Печалбата на земеделските компании се увеличава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Печалбата на земеделските компании се увеличава

Печалбата на земеделските компании се увеличава

"Агрия" и "БГ агро" отчитат разнопосочни приходи за тримесечието

3784 прочитания

© Анелия Николова


По-висока печалба отчитат публичните земеделски компании към края на третото тримесечие. Това става ясно от консолидираните отчети на "Агрия груп холдинг" и "БГ агро", които бяха публикувани на сайта на БФБ.

В същото време "Зърнени храни България", която се занимава с търговия със зърно, регистрира близо 13% спад на финансовия резултат. Трябва да се отбележи обаче, че компанията реализира голяма част от продажбите си през последните месеци на годината.

По-малко субсидии

Продажбите на "Агрия груп холдинг" нарастват с 27% на годишна база и достигат 73.4 млн. лв. към края на септември. Над 18 пъти обаче се свиват приходите от финансирания от правителството, които намаляват до 121 хил. лв. Става дума за субсидиите, които държавата предоставя на земеделските производители. В същото време оперативните разходи на компанията се покачват с 21.7%, като общата им стойност достига 68.5 млн. лв. По-значително увеличение от 54.7% се забелязва в разходите за материали, които са в размер на 11.5 млн. лв. С близо 40% пък намаляват разходите за възнаграждения и осигуровки.

Нетната печалба на групата нараства с 49% спрямо същия период на миналата година и достига 3 млн. лв. Резултатите не отчитат очакваните корпоративни данъци, които компанията отразява в годишния си отчет.

През юли "Агрия" финализира сделката за покупката на близо 8 хил. дка земя в Североизточна България от "Еларг фонд за земеделска земя" за 3.8 млн. лв. Парцелите се намират в районите, в които компанията обработва масиви, което ще доведе до окрупняване на земите на групата. Сделката беше финансирана със заем от Райфайзенбанк, който беше обезпечен с ипотека върху земята. Покупката е част от инвестиционната програма на дружеството за увеличаване на обработваемите площи. В тази връзка в края на ноември "Агрия груп холдинг" купи и 100% от "Тони-М" ЕООД, която работи в сферата на агропроизводството в Североизточна България. В групата на "Агрия" влизат дъщерните дружества "Кристера", "Корн трейд", "Корн-К", "Корн секюрити", "Бора инвест", "Агро" и "Кристера-Агро".

Приходи и разходи надолу

С 19.7% обаче се понижават консолидираните приходи от продажби на "БГ агро", като достигат 62.3 млн. лв. за третото тримесечие. Ръст от 9.5% отбелязват държавните субсидии, става ясно от отчета. Разходите по икономически елементи като цяло намаляват малко по-бързо от приходите - с 20.7% до 58.2 млн. лв. С над 70% се увеличават разходите за възнаграждения и осигуровки. Най-големи са обаче разходите за материали - 5.3 млн. лв., или с 39.7% повече, отколкото преди година. След тях по размер са разходите за външни услуги, които намаляват със 7.6% до 4.2 млн. лв. и са основно за аренда на земя. Нетният финансов резултат на компанията е в размер на 4.6 млн. лв., което е с 0.5% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Консолидираният отчет включва резултатите на дъщерните дружества "Булпорт", "БГ агро търговска компания", "БГ агро складово стопанство", "Канопус процесинг", "Агри лаб контрол", "БГ агро растителна защита" и "БГ агро земеделска компания".

Преди силния сезон

По-високи приходи, но понижение на печалбата отчита "Зърнени храни България" към края на септември. Компанията, която е част от групата на "Химимпорт", се занимава с изкупуване, съхранение и търговия със земеделска продукция, производство на растителни масла, дистрибуция на торове и препарати за растителна защита и отдаване под наем на недвижими имоти.

Продажбите на "Зърнени храни" нарастват с 3.4% на годишна база до 176.6 млн. лв. Най-голям принос имат продажбите на стоки, които са на стойност 161.6 млн. лв. и се увеличават с 4.9%. При тези компании обаче има сезонност в продажбите и запасите, която влияе на приходите от търговия със зърно, които формират 98% от продажбите на дружеството. Те достигат максимум между септември и декември, когато се осъществява 70-80% от търговията и износа. В същото време приходите от продажби на биодизел и рафинирани масла нямат изразена сезонна цикличност.

Почти без промяна остават разходите на компанията, които са в размер на 169.8 млн. лв. към края на третото тримесечие. Дружеството отчита нетна печалба от 6.7 млн. лв., което е спад от 12.9% спрямо същия период на миналата година. Структурата на холдинга включва "Слънчеви лъчи България", "Зърнени храни трейд", "Бек интернешънъл", "Зърнени храни - Вълчи дол", "Зърнени храни - Балчик", "Зора", "Прима Агрохим"  и "Химимпорт агрохимикали".

По-висока печалба отчитат публичните земеделски компании към края на третото тримесечие. Това става ясно от консолидираните отчети на "Агрия груп холдинг" и "БГ агро", които бяха публикувани на сайта на БФБ.

В същото време "Зърнени храни България", която се занимава с търговия със зърно, регистрира близо 13% спад на финансовия резултат. Трябва да се отбележи обаче, че компанията реализира голяма част от продажбите си през последните месеци на годината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK