Бургас ще пести енергия ударно

Бургас ще пести енергия ударно

Георги Жечев
4439 прочитания

Бургас си е поставил няколко екологични цели, свързани с потреблението на енергия. До 2020 г. морската община трябва да намали енергийната консумация с 27%, да съкрати парниковите емисии с 25% и да увеличи употребата на възобновяеми източници с 26%.

Високи цели

Амбициозните цели надхвърлят средноевропейския анагажимент, известен като "20-20-20", и са одобрени от общинския съвет на града. Това съобщи вчера на конференцията Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО), която е помогнала на Бургас да разработи своя план за устойчиво енергийно развитие.

Анализите показват, че на града са нужни 1 млрд. евро инвестиции в енергийна ефективност, за да намали енергопотреблението си с 50% до края на десетилетието, обясни експертът в АБЧО Тодор Тонев, който е работил по българо-норвежки проект за насърчаване на икономиите на енергия в сградите.

Необходимите средства трябва да се използват не само в общинската администрация, но и за финансиране на спестяващи мерки в транспорта, промишлеността и домакинствата. Ако огромното вложение бъде осигурено, то би се изплатило за десет години, твърди Тонев.

Други общини също се готвят

Бургас, Варна, Добрич и Балчик са сред общините, които са подписали т.нар. Конвент на кметовете (Covenant of Mayors) – европейска инициатива, в която амбициозни общини са поели ангажимент да надхвърлят целите на ЕС до 2020 г. - 20% намаляване на енергийното потребление, 20% намаляване на емисиите на парникови газове и 20% дял на зелените източници.

Благодарение на финансова помощ по програма "Иновация Норвегия" АБЧО, в която членуват 21 общини, е изработила ръководство за общините как да разработват и изпълняват стратегии, свързани с отговорното потребление на енергия.

"На първо място, трябва да се насочим към промяна на навиците на потребление. След това са техническите средства за енергийна ефективност", смята Тодор Тонев. Експертите работят по реално обновяване на сгради в Добрич и Варна, за да покажат ползите от спестяването на енергия.

На конференцията представители на бизнеса също споделиха опита си в работата с местните власти. Енергийната компания "Далкия" работи съвместно с общините на полския град Лодз и румънския Плоещ, където са постигнати значителни енергийни спестявания в градски топлопреносни мрежи, разказа мениджърът във фирмата Александър Неделчев. "Далкия", която управлява парното във Варна, се опитва да насърчи жителите да кандидатстват по проекти за саниране на жилищата си.

Бургас си е поставил няколко екологични цели, свързани с потреблението на енергия. До 2020 г. морската община трябва да намали енергийната консумация с 27%, да съкрати парниковите емисии с 25% и да увеличи употребата на възобновяеми източници с 26%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  focusnik avatar :-P
  focusnik

  Като намалят заплатите и пенсиите ще падне веднага потреблението на енергия. И то без инвестиции

 • 2
  oror avatar :-P
  Orchid

  За ГЕРБ-аджийски кмет ще има манги, няма да се плашат Бургазлии! Пък и той бачка здраво, кандидатства и по международни проекти. Дано да успее с амбициозната цел!

  Обаче Далкия....ах.....може ли да ми кажат как точно стимулират гражданите да санират Хапартаментите си? Щото аз съм им абонат, пък нещо нямам такива впечатления:-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал