Участието на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар е гаранция за стабилните ни приходи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Участието на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар е гаранция за стабилните ни приходи

Александър Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"

Участието на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар е гаранция за стабилните ни приходи

Александър Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"

3717 прочитания

Александър Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова


- От средата на следващата година централата ще започне да продава директно електроенергията на свободния пазар, а не чрез търговци

- Очакваме по-висока печалба през тази година

Александър Николов е изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" само от два месеца, но кариера му в ядрената централа започва още през 1986 г. Преди да заеме сегашната си длъжност, е заместник-директор на централата. С него разговаряме за финансовото състояние на АЕЦ и плановете за енергийния пазар.

Какви са резултатите от продажбата на електроенергия на свободния пазар от началото на годината?

- Продажбата на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД на свободния пазар е в резултат на проведените тръжни процедури. Отчитаме ръст в търсенето на електроенергия и стабилизиране на цените. Участието на дружеството на свободния пазар е гаранция за осигуряване на стабилни парични потоци, необходими за надеждната работа на ядрените съоръжения.

Какви са финансовите резултати на централата от началото на 2011 г.?

- Очакваме печалбата за тази година да бъде значително по-висока в сравнение с миналата заради по-голямото производство на електроенергия. Приходите на дружеството за десетте месеца на годината са общо 684 млн. лв., като 46% от тях са от регулирания пазар, а останалите са от сделките на свободния пазар на електроенергия.

От средата на следващата година централата най-вероятно ще започне да продава директно електроенергията на свободния пазар, тъй като по този начин ще бъдат прескочени търговците, което значително ще увеличи приходите ни.

На какъв етап е процесът по удължаване живота на 5-и и 6-и блок на централата?

- Вече започна подготовка на програма за продължаване срока на експлоатацията им. Като първи етап е предвидено комплексно обследване на физическото състояние на основното оборудване и в момента тече процедура по подписване на договор за изпълнение на тази дейност.

След съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране през 2013 г. ще започне разработка на документация и сключване на договори за изпълнение на програмата за подготовка за продължаване срока на двата блока през периода 2014 - 2018 г.

Започнахте ли вече съхранението на отработено ядрено гориво в новото хранилищ,е или то още се извозва до Русия?

- Съхраняване на ядрено гориво в Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво (ХССОЯГ) може да започне само след получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация от Агенцията за ядрено регулиране. Ние вече сме подали такова заявление.

През септември комисия от агенцията извърши проверка за готовността на хранилището и очакваме до края на годината да получим разрешение, в което ще бъдат определени условията, при които можем да започнем съхранение на отработено ядрено гориво.

Запълването на първия контейнер е планирано за първото тримесечие на 2012 г., след което ще започнат изпитания за доказване на проектните характеристики на съоръженията на хранилището. Извозването на отработено ядрено гориво за Русия ще продължи в съответствие с националната стратегия.

Къде се складират в момента ниско- и среднорадиоактивните отпадъци от площадката на АЕЦ "Козлодуй"?

- В момента практиката е всички генерирани при експлоатацията на блоковете ниско- и среднорадиоактивни отпадъци да се преработват в специализирано поделение "Радиоактивни отпадъци – Козлодуй" (СП "РАО-Козлодуй"), което също е на  площадката на централата. В него се преработват твърдите и течните отпадъци от дейността на централата.

Отпадъците се имобилизират в циментова матрица и се опаковат в стоманенобетонни контейнери. Полученият краен продукт се съхранява в лицензирано за тази цел хранилище, намиращо се също на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В това хранилище РАО ще се съхраняват до построяване на национално съоръжение за тяхното погребване.

Какъв е бил най-високият измерен радиационен фон в АЕЦ "Козлодуй" и какъв е в момента?

- Територията на АЕЦ "Козлодуй" е доста обширна и е разделена на зони, като в тях допустимите стойности за фона от гама-лъчението са различни. Персоналът също е разделен на категории в зависимост от риска от облъчване.

Площадката на централата е разделена на контролирана и надзиравана зона. В контролираната има различни категории помещения – обслужвани, полуобслужвани и необслужвани. Там, където стойностите на радиацията са най-високи, помещенията са необслужвани. В останалите се извършва мониторинг на гама-фона. Условията за пребиваване в полуобслужваните помещения се определят на базата на мониторинга.

В надзираваната зона (площадката на централата) допустимата стойност на фона от гама-лъчение е 1 Sv/h. Извършва се непрекъснат радиационен контрол на нивата на гама-фона в 14 контролирани точки от площадката с автоматизирана информационно-измерителна система, която сигнализира при превишаване на определени нива. През последните пет години няма превишаване на контролните нива.

В 2-километровата зона около АЕЦ също се извършва мониторинг на гама-фона в осем точки. Тази система е свързана с Националната система за радиационен мониторинг. Показанията се следят в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Защо тогава ваш служител твърдеше, че след смяната на ядреното гориво на централата с нов тип е имало значително завишение на радиационния фонд?

- Сигурността на АЕЦ "Козлодуй" е поставена на пиедествал от много международни институции. Не мисля, че подобни твърдения, особено когато са свързани с понижаването на жизнения статус на някого, могат да бъдат основателни?

Имали ли сте разговори с "Уестингхаус" за използване на тяхно ядрено гориво?

- Известно е, че в подписания меморандум за разбирателство между БЕХ и Westinghouse Electric Company има възможност за използване на ядрено гориво, произведено от Westinghouse. Възможността за използване на ядрено гориво от тази компания обаче е въпрос, който трябва предварително да бъде обсъден с Агенцията за ядрено регулиране,  за да се уточнят  изискванията за получаване на лиценз за това гориво.

Ако се вземе решение за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй", каква технология според вас ще е най-подходяща? Такава като руската технология, предложена за АЕЦ "Белене", или друга?

- Изборът на технология несъмнено трябва да е част от едно по-подробно предпроектно проучване за взимане на решение от Министерския съвет за изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Тази технология трябва да отговаря на всички най-съвременни изисквания за безопасност, икономическа ефективност и надеждност, да е съобразена с българското законодателство, с изискванията на международните органи и организации, поставящи стандарти в ядрената енергетика.

Не трябва да се забравя, че след събитието в АЕЦ "Фукушима" започна процес на преразглеждане на стандартите и изискванията за ядрена безопасност, което означава, че при избора на технология ще трябва да бъдат взети предвид и бъдещите промени.

Ние като експлоатираща организация имаме опит с технологията ВВЕР, която е много подобна на западната PWR - реактори с лека вода под налягане, но каква именно технология ще бъде избрана е обект на внимателно проучване от различни гледни точки.

- От средата на следващата година централата ще започне да продава директно електроенергията на свободния пазар, а не чрез търговци

- Очакваме по-висока печалба през тази година

Александър Николов е изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" само от два месеца, но кариера му в ядрената централа започва още през 1986 г. Преди да заеме сегашната си длъжност, е заместник-директор на централата. С него разговаряме за финансовото състояние на АЕЦ и плановете за енергийния пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Персонал на АЕЦ Козлодуй към м. юни 2011 г.: 4 317 човека ! Вярно е, че преди бяха още по-многобройни, но и сега щтатът е 7-8 пъти над френските и германските аналози

 • 2
  demian avatar :-|
  Дамян

  Хаха... През 2011 г. АЕЦ Козлодуй е намалил участието си на регулирания пазар от над 70% на под 50%. Не ви ли се струва, че това е много по-мощен фактор за повишаване на цените за бита, от колкото изкупуването на ВЕИ енергия?

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "Дамян":

  Не, защото по стария начин с АЕЦ "Козлодуй" се размиваше истинската цена на удоволствието, наречено "ВЕИ"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK