Абонатът пак преговаря
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Абонатът пак преговаря

Абонатът пак преговаря

БТК се продава за четвърти път, като кредиторите очакват предложения до края на ноември

Татяна Пунчева-Василева, Теди Василева
13451 прочитания

© Цветелина Белутова


Продава се. Тази новина за БТК е била вярна вече много пъти: преди седем години държавата трудно се раздели със собствеността си, после американският фонд Advent я продаде на друг финансов инвеститор – исландският (тогава) милиардер Тор Бьорголфсон, който бързо я препродаде на друг фонд от САЩ, воден от AIG. Ако не сте се изгубили в плетеницата дотук, покрай кризата последният стопанин също се сдоби с нов акционер – хонконгският PineBridge. Всяка поредна покупка ставаше на все по-висока цена, като почти цялата сума се плащаше с кредити. Дълговете пък после се озоваваха в групата БТК.

Сега българският телеком пак се продава. Всъщност опитът за поредна промяна се прави вече почти две години. А причината е в почти 2 млрд. евро дълг на телеком групата (виж карето). След многомесечни опити за сделка, сега кредиторите рестартират опита за продажба. Те вече са наели консултант – Morgan Stanley. Писмата към потенциалните купувачи вече са разпратени, като срокът за първоначални предложения от заинтересуваните е 30 ноември, казаха за "Капитал" няколко независими източника. Това означава, че смяна на собствеността на телекома може да се очаква към средата на следващата година.

За кого е

Ключовият въпрос е кой иска да купи дружеството. Най-често споменаваното име отново е Oger telecom (виж карето). Арабската компания се отказа от БТК през лятото, но според няколко източника е върнала интереса си. От Oger обаче най-вероятно ще се чака обвързваща оферта, защото през последната година кандидатът вече имаше достатъчно възможности да проучи подробно БТК и дори имаше необвързващо предложение към банките в партньорство с част от необезпечените мецанин кредитори.

Тук стои и въпросът какво отказа арабският телеком в предишните преговори. Според специализираното изданиие Capital Structure Oger са се оттеглили заради влошаващото се представяне на БТК - оперативната печалба на компанията преди данъци, лихви и амортизация (EBITDA) се понижила от 200 млн. евро на 150 млн. евро само в рамките на процеса на преговорите. Това за Oger означавало, че при сделка групата ще остане с твърде много дълг и единственият начин арабският телеком да купи е, ако 600 млн. евро от общия дълг бъде отписан. По този начин мецанин кредиторите няма да получат нищо, а точно един от тях - Tennenbaum Capital, привлече Oger в преговорите. Най-общо офертата е била за отписване на около 30% от дълговете (което да остави групата със задължения за около 1.1 млрд. евро и задлъжнялост от 6 пъти очакваната EBITDA за 2011 г.).

Някъде по веригата обаче нишката се е скъсала. Нито една от страните не отговори на въпросите на "Капитал". Неофициални източници най-често посочват, че явно кредиторите и Oger не са стигнали до изгодна и за двете страни оферта; други пък дори намесват бунтовете в арабския свят. Сега обаче всички говорят за завърнал се интерес. От една страна, той може да е предизвикан от активността на Morgan Stanley да намери нов кандидат, от друга - кредиторите вече може да са склонни да отпишат по-голяма част от дълга, например наполовина, както все по-често се говори.

Други спрягани имена с интерес към БТК са руската Sistema, която прави опити за враждебно изкупуване на собственика на "Мобилтел" Telekom Austria. Самата австрийска компания също е сред споменаваните имена, макар сделка с нея да изглежда невъзможна, заради антимополните регулации. Подобно придобиване би означавало сливането на първия и третия по дял на мобилния пазар в страната, което, освен да затвърди господстващото положение на БТК във фиксираните услуги, ще доведе и до монопол в мобилните. В момента "Мтел" има около 45% пазарен дял при мобилните услуги, а Vivacom около 23-24%, твърди представител на сектора. Според други източници, близки до продажбата на БТК, австрийската компания просто би искала да протака сделката за конкурента си и реално не се интересува от покупка.

Според представители на телеком сектора, до които "Капитал" се допита, малко вероятно е да се появи някой друг от европейските гиганти в сектора: Deutsche Telecom има индиректно собственост в "Глобул", Telefonica няма инвестиции в региона и се съсредоточи на южноамериканския пазар, единствено France Telecom евентуално би могла да погледне към българското дружество. Затова интересът, ако се появи незаявен до момента, можело да дойде най-вече от Близкия изток или други азиатски държави. Естествено, винаги има теоретичен шанс да се появят и финансови инвеститори, на които обаче ще им е трудно бързо да възвърнат инвестицията си.

Друг хипотетичен, но почти невъзможен вариант, е влизане в процедура на оздравителен фалит на групата на БТК, от което обаче ще загубят всички заинтерсовани в момента лица.

Сделка или не

Мненията дали ще се стигне до успешна продажба се разминават. Според едни източници сложната ситуация в Европа и въобще с глобалната икономика трудно би довела много желаещи за БТК. Ако продажбата се провали обаче, това може да стимулира кредитори и инвеститори да намерят компромисно решение и сами да стабилизират компанията за поне 2-3 години, след което отново да я предложат за продажба под една или друга форма. Някои дори не изключват възможността телекомът отново да бъде разцепен на парчета, както бе допреди вливането на мобилното звено в самата БТК, стига да има интерес за някое от двете основни звена на дружеството. За други източници обаче това по-скоро вече е почти невъзможно заради значителната интеграция на звената в компанията. Пък и с пакетните си услуги телекомът има повече стойност в своята цялост.

Приключването на сделка за БТК зависи пряко и от делата, които държавата води срещу купувачите на телекома. Най-общо те са три – едното е за неизпълнени ангажименти за трудова заетост, като търсената сума е 60 млн. лв.; другото е по споразумението за плащане при успешна препродажба на БТК - тук искът е за 60 млн. евро; а най-прясното е за 18 млн. лв., което е за неизпълнени ангажименти към Министерството на отбраната. Във връзка с първия арбитраж Агенцията за приватизация е ипотекирала най-ценните имоти на БТК. А това пряко засяга бъдещия собственик. Първите две дела са в по-напреднала фаза и има шанс да приключат през следващата година.

Новата продажба дава пореден шанс БТК да стане собственост на стратегически инвеститор. Липсата на такъв й пречеше през годините, защото целите на финансовите инвеститори са бързи печалби с пари на заем в сравнително кратък срок 3-5 години. Точно по тази причина БТК вече седем години може да се каже, че работи основно, за да плаща дълговете за придобиването си. Вместо да се фокусира изцяло в трупането на пазарен дял или подобряването на качеството на услугата. Разбира се, последните няколко години компанията направи много за развитието си, но дълговете на групата са котва за естественото разгръщане на компанията. Точно заради тях през последните шест години БТК е обявила и почти платила 1.3 млрд. лв. под формата на дивиденти, които съответно са отивали да се плащат задълженията на собствениците.

Настоящите акционери са взели близо 450 млн. лв. дивиденти от компанията, а тази година бяха гласувани допълнителни 170 млн. лв. Всички тези средства обаче стигат само за покриването на лихвите по задълженията на групата, която в средата на 2010 г. вече бе толкова задлъжняла, че наруши  кредитните си споразумения с банките, които можеха да ги изискат предсрочно или да започнат да осребряват обезпеченията си. Но не го направиха. Вместо това инвеститорите и кредиторите доброволно започнаха преговори по преструктуриране на задълженията, като банките се отказаха от предявяване на съответните права при нарувашане на клаузите в споразуменията. Компромисът продължава вече година и половина, като се удължава на всеки два-три месеца. Поредният срок изтича на 13 декември 2011 г., според финансовия отчет на БТК към края на септември, но е логично да има още отлагане, докато трае процесът по продажба. Мотивът на банките е, че нямат интерес от по-тежко положение в групата на БТК. По-скоро те показват значително търпение като толкова месеци са склонни да водят преговори как най-оптимално да се преструктурират задълженията. Кризата в Европа и слабият интерес могат дори да ги направят още по-отстъпчиви при бъдещите преговори с купувачи.

А БТК си работи

Интересен е въпросът колко всъщност струва БТК. Ако тръгнем по логиката, че половината от дълга ще бъде отписан, то тогава в групата БТК ще останат заеми за между 700 и 800 млн. евро. Това е минимумът на оценката.

В края на 2009 г. компанията майка на БТК - "Неф телеком България" ООД, оценява  инвестицията си в телекома на едва 839 млн. лв. при малко над 3 млрд. лв. две години по-рано, т.е. над 70% обезценка на вложението. Какво е положението в края на 2010 г. засега няма информация, тъй като финансовият отчет на компанията майка все още не е публикуван в Търговския регистър. Пазарната капитализация на БТК в началото на ноември пък е 1.6 млрд. лв., но на борсата няма много сделки, за да се говори за точна оценка на дружеството.

Погледнато на телеком ниво БТК всъщност се развива добре през последните години. Защото въпреки спада в приходите от фиксирани услуги, мобилните се увеличават. Освен това през тези две години БТК имаше и постъпления от продажбите на НУРТС и няколко големи имота, което помагаше на фирмата да има ресурс и за инвестиции. В средата на годината телекомът обяви и програма за 600 млн. лв. за следващите три години за разширяването и подобрението на мрежовата си инфраструктура, най-вече оптичната. Тази инвестиция по думите на мениджмънта може да се осигури само от оперативните постъпления на телекома и няма да пречи на обслужването на задълженията.

През това време обаче и конкуренцията не е статична, 2012 ще е ключова и за другите телекоми. Много възможно е по линия на гръцката приватизация "Глобул" да се окаже с нов основен собственик Deutsche Telecom; "Мобилтел" пък ще доразвие интернет присъствието си; възможно е да се появи четвърти мобилен оператор или изцяло нови играчи с нови технологични решения.

Както и да се развие обаче ситуацията около БТК, едно е ясно - преструктурирането на задълженията й ще останат във финансовата история на България като едни от най-дългите и най-сложните. А два рекорда също са ясни отсега - телекомът е една от най-бързооборотните компании заради честата смяна в собствеността и винаги е в графата най-големите сделки, в които се говори за милиарди.

Дълговете

Дълговете на групата БТК са разделени най-общо на три: първо - обезпечен дълг; второ - подчинен дълг, и трето - необезпечен мецанин дълг. Първата и втората линия заеми са отпуснати основно от синдикат от банки през август 2007 г. за придобиването на БТК. В групата влизат Royal Bank of Scotland, Deutsche Вank, Castle Hill, Европейската инвестиционна банка и Raiffeisen Zentralbank. Те са на обща стойност 1.31 млрд. евро, по информация на Capital Structure. Отделно има и около 400 млн. евро мецанин дълг, който в момента е собственост на Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management, AXA Private Equity, Darby Overseas Investments и банките Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank.

Основна част от заемите са в баланса на директната компания майка на БТК - "НЕФ телеком България" ООД. Около 1 млрд. лв. са в баланса на самата БТК.

Арабският кандидат

Oger Telecom е една от бързо развиващите се телекомуникационни компании на Арабския полуостров, базирана в Дубай. Основният актив в групата е Turk Telekom, който придобива при приватизацията му през 2005 г. Има дъщерни дружества още в Саудитска Арабия, Либия, Южна Африка, Йордания и САЩ. Компанията активно гледа към Източна Европа за разрастване още отпреди кризата, като бе един от кандидатите за БТК при продажбата на българското дружество през 2007 г.

Основният акционер в Oger е саудитският телеком Saudi Telecom на семейството на убития бивш ливански премиер Рафик Харири.

Продава се. Тази новина за БТК е била вярна вече много пъти: преди седем години държавата трудно се раздели със собствеността си, после американският фонд Advent я продаде на друг финансов инвеститор – исландският (тогава) милиардер Тор Бьорголфсон, който бързо я препродаде на друг фонд от САЩ, воден от AIG. Ако не сте се изгубили в плетеницата дотук, покрай кризата последният стопанин също се сдоби с нов акционер – хонконгският PineBridge. Всяка поредна покупка ставаше на все по-висока цена, като почти цялата сума се плащаше с кредити. Дълговете пък после се озоваваха в групата БТК.

Сега българският телеком пак се продава. Всъщност опитът за поредна промяна се прави вече почти две години. А причината е в почти 2 млрд. евро дълг на телеком групата (виж карето). След многомесечни опити за сделка, сега кредиторите рестартират опита за продажба. Те вече са наели консултант – Morgan Stanley. Писмата към потенциалните купувачи вече са разпратени, като срокът за първоначални предложения от заинтересуваните е 30 ноември, казаха за "Капитал" няколко независими източника. Това означава, че смяна на собствеността на телекома може да се очаква към средата на следващата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • Strahil Ivanov

  В крайна сметка не е важно какво става със собствеността на БТК сега.Трябва да се знае и помни ,че тази компания беше продадена за 220 млн евро от Българското правителство ,половината в компенсаторки.Само 2 г по-късно препродажбата и на AIG беше за 1,6 млрд евро. Ще посоча ,че през 2010 г Мегалан и Спектър бяха купени за общо 83 млн евро.Сумата с която сме били ощетени е близо до валутният ни резерв в момента.Грандиозно нали.

 • 2
  fen avatar :-?
  fen

  около БТК има толкова за разчопляне и разчовъркване, че вероятно интересът да не се разкрие какво точно се случва е по-голям от това да се разрови около тях...

 • 3
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  До коментар [#1] от "Strahil Ivanov": Да не забравяме, че тази продажба бе извършена от Симеон Сакскобурготски, който вчера беше окачествен като "диамант" от сегашния ни премиер.

 • 4
  lz22 avatar :-|
  lz2

  До коментар [#3] от "DrAvalanche":

  Милен Велчев продаде БТК.

 • 5
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  До коментар [#1] от "Strahil Ivanov":

  А Костов я беше пазарил за 2 милиарда.
  При горския цената "падна" 10 пъти "странно" как.

 • 6
  karla_kaas_2 avatar :-P
  Karla Kaas

  До коментар [#5] от "Росен":

  Костов можеше и за сто милиарда да я пазари , но щом не я продаде , значи тя НЕ струва толкова. И аз за моята къща мога да поискам пет милиона , но тя ще продължава да си струва двеста хиляди и ще мога да я продам за толкова или по-малко , но не и за повече.

 • 7
  karla_kaas_2 avatar :-|
  Karla Kaas

  п.п. Баламосват ви като деца от детската градина. Пък не сте...

 • 8
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  БТК сигурно купува една отверка за 300 евра.... И я плащаме ние... 5% данък дивидент, а, 10% данък печалба.....ХАХАХАХАХАХАХА....

 • 9
  jmi4ko avatar :-|
  jmi4ko

  Според мен някой яко се налапа в първата сделка за продажбата на БТК., и сега не е изгодно да се разровят в подробности , предполагам , защото яко ще се разсмърди. Ами от 220 милиона за две години без никакви инвестиции почти продажната цена да се вдигне на 1.6 милиарда евро...показателно е.!!!

 • 10
  zrenaxby avatar :-|
  Руски трупове навсякъде

  БТК ми е първата цел като мега-нагъл монопол, но ето пазара си казва думата. Сега Ментел вървят по техните стъпки. Явно им се свиди да си назначат още усти в call центъра и какво се получава недоволен клиент чакал 10 мин някой да му обърне внимание. БТК е мъртво, да живее БТК.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.