По дирите на инвеститорите

Интернет порталът "Дир.бг" планира да излезе на борсата, което е дебют за последните три години

"Дир.бг" има тригодишен план за откриване към капиталовите пазари като не е изключено и листване на чуждестранна борса, обяви Владимир Жеглов изпълнителен директор и собственик на компанията.
"Дир.бг" има тригодишен план за откриване към капиталовите пазари като не е изключено и листване на чуждестранна борса, обяви Владимир Жеглов изпълнителен директор и собственик на компанията.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
"Дир.бг" има тригодишен план за откриване към капиталовите пазари като не е изключено и листване на чуждестранна борса, обяви Владимир Жеглов изпълнителен директор и собственик на компанията.
"Дир.бг" има тригодишен план за откриване към капиталовите пазари като не е изключено и листване на чуждестранна борса, обяви Владимир Жеглов изпълнителен директор и собственик на компанията.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА

Преди седем години интернет компанията "Инвестор.БГ", която тогава притежаваше само едноименния сайт, а сега вече има цяло уебпортфолио, стана първата българска фирма, която доброволно излезе на фондовата борса. Тя набра скромните 1 млн. лв., но повлече крак и след нея редица по-големи компании станаха публични. След като световната финансова криза пресече борсовата еуфория, вече три години няма нови първоначални публични предлагания (IPO). Изглежда обаче и тази тенденция е на път да приключи, и то отново благодарение на интернет компания. Порталът "Дир.бг" вече има изготвен проспект от KBC Securities, който е внесен Комисията за финансов надзор. В близките седмици компанията планира да направи борсов дебют. Точната дата, както и конкретните параметри ще станат ясни, след като регулаторът даде одобрението си. Засега се знае само че "Дир.бг" планира да издаде 454 хил. нови книжа, с които да увеличи капитала си с 10% до 4.994 млн. лв.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  ourson avatar :-|
  ourson

  С 10% фрий флот нещата са смехотворни. И като си купя акции да на кого да ги продам после - ще си ги стискам и ще се моля на чорбаджията да му дойде кеф да разпредели дивидент. Крайно време е промяна в закона и КФН да не одобрява проспекти, в които се предлагат по-малко от примерно 30% от акциите.

 • 2
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Наздраве за ортака-съветник на другаря Жан Виденов! България е страната в която няма комунист непрокопсал и свестен човек ненаказан

 • 3
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Тъй като не съм наясно някой може ли да даде инфо как могат да се купят акции от малък инвеститор?!

 • 4
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#3] от "Ariman":

  Отиваш в произволен инвестиционен посредник.

 • 5
  drake avatar :-P
  drake

  До коментар [#2] от "Yankee":

  Той човекът е забогатял намирайки ябълка. Измил я е, продал я , после купил две. Тъкмо тръгнал да ги продава и докато ходел по улицата се спънал в куфарче. На куфарчето дискретен знак "сърп и чук". Вътре: пачки. После разказал историята за ябълките на няколко вестника пропускайки куфарчето. И Жан Виденов си казал: " Това е умно момче.Той може би ще се спъне следващия път в грамаден сейф, който ще реши всичките ни проблеми." Но Жеглов не се спънал.
  Виденов паднал, а Жеглов из-ДИР-ил дълбоко скритото куфарче и станал българския Брин. :-) А ти се съмняваш в неговите качества.

 • 6
  cheta avatar :-|
  cheta

  Верно е: няма прокопсал човек НЕНЕКАЗАН...А фондовете стопяват вложеното - до кога? Ще потърпим още малко, но от многото думи и политически жестове "гръцката зараза" не става ПО-ДАЛЕЧНА!

 • 7
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  До коментар [#4] от "mrvip":

  Благодаря!

 • 8
  077888888888 avatar :-P
  077888888888

  Бях дълго време член на два форума в Дир-а.

  Нямате идея какъв простак бе единият админ.
  Комуняга от Враца, който не знаеше дума на английски, "ръководеше" секцията "Йога".

  Как се казва ли? Хуанджи.

 • 9
  vsh avatar :-|
  vsh

  Не му се дават повече от 10%. Предлагам поради липсата на ликвидност да започнеме първични публични предлагания на квартални магазинчета, плод-зеленчуци и тн., защо не и на фирми за изкупуване на хартия и старо желязо.

  С какво ще създаде добавена стойност този сайт г-н Жеглов и какво ще бъде генератор на парични потоци в средносрочен хоризонт за да има индикации за покачване на пазарната, справедлива стойност или оценка на този САЙТ? От реклама ли, смисъл пак от услуги на дребно? Или ще придобиете друга медия за....по-малко от 1 млн.?

  Както е видимо от карето приходите на "компанията" варират между не повече от 2.5 - 2.6 млн. лв., пише че са стабилни (понеже не съм гледал отчети), тоест звучи малко на колкото - толкова или по малко, но на често, без някакви съществени ръстове, за спадове не може и да става дума разбира се. Успех и на Варшавската!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход