Направи ми малц

"Каменица" стана поредният пивовар, който прехвърли производството на суровината на външен играч

Изпълнителният директор на "Каменица" Драган Радивоевич оглави компанията през 2009 г.
Изпълнителният директор на "Каменица" Драган Радивоевич оглави компанията през 2009 г.
Изпълнителният директор на "Каменица" Драган Радивоевич оглави компанията през 2009 г.    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на "Каменица" Драган Радивоевич оглави компанията през 2009 г.    ©  Надежда Чипева

Най-важната съставка

Малцът е продукт, получен от покълване на зърнени култури (най-често ечемик) при изкуствени условия. За пивоварната индустрия се използва ечемичен малц. Пивоварният ечемик е със специални свойства, от специални сортове с високо качество. Производството на малц е трудоемко и енергоемко и изисква изключителна хигиена. То е много важно, защото от малца зависи качеството на бирата (малцът определя белтъчното съдържание и съответно хранителните вещества в бирата).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    machine avatar :-?
    machine
    • - 12
    • + 6

    Алмус-най-добрата светла българска бира,която съм опитвал в България!

    Нередност?
  • 2
    gligi avatar :-|
    gligi
    • + 17

    Малцът не се "извлича" от ечемика, той е покълнат и изсушен ечемик.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "MACHINE":

    По-полека с глупостите :)

    Нередност?
  • 4
    machine avatar :-|
    machine
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#3] от "aussie":

    Мъжете знаят защо,но за съжаление не сме останали много в БГ:).Преобладаващи са ценителите на бистрата,оцветена водичка,но за сметка на това традициите са на "високо" равнище.Сменят всяка година имиджа на продукта,но забележете никога качеството,просто защото и консуматорите са на същото равнище.В крайна сметка въпрос на личен вкус,но най-лошото е да нямаш вкус в този живот:)))

    Нередност?
  • 5
    dgdimitrov avatar :-P
    Quo Vadis?
    • + 15

    Френско ноу-хау в производството на бира :), остава да внесем и грендланско ноу-хау във винопроизводството и Дубайско в варенето на високо алкохолни напитки :)

    Да не се чудят Каменица след някоя и друга година каде им е изчезнал пазарния дял :)

    Нередност?
  • 6
    z_zafirov avatar :-?
    The_Curious
    • + 1

    К'ва Каменица, к'ви пет лева? Като изключа бирите на Карлсберг, в България другото е реклама. Най-просто казано, сравнява се числото образувано от % сухо вещество и алкохолен градус, колкото по-голям е алкохолния градус и по-малко "сухото" вещество - толкова бирата е по-смотана. А познайте кой държи това първенство!

    Нередност?
  • 7
    ecolog avatar :-|
    Еколог
    • + 1

    До коментар [#2] от "gligi":

    Абсолютно правилно, и това става в отделен цех/завод, който се нарича малцерай. Моля редакторите да си свършат работата!

    http://de.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

    Нередност?
Нов коментар