В клопката на високи разходи и ниски приходи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В клопката на високи разходи и ниски приходи

В клопката на високи разходи и ниски приходи

Финансовите резултати на големите холдинги започват да страдат от икономическото забавяне

4754 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Индустриалните компании падат в клопката на високи разходи и снижаващите се или съвсем леко увеличаващи се приходи. Това показват първите консолидирани отчети на публичните холдинги за деветмесечието. Ако до средата на годината темповете се задържаха равни, то към септември ситуацията вече е различна. Скъпите суровини държат разходите високи, а икономическото забавяне спъва продажбите. В подобна среда единствената възможност да се свиват още разходите остават заплатите. Перспективите пък не изглеждат добри заради очакванията за нова глобална рецесия.

Рецесията е неизбежна

"Тенденцията несъмнено е към свиване не приходите, и то не само в следващото тримесечие, а може би следващите няколко", коментира за Капитал Daily  портфолио мениджърът в "Астра асет мениджмънт" Светослав Велинов. По думите поскъпването на суровините за производство, както и основни енергоносители като природния газ задържа себестойността на продукцията високо, докато цените на продажби вече ускорено се понижават. Това нормално рефлектира върху резултатите на компаниите.

Ефектът ясно личи от резултатите на "Синергон холдинг". Дружеството отчита минимален ръст на консолидираните си приходи от продажби за деветмесечието при близо 5-кратен скок на загубата си (подробни данни виж в графиката). "Дейността на групата през периода януари - септември 2011 г. продължава да е силно повлияна от глобалната финансова и икономическа криза, довела до криза в строителния пазар и транспортните услуги", обясняват в доклада за дейността си от компанията.

Загубата си успява да свие "Доверие обединен холдинг". Това обаче става при понижение в приходите от продажби и повишаващи се разходи за материали. Именно високата цена на използваните суровини поставя мениджмънта на дружествата пред алтернативата да понижава разходите с по-ниски средства за заплати. Само за тримесечието компанията свива продажбите си с 14%. Влошава се и ситуацията при "Фаворит холд" - той излиза на загуба до 778 хил. лв. при печалба 114 хил. лв. година по-рано.

Най-големият публичен холдинг "Химимпорт" успява да увеличи приходите си, но разходите скачат с по-голям темп. В резултат печалбата пада до 106.5 млн. лв. при 113 млн. лв. година по-рано. "Св. св. Константин и Елена", което е от групата на "Химимпорт", също е с по-ниски приходи, а печалбата спада от 2.5 млн. на 1.86 млн. лв.

Ефективност

Ръст на печалбата си за първите 10 месеца на годината задържа "Монбат". И производителят на акумулатори обаче започва да губи ефективност. Финансовият резултат за януари - октомври се е повишил с 1.77% до 17.7 млн. лв., докато приходите от продажби са със 17.88% повече до 174.86 млн. лв. Повече приходи и по-малка печалба. Това е краткият резултат от първия консолидиран отчет на бившия държавен цигарен холдинг "Булгартабак" след приватизацията му. Резултатът на компанията и тук е "изяден" от високата цена на суровините влагани в производство и снижаващите се цени на продажби.

"За болшинството български пушачи предпочитанията към дадена марка се влияят силно от цената", обясняват в доклада си от "Булгартабак" и добавят, че конкуренцията между компаниите е в условията на постоянно свиващ се пазар у нас. Търговците на дребно пък изпитват затруднения за намиране на необходимия им размер оборотни средства, от една страна, поради свитото кредитиране, а от друга - от слабата покупателна активност.

Бавна реализация

Забавянето в реализацията на стоки констатират и от "Синергон". "Друга негативна последица от финансовата криза е забавената реализация на стоки и услуги, както и увеличената междуфирмена задлъжнялост, водещи до намаляване на паричните потоци и увеличаване на съдебните вземания", обясняват от дружеството в доклада си за деветмесечието. Само преди седмици подобна тенденция откроиха и представители на фармацевтичната индустрия у нас. Така за разлика от 2008 г., когато ефекта на кризата усетиха първо износители, а впоследствие и компаниите от вътрешния пазар, сега посоката е обратна. Надвисналата рецесия в Западна Европа обаче обрича и износителите на влошаване на финансовите резултати.

Производителят на продукти за ветеринарната медицина "Биовет" също губи позиции - приходите му от продажби спадат и това се отразява на крайната му печалба, която пада от 8.1 млн. лв. до 1.8 млн.

Мнение

Икономиката най-вероятно вече се свива

Разходите за дейността поскъпнаха доста

Мисля, че Европа вече технически е в рецесия, която най-вероятно ще бъде отчетена в края на четвъртото тримесечие или първото на 2012 г. Същото най-вероятно ще сполети и българската икономика. В тази среда е нормално да се очаква понижение на приходите, а управлението на разходите е доста трудно. Разходите за материали са почти фиксирани за производствените компании, суровините доста поскъпнаха, а у нас и природният газ се повиши. Така единствените разходи, през които мениджърите могат да контролират процеса, са разходите за заплати, което обаче носи негатива върху покупателната способност.

Светослав Велинов, портфолио мениджърът в "Астра асет мениджмънт"

Индустриалните компании падат в клопката на високи разходи и снижаващите се или съвсем леко увеличаващи се приходи. Това показват първите консолидирани отчети на публичните холдинги за деветмесечието. Ако до средата на годината темповете се задържаха равни, то към септември ситуацията вече е различна. Скъпите суровини държат разходите високи, а икономическото забавяне спъва продажбите. В подобна среда единствената възможност да се свиват още разходите остават заплатите. Перспективите пък не изглеждат добри заради очакванията за нова глобална рецесия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK