Преди и сега

"Българският енергиен холдинг не е целесъобразно да съществува повече"

Трайчо Трайков, 9.04.2010 г.

"Добрите финансови резултати на енергийните дружества се дължат на управлението на БЕХ"

Трайчо Трайков, 16.11.2011 г.

Държавните енергийни дружества, които са под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), реализират значителни финансови резултати благодарение на управлението на холдинга. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков днес, който в началото на мандата си беше категоричен, че БЕХ трябва да бъде закрит.

Рокади

Късно във вторник стана ясно, че бордът на директорите на холдинга ще бъде намален от петима на трима. Министърът обясни промяната с оптимизации, но призна, че не е бил доволен от работата на досегашните изпълнителни директори Мая Христова и Евгени Ангелов, който е и заместник на Трайков.

Така в холдинга остана само един изпълнителен директор - Йордан Георгиев, а зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е назначен за председател на съвета на директорите. Валентин Груев, който ръководи дирекция "Индустриални отношения и управление на държавното участие" в министерството, също остава в управлението на холдинга.

Управление

Според Трайков управлението на холдинга се изразява в това да контролира обществените поръчки, сключвани от дружествата, и да одобрява техните инвестиционни програми. "По този начин се осигурява прозрачност в енергетиката и се дава възможност на всички фирми да участват в поръчките", коментира новият председател на съвета на директорите на БЕХ, Делян Добрев.

Той даде за пример "Мини Марица-изток", в които е било констатирано забавяне на определени дейности. В резултат от холдинга са водени разговори с изпълнителния директор на мините да предприеме конкретни мерки. Холдингът ще участва и в предстоящото отделяне на Електроенергийния системен оператор от НЕК, което според Трайков е доста сложен процес на преструктуриране.

Приходи

Реално в енергийния холдинг под формата на дивидент влизат всички печалби на енергийните дружества. За миналата година те са били 214 млн. лв., което е със 127 млн. лв. повече в сравнение с 2009 г. При падащите цени в сектора и намаляващото потребление положителните резултати, които тези дружества реализират са доста добра атестация за работата на холдинга, коментира Трайков.

Самият холдинг обаче не генерира печалба, а реализира разходи за възнаграждения на своите 30 служители. Според Трайков обаче членовете на борда на директорите не получават заплати, а възнаграждението на изпълнителния директор било от порядъка на 2000 лв. месечно.

БЕХ беше създаден през 2008 г. и обедини държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", мини "Марица-изток", НЕК и "Булгаргаз", а по-късно в него се вля и "Топлофикация – София". Идеята за холдинга беше да се създаде мощен енергиен играч, който при нужда да може да кандидатства за по-големи кредити.

Вероятно предишното правителство се е надявало по този начин да улесни получаването на финансиране за АЕЦ "Белене". С идването на ГЕРБ на власт обаче повечето големи енергийни проекти зациклиха, а новите управляващи бяха категорични, че структура от рода на БЕХ е абсолютно ненужна.

Преди и сега

"Българският енергиен холдинг не е целесъобразно да съществува повече"

Трайчо Трайков, 9.04.2010 г.

"Добрите финансови резултати на енергийните дружества се дължат на управлението на БЕХ"

Трайчо Трайков, 16.11.2011 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове