Още 300 млн. евро тръгват към бизнеса чрез нов гаранционен фонд

Схема как може да работи гаранционият фонд

Още 300 млн. евро тръгват към бизнеса чрез нов гаранционен фонд

Министерството на икономиката и енергетиката ще облекчи усвояването на още 150 млн. евро по оперативна програма "Конкурентоспособност" с нов гаранционен фонд за кредитиране през търговските банки

Татяна Пунчева-Василева
6370 прочитания

Схема как може да работи гаранционият фонд

© МИЕТ


Министерството на икономиката и енергетиката ще облечи усвояването на още 150 млн. евро по оперативна програма "Конкурентоспособност" с нов гаранционен фонд за кредитиране през търговските банки.

Това съобщи зам. икономическият министър Евгени Ангелов по време на годишната конференция на "Капитал", посветена на сливания, придобивания и дялово финансиране. Конференцията се провежда в партньорство с икономическото минитерство, "Джереми България" и Raiffeisen investment.

Става въпрос за гаранционен фонд с общо 300 мнл. евро, половината от които ще бъдат осигурени от "Конкурентоспособност", чрез които търговските банки у нас да могат да отпускат кредит с поне 50% по-ниска лихва. Точният механизъм за структурирането и управлението на фонда все още се обсъждат.

Макар осигуряването на тези 150 млн. евро от програмата за новия гаранционен фонд да е по-скоро безвъзмездно за бизнеса, чрез прехвърлянето им за управление към търговските банки реално министерството цели да подобри усвояването на евросредствата и да увеличи достъпа на малкия и среден бизнес до финансиране.

Гаранционният фонд би се явил като един вид втора схема JEREMIE, при която вместо чисти грантове, фирмите получават средства за това, което им е нужно чрез някакъв вид финансов инструмент.

До момента по JEREMIE, което е инициатива по "Конкурентоспособност", министерството заедно с Еворпейския инвестиционен фонд структурираха пет финансови инструмента, чрез които малките компании да набират ресурс за своите проекти. Инструментите са структурирани, така че да осигурят средства за компании във всеки етап на живота й - от най-ранен стартиращ етап до късен етап на зрялост и разрастване.

От тях вече работят четири проекта. Днес пред местия бизнес и консултати се представиха трите фонд мениджъри, които ще управляват част от средствата по JEREMIE разпредлени в три инвестиционни фонда - за рисков капитал (venture capital) с общо 30 млн. евро капитал, за развиващи се компании (growth equity) и за хибридно финансиране чрез мецанин (mezzanine fund) с по 60 млн. евро капитал.

Управляващият партньор на NEVEQ Павел Езекиев, който със своя екип ще менажира рисковият фонд, подчерта отново, че ще инвестира между 1 и 5 млн. евро на транзакция и ще търси вложения във всичко, свързано с технологиите.

Павлин Петков, които е сред партньорите в Axxess Capital и ще ръководи с екипа си фонда за растящи компании, поясни, че ще инвестира между 2 и 5 млн. евро в даден проект и ще се фокусират върху всичко свръзано с бързооборотните стоки, търговията на дребно, здравеопазването и софтуерните решения. "Предприемачите обаче трябва да разберат, че нашата роля е да подобрим развитието на една добре работеща компания, но не сме "последната спирка" за ресурс, когато вече е твърде късно," каза той.

С "търпеливи" пари ще финансира мецанин фондът, поясни Томаш Квечен, управляващ партньор във Варшавския офис на австрийската Mezzanine Management. Последната в партньорство с българската Rosslyn Capital ще управляват мецанин фонда по JEREMIE. По думите на Квечен по принцип мецанин финансирането е "по-търпеливо" финансиране, защото е по-скоро дългосрочен заем с опция да се превърне в капитал. В случая фондът ще осигурява подобен ресурс за зрели компании, занимаващи се с производство, здравеопазване, финансови услуги и всички сектори, в които има предвидим паричен поток, поясни Квечен.

Отделно в момента Европейският инвестиционен фонд избира фонд мениджърите на четвърти фонд по JEREMIE за съвсем стартиращи компании - т.нар. seed фонд.

Пет банки пък вече предлагат кредитиране с облекчено финансиране, тъй като с гаранционна схема по JEREMIE им се гарантират част от загубите по отпусканите нови кредити.

Чрез тези нови финансови инструменти за усвояване на евросредствата българският бизнес ще има ресурс за това, от което реално има нужда, а не както бе досега готви проекти специално според наличните средства по оперативните програми, коментира и икономическият министър Трайчо Трайков. Отделно той подчерта акумулирането и на частен капитал, с което на всеки 1 евро отпуснати по "Конкурентоспособност" чрез участието на частни инвеститори и търговски банки реално достъпният ресурс за бизнеса става поне още 2 евро отгоре.

Министерството на икономиката и енергетиката ще облечи усвояването на още 150 млн. евро по оперативна програма "Конкурентоспособност" с нов гаранционен фонд за кредитиране през търговските банки.

Това съобщи зам. икономическият министър Евгени Ангелов по време на годишната конференция на "Капитал", посветена на сливания, придобивания и дялово финансиране. Конференцията се провежда в партньорство с икономическото минитерство, "Джереми България" и Raiffeisen investment.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  nixonanim avatar :-?
  Nixonanim

  Интересно, интересно... каква ли ще е реалната цена на кредитите и кой ще може да ги получава?

 • 2
  dggm avatar :-|
  dggm

  Кой ще може да ги получава е ингтересен въпрос.

  Звучи ми като източване.


  "Отделно в момента Европейският инвестиционен фонд избира фонд мениджърите на четвърти фонд по JEREMIE за съвсем стартиращи компании - т.нар. seed фонд."

  Това звучи интересно. Предвид стабилната традиция и култура на предприемачество, която имаме в БГ, ще е хубаво да се обърне внимание. Особено от страна на университетите. В повечето други държави културата и начинът на мислене не са толкова подходящи за предприемачество като в БГ и ще е хубаво да се възползваме от това.

  Надявам се Капитал да отделят подобаващо място на темата.

 • 3
  stanly54 avatar :-P
  Стенли1

  Странно, договорени по Конкурентноспособност бяха грантове, а не заеми от банки. Сега почти всички реални пари по тази програма, която трябваше да насърчава безвъзмездно малки и средни предприятия, се прехвърлят по закъсали приятелски банки!!! Нищо в реалната икономика! Никоя от новите членки на ЕС не постъпи така със своите МСП, само мошенниците от групировката ГЕРБ ограбиха собствената си икономика!

 • 4
  mik2 avatar :-P
  mik2

  Странно! Първо за две години Дянков съсипа дребня бизнес, който си беше гръбнакът на икономиката. После се огледа. Видя какво е сторил. Усети, че данъчната основа съвсем се е "стеснила". Разбра, че за 2012 година няма от кого да събира вече данъци. Явно се е притеснил/да не вярваш/, щом се предприемат подобни стъпки:) Лошото е, че дъждът спря, а ни е пак вадим "качулките". Нищо, той експериментира, човекът, не го съдете, ще се научи!

 • 5
  dggm avatar :-|
  dggm

  "четвърти фонд по JEREMIE за съвсем стартиращи компании - т.нар. seed фонд"


  Може ли линк и малко обяснения за това?

  Благодаря.

 • 6
  dggm avatar :-|
  dggm

  Ето тук е информацията за възможностите в България с JEREMIE:

  http://www.eif.org/what_we_do/where/bg/index.htm?lang=-en  От друга страна, както са споменавали и други потребители, хубаво би било да можем да редактираме собствените си коментари.

 • 7
  bta avatar :-|
  bta

  Много добре да има видим ефект.

 • 8
  interesen1 avatar :-|
  interesen1

  Един фукльо, леко фъфлещ, разправяше по радиото, че това са пари за "предприемчиви". Тия, които са неинформирани изглежда никаква предприемчивост нямат.
  Далеч от тая бавно, но сигурно сриваща се икономика.
  Искат панелка за 3 - 4 хиляди евро, каквато е реалната им цена в провинцията!!!

 • 9
  oror avatar :-P
  Orchid

  "Макар осигуряването на тези 150 млн. евро от програмата за новия гаранционен фонд да е по-скоро безвъзмездно за бизнеса, чрез прехвърлянето им за управление към търговските банки реално министерството цели да подобри усвояването на евросредствата и да увеличи достъпа на малкия и среден бизнес до финансиране."

  С две думи - изобщо не е ясно дали бизнеса ще има лесен достъп до европарите. Колко ще спечели бизнеса (това с двете евра горница не знам как го сметнаха) също е спорно да се каже. Явно е едно - няколко банки и фондове, управляващи средствата ще имат хляб, премии и други придобивки през следващите няколко години. Честито на печелившите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал