Лондон инвестира 100 млн. паунда в енергийна ефективност

Reuters

Лондон инвестира 100 млн. паунда в енергийна ефективност

Обществените сгради в британската столица трябва да консумират 20% по-малко енергия

Георги Жечев
3561 прочитания

Reuters

© Reuters


Цел:

На всяка инвестиция от  £1500да се предотвратява отделянето на 1 тон въглероден диоксид. 

Обществените сгради в Лондон ще бъдат обновени по нов финансов механизъм, така че до 2015 г. да консумират поне 20% по-малко енергия и да причиняват изпускането на по-малко парникови газове.

Проектите за реновиране ще се финансират с револвиращи кредити от Лондонския фонд за енергийна ефективност (LEEF), който разполага със 100 млн. паунда (116 млн. евро) от британски и европейски фондове и банки. Това съобщи Анди Дийкън, директор в британската организация Energy Saving Trust, по време на днешната конференция за енергийна ефективност и зелени обществени поръчки, организирана от британското посолство.

Институции, частни фирми и публично-частни обединения могат да кандидатстват за средства, с които да подменят изолацията, осветлението и отоплителните уреди в социални домове, офиси, административни и други обществени сгради.

Управата на LEEF си е поставила за цел на всяка инвестиция от 1500 лири да се предотвратява отделянето на 1 тон въглероден диоксид. Парниковият газ е сочен от учените за една от причините за измененията в климата.

Енергийната ефективност в офисите на държавната и местна администрация може да се подобри, като се купуват икономични електроуреди. По думите на Иън Баръм от министерството на околната среда, храните и селските райони благодарение на зелени обществени поръчки британското правителство и подчинените му агенции ще спестят 27 млн. паунда (31.4 млн. евро) от разходи за енергия заради въвеждане на по-икономични компютри, монитори и други IT продукти.

Икономични жилища

В момента работим по програма, с която да насърчим ремонта и подобряването на енергийните показатели на апартаментите във Великобритания, изградени през 60-те години, обясни още Анди Дийкън.

Властите поощряват обновяването на старите жилищни блокове заради желаното редуциране с 60 на сто на въглеродните емисии от сградния фонд.

Energy Saving Trust, която е основана от правителството като компания без право на печалба, е изготвила пътна карта за мащабно обновяване на блоковете на Острова. Ремонт на един апартамент с цел енергийна ефективност струва между 7000 и 20 000 паунда (между 8100 и 23 000 евро), показват изчисления на експерти от организацията. В момента във Великобритания има  4.7 млн. апартамента, т. е. около 19% от всички жилища.

Цел:

На всяка инвестиция от  £1500да се предотвратява отделянето на 1 тон въглероден диоксид. 

Обществените сгради в Лондон ще бъдат обновени по нов финансов механизъм, така че до 2015 г. да консумират поне 20% по-малко енергия и да причиняват изпускането на по-малко парникови газове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    vassilun avatar :-|
    vassilun

    Значи целта е (съгласно статията): "На всяка инвестиция от 1,500 паунда да се предотвратява отделянето на 1 тон въглероден диоксид!" Как газ се измерва в тонове (мерна единица за тегло) не ми е ясно! Аз все си мисля, че газ се измерва в кубически единици. Не съм в бизнес, свързан с екология, но ... Много бих благодарен на Капитал или на форумец, който може да ми разясни това!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал