По модела на IKEA

Шведската мебелна верига IKEA е сред пионерите, които въвеждат изисквания за корпоративна социална отговорност към своите доставчици.

   ©  Георги Кожухаров

Шведската мебелна верига IKEA е сред пионерите, които въвеждат изисквания за корпоративна социална отговорност към своите доставчици. Още през 2000 г. компанията приема етичния кодекс IWAY, който е задължителен за всички фирми, които искат да работят с веригата. Документът се базира на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, Декларацията на Международната организация на труда за основните принципи и права в сферата на труда и Декларацията от Рио за околната среда и развитието. Сред правилата са нулева толерантност към детския и насилствения труд, безопасни и здравословни условия на труд, спазване на местното законодателство, антикорупционна политика и др.

IKEA има специално звено, което обучава и помага на доставчиците при въвеждането на стандартите. Служители на компанията осигуряват и последващ контрол, за да се гарантира спазването на правилата. Особено внимание се обръща на произхода на дървесината, от която са изработени мебелите. Използването на нелегално произведена дървесина е забранено.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал