Бизнесът в Пловдивска област е инвестирал над 350 млн. лв. тази година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнесът в Пловдивска област е инвестирал над 350 млн. лв. тази година

Бизнесът в Пловдивска област е инвестирал над 350 млн. лв. тази година

Със средствата договорени по оперативните програми общата стойност на инвестициите в региона за миналата година достига близо половин милиард лева

11505 прочитания

- 100 млн. лева инвестира "ЕВН България Топлофикация" ЕАД в  нова газова електроцентрала

- 50 млн. лева вложи "КЦМ 2000" АД през тази година в технологично обновление на производството на цветни метали

- 20 млн. лв. е стойността на инвестицията на "Юптер холдинг" АД в нов завод за горещо поцинковане

- 20 млн. лева са вложени тази година в построяване на частни клиники в Пловдивско

- Регионът затвърждава позицията си на основен национален играч, но не създава нови предприятия през тази година, които биха променили съществено структурата й през следващите години

- Компаниите от металургията и енергетиката са най-големите инвеститорите в Пловдивска област

Фирмите в Пловдивска област са инвестирали над 350 млн. лв. през 2011 г. Това показва изпълнението на инвестиционните планове на компаниите в региона. Като добавим и 83 договора по оперативните програми на обща стойност малко над 119 млн. лв., общите инвестиции в областта възлизат на близо 500 млн. лв.

С половин милиард лева областната икономика прави единствено възможното в момента - затвърждава позицията си на основен национален играч, но не създава нови предприятия, които биха променили съществено структурата й през следващите години.

Може би най-важното, което се случва с инвестициите на големите предприятия в региона като "КЦМ 2000" АД, EVN, "Белла България" АД, "Винпром Пещера" АД и др., е, че с изпълнението на инвестиционните си програми за 2011-2012 г. те се изкачват с едно стъпало по-високо в конкуренцията. От национално значими  играчи стават регионални - за Балканския полуостров, и европейски.

Енергетика

Най-значимата инвестиция в Пловдивска област през 2011 г. беше в енергийния сектор и е в размер на 100 млн. лева. Тя е на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД, като парите са изцяло вложени в новата газова електроцентрала, вече произвеждаща електричество, с инсталирана мощност 49.9 мегавата и топлоенергия за бита с топлинен товар 54 мегавата.

Ползите на инвеститора са в това, че коефициентът на полезно действие нараства от 70 на 90 на сто, а на потребителите – потенциално по-евтино парно и по-чист въздух. Според председателя на управителния съвет на компанията д-р Петер Лайр "това е инвестиция, ориентирана в бъдещето".

Инвестиции в зелена енергия от възобновяеми енергийни източници обаче нямаха нито настояще през 2011 г., нито имат бъдеще в областта и през 2012 г. Според Стоян Тончев, председател на Националния съюз на независимите енергопроизводители, причината е в непредсказуемата правителствена политика в тази област.

Слуховете за още промени в законодателството изнервят инвеститорите, коментира Тончев. В момента инвеститорите трудно могат да си направят бизнес план заради неясноти в ценообразуването на зелената енергия. Вероятно тази е и причината за стопиране изпълнението на проекта за 50 соларни мегавата от страна на италиано-испанската "Сън Едисън". През 2011 г. тя купи готовия проект от строителната компания "Сиенит холдинг", купи земя в Пловдивско, но засега изчаква с реализацията, обясни още Тончев.

Металургия и металообработка

Сред най-големите инвестиции в региона традиционно са в силните тежки отрасли, развити тук от десетилетия – металургия и металообработка. С 50 млн. лева, вложени в технологично обновление на производството на цветни метали, инвеститор №2 в Пловдивска област за 2011 г. е "КЦМ 2000" АД. "Един лев, инвестиран по време на криза, за мен е равен на два лева, инвестирани по време на подем", обяснява инж. Румен Цонев, главен директор по корпоративно развитие в дружеството.

Инвестицията на компанията предопределя развитието й за следващите 50 години. "Не можем да си позволим нито да спрем производството по време на изграждането на новите мощности, нито да намалим ефективността на старите", казва инж. Цонев.

Стратегията на инвестиционната програма е не толкова увеличаване на общия обем на произвеждания цинк и олово, които през 2013 г. трябва да достигнат съответно 103 хил. т и 71 хил. т, а в увеличаване на относителния дял на преработваните по-евтини вторични суровини, които ще достигнат почти 1/3 от общо влаганите в производството суровини. "Тактиката ни е да пуснем още през 2011 г. обособени части от цинковото производство, които ще ни носят доход и с това ще расте икономическата ни ефективност", коментира още Цонев.

Друг представител на сектора - "Юпитер холдинг" АД, пусна в действие през тази година нов завод за горещо поцинковане. Инвестицията в него е на стойност 20 млн. лева, а съоръжението е с капацитет 60 000 т продукция годишно. "Целта ни беше да се сдобием с технологична възможност за поцинковане на голямогабаритни детайли с дължина до 13 метра и да заемем позиции на регионалния пазар на Балканите", каза собственикът Николай Иванов.

В своята инвестиция за 3.5 млн. лева фирма "Биомашиностроене" АД пък се възползва от възможностите на оперативна програма " Конкурентоспособност – технологична модернизация на малките и средните предприятия". Според собственика й инж. Ангел Джумеров при сегашните темпове на развитие инвестицията ще се "откупи" през следващите 2.5 години, а екипът на компанията вече е мотивиран да изнася над 90 на сто от производството от неръждаема стомана в ЕС, но също така на Балканите, Близкия и Средния изток.

С 1 млн. лева, инвестирани през 2011 г. в изграждането на нов цех и в покупката на нови машини, фирмата "Хелиос метал център" ООД направи решителен завой от търговия с метали към обработка на метали, обясни нейният собственик Кирил Василев. По думите му компанията вече попадна в полезрението на главните индустриални инвеститори, което е била основна цел през последните 1-2 години.

Инвестиции в здраве

2011 година ще се запомни с истински скок в инвестициите, вложени в построяването на нови частни клиники в Пловдивско. Общите вложения са над 20 млн. лева, с които бяха построени три нови клиники. Най-голяма е инвестицията в частната клиника "Света Каридад" – 7.2 млн. лева. "Вложихме в проекта 60 на сто собствени средства", казва собственичката Елена Христева. Останалите са пари от кредит, който клиниката трябва да върне за 5 години. "Това е напълно постижимо при сегашния темп на лечение на 500 болни месечно", обясни Христева.

Собствениците на АГ клиника "Селена" влагат 2.5 млн. EUR във втория етап на инвестиционния си проект. Според управителя д-р Ангел Ставрев с тези средства ще бъдат построени още 7 етажа и ще бъде купена апаратура за три нови отделения – неонатологично отделение за деца от цяла Южна България, отделение за образна диагностика, отделение за мъжки стерилитет.

В края на 2011 г. приключи строителството на третата нова клиника – "Еврохоспитал", специализирана в областта на гастроентерологията. Според д-р Венцислав Джурков, който е и един от съдружниците в компанията, стойността на инвестицията ще възлезе на близо 6 млн. лева.

Останалите частни и държавни клиники също не са спрели инвестиционния процес, но по експертни оценки вложените в тях средства за нова техника и подобряване на сградния фонд не надминават 2–2.5 млн. лева общо.

Инвестиционните намерения за 2012 г.

Най-големите компании в региона вече обявиха плановете си за инвестиции през 2012 г. Според Здравко Димитров, областен управител на Пловдивска област, държавата ще бъде един от водещите инвеститори тук основно чрез инфраструктурни проекти. Каква част от сключените 83 договора за близо 108 млн. лева ще се осъществят обаче е въпрос, който зависи от приоритетите и от възможностите на държавния бюджет.

Най-големите инвестиционни проекти в областта са за подобряване на водния сектор в Хисаря – 22 млн. лева, за водния цикъл в Пловдив и Карлово – съответно 50 млн. EUR и 36 млн. EUR, за интегриран градски транспорт в Пловдив - 50 млн. EUR. Тези инвестиции обаче няма да бъдат осъществени само през 2012 година, обясни Димитров.

Имаме предчувствия за по-голям инвестиционен оптимизъм през 2012 г., казва собственикът на най-голямата строителна компания в областта "Сиенит холдинг" Валентин Кънчев. Освен строителната дейност компанията притежава и управлява три индустриални зони около Пловдив.

"Имаме доста запитвания от чуждестранни инвеститори, които вече преминаха от оперативно любопитство към преговори за терени и за работа в индустриалните зони", казва Кънчев. Зоната край Раковски вече е запълнена, в зоната край Куклен вероятно ще заработят големи складове, а в зона "Марица" ще се настанят средни по размер чуждестранни компании, които са подизпълнители на големите компании тук, каза Кънчев.

През тази година инвестициите на "Сиенит холдинг" възлизат на около 5 млн. лв., а още толкова или дори малко повече са предвидени и за 2012 г. През следващата година и "КЦМ 2000" АД трябва да реализира най-голямата част от проекта си за пълна подмяна на технологията на оловното производство.

Мнения

Стоян Тончев, председател на Националния съюз на независимите енергопроизводители: Инвестициите в зелена енергия нямат бъдеще през 2012 г.

Инвестиции в зелена енергия от възобноваяеми енергийни източници нямаха нито настояще през 2011 г., нито имат бъдеще в областта и през 2012 г. Причината е в непредсказуемата правителствена политика в тази област. Слуховете за още промени в законодателството изнервят инвеститорите. В момента инвеститорите трудно могат да си направят бизнес план заради неясноти в ценообразуването на зелената енергия. Вероятно тази е и причината за стопиране изпълнението на проекта за 50 соларни мегавата от страна на италианско-испанската "Сън Едисън". През 2011 г. тя закупи готовия проект от строителната компания "Сиенит холдинг", закупи земя в Пловдивско, но засега изчаква с реализацията.

Здравко Димитров, областен управител на Пловдив: Държавата ще е сред водещите инвеститорите следващата година

Държавата ще бъде един от водещите инвеститори в региона през следващата година, основно чрез инфраструктурни проекти. Каква част от сключените 83 договора за близо 108 млн. лева ще се осъществят обаче е въпрос, който зависи от приоритетите и от възможностите на държавния бюджет. Най-големите инвестиционни проекти в областта са за подобряване на водния сектор в Хисаря – 22 млн. лева, за "водния цикъл" в Пловдив и Карлово – съответно 50 млн. EUR и 36 млн. EUR, за интегриран градски транспорт в Пловдив - 50 млн. EUR. Тези инвестиции обаче няма да бъдат осъществени само през 2012 г.

- 100 млн. лева инвестира "ЕВН България Топлофикация" ЕАД в  нова газова електроцентрала

- 50 млн. лева вложи "КЦМ 2000" АД през тази година в технологично обновление на производството на цветни метали

- 20 млн. лв. е стойността на инвестицията на "Юптер холдинг" АД в нов завод за горещо поцинковане

- 20 млн. лева са вложени тази година в построяване на частни клиники в Пловдивско

- Регионът затвърждава позицията си на основен национален играч, но не създава нови предприятия през тази година, които биха променили съществено структурата й през следващите години

- Компаниите от металургията и енергетиката са най-големите инвеститорите в Пловдивска област

Фирмите в Пловдивска област са инвестирали над 350 млн. лв. през 2011 г. Това показва изпълнението на инвестиционните планове на компаниите в региона. Като добавим и 83 договора по оперативните програми на обща стойност малко над 119 млн. лв., общите инвестиции в областта възлизат на близо 500 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Айде аман с тези слънчеви панели. Ето ви статистиката по-долу, погледнете в дъното на сайта - Modulpreise за какво става въпрос! От януари 2009 до октомври 2011: 68,8 % срив в цените на кристалинните модули! Това е три пъти намаление за няма 3 години! Да са намалили ДКЕР 3 пъти изкупната цена през това време? Не съм чул подобно нещо и най-вероятно ще се почесват още известно време, докато минат проектите на "едни наши момченца, къде са пацоркали ноууу яки кинти ффффффф целата тааа галимаця, да е*а живот грозен да е*а!" (типичен начин на изразяване на средностатистическия висш български чиновник; 2 години съм бил преводач, знам им и зъбките!)


  http://de.wikipedia.org/wiki/Photovoltaik

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. интересно е да се направи сметката за спада на цената само за януари - октомври 2011. Тя е 40%. Тоест докато тюфлеците от ДКЕР успеят да се съберат на заседание, ВЕИ-шмекерите вече са намазали 60% по-висока рентабилност.

 • 3
  cneakep avatar :-|
  Спеакер

  За съжаление с изключение на КЦМ и Юпитер 2011 я пишем една нулева година кажи-речи. Няма нови предриятия или съществено разширяване на старите, след съкращенията от 2009 се видя, че и с по-малко работници може да се произвеждат същите количества. Само по себе си последното е плюс, разбира се.
  Слафчо докарваше какви ли не измислени делегации "мастити бизнесмени" - файда йок. Обещаваха се три големи предприятия да започнат работа през годината (включително голяма верига в бързооборотния сектор).
  Всичко си изтече със Слафчовото изфирясване от кметския стол. Новия също не показва някакви признаци на активност.
  Общо взето кроткия провинциализъм продължава...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.