С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
20 дек 2011, 21:31, 2501 прочитания

Призраци в офиса - 3

Като не можем да управляваме "Къде?", да се фокусираме върху "Какво?", "Кога?" и "Как?"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Два са основните рискове, които ръководителите на виртуални екипи трябва да се опитват да управляват – неразбиране на смисъла на посланието и информационното "замърсяване".

- Описанието на процесите трябва да е на достатъчно детайлно ниво, за да гарантира яснота, приемственост и резултат, но да не се превръща в самоцел - процесът да работи за резултата, а не резултатът да е придържане към процеса.

- Мисленето за това, ако сте на тяхно място, от какво бихте имали нужда, за да сте ефективни и удовлетворени в работата, ще ви позволи да сте по-успешни в ръководенето на хора, които не виждате всеки ден.

Слави Стоев е партньор в "ИнМениджмънт", работеща в областта на управленското консултиране. Работил е по проекти за повишаване ефективността на екипи, описание и оптимизация на процеси, организационно структуриране и описание на роли в екипите. Обучен коуч и сертифициран практикуващ на мотивационно интервюиране в бизнес среда. В поредица от три текста той представи темата за виртуалните екипи. След като разгледа основните процеси в един дистанционен екип и как да се управляват ефективно, в последния текст от поредицата той разглежда основните фактори, които влияят върху работата на екипите в ежедневието.

Според много експерти, изследвали работата на виртуални екипи, трите най-важни фактора на влияние могат да се опишат и като


комуникация, комуникация, комуникация

Темата за дистанционната комуникация е изследвана, анализирана и обсъждана много през последните десетилетия, но и тук ще опитаме да дадем няколко базови характеристики, които според проучванията гарантират повишаване на ефективността на работата и резултатите.

Два са основните рискове, които ръководителите на виртуални екипи трябва да се опитват да управляват – неразбиране на смисъла на посланието и информационното "замърсяване". В ежедневната комуникация съдържанието на разговора дава под 10% от възприемането на смисъла му, но при дистанционната понякога е единственото, което се обменя.В този смисъл ясното и удобно за възприемане поднасяне на посланието би следвало да бъде приоритет за мениджъра. Преди да изпратите каквото и да било парче информация по веригата (или да решите да не изпращате), е добре да си отговорите на въпроси от рода: "по какви други начини може да се разбере това, освен по начина, който искам", "съобразено ли е посланието с кода ни на общуване", "подчертани ли са важните акценти", "това ли са хората и сега ли е моментът да им комуникирам това", "изпратено по този начин, посланието кога и ще стигне ли въобще до тях" и "ясно ли е какво трябва да следва от получаването на тази информация".

Използването на улесняващи възприемането формати за комуникация - видео, снимки и графики, повишава качеството на обучението и информирането на хора, за които работният език на екипа не е майчин или нивото им на компетентност не отговаря на това на останалите членове.

Координацията

на хора, които са разпръснати в различни пространствени и/или времеви зони, е една от най-трудните задачи за ръководителя на виртуален екип. Тя би могла да се облекчи значително по два начина:

Ясно дефиниране на процесите, ресурсите, етапите на работата и резултатите, които се доставят на всеки етап Изграждане на процес и култура на хоризонтално предаване и контрол на задачите, така че да не минава целият координационен поток през ръководителя на екипа.

Съществуват много школи и течения относно степента на стриктност на процесите – от максимално ригидните, като модела "Сикс Сигма", който не позволява вариации, до максимално спонтанните като теорията за биотимовете. Практиката сочи, че обикновено най-много успешно е придържането към средния път.

Описанието на процесите трябва да е на достатъчно детайлно ниво, за да гарантира яснота, приемственост и резултат, но да не се превръща в самоцел - процесът да работи за резултата, а не резултатът да е придържане към процеса. Подобно е отношението и към избора на

технологията, подсигуряваща процесите в екипа

Независимо дали е единна система или набор от различни канали за обмяна на информация, задачи и резултати, тя трябва да бъде съобразена с целите на екипа, нивото му на готовност за ползването й и да е гъвкава спрямо различните дейности.

Например правилото "всичко трябва да остане записано", лежащо в основата на повечето платформи за управление на работни задачи и процеси в дистанционни екипи, е много ефективно, когато става въпрос за отчитане на резултати, възлагане на задачи, анализ на данни и проследяване на процеси.

Изследвания сочат, че това правило саботира ефективността, когато става въпрос за решаване на конфликти, дефиниране на цели и стратегически посоки за развитие, търсене на идеи и промени в работата. В такива случаи е много по-работещо да се прибягва към колкото се може по-непосредствена комуникация – живи срещи, телефонни разговори, видеоконференти връзки и др.

В тази и в предишните статии се опитвахме да акцентираме основно върху специфичните фактори, отразяващи се на качеството на живот на екипите, от гледна точка на тяхната разпръснатост. Със сигурност темата не е изчерпана. Все пак, ако трябва да изведем едно основно послание, то би било да развивате навика да се поставяте на мястото на хората, които ръководите.

Мисленето за това, ако сте на тяхно място, от какво бихте имали нужда, за да сте ефективни и удовлетворени в работата, ще ви позволи да сте по-успешни в ръководенето на хора, които не виждате всеки ден.

Фактори на ефективното управление на виртуални екипи
1.Развиване на доверие в хората, че лидерът им разпределя работата справедливо и ги оценява честно.

2.Поддържане на яснота на ролята на всеки от членовете на екипа с фокус върху: ясни цели на задачите; ясни резултати, които се очакват на всеки етап; ясни канали за комуникация при възникване на въпроси, свързани с ролята.

3.Превенция на информационното предозиране, така че членовете на екипа да възприемат комуникацията като нещо смислено, а не като нещо, което им пречи да работят.

4."Присъстващо" лидерство, което да компенсира липсата на възможност от спонтанни корекции, която има в стационарните екипи. Ръководителя трябва да е "близо" до хората, така че да е сигурен, че те правят това, което трябва, и че са разбрали това, което им е казано. Това е особено валидно, когато в живота на екипа настъпват промени.

5.Преценка на "виртуалността" на екипа и как тя влияе на работата. Доколко екипът е виртуален се описва от степента на: възможност за качество и наситеност на комуникацията; дистанцията между членовете му – времева и пространствена; организационни и културни различия между тях.

Факторите са резултат от изследване на университета в Куинсланд, продължило 8 години.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Спас Русев и Елвин Гури купуват Telekom Albania за 50 млн. евро 3 Спас Русев и Елвин Гури купуват Telekom Albania за 50 млн. евро

Сделката се очаква да приключи до средата на годината. Русев гледа и към румънския и македонския телеком на OTE

16 яну 2019, 3095 прочитания

PSA Group с рекордни продажби през 2018 г. PSA Group с рекордни продажби през 2018 г.

Основната причина за успеха на собственика на Opel и Pegeot е слабостта на конкурентите

16 яну 2019, 909 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
"Петрол" заложи бензиностанциите си в ЦКБ и КТБ до поискване

Дистрибуторът на горива използва като обезпечение дъщерното дружество "Елит Петрол" срещу кредит за 86 млн. долара, който е без срок

Данъци, доходи и осигуровки - какво ново

Собствениците на автомобили, на имоти в курорти и тези с високи доходи ще плащат повече

Скопие се отказа от плоския данък

Въвеждането на нова данъчна ставка с нисък обсег е предимно политически ход без особено финансово изражение

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Непознатата Лика Янко

Изложба проследява рядко разказваната история на репресираната по време на социализма българска художничка от албански произход

Стари, но златни - четири важни книги, които излизат за пръв път на български

Заглавията са интересни както заради контекста на времето, в което се появяват, така и заради живота на авторите им

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 12.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, ДСК купи SG Експресбанк, Спас Русев и Елвин Гури придобиват албански телеком

Емисия

DAILY @7AM // 17.01.2019 Прочетете