изключително плодотворна връзка - за нас е признание за качеството на нашата работа, че сме партньори на "Лимбах", получаваме първи световното ноу-хау, въвеждаме всички новости, имаме възможност за консултация по всяко време с експерти, говорим с колегите си на един и същ език", коментира Захариева.

Новите попълнения

Следващите две стъпки на германската верига са участие в друга голяма столична лаборатория - известната "Кандиларов". Нейните собственици - братя Кандиларови са германски възпитаници и намират общ език с д-р Лимбах. Преговорите се водят в Мюнхен и Хайделберг. Преди да пристъпи към сделката за покупката на 33% от капитала им, той кани в рамките на своя дял и своето доверено лице в България - доц. Бушка Захариева. В момента тя притежава 5% от дяловете в лабораторията "Кандиларов". Кирил Кандиларов коментира, че това не е било единственото предложение за покупка, но те са се съгласили на сделката, защото останалите кандидати са искали да купят целия бизнес, а те са искали да запазят мажоритарния дял и да продължат да се занимават с изследвания.

"Доволни сме, защото това е водещата лаборатория на Германия, която купува само фирми от сектора, които предлагат високо качество. Партньорството ни даде възможност да купим допълнителна апаратура, да увеличим броя изследвания и ни амбицира да продължим да се развиваме, като отворихме клон във Варна", коментира той.

Цената за миноритарния пакет на "Кандиларов" е 240 хил. евро за 33%.

Междувременно "Бодимед" започва да си сътрудничи с лаборатория "Лора", която се намира на същата софийска улица. "Работихме 10 години, без да си пречим и конкурираме и без да се познаваме", коментира доц. Катя Тошкова, управител на "Лора". Преди няколкото години тя и съдружничката й започнали да търсят начин да се обединят с "Бодимед", за да могат да извършват повече изследвания. "Лора" била изключително силна в микробиологията, паразитологията и в изследванията на туморни образования, тъй като в нея работят преподаватели и учени от Националния център по заразни и паразитни болести. Липсвала й обаче експертизата на "Бодимед" в други области.

Първата стъпка била да си разменят пациенти със специфични изследвания. "Нашата цел беше да търсим допирна точка, за да се допълваме и да предложим на пациентите повече изследвания с високо качество", припомня си доц. Катя Тошкова.

Преди да започнат съвместен бизнес с "Бодимед" обаче, д-р Лимбах осъществил една дългогодишна идея на доц. Тошкова, която е специалист по генетични изследвания. Заедно с Кирил Мюлер и Бушка Захариева той основава с доц. Тошкова нова специализирана лаборатория - "Бодиджийн". Тя работи вече близо една година и предлага уникални тестове за генни мутации (например дали за конкретен случай на рак може да се ползва определено лекарство) или високоспециализирани изследвания, които са общо 50 на брой. Част от най-сложните, за които има 6-7 апарата в цяла Европа, се извършват в Хайделберг. Такъв пример е изследването за последния опасен вид бактерия ешерихия коли, което не може да се направи в България.

"Проблемът с тези изследвания, освен че сме около 30 години назад в сравнение с другите европейски страни, е, че все още много от тях не се заплащат от здравната каса. Такъв пример са изследвания за вируси, които могат да отхвърлят органа при бъбречна трансплантация. Те струват общо 800 лв., ние работим на себестойността на тестовете, но пациентите не могат да си ги позволят и би трябвало да се направи нещо в тази посока", коментира доц. Тошкова.

Следващата логична стъпка била "Лимбах" да вземе решение за участие и в лаборатория "Лора". Сделката беше финализирана тази пролет по същата схема - дялове придобива д-р Лимбах и останалите му партньори от България.

В момента всички лаборатории от групата тръгват по германските стъпки. Следващият месец след две години и половина преглед на цялата й дейност "Бодимед" ще получи най-високия възможен световен сертификат ISO 15189 за критерии за компетентност на клиничната лаборатория, какъвто има лабораторията в Хайделберг. Това най-общо означава, че всички възможни процедури за взимане и изследване на кръв са стандартизирани, има качествена скъпа апаратура и компетентен персонал. Вероятно след това ще се сертифицират и останалите лаборатории.

Доц. Захариева коментира, че не е запозната с нови планове за придобиване на дялове от германските си съдружници. В момента лабораториите от групата преструктурират дейността си, като откриват нови клонове, офиси и пунктове в повече градове на страната. "Понякога е пречка това, че на място липсват подготвени млади хора, които да оглавят клона на лабораторията или пък колегите предпочитат да работят за себе си, а не за друг", коментира Бушка Захариева.

Необходимото обединение

Участието в капитала на български лаборатории на чужди инвеститори е първата стъпка и един от начините за така необходимото окрупняване на сектора. В момента в България работят 712 лаборатории, а лекарите с такава специалност са 340. Това в най-добрия случай означава, че един лекар работи поне на две места, но като цяло поставя под съмнение качеството на изследванията.

Другият проблем е, че много малки лаборатории не могат да извършват всички необходими на пациентите изследвания, защото нямат достатъчно средства за покупка на нова апаратура и за реактиви. Така те изпращат кръв на стотици километри за изследване в по-голяма лаборатория, което понякога също поставя под въпрос качеството.

Досега консолидацията протича бавно и тя е от няколко години - едната линия е инвестицията на "Лимбах", а другата е покупка на бизнеса или съвместно предприятие или партньорство с най-голямата българска верига - "Цибалаб".

Точни данни за размера на пазара няма, но според данните за приходите, дори обединени в този вид, лабораториите, в които "Лимбах" има участие, нямат монополно положение, а общ пазарен дял около 3%. Пазарът е с общи обороти от около 100 млн. лв., като половината от тях - около 54 млн. лв., са изследвания, които плаща здравната каса.

Според Захариева има различни модели на окрупняване, но то е неизбежно, ако трябва да се предложат на пациентите качествени изследвания, които струват скъпо и при които човешката намеса е нищожна - апаратът помни пробата и нищо в нея не може да бъде променено.

"На никого не му се иска да си продаде бизнеса, защото смята, че губи делото на живота си. При нашия модел това не се случва, просто получаваме стабилност и сигурност. Но аз бих препоръчала на всеки колега да прецени всички възможности за развитие и да направи най-доброто за себе си и своите пациенти", казва Захариева.

Без значение кой какво ще предпочете за бъдещето си, пазарът изглежда започва да узрява да мине на качествено по-високо ниво. Ако стъпките са бързи и подражанието на добрите модели стане по-масово, от това ще спечелят и предприемачите, и потребителите.

Хронология на покупките

2008 г. - Ханс-Якоб Лимбах и Кирил Мюлер купуват съответно 22% и 8% от капитала на медико-диагностична лаборатория "Бодимед". Шейсет процента от дяловете и в момента са собственост на основателката й - доц. Бушка Захариева, а 10% - на нейните роднини. Стойността на сделката не е обявена.

2010 г. - Ханс-Якоб Лимбах придобива 28.33% от капитала на Медико-диагностична лаборатория Кандиларов, Бушка Захариева (съсобственик на "Бодимед") купува 5% от "Кандиларов". Общата сума на инвестицията е 240 хил. евро. В момента братя Кандиларови притежават по 33.335% всеки поотделно от капитала на лабораторията

2010 г. - Ханс-Якоб Лимбах, Кирил Мюлер, Бушка Захариева, Катя Тошкова и Димитър Нашев (от медикодиагностична лаборатория "Лора") учредяват медицинска лаборатория "Бодиджийн", чиито управители стават Бушка Захариева и Катя Тошкова. Лимбах и Кирил Мюлер притежават съответно 25% и 10% от дяловете, а Бушка Захариева - 25%. Лабораторията се занимава изключително с генетични изследвания, които не са популярни в България.

2011 г. - Лимбах, Кирил Мюлер и Бушка Захариева купуват от Катя Тошкова и Виктория Николова част от акциите им в медико-диагностична лаборатория "Лора" за общо 36 300 евро. В момента Лимбах, Захариева и Мюлер държат общо 33% от дружеството, а Николова и Тошкова - по 33.5% всяка.

Кои са компаниите с германско съдружие

Лаборатории "Лимбах" избират за свои партньори най-дълго работещите и най-големи лабораторни компании в страната.

"Бодимед" е първата частна лаборатория в България, създадена през 1991 г. от доц. Бушка Захариева и нейното семейство. Двайсет години след началото фирмата е на второ място по приходи от дейността след най-голямата верига лаборатории в България "Цибалаб" и това се постига само чрез шестте лаборатории и медицински център в София, собствен клон в Пловдив и участие в лабораторията "Сийлаб" във Варна. Приходите от дейността й за миналата година са 2.2 млн. лв., а печалбата е 485 хил. лв.

Медико-диагностична лаборатория "Кандиларов" е една от най-известните столични лаборатории. Съществува от 2000 г. и е бизнес на двама братя - Кирил и Найден, които са германски възпитаници. Компанията е една от най-бързо навлезлите на пазара и дългогодишен желан партньор на фармацевтичната индустрия за отчитане на клинични изпитвания на лекарства. Фирмата извършва около 200 вида тестове и има 12 клона в София. През 2010 г. отваря клон във Варна, има филиали във Видин, Ихтиман и Козлодуй. През миналата година приходите от дейността й са 1.52 млн. лв., което е ръст с 19% спрямо 2009 г., а печалбата е 93 хил. лв.

Лаборатория "Лора" също е лекарска собственост. Тя е създадена от доц. Катя Тошкова и д-р Валерия Николова през 2001 г. в София заедно с едноименния медицински център. Тя има три собствени лаборатории на територията на столицата и в момента разкрива четвърта. "Лора" обаче има собствен модел на сътрудничество и така разполага с 50 филиала в столичните поликлиники. Те договарят условия за сътрудничество и ползват лабораториите в тях като приемателни пунктове. Освен това работят с провинциални лаборатории и извършват изследвания на пациенти от Гоце Делчев, Благоевград, Петрич и Враца. През 2009 г. е имала 337 хил. лв. приходи от дейността и 39 хил. лв. печалба. Резултатите за 2010 г. все още се обработват, но в Търговския регистър има протокол, според който двете съдружнички Николова и Тошкова си разделят 61 544 дивидент от печалбата за 2010 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  звучи толкова просто и хубаво, че сякаш не е истина: някой, който си разбира от работата да иска да печели заедно с други, които си разбират от работата без мръсни номера и без да им унищожава бизнеса; много се надявам да е така и да виждам и други такива примери

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#1] от "kamenvasilev": Това е пътят,но той изисква опит и ум.

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#2] от "kardinalat":

  Според мен причината е, че интелигентни хора правят съдружие с други интелигентни хора и за това няма страх от удари под кръста. Нашите "новоизлюпени бизнесмени" са прости и при тях няма кандидати за съдружие, а само за придобиване!

 • 4
  stoyaneze avatar :-?
  stoyaneze

  20 града Х 3-5 лобаратории
  + 10-15 в София
  + 10 Специализирани
  = Общо: 80 - 125 бр.
  или иначе казано:
  100 истински лаборатории с 2-3 ма специалисти във ВСЯКА !!!

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Фактите са почти верни. Тъкуванието - далеч от истината. Не е казано наприер, че самият Лимбах се ...продаде, на американска верига, ако не се лъжа втората по големина. Колкото до минориратните дялове - заплюване на територия, като у хишниците (припикаване). Няма смислен инвеститор, който ще си купи фирма, в която основен негов конкурент има дял, още повече говорим за затворени, непублични дружества. Та с две думи - д-р Лимбах с малко пари резервира територии и си осигурява клиенти. Освен това трупа обем пред доставчици. И т.н., въобще, както казах, фактите са почти верни, но тълкуванието е малко наивно. Освен това на пазара току ще влезе и Синево (собственик: Орифлейм). Те също са разпонзаваеми в Европа и вероятно ще чуем това-онова. Очакват се и други включвания.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Мисля че бъркаш желаното с реалното. Не мисли че човек с бизнес за 500 млн. евро си седи и си хортува с БГ доктори от култура и интелект. Че немеца е умен - няма спор, но логиката на бизнеса е друга и няма досег с "простите наши бизнесени". Защо кпува миноритет и защо му го продават - виж предишния и пост. А защо всички са уж доволни - има агенция по вписвания, има интернет и т.н. и т.н. Ако ти е интерсна темата, де...

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#6] от "misho73":

  Прав си, наистина! Вероятно е така - не съм се ровил за повече инфо, но (както сам казваш) щеше ми се да е заради посочената от мен причина!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход