С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 16 сеп 2011, 14:30, 10620 прочитания

Изчезващата химия между акционерите

Николай Банев прави промени в "Полимери" при пълно информационно затъмнение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Каква поредна акционерна драма! Така би възкликнал един спортен коментатор, ако вместо футболен мач трябваше да следи непрекъснатата битка между мажоритарни и миноритарни акционери в България. Преди кризата реплики от сорта бяха по-скоро изключение, но напоследък употребата им някак си зачестява.

Пример за това е поредната изненада от страна на публичната компания "Полимери", контролирана от Николай Банев. След като близо една година няма ни вест, ни кост за компанията, в края на август тя уведомява борсовата публика, че е учредила дъщерно дружество - "Полимери инвест".


Информацията за новорегистрираното дружество съвсем естествено буди интерес сред по-активните акционери на компанията, тъй като то и без това почти една година не е представяло каквато и да било такава за себе си. Липсват финансови отчети или те идват с огромно закъснение, като например половин година след като е изтекъл законовит срок. А за това, че заводът не работи от началото на 2010 г. например, се разбира само от изказвания на синдикати пред медиите.

Изненада 1

И изведнъж идва съобщение. На 23 август 2011 г. "Полимери" обявява, че на 12 август е учредило дъщерно дружество "Полимери инвест". Според данните, налични в Търговския регистър към началото на миналата седмица, дружеството все още е 100% собственост на публичната компания и целият му капитал представлява апорт на сградите и машините на "Полимери", оценени на 25 млн. лв., но без прилежащите към тях терени."Капитал" потърси семейство Баневи за коментар на апорта и бъдещите им планове с "Полимери" и "Полимери инвест". Телефонът си вдигна единствено Евгения Банева. По думите й прехвърлянето е направено с цел да се изгради изцяло нов завод за производство на сода каустик, за което вече е осигурено финансиране от германски банки. Първоначално Банева каза, че става въпрос за кредит от 100 млн. евро от две германски банки, но след като направи проверка на споразумението с тях, уточни, че става въпрос за три банки и общо 120 млн. евро кредит.

По думите на Банева банките са Landesbank, Deutsche bank и Creditanstalt. Измежду трите банки обаче реално съществуваща е само Deutsche bank, от чийто български офис обаче заявиха, че не са преговаряли и не преговарят за заем за "Полимери". Иначе в Германия има една дузина Landesbank-и, тъй като тази дума съдържат в името си регионални банкови структури в страната. Колкото до банка Credit Anstalt, Google откри една банка с такова име. Тя е съществувала в миналото, била австрийска и е фалирала още по времето на Голямата депресия. Неин наследник доскоро беше Bank Austria Creditanstalt, която сега е част от италианската група Unicredit.

Въпреки това според Банева парите от банковия заем е договорено да се отпуснат на германския производител на оборудването за новия завод CAC, което вероятно е Chemieanlagenbau Chemnitz. "Полимери" или "Полимери инвест" пък ще ги изплащат след това, допълни Банева.

Тя поясни още, че гаранция по заемите е одобрението на германската агенция за експортно кредитиране "Хермес" и договорените предварителни продажби от новия завод с американския търговец на химически продукти Tricon за около 250 хил. тона. Всъщност вероятно става въпрос за американската Tricon Energy, в чийто офис от Хюстън не си спомниха да са работили с българската компания, но все пак заявиха, че ще проверят дали не са имали търговски взаимоотношения със подобен субект от България. В стари отчети на "Полимери" отпреди пет години обаче компания с подобно име - Trikon energi, фигурира сред търговските й партньори.

На въпроса защо са прехвърлени само сградите без терените под тях Банева поясни: "Защото преценихме, че това ще са необходимите сгради, в които ще бъде монтирано оборудването."

Идеята е новият завод да работи чрез нова, по-малко енергоемка технология - мембранна електролиза, с което да намали себестойността на продукцията си. Тя обаче се посочва като план за бъдещето развитие на химическото предприятие още отпреди поне пет години.

Още тук обаче възникват няколко основни проблема, застрашаващи интересите на миноритарните акционери в компанията.

Първо, как управителният съвет на "Полимери" прави подобен апорт без съгласието на останалите акционери или поне без уведомлението, че е решило да направи подобно нещо. Законът за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) третира подобни сделки чрез чл. 114, според който всички по-големи разпореждания с активите на едно дружество минават през предварително одобрение от общото събрание на компанията, ако са за една трета от общата им стойност според последния одитиран финансов отчет. Според наличната информация компанията може и да избягва този регламент, тъй като направената през юни от вещи лица оценка на тези имоти и съоръжение е за половината от балансовата стойност на общите имоти, сгради и съоръжения, т.е. 77 млн. лв. спрямо около 135 млн. лв. Прехвърлените активи според оценката на вещите лица пък са за под 30% от общите. Няма информация обаче дали оценените активи са всички, притежавани от "Полимери". 

Вторият проблем е какво гарантира на миноритарните акционери в "Полимери", че те няма да загубят контрол над прехвърлените сгради и машини на компанията, ако мениджмънтът реши на преобразува още някак "Полимери инвест".

Изненада 2

В средата на миналата седмица в Търговския регистър се появяват нови обстоятелства за "Полимери инвест". Оказва се, че публичното дружество "Полимери" вече не само не е негов 100-процентов собственик, ами дори няма мажоритарен дял, защото в "Полимери инвест" са се появили нови акционери. Това са други две дружества на семейство Баневи -  "По инвест" и " Партнърс комерс". Те придобиват съответно 37.93% и 12.1%, т.е. общо 50.03%, защото също апортират в "Полимери инвест" свои имоти.

"По инвест" всъщност е новото име на компанията "Голф хотели", контролирана от семейство Баневи, което искаше да строи ваканционен комплекс край Иракли. Съответно то прехвърля в "Полимери инвест" именно земите си в защитения по НАТУРА район (по-конретно в местностите Кладера, Мегало алан, Апидиес, Аграбеля край с. Емона, както и местността Мармара край с. Баня).

"Партнърс комерс", което се управлява от Николай Банев, пък апортира промишлени и складови сгради от площадката на "Полимери" и сгради със специално предназначение във Варна и Девня.

"Капитал" направи опит да се свърже отново със семейство Баневи за пояснение на новите обстоятелства около "Полимери инвест", но той беше неуспешен до редакционното приключване на броя. Така засега не е ясно каква точно е целта на фамилията за "Полимери инвест". Ако то наистина ще стане нов завод за производство на сода каустик, защо са му земи край Иракли, върху които Баневи искаха да строят ваканционен комплекс?

Една от хипотезите, коментирана от представители в химическата индустрия, е, че фамилията може да се опитва да предпази собствеността си от съдебни искове. А такива не липсват. От публичния регистър на Камарата на частните съдебни изпълнители става ясно, че при "Полимери" има неудовлетворени кредитори, които си търсят средствата чрез частни съдебни изпълнители. Например частният съдебен изпълнител Захари Димитров е обявил пет публични продажби на сгради и съоръжения на "Полимери" по искове на АЕЦ "Козлодуй". Някои от сградите дори са с повече от една тежест - освен възбрана от атомната централа, те са и с ипотеки към "Хипо Алпе-Адрия Лизинг".

Какво следва за акционерите в "Полимери"

Каквито и да са плановете на семейство Баневи, от оскъдната публична информация се вижда, че те вече са в ущърб на миноритарните акционери на "Полимери", които имат 30% от капитала.

Някаква надежда за спасяване на това, което е прехвърлено в "Полимери инвест", е евентуална преценка на Комисията за финансов наздор (КФН), че то е в разрез с разпоредбите на ЗППЦК. Ако активи са прехвърлени в нарушение на изискванията на закона в тази му част, то съответните сделки би следвало да са нищожни. Регулаторът е започнал тематична проверка по уведомлението на "Полимери", че е учредило новата компания и по жалба на миноритарен акционер, постъпила в комисията в началото на септември. Досега КФН е налагала само административни мерки и санкции срещу "Полимери", тъй като не публикува навреме финансовите си отчети и нямаше сключен договор с медия за разкриване на информация до обществеността, както се изисква според разпоредбите за публичните компании. Дори и след тези санкции обаче "Полимери" продължава да публикува непълни финансови отчети и продължава да бави финансовите си резултати. Осем месеца след приключването на 2010 г. компанията все още не е публикувала резултатите си за първото и второто тримесечие на 2011 г., за което срокът е 30 дни след изтичането на съответния счетоводен период.

Липсва и информация какво са решили акционерите на задължителното им общо годишно събрание, въпреки че според поканата в търговския регистър такова би следвало да е имало на 15 юли. Разпоредбите за публичните компании изискват информация за решенията да се публикуват до дни от провеждането на събранието.

"Имаме нещастието да сме акционери в такова дружество", каза Хараламби Анчев, член на надзорния съвет на "Българска холдингова компания" (БХК), която притежава 11.63% от капитала на "Полимери". "Ние сме в перманентна съдебна битка с "Полимери". Отменили сме вече не знам колко на брой решения на общите събрания, но за съжаление от това не произлизат никакви реални резултати", допълни Анчев.

Реално обаче дружеството се контролира от фамилия Баневи, така че всяко тяхно предложение може да бъде одобрено на общо събрание. Това оставя миноритарните акционери с два варианта - да продадат акциите си (ако има кой да ги купи) и да не се занимават повече с "Полимери", или да ги задържат и непрекъснато да отстояват правата си. Със сигурност обаче предвид липсата на прозрачност около завода изникват много изненади, и то все неприятни.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Spark добави още 28 електромобила BMW i3s и Hyundai Ioniq Spark добави още 28 електромобила BMW i3s и Hyundai Ioniq

Предлаганите коли в приложението вече надхвърлят 200

20 юни 2019, 931 прочитания

Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване

Сблъсъкът между САЩ и Китай ще има по-дълготрайни последици от директното оскъпяване на определени продукти

20 юни 2019, 864 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Скокът на скоча

Продажбите на шотландско уиски нарастват в цял свят

Резултатите от изборите: Какво показват данните

Статистическият анализ на "Капитал" показва контурите на скритото влияние по места

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Обратният завой по аферата с арестувания журналист е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на недоволство

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Пътят към голотата

Изложба с актова фотография на Георги Ст. Георгиев от началото на ХХ век

Ядрен резонанс: на какво се дължи безпрецедентният успех на сериала "Чернобил"

Сериалът е смразяващо актуален днес, когато темата за размитите граници между истинно и лъжливо вълнуват обществото