Една гръцка банкова сватба (Обновено)

Alpha Bank и EFG Eurobank се сливат, създавайки най-големия играч на пазара в Югоизточна Европа

Гръцкият банков сектор ще има нов лидер след планираното сливане между втората и третата най-голяма финансова институция в страната. Според източници от гръцката преса Alpha Bank и EFG Eurobank Ergasias ще обявят обединението си официално в понеделник.

Сделката ще създаде най-голямата банка в Югоизточна Европа и 25-а по размер в еврозоната с активи за 150 млрд. евро, над 2000 клона и 80 млрд. евро депозити. И двете банки са представени в България – Alpha оперира чрез свой клон, а Eurobank е собственик на Пощенска банка. Сливането ще бъде подкрепено с капиталова инжекция от държавния катарски инвестиционен фонд, които ще налее около 500 млн. евро. В момента катарски инвеститори държат около 5% в Alpha. Начело на новата компания ще бъде сегашният председател на Alpha Bank Янис Костопулос.

Сделката може да предизвика вълна от консолидация в гръцкия банков сектор, което няма да е изненада, предвид финансовите трудности на гръцката държава. В момента за местните банки практически е невъзможно да набират капитал чрез пазарите. Акциите на Alpha са се обезценили с около 50% от началото на годината, а тези на EFG – с над 60%.

Най-големите четири институции в страната (NBG, Alpha, Eurobank и Piraeus) от близо година преговарят за всякакви възможни комбинации. По-рано през тази година се провали обединението между NBG и Alpha. Сегашната сделка ще позволи на новата банка да остане независима от държавата, тъй като в противен случай трябваше да прибегне до нейната помощ и де факто да бъде национализирана. Според местните медии Alpha Bank държи гръцки ДЦК за близо 4.5 млрд. евро, а Eurobank – за около 9 млрд. евро.

Все още не се знае и каква ще е реакцията на конкурента NBG. Собственикът на българската ОББ има добри позиции на балканските нововъзникващи пазари (включително и в Турция) и може да привлече международни инвеститори, коментира гръцкият вестник "Капитал".

(Допълнено на 29 август)

В понеделник бордовете на двете банки официално одобриха сливането. "Консолидацията на две много добре допълващи се банки от частния сектор, със значителни синергии и ясна стратегическа обосновка... ще изиграе жизненоважна роля за икономическото възстановяване на Гърция", се казва в съвместно прессъобщение на двете финансови институции.

Управителят на гръцката централна банка Георгиос Провопулос определи решението за сливането като "първата основна стъпка за промяната на гръцката банкова карта". "Подобни стратегически ходове допринасят значително за засилването на конкурентоспособността на банковата система и за финансовата стабилност", посочи той в изявление, цитирано от Reuters.

Обединението беше приветствано и от гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос, който обяви, че то ще е от полза за задлъжнялата гръцка икономика. "Тази инициатива показва, че настоящата криза може да бъде възможност за структурни промени, които да дадат тласък както на финансовия сектор, така и на реалната икономика", коментира Венизелос.

Предстои сливането да бъде одобрено и от извънредно свиканите общи събрания на акционерите на двете банки през ноеври, като се очаква юридическото финализиране на сделката да стане факт към средата на декември 2011 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  mrraff avatar :-|
  Vencislav Dimitrov

  Това ще промени сериозно и пазара в България.

 • 2
  patriot avatar :-|
  Патриот

  Сливанията на банките в Гърция са очаквани, не знам дали обаче това е станало по желание или принуда. Нека да не забравяме че, ЕФГ не успяха да преминат стрес тестовете на ЕС, които се проведоха преди месец. Новата структура, вероятно ще бъде по-стабилна от гледна точка на капитал, но рисковете пред гръцкия банков сектор си остават - трудно и изключително скъпо финансиране от чужбина и дома, отлив на привлечени средства, ръст на лошите кредити, макроикономическа и политическа нестабилност. Миналата седмица излезе информация в световните медии че ЕЦБ не е предоставила краткосрочно финансиране на гръцките банки и на тях им се е наложило да се финансират от ГЦБ.
  Сливането наистина ще създаде нов гигант в България, но смятам че ще е изключително трудно и ще се наложат много промени в двете структури. Алфа Банк в България от години не е излизала на печалба, даже има най-големите загуби в България, заради неефективност (огромна клонова мрежа) и огромен процент на лоши кредити вероятно идващи от имотния сектор.
  Със сигурност ще бъде интересно, но нека да видим какво ще предложат НБГ, защото преди време те проявиха интерес към Алфа.
  Поздрави!

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  В условията на дългви проблеми и по-труден достъп до ликвидност и слабото кредитиране , сливанията в банковия сектор са неизбежни , аз очаквам още няколко такива сделки ...

 • 4
  krokodilka avatar :-|
  Катя

  Неизбежно е за някой банки да се слеят особенно в страни в които рецесията се усеща много сериозно

 • 5
  vperfanov avatar :-|
  далекоглед

  Сливането на Alpha Bank и EFG Eurobank ще внесе известно спокойствие, както в Гърция, така и за клиентите им в БГ. Явно ще се върви макар и с закъснение, към стабилизиране на гръцкия банков сектор чрез окрупняването му. Да са живи и здрави катарските инвеститори, които дават урок по отговорност на европейските си колеги.

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  Отдавна чакана новина. Ясно е, че през Гърция ще стъпят на континента арабски и азиатски инвестиции, за което те си драпат отдавна. Гърците знаят как да се пазарят, ама да не прекаляват.
  Би било интересно как гледат на тази и други подобни сделки от Германия и Франция? Особено швабите не биха били много хепи, ако се бъркат и плащат в трудни времена, а сетне гърците отварят европейските порти на катарци или китайци, съсъздавайки допълнителна конкуренция.

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Тепърва започва процеса ))))))))

 • 8
  s.pavlov avatar :-|
  Tor

  А един мармот завива шоколада със станиол :)))

 • 9
  anagor avatar :-|
  ANAGOR

  До коментар [#1] от "mrraff":

  Честно казано не виждам какво толкова ще промени. Освен, че новата структура ще се нареди на по-предно място в класацията по активи и някои други показатели.

 • 10
  konstantin80 avatar :-|
  konstantin80

  Не им завиждам на работещите в двете банки, със сигурност тази сделка ще доведе до оптимизиране на клонове и най-вече съкращаване на дублиращите се структури и хора. Ще трябва да се преминава към еднинна система, т.е. софтуера на едната банка ще надделее, а другата ще трябва да го внедрява и да се обучават всички....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход