България вече е на второ място по производство на гъши дроб в ЕС

Най-големите пазари за българската продукция са Франция, Испания, Белгия и Холандия

Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS
Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS
Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS    ©  Капитал
Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS    ©  Капитал

Износ

80

млн. евро се очаква да достигне стойността на износа на гъши продукти от България през тази година

Позиция

10.2%

е пазарният дял на българския гъши дроб в Европа, което я нарежда на второ място сред износителите

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgvlado avatar :-P
    БГ Владо
    • + 33

    Много се радвам да прочета такива положителни новини за страната ни




    Нередност?
  • 2
    doncorleone avatar :-|
    doncorleone
    • - 6
    • + 10

    Само не разбрах защо гъшия дроб се добива от патици, а не от гъски.

    Нередност?
  • 3
    mik2 avatar :-P
    mik2
    • - 15
    • + 3

    Ето го разковничето на успеха за Бойко и компнаия! Разполага с огромна маса от около 4.2 милиона патки и още почти толкова патоци! Да е хаирлия откритието българско! Излязохме от кризата, браус, салюти!

    Нередност?
  • 4
    tilsitt avatar :-|
    tilsitt
    • + 10

    Названието "гъши дроб" е малко подвеждащо на български. Точният термин по-скоро би трябвало да бъде "огушен дроб".

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    hypopotam avatar :-P
    Хипчо
    • + 4

    Е те това е новина!

    Нередност?
  • 6
    slon avatar :-|
    slon
    • - 1
    • + 9

    А, защо ли гъшият дроб е забранен и не се продава в Германия ?

    Нередност?
  • 7
    galleen avatar :-|
    galleen
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "doncorleone":
    Патицови (Anatidae) са едно от трите семейства включени в разред Гъскоподобни. Така че правилно се казва гъши дроб.


    Нередност?
  • ASDASD
    • - 9
    • + 7

    и тва в 21век...толкова страдание в името на некви глупаци които искат да си мажат филйки...
    http://www.youtube.com/watch?v=UKHXsWGlpvA

    Нередност?
  • 9
    3point14 avatar :-|
    ASDASD
    • - 6
    • + 10

    До коментар [#6] от "slon":

    Защото е нехуманно и защото хората трябва да са готови да се отказват от подбни "деликатеси" - изгъзици, след като това струва мъчения за милиарди животни...не е въпрос на живот и смърт в крайна сметка, а на тотален лукс. Колко му е да не ядеш гуши дроб цял живот, толкова ли е трудно...

    Нередност?
  • 10
    mik2 avatar :-|
    mik2
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#6] от "slon": Защото се извършва най-голямата гавра над птицата, като изкуствено се тъпче със стероиди и дробът става огромен/за по-голяма рентабилност в производството/. Все още има страни, където минава "номерът", ама и това ще престане, рано или късно.

    Нередност?
Нов коментар