Спокойни сделки

България не е топ дестинация за инвеститорите, но сливания и придобивания не липсват

Според експертите българските компании трябва да гледат и към съседните държави
Според експертите българските компании трябва да гледат и към съседните държави    ©  Цветелина Белутова
Според експертите българските компании трябва да гледат и към съседните държави
Според експертите българските компании трябва да гледат и към съседните държави    ©  Цветелина Белутова

Най-сериозният недостатък на Югоизточна Европа като инвестиционна дестинация е големината, заяви Клаус Имхоф, директор "Потребителски стоки и биотехнологии" в Raiffeisen Investment по време на Шестата годишна конференция "Сливания и придобивания и дялово инвестиране в България и региона". Според експерта инвеститорите гледат към по-големи и хомогенни пазари. "Единствената голяма държава в Югоизточна Европа е Румъния", заяви Имхолт и уточни, че преките чуждестранни инвестиции в страната през миналата година са колкото общите на България, Сърбия и Хърватия.

Въпреки недостатъците на региона Имхолт посочи, че в негова полза работят и няколко фактора - държавите имат по-нисък дълг от тези в Западна Европа и са извършили сериозни реформи през последните две години. Икономиките вече не са "прегряли" заради силния растеж през периода 2005-2008 г., а централните банки имат възможност да намаляват лихвите. Като основни недостатъци освен големината Имхоф посочи зависимостта на Югоизточна Европа от големите търговски партньори и експозицията към глобалната рецесия.

Най-големите сделки в Югоизточна Европа през последните години са във фармацевтичния сектор, като има значителен интерес към производителите на генерични лекарства в Турция. Земеделието също привлича вниманието на по-големи играчи, най-вече в Румъния и България, заяви Клаус Имхоф. За разлика от годините на бума инвеститорите съвсем естествено вече не са готови да плащат голяма надценка при придобивания. Според Имхоф идеалният срок за приключване на сделка е между 6 и 8 месеца, тъй като в противен случай има съществен риск сливанията да се провалят.

"Пазарът на сливания и придобивания в България не изживява най-добрите си години. От 2009 г. досега са сключени сделки за 500-600 млн. евро спрямо 3-4 млрд. евро преди кризата", заяви Борислав Иванов, директор на Дойче банк България по време на дискусията за начините на финансиране на придобивания във време на криза. Според Иванов повечето причини за спада са глобални. Забелязва се и промяна на тенденциите: сектори като телекомуникационният и фармацевтиката отстъпват все повече на енергетиката и хранително-вкусова промишленост.

Албена Василева, директор във фонда Advent Internatioonal, заяви, че въпреки оптимизма от първата половина на годината, когато нейната компания е сключила четири големи сделки в Централна и Източна Европа, очакванията за второто полугодие не са положителни. Според нея последната тенденция в региона са медицинските услуги, където има извършени транзакции в Полша и Украйна.

Според Валери Петров, партньор във фонда за дялово инвестиране Bancroft, пазарът в Югоизточна Европа се завръща към нормалното си състояние, без свръхочакванията в годините на бума. През последната година се забелязва и сближаване на оценките на компаниите между продавачи и купувачи, смята Петров. Той заяви, че заради трудните преговори през периода 2009-2010 много компании с голям потенциал, но и със сериозни дългове, не са успели да намерят купувач и повечето от тях днес са в състояние на фалит.

Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк", заяви, че българските компании не бива да се затварят на малкия местен пазар, а да търсят експанзия в съседни държави. Той смята, че банковото финансиране почти няма алтернатива в България. Според Калина Пеловска, инвестиционен директор на "Алфа финанс холдинг", банките продължават да подкрепят сделки с икономически смисъл. Тя заяви, че в разгара на кризата компаниите са направили обзор от кои инвестиции е по-добре да се излезе и кои имат потенциал. Сред секторите с потенциал тя посочи възобновяемите източници.

Още от Капитал