Социалната отговорност намалява рисковете в компанията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Социалната отговорност намалява рисковете в компанията

Социалната отговорност намалява рисковете в компанията

Интервю с Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

8845 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Магистърска програма ще учи студентите как се управляват финансово дейностите по корпоративна социална отговорност. От април догодина такава специалност в България започва във Висшето училище по застраховане и финанси. Инициативата се осъществява с подкрепата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Intertek Academy и Българската специализирана мрежа за корпоративна социална отговорност - CSR Bulgaria. В момента има само една друга магистърска програма по КСО в Софийския университет, в която се работи от гледна точка на човешките ресурси, не на финансите.

Г-жо Стефанова, как се зароди идеята за магистратура по корпоративна социална отговорност?

- Идеята е на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и CSR Bulgaria. ВУЗФ е член на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и това е причината да бъде подкрепен от нас, още повече че той е един от университетите, които са най-близо до бизнеса и реагират най-бързо на нуждите на пазара. Нашата основна задача като Българска мрежа на Глобалния договор е във всички начални икономически курсове да има въпроси, свързани с корпоративната социална отговорност (КСО). Така ще знаем, че терминологията, понятията и общата култура на КСО се възприемат от всеки един студент, който учи икономика. Това, разбира се, не изключва специализация или допълнително усъвършенстване, а магистърската степен е най-добрият вариант. Има много голям интерес от студентите към КСО, аз получавам поне веднъж седмично молба да сътруднича на бъдещи магистри или доктори при разработването на техните материали с практически примери. Повечето са български студенти в чужбина, но има няколко и от наши университети. В тази връзка една такава магистърска програма идва точно навреме.

Какво представлява самата програма - колко време ще бъде обучението и какви дисциплини ще включва?

- Програмата е три семестъра, а за бакалаври икономисти - два. Предметите включват неща като екологично и социално счетоводство, бизнес етика и социално отговорни бизнес практики. Много важен момент е дисциплината "Финансиране дейността на КСО". В момента има само една магистърска програма по КСО в Софийския университет, в която се работи от гледна точка на човешките ресурси, не на финансите. Докато логиката на новата програма е да се докаже, че КСО не е въпрос само на човешки ресурси или PR. Финансовата страна на КСО като философия е свързана с намаляване на рисковете в компанията, това е инвестиция, а не разход. Затова финансовият мениджмънт е много важен, тъй като той ти дава възможност да бъдеш много по-аргументиран и убедителен за ползата от малките стъпки, които променят целия модел. Много е добре, че ВУЗФ пое инициативата, защото това означава, че икономистите припознават КСО като модел за качествено и ефективно управление на компаниите. Много е хубаво също, че се работи и с международната академия Intertek Academy на една от трите най-големи сертифициращи компании в света Intertek Moody. По време на обучението си всички студенти ще минат такъв курс и освен дипломата си за магистри накрая ще могат да вземат и сертификат за одитор на системи за КСО.

Как студентите ще добият практически умения?

- Студентите ще имат възможност да карат стаж при нас и накрая да получат сертификат за стажантска програма. Компаниите, които са наши членове, също ще ги канят на място, ще споделят опит, ще има срещи с експерти. Предвиждаме да раздаваме и стипендии, като условията за това предстои да се уточнят. Стажантите ще имат възможност да се включат както в наши проекти, така и в проекти на CSR Bulgaria. Те ще участват и в симулационния модел, който разработваме в партньорство със SOFIMUN (Sofia International Model United Nations). Считам, че програмата ще бъде изключително практична, близка до нуждите на бизнеса и до реалните проблеми.

Какви преподаватели ще водят магистърската програма?

- Има професори и доценти, които се занимават с устойчиво развитие и КСО от години. Те не са само от ВУЗФ, има и от Нов български университет, от Софийския университет, от Университета за национално и световно стопанство, защото това е интердисциплинарна специалност и във всеки от университетите се прави по нещо. Другата силна част е, че има включени експерти, хора с практически опит като нас от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Intertek Academy и CSR Bulgaria, както и лектор от Министерството на труда и социалната политика, който ще говори за актуалните теми на КСО в България.

Инициативата ви не изпреварва ли осъзнатите нужди на бизнеса?

- Не, не ги изпреварва, по-скоро отговаря навременно на нуждите, защото тези хора ще излязат готови след година и половина. В момента компаниите, които са социално отговорни, възлагат дейностите по КСО на хора, които вече работят при тях. Това не е само поради факта, че е криза, а и защото КСО професията все още е някакво продължение в зависимост от това с какво се занимава компанията - дали това ще е човекът, който отговаря за стандартите по качество, безопасност и екология в някое производствено предприятие, или човекът, който отговаря за човешките ресурси например в консултантска компания. Засега обаче това не е човекът, който отговаря за финансите.

Считам, че това ще се промени, след като завърши първият випуск магистри. Искаме тези хора - бъдещи финансови мениджъри, да се научат да взимат управленски решения, базирани на трите стълба на устойчивото развитие. Да не гледат само коя е икономически най-изгодната оферта, а и коя е екологично и социално най-изгодната оферта. Когато взимат решения, да не питат само колко ще струва, за колко време ще стане и какво ще е качеството, а и какъв ще бъде въглеродният отпечатък, дали ще е полезно за хората в компанията и в общността, в която тя работи. Това е умението, което искаме да възпитаме - тези хора да се научат да мислят. Така всеки по веригата надолу ще търси отговора, т.е. практически ще упражнява устойчиво развитие. За да се случи това, ще трябват една-две години. Компаниите в България вече са започнали този преход, не знам дали се дължи само на кризата, или има и елемент на зрелост, но вече се забелязва. Затова мисля, че програмата е много навременна.

Магистърска програма ще учи студентите как се управляват финансово дейностите по корпоративна социална отговорност. От април догодина такава специалност в България започва във Висшето училище по застраховане и финанси. Инициативата се осъществява с подкрепата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Intertek Academy и Българската специализирана мрежа за корпоративна социална отговорност - CSR Bulgaria. В момента има само една друга магистърска програма по КСО в Софийския университет, в която се работи от гледна точка на човешките ресурси, не на финансите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Професия "Game Dev"

Професия "Game Dev"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK