"Булгартабак" вече е частен

Държавата и купувачът отново избраха да стоят на тъмно - този път при окончателното завършване на сделката

Всичко около "Булгартабак" си остава задимено, включително най-важното - кой купува реално и какви са неговите планове.
Всичко около "Булгартабак" си остава задимено, включително най-важното - кой купува реално и какви са неговите планове.    ©  Красимир Юскеселиев
Всичко около "Булгартабак" си остава задимено, включително най-важното - кой купува реално и какви са неговите планове.
Всичко около "Булгартабак" си остава задимено, включително най-важното - кой купува реално и какви са неговите планове.    ©  Красимир Юскеселиев

"Булгартабак холдинг" вече е частна компания. Късно в петък Агенцията за приватизация (АП) е прехвърлила дела на държавата (79.83% от капитала) на избрания купувач - регистрираното в Австрия BT Invest, съобщиха от агенцията.

Цената на сделката е 100.1 млн. евро, като пълната сума вече е преведена и средствата ще трябва да влязат в Сребърния фонд, в които се събират средства за подкрепа на пенсионната система.

Сделката ще се запомни с три основни неща: първо, с непрозрачната процедура по продажба, второ - с необосновано прибързаното подписване на договора (преговорите по него отнеха 1-2 дни), а накрая - и с погазването на няколко базови принципа на капиталовия пазар.

Като публична компания най-прозрачно и логично би било прехвърлянето на книжата й да стават на регулиран фондов пазар или поне да се регистрира там, че се с случила (нищо че Агенцията за приватизация има своите специални правомощия, когато става въпрос за публична компания в приватизационна процедура). Това обаче очевидно не се случило, защото на Българска фондова борса няма информация за нея. Според допълнителната информация от АП, сделката е била финализирана още в петък чрез нареждане за прехвърляне директно до Централния депозитар.

Отделно, миноритарните акционери разбират за сделката, чрез прес съобщение до медиите, а самата компания дори още не е публикувала тази важна информация в избраната от нея медиа да разпространява регулирана информация.

Има и друго изключение - по закон може да се избегне задължителното търгово предложение към миноритарните акционери на холдинга, каквото би следвало да има при смяна на контрола в една компания. Законът обаче го позволява, така че малките инвеститори в дружеството трябва да преглътнат и този компромис с правилата на капиталовия пазар.

За тях има един малък шанс да оспорят част от процедурата - по-точно налагането на обезпечения в полза на държавата с имуществото на холдинга, тъй като това е разпореждане с голяма част от активите на компанията, за което по закон се изисква одобрение от общото събранието на акционерите, каквото всъщност няма. Това обаче ще е изцяло в полза на новия собственик, който спокойно ще може да не изпълнява следприватизационните си ангажименти.

Така финалът, както всъщност и самите преговори по сделката за холдинга, показва, че прозрачността съвсем не е издигната в култ.

"Булгартабак" е първата голяма приватизационна сделка, при която купувачът нито веднъж не обяви защо се интересува от дружеството и какви са плановете за развитието му. Не се показа наяве нито при подписването, нито при окончателното придобиване на собствеността. Държавата, в лицето на АП, също комуникираше с медиите само чрез прес-съобщения и нито веднъж не се говори публично за продажбата.

Засега цялата информация идва по принуда - например нужната по закон покана за общо събрание при смяна на ръководството. От търговския регистър става ясно, че BT Invest свиква общо събрание на холдинга на 1 ноември, на което предлага в борда на директорите да влязат Ангел Димитров, бивш директор на пловдивската цигарена фабрика (сега собственост на Винпром "Пещера") и на "Булгартабак", Александър Романов от "ВТБ Капитал", Явор Драганов, Венцислав Чолаков от "Билла България" и Миглена Христова.

Така всичко около "Булгартабак" си остава задимено, включително най-важното - кой купува реално и какви са неговите планове.

Още от Капитал