Очевидно някой се страхува от свободния пазар на природен газ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Очевидно някой се страхува от свободния пазар на природен газ

Светослав Иванов

Очевидно някой се страхува от свободния пазар на природен газ

Светослав Иванов, зам. изпълнителен директор "Корпоративно развитие" на "Овергаз инк." АД

4542 прочитания

Светослав Иванов

© Асен Тонев


Светослав Иванов е зам. изпълнителен директор "Корпоративно развитие" на "Овергаз инк." АД. Завършил е индустриален мениджмънт във Факултета за немско инженерно обучение на Техническия университет в София. Специализирал е в ЕТЕС GmbH, SWE GmbH, MW GmbH, гр. Есен, Германия. Професионалният му опит е в системата на "Овергаз", където започва кариерата си през 1994 г. като PR специалист. През 1998 г. е назначен за директор "Маркетинг и продажби", а през 2001 г. става изп. директор на "Софиягаз" и е в бордовете на още няколко дъщерни дружества. От 2003 г. е зам. изпълнителен директор на "Овергаз инк." АД

"Всеки опит за сравнение на западно- и централноевропейския пазар на природен газ с българския е като опит да се сравняват свободната търговия с правилата на кубинския пазар"

"Думите "схема", "посредник", "отпадане" създават впечатление за някаква конспирация и тайнственост. Няма и капка повод за разсъждения в подобна посока."

Г-н Иванов, защо цената на природния газ на едро е една от най-скъпите в България в сравнение с цяла Европа?

- Всеки опит за сравнение на западно- и централноевропейския пазар на природен газ с българския е като опит да се сравняват свободната търговия с правилата на кубинския пазар. Единственият път да бъдат намалени цените на българския пазар е, като се увеличава ефективността, а стимул за това има само ако има конкуренция. Ние сме готови да се конкурираме с държавните монополисти.

И то не за да заменим държавния монопол с частен. Просто искаме българският потребител на енергия със своя избор да даде оценката си за това кой е по-добър. Очевидно обаче някой се страхува от свободния пазар.

Защо според вас промените в закона за енергетиката ще забавят либерализацията на енергийния пазар?

- С няколко дребни на пръв поглед промени авторите на проекта постигат няколко ефекта (те всъщност са дефекти за пазара). Увеличават обхвата на регулирания пазар на 100%. Съгласно сега действащия закон за енергетиката на регулиране подлежат сделките за доставка на природен газ само за домакинствата и малките компании.

Всички останали сделки следва да са при свободно договорени цени. С предложените промени ДКЕВР си присвоява права, които имаше до 1 юли 2007 г., т.е. да регулира 100% от сделките на пазара. Ето това е пример за връщане назад към напълно администриран от държавата пазар. По този начин всички клиенти ще плащат за липсата на ефективност в работата на монополиста и либерализацията на българския пазар ще се отложи за неопределен период от време.

Има ли развитие по отказа на "Булгартрансгаз" да допусне "Овергаз" до газоразпределителна мрежа?

- Ние сме подали нашия сигнал в ЕК преди една година и разследването е в много напреднала фаза. Стават все повече и повече доказателствата за извършени нарушения на правилата на свободната търговия. Аз трябва да си призная, че няма изгледи доброволно нещата да се променят. Има много логична причина държавните предприятия да се противопоставят, а държавата мълчаливо да ги подкрепя в борбата им срещу освобождаването на пазара.

Смятате ли за основателен отказа на "Газпром" да обвърже цената на природния газ с тази на петрола. Защо според вас се налага това?

- Трудно ми е да коментирам ценовата политика на един производител на природен газ. Все още природният газ основно се конкурира с петрола и неговите производни и това дава аргументи в подкрепа на действащите към момента принципи на ценообразуване. Разбира се, с увеличаване на случаите, в които се конкурира един производител, трасе за доставка или доставчик на газ с друг, инструментите, с които компаниите управляват своята конкурентоспособност, ще се увеличават.

Законът за търсенето и предлагането е универсален и само компаниите, които стриктно се съобразяват с него, могат да разчитат на устойчиво развитие, защото си гарантират конкурентоспособност и дългосрочно доверие сред своите клиенти. В този смисъл искам да подчертая, че ние като собственици на инфраструктура за разпределение на природен газ искаме българският потребител да има възможност за повече избор между различни трасета, различни източници и различни търговци.

Какви са вашите очаквания за предстоящите преговори между "Булгаргаз" и "Газпром". Има ли вариант, при който "Овергаз" може да отпадне от ролята си на посредник в схемата за доставка на газ на българската компания?

- Думите "схема", "посредник", "отпадане" създават впечатление за някаква конспирация и тайнственост. Няма и капка повод за разсъждения в подобна посока. За какво и с кого си говори "Булгаргаз" не е въпрос, който бих си позволил да коментирам, защото не представлява интерес за нашата компания.

"Овергаз" е българска компания и е най-големият инвеститор в газова инфраструктура в страната за последните 20 години.

Като инвеститор на този пазар за нас е важно на българския пазар да има достатъчно предлагане на природен газ. Кой и откъде ще го доставя е втори въпрос. Ние сме заслужили името на коректен партньор както пред нашия доставчик на природен газ – "Газпром експорт", така и пред своите клиенти. Нашата компания не би си позволила действия с цел "отпадане" на някой и някаква "схема".

Това не са цели, постигането на които би добавило стойност за нашите клиенти, и следователно не е в наш интерес. Една от целите ни е участието ни на пазара като търговец на природен газ, с което ще увеличим алтернативите за потребителите на природен газ, което е в техен интерес. Ние ще направим на нашите клиенти по изгодни предложения от условията, които им се предлагат днес.

Какво затруднява по-мащабната газификация в България?

- Много неща успяхме да променим през последните години. С част от тях пряко облекчихме нашите клиенти, с други – косвено, чрез подобряване на условията за инвестиции в газоразпределителната мрежа. Все още остават обаче няколко неща, които могат да допринесат за по-масовото използване на природния газ.

На първо място ще спомена излишната процедура по разрешение за изграждането на газовата инсталация. Това е излишна разрешителна процедура, която засега е причина да спира много от нашите клиенти, които не искат да чакат. Ще ми се да вярвам, че скоро това недоразумение ще бъде премахнато и процедурата съвсем ще бъде облекчена.

Разбира се, има и други неща, които могат да бъдат подобрени, и аз се надявам това да стане с приемането на една програма за ускорена газификация, където държавата ще докаже, че може да помага с подобряване на условията за нашите клиенти и инвеститорите в сектора. Ние сме готови да съдействаме с експертизата, която сме съсредоточили при себе си.

Светослав Иванов е зам. изпълнителен директор "Корпоративно развитие" на "Овергаз инк." АД. Завършил е индустриален мениджмънт във Факултета за немско инженерно обучение на Техническия университет в София. Специализирал е в ЕТЕС GmbH, SWE GmbH, MW GmbH, гр. Есен, Германия. Професионалният му опит е в системата на "Овергаз", където започва кариерата си през 1994 г. като PR специалист. През 1998 г. е назначен за директор "Маркетинг и продажби", а през 2001 г. става изп. директор на "Софиягаз" и е в бордовете на още няколко дъщерни дружества. От 2003 г. е зам. изпълнителен директор на "Овергаз инк." АД


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Игри без граници

Игри без граници

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK