Още две години агония на млечния пазар

Млекопроизводителите получиха поредна отсрочка, за да покрият хигиенните изисквания на ЕС или да бъдат затворени

Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Нека този път да не чакаме типично по български последния момент, защото този последен срок, ако не бяхме издействали увеличение, трябваше да изтече след малко повече от месец

Мирослав Найденов, министър на земеделието

Фермите за мляко в България са получили още две години отсрочка - до края на 2013 година, за да покрият хигиенните изисквания на ЕС. Ако и този път не успеят да го направят, ще бъдат затворени, тъй като няма да могат да търгуват с мляко нито на общоевропейския, нито на вътрешния пазар.

Това съобщи вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Новината щеше да е по-скоро скучна, ако не ставаше дума за над 72 хиляди ферми, които не отговарят на изискванията, или около 95% от всички в България. Те произвеждат малко над половината от общото количество прясно мляко в страната.

Проблемът е сериозен, защото огромна част от тях – дребни фермери предимно в планинските региони, нямат никакъв шанс да покрият европейските изисквания, колкото и отсрочки да им се дават. А това е третата такава от 2007 г насам.

Проблемът рефлектира и върху преработвателния сектор, и върху крайната продукция на млечни продукти и намалява конкурентоспособността на пазара. Затова и участниците в него са недоволни от решението и с право го наричат "удължаване на агонията".

От друга страна обаче, без тази отсрочка България ще се сблъска с остър социално-икономически проблем с незабавен ефект. Той обаче така или иначе е неизбежен, а реална алтернатива липсва.

Далеч от Европа

В Европейския съюз има строги изисквания за качеството на млякото и на санитарните условия за неговото производство, на които българските млекопроизводители масово не отговарят. Една нищожна част от тях успяват да покрият изискванията през  предприсъединителния период, но с приемането ни в ЕС през 2007 г. проблемът продължава да стои остро.

Налага се да се направи отсрочка – до края на 2009 година. След това още една – до края на 2011 г. Сега и трета - до края на 2013 г., но 95% от фермите все още са далеч от изискванията.

Помощ отвън

Към момента единственият шанс на фермерите е мярка 121 за модернизиране на стопанствата по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), която може да покрие около 75% от разходите. За една малка ферма от 4 крави например те са между 25 и 30 хил. лв. по данни на министерството на земеделието.

"Проблемът е, че за огромна част от фермерите това е непосилно. Става дума за хора с по 5-10 крави в селски райони, повечето планински, които нямат нито знания как да кандидатстват, нито пък могат да намерят останалата част от сумата – банките трудно отпускат кредити на големите фермери, какво остава за малките", обяснява Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Според нея решението на Еврокомисията е било правилно и целяло да се избегне огромният социален проблем, който би възникнал при закриването на тези ферми.

Без шанс

Да, но той е неизбежен. "Няма шанс за огромна част от тези фермери да покрият изискванията", казва Атанас Къцов, животновъд от село Съединение, Пловдивско. По думите му държавата е трябвало отдавна да намери друго решение за проблема, вместо да го отлага.

"Да, обаче всичко е предизборен популизъм, мандатно мислене", казва той. Мнението му се споделя и от по-големите млекопроизводители, както и от преработвателите. "Това е просто удължаване на агонията", казва Пламен Пенчев, собственик на две кравеферми в Поповица. "Изрядните производители, които са рискували с банкови кредити, за да модернизират производството си, се чувстват изиграни", казва той.

Ефект по веригата

Нискокачествената продукция ощетява и преработвателния сектор и го прави по-неконкурентоспособен. "Млякото с по-ниско качество не може да се изнася в ЕС. То остава изцяло на вътрешния пазар. Не е учудващо тогава, че в родното производство има много некачествени продукти на ниски цени", каза и Димитър Зоров, собственик на "Пършевица".

По думите му при недостиг на качествено мляко компаниите, които залагат на качествена продукция, прибягват до внос на сурово мляко, например от Унгария, и на други продукти – концентрати и т.н. "По-високите транспортни разходи обаче оскъпяват продуктите. И не е чудно, че немският кашкавал в магазина е по-евтин от българския със същото качество. Кой от двата ще избере потребителят", попита риторично той.

Какво може да се направи?

Както производителите, така и преработвателите посочват държавата като отговорна за проблема. "Едно от предложенията, които държавата пренебрегна преди години, беше да се създаде държавен гаранционен фонд, за да се избегнат непосилните за много фермери банкови кредити при кандидатстване с проекти по ПРСР", каза Атанас Къцов.

"Ясно е, че малките фермери не могат да оцелеят на пазара на мляко. Трябваше да им се помогне да се преориентират – например към месодайно животновъдство. Инерцията продължава и сега", смята и Пламен Пенчев. Според него с това удължаване на сроковете в момента правителството се е погрижило за "гласоподавателите", но не и за "хората и икономиката".

"Можеше например в селата да се организират и изградят центрове за общо доене. Ясно е, че сами тези хора не могат да инвестират", каза и Диляна Славова.

Перспективи

Що се отнася до преработвателния бизнес, дори срокът за хигиенните изисквания да бъде удължен още веднъж, скоро проблемът с липсата на качествена суровина ще се реши от само себе си. През 2016 г. квотите за мляко в ЕС ще отпаднат и тогава вероятно ще ни залее евтино и качествено мляко от ЕС. За компаниите това е добре дошло. Проблемът ще остане за тези стотици хиляди малки фермери, които ще бъдат лишени от начин за прехрана. Тогава обаче правителството може да е друго. 

Мнения

Атанас Къцов, животнoвъд и член на Националната асоциация на млекопроизводителите: Истината е, че секторът е в пълен хаос


Не вярвам, че за тези две години кой знае колко от млекопроизводителите ще наваксат изоставането и ще се възползват от възможностите на програмата за селските райони (ПРСР). Те нито имат знанията, нито възможност да намерят средства, нито могат да се справят с бюрокрацията. Проблемът е особено остър в Родопите и другите планински райони. Тях ги чака още по-голямо обезлюдяване.

Истината е, че секторът е в пълен хаос. Нещата са изтървани от самото начало – раздробяването на сектора в началото на 90-те години. Проблемът е, че от край време няма никаква стратегия, никаква идея за животновъдството. Мисли се мандатно. Трябваше още преди приемането ни в ЕС да бъдат договорени специални условия за тези хора и региони, защото те са специфични и няма как да отговорят на изискванията на съюза за хигиената, помещенията, качеството на суровината.

Пламен Пенчев, млекопроизводител от Поповица: Това погазва здравата конкуренция в сектора

Абсолютно съм против това решение. То подпомага съществуването на сив сектор - на тези, които продават без документи евтина продукция, и на тези, които се възползват от това, за да правят също евтини, но некачествени продукти. Това погазва здравата конкуренция в сектора. Не мисля, че е честно спрямо нас – тези, които сме рискували, теглили сме кредити и т.н. Пак се оказваме на губещата страна.

Да, осъзнавам, че тези малки фермери, които не покриват изискванията, са много и е проблем да бъдат затворени ей така. Осъзнавам обаче, че те са и избиратели. Този проблем е много стар, имаше го и по времето на тройната коалиция. Продължава да липсва воля да се реши. Тогава опитахме да предложим алтернативи – да се говори с тези хора, да им се обясни, че нямат шанс на млечния пазар, да им се окаже подкрепа да се преориентират например към месодайното животновъдство, където има огромна нужда от производители. Не беше направено нищо, а сега инерцията продължава.

Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите: Грешен е подходът към тези хора

Ще се въздържа от оценка дали това решение е добро или лошо, намирам го за разумно. Има твърде много малки ферми, които не са покрили изискванията. За съжаление такава е ситуацията. Те нямат шанс да покрият изискванията освен възможността по проекти на ПРСР. Тези хора обаче нито имат знанията, нито финансовите възможности и потенциал да се възползват.

Банките не кредитират малки ферми, дори големите трудно получават кредити. Говорим за хора, които имат по няколко крави, с които преживяват. Така че решението за удължаване на срока е по-скоро социално. Затварянето на тези хиляди ферми би създало доста голям социално-икономически проблем.

За мен грешката е в подхода към тези хора. Още преди години министерството трябваше да предприеме много активни информационни кампании към тези хора, дори агресивни – да се ходи от врата на врата и да се говори, обяснява. Можеха да бъдат предприети и други стъпки – например да се организира изграждането на общи центрове за доене, които да отговарят на изискванията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  mik2 avatar :-|
  mik2

  Да, дядо Пенчо от Долно нагорнище с 5 крави ще седне и ще пише по мярка 121 и ще чака от "умрял писмо" да му възстановят 30 хиляди лева, дето ги е виждал само на снимка.. невъзможно е да стане. А дребните производители на мляко хич не са малко. Мисля, че министерствто трябва да престане да говори по телевизията, а да прати квалифицирани кадри по места, които да обяснят на хората за какво иде реч. Да седнат спокойно и да изготвят примерни обраци на документите, които обикновените хора трябва да изпълнят, за да се надяват после, че може да си получат субсидията. Най-лесно е да се вайкаш и да търсиш причини, които да те оправдават, че не си свършил работата.

 • 2
  holo avatar :-P
  Николай Митев

  Честито на европейците (западните)! Какво не му харесвате на Данон, Мегле ... ? Цената? Е, като няма малки, ще останат големите? Избор?

 • 3
  lorem_ipsum avatar :-|
  lorem_ipsum

  Опасно ли е млякото, което не е според европейските изисквания?

  Не може ли да има две нива в млечния пазар - евтино мляко без гаранция за качество, от бедните фермери за бедните потребители и по-луксозно мляко, от ферми според евроизискванията за по-заможните консуматори?

 • 4
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  Не знам какво им е ниското на цените.

  Млечните продукти са два пъти по-скъпи от Амстердам. И пет пъти по-некачествени.

 • 5
  simeonpet avatar :-|
  Simeon Petkov

  Премиерът рече: гледайте овце. А не крави.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Ами те, прекупвачите, нека изкупуват от производителите млякото за жълти стотинки, пък нека да искат и качествено мляко заедно с това! И аз искам да се разкарвам насам-натам с Ламборджини или с Ферари (нека да не е непременно Бугати), ама... Постепенно държавата се насочва към социална катастрофа. Тези изисквания към малките, равни на изискванията и към големите играчи, но несъпроводени с удобно за получаване безвъзмездно финансиране, накрая може и да радикализират по принцип робското и свикнало на мизерията българско население.
  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Бори сов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Идеята на Диляна Славова за центрове за доене на кравите на микроскопичните млекопроизводители е доста добра. И с изграждането на тези центрове биха могли да се заемат именно млекопреработвателите, подпомогнати от целево държавно финансиране и друга административна помощ и облекчения. Ама като нямаме държава, а само мафия, която единствено да прибира данъци...
  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Бори сов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 8
  spencer avatar :-?
  Horatio

  Някой може ли да ми поясни, защото съм малко бавен; след 2 години 95% от млекопроизводителите няма да може да изнасят в Европа или направо трябва да се гърмят, защото ще станат незаконни дори и в България?

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#8] от "level28":

  Ще трябва да се гърмят. И сега не могат да изнасят в Европа, а след две години ще ги преследват и в България като незаконни (неотговарящи на изискванията).

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Бори сов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  При Тато като нямаше евроизисквания, пак имаше кашкавал и сирене и то много по хубави от сегашните недоразумения..... вярно все не стигаха, но имаше......
  Значи и сега може да има, ама някой бързаха като голи в кревата за "земята в реални граници" и разтуриха това което имаше, без да построят нещо ново на негово място... но от рестипути какво да очакваме...?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал