Погледни и на Изток

Турция, Централна Азия и арабският свят сa с потенциал да балансират спада на българския износ на Запад

Събитията в Западна Европа определено има с какво да изплашат българските износители през последния месец. Но не всичко е загубено, стига бизнесът да планира правилно и да не спира да търси нови възможности. А такива определено дават пазарите на изток от България, като се започне от Турция, премине се през арабския свят, Централна Азия и бившите съветски републики.

Всъщност износът за тях още в края на септември 2011 г. е над нивата за цялата 2010 г. Затова дори експортът за Европа и САЩ да замре през следващата една-две години, изтокът може да е поне малка алтернатива за оцеляване. Подобна теза разви и финансовият министър Симеон Дянков по повод страховете, че еврозоната може да се разпадне до половин година. Логично е един от основните проблеми на България да е замирането на единствения двигател на растежа през последните две години - износът за Западна Европа. "Ако внезапно те спрат да работят, а това ще стане неминуемо, въпросът е ние откъде можем да имаме производителност? Отговорът е - не знаем. Трябва да се преориентираме към Азия, трябва да се преориентираме към бившите ни пазари -  Украйна, Русия", каза Дянков.

Това, разбира се, няма да е лесно. Старите членки на ЕС поемат около 50% от българските стоки и услуги, докато Турция, арабският свят и бившите съветски републики - около 20%. Тоест, за да може Изтокът да компенсира по-слабата търговия със Запада, се изисква рязка преориентация.

Все по на Изток...

Още от Капитал