България вече е на второ място по производство на гъши дроб в ЕС
Най-големите пазари за българската продукция са Франция, Испания, Белгия и Холандия


Михаил Ванчев

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Износ
80млн. евро се очаква да достигне стойността на износа на гъши продукти от България през тази година
Позиция
10.2%е пазарният дял на българския гъши дроб в Европа, което я нарежда на второ място сред износителите
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
13 коментара
Много се радвам да прочета такива положителни новини за страната ни
Само не разбрах защо гъшия дроб се добива от патици, а не от гъски.
Ето го разковничето на успеха за Бойко и компнаия! Разполага с огромна маса от около 4.2 милиона патки и още почти толкова патоци! Да е хаирлия откритието българско! Излязохме от кризата, браус, салюти!
Названието "гъши дроб" е малко подвеждащо на български. Точният термин по-скоро би трябвало да бъде "огушен дроб".
Публикувано през m.capital.bg
Е те това е новина!
А, защо ли гъшият дроб е забранен и не се продава в Германия ?
До коментар [#2] от "doncorleone":
Патицови (Anatidae) са едно от трите семейства включени в разред Гъскоподобни. Така че правилно се казва гъши дроб.
и тва в 21век...толкова страдание в името на некви глупаци които искат да си мажат филйки...
http://www.youtube.com/watch?v=UKHXsWGlpvA
До коментар [#6] от "slon":
Защото е нехуманно и защото хората трябва да са готови да се отказват от подбни "деликатеси" - изгъзици, след като това струва мъчения за милиарди животни...не е въпрос на живот и смърт в крайна сметка, а на тотален лукс. Колко му е да не ядеш гуши дроб цял живот, толкова ли е трудно...
До коментар [#6] от "slon": Защото се извършва най-голямата гавра над птицата, като изкуствено се тъпче със стероиди и дробът става огромен/за по-голяма рентабилност в производството/. Все още има страни, където минава "номерът", ама и това ще престане, рано или късно.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.