С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 20 ное 2011, 21:36, 3459 прочитания

Участието на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар е гаранция за стабилните ни приходи

Александър Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"

Ралица Николова | Капитал Daily
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- От средата на следващата година централата ще започне да продава директно електроенергията на свободния пазар, а не чрез търговци

- Очакваме по-висока печалба през тази година
Александър Николов е изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" само от два месеца, но кариера му в ядрената централа започва още през 1986 г. Преди да заеме сегашната си длъжност, е заместник-директор на централата. С него разговаряме за финансовото състояние на АЕЦ и плановете за енергийния пазар.

Какви са резултатите от продажбата на електроенергия на свободния пазар от началото на годината?


- Продажбата на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД на свободния пазар е в резултат на проведените тръжни процедури. Отчитаме ръст в търсенето на електроенергия и стабилизиране на цените. Участието на дружеството на свободния пазар е гаранция за осигуряване на стабилни парични потоци, необходими за надеждната работа на ядрените съоръжения.

Какви са финансовите резултати на централата от началото на 2011 г.?

- Очакваме печалбата за тази година да бъде значително по-висока в сравнение с миналата заради по-голямото производство на електроенергия. Приходите на дружеството за десетте месеца на годината са общо 684 млн. лв., като 46% от тях са от регулирания пазар, а останалите са от сделките на свободния пазар на електроенергия.От средата на следващата година централата най-вероятно ще започне да продава директно електроенергията на свободния пазар, тъй като по този начин ще бъдат прескочени търговците, което значително ще увеличи приходите ни.

На какъв етап е процесът по удължаване живота на 5-и и 6-и блок на централата?

- Вече започна подготовка на програма за продължаване срока на експлоатацията им. Като първи етап е предвидено комплексно обследване на физическото състояние на основното оборудване и в момента тече процедура по подписване на договор за изпълнение на тази дейност.

След съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране през 2013 г. ще започне разработка на документация и сключване на договори за изпълнение на програмата за подготовка за продължаване срока на двата блока през периода 2014 - 2018 г.

Започнахте ли вече съхранението на отработено ядрено гориво в новото хранилищ,е или то още се извозва до Русия?

- Съхраняване на ядрено гориво в Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво (ХССОЯГ) може да започне само след получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация от Агенцията за ядрено регулиране. Ние вече сме подали такова заявление.

През септември комисия от агенцията извърши проверка за готовността на хранилището и очакваме до края на годината да получим разрешение, в което ще бъдат определени условията, при които можем да започнем съхранение на отработено ядрено гориво.

Запълването на първия контейнер е планирано за първото тримесечие на 2012 г., след което ще започнат изпитания за доказване на проектните характеристики на съоръженията на хранилището. Извозването на отработено ядрено гориво за Русия ще продължи в съответствие с националната стратегия.

Къде се складират в момента ниско- и среднорадиоактивните отпадъци от площадката на АЕЦ "Козлодуй"?

- В момента практиката е всички генерирани при експлоатацията на блоковете ниско- и среднорадиоактивни отпадъци да се преработват в специализирано поделение "Радиоактивни отпадъци – Козлодуй" (СП "РАО-Козлодуй"), което също е на  площадката на централата. В него се преработват твърдите и течните отпадъци от дейността на централата.

Отпадъците се имобилизират в циментова матрица и се опаковат в стоманенобетонни контейнери. Полученият краен продукт се съхранява в лицензирано за тази цел хранилище, намиращо се също на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В това хранилище РАО ще се съхраняват до построяване на национално съоръжение за тяхното погребване.

Какъв е бил най-високият измерен радиационен фон в АЕЦ "Козлодуй" и какъв е в момента?

- Територията на АЕЦ "Козлодуй" е доста обширна и е разделена на зони, като в тях допустимите стойности за фона от гама-лъчението са различни. Персоналът също е разделен на категории в зависимост от риска от облъчване.

Площадката на централата е разделена на контролирана и надзиравана зона. В контролираната има различни категории помещения – обслужвани, полуобслужвани и необслужвани. Там, където стойностите на радиацията са най-високи, помещенията са необслужвани. В останалите се извършва мониторинг на гама-фона. Условията за пребиваване в полуобслужваните помещения се определят на базата на мониторинга.

В надзираваната зона (площадката на централата) допустимата стойност на фона от гама-лъчение е 1 Sv/h. Извършва се непрекъснат радиационен контрол на нивата на гама-фона в 14 контролирани точки от площадката с автоматизирана информационно-измерителна система, която сигнализира при превишаване на определени нива. През последните пет години няма превишаване на контролните нива.

В 2-километровата зона около АЕЦ също се извършва мониторинг на гама-фона в осем точки. Тази система е свързана с Националната система за радиационен мониторинг. Показанията се следят в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Защо тогава ваш служител твърдеше, че след смяната на ядреното гориво на централата с нов тип е имало значително завишение на радиационния фонд?

- Сигурността на АЕЦ "Козлодуй" е поставена на пиедествал от много международни институции. Не мисля, че подобни твърдения, особено когато са свързани с понижаването на жизнения статус на някого, могат да бъдат основателни?

Имали ли сте разговори с "Уестингхаус" за използване на тяхно ядрено гориво?

- Известно е, че в подписания меморандум за разбирателство между БЕХ и Westinghouse Electric Company има възможност за използване на ядрено гориво, произведено от Westinghouse. Възможността за използване на ядрено гориво от тази компания обаче е въпрос, който трябва предварително да бъде обсъден с Агенцията за ядрено регулиране,  за да се уточнят  изискванията за получаване на лиценз за това гориво.

Ако се вземе решение за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй", каква технология според вас ще е най-подходяща? Такава като руската технология, предложена за АЕЦ "Белене", или друга?

- Изборът на технология несъмнено трябва да е част от едно по-подробно предпроектно проучване за взимане на решение от Министерския съвет за изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Тази технология трябва да отговаря на всички най-съвременни изисквания за безопасност, икономическа ефективност и надеждност, да е съобразена с българското законодателство, с изискванията на международните органи и организации, поставящи стандарти в ядрената енергетика.

Не трябва да се забравя, че след събитието в АЕЦ "Фукушима" започна процес на преразглеждане на стандартите и изискванията за ядрена безопасност, което означава, че при избора на технология ще трябва да бъдат взети предвид и бъдещите промени.

Ние като експлоатираща организация имаме опит с технологията ВВЕР, която е много подобна на западната PWR - реактори с лека вода под налягане, но каква именно технология ще бъде избрана е обект на внимателно проучване от различни гледни точки.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Три кандидата останаха в конкурса за мениджър на "Мецанин" фонда Три кандидата останаха в конкурса за мениджър на "Мецанин" фонда

Бъдещата структура ще подпомага корпоративен растеж с инвестиции от 2.5 до 7 млн. евро

21 май 2019, 331 прочитания

Българските аутсорсинг награди: "Карготек България" и "Експириън България" Българските аутсорсинг награди: "Карготек България" и "Експириън България"

Победители в категориите "Стартъп на годината", "Най-добър работодател в IT секторa", "Най-добър научно-развоен център", "Най-добра социално отговорна политика" и "Бизнес сграда на годината"

21 май 2019, 409 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Дневник: Индустриалци очакват 20% по-малко инвестиции тази година

Къде удря търговската война между САЩ и Китай

Митата между Вашингтон и Пекин няма да доведат до големи директни икономически загуби, но увеличават световната несигурност

В режим на готовност

Очакването за следваща криза внася доза предпазливост в инвестиционните стратегии

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Селото се оказа тъкмо в града

Няколко стопанства с доставка, които предлагат чиста, разнообразна и вкусна храна

Фотографът на печалния образ

Изложбата "Изгнания" на документиралия Пражката пролет Йозеф Куделка за пръв път напуска Париж, за да гостува в София