Жилищата ще продължат да поевтиняват и през 2012 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жилищата ще продължат да поевтиняват и през 2012 г.

Капитал Daily

Жилищата ще продължат да поевтиняват и през 2012 г.

Агенциите за имоти очакват завръщане на спекулативните играчи на пазара

15228 прочитания

Капитал Daily

© Капитал Daily


Цените на жилищата ще продължат да спадат. Никой от специалистите в бранша обаче не смее да прогнозира дали поевтиняването ще е сравнително леко, както беше през тази година, или заради несигурността около дълговата криза в Европа ще се стигне до срив, подобен на този през 2009 г.

Очакванията обаче са, че още повече от сега купувачите и наемателите ще диктуват цените. Основните клиенти при жилищата ще останат българите, а при ваканционните имоти – руснаците.

Още по-ниски

През тази година ценовият спад при жилищните имоти на база реални сделки е средно между 5 и 10%, показват данни на различни агенции за имоти. В София например цените са с 40% по-ниски в сравнение с пика през 2008 г., като сделки се сключват на средни нива от 700 – 750 евро на кв.м. Мениджъри на различни агенции прогнозират, че поевтиняването ще продължи. За разлика от миналата година например обаче вече никой не смее да прогнозира кога тенденцията на спад ще спре.

"Надяваме се забавянето в спада на цените, което регистрирахме от средата на тази година, да продължи и в крайна сметка да спре през 2012. Истината е обаче, че никой все още не може да каже какво ще се случи с цените на имотите", призна Страхил Иванов, управител на "Явлена". "Ако се върви към разрешаване на проблемите, свързани с дълговата криза, и няма големи сътресения, цените ще гравитират около сегашните нива или ще отчетат лек спад", каза оперативният директор на Bulgarian properties Полина Стойкова.

Европроектите ще са спасителният пояс за строителството

И през 2012 г. изпълнението на проекти по европейски програми ще е от ключово значение за оцеляването на много строителни фирми. Големи и доказали се фирми ще изграждат малки жилищни блокове, частни инвеститори ще възлагат изграждане на отделни бази, ще продължи и строителството на големите молове.

С това, общо взето, се изчерпват възможностите за развитие на сградното строителство. С пари по оперативни програми ще се ремонтират болници, училища, културни и исторически паметници. Водещо и през 2012 г. ще остане инфраструктурното строителство, което се реализира с европари. Усвояването на средствата за магистрали ще продължи, като дори някои лотове трябва да бъдат завършени тази година.

Строителите остават песимисти за развитие на строителния бранш през 2012 г. Това показват данните и на НСИ за очакванията за бизнес климата. "Годината за строителите ще бъде същата като тази. Надявам се най-накрая спадът в отрасъла да спре", каза Иван Бойков – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. От бранша обаче се надяваха спадът да спре през второто полугодие на тази година, но това не стана. Така приходите от строителна продукция се свиха до около 9.9 млрд. лв. при 11.7 млрд. за 2010 г.

Кой ще купува

Купувачите през 2012 г. ще се делят на две основни групи – млади семейства, които купуват своя първи дом, и такива, които ще купуват жилище с цел препродажба с печалба след време, твърдят брокери. "Коя група ще държи лидерската позиция е въпрос на развитие на икономиката в световен мащаб и на наличието на свободни пари", смята изпълнителният директор на "Адрес" Георги Павлов.

"Очакваме повишен интерес от спекуланти на пазара на недвижими имоти – външни и от страната. Това ще са хора, които договарят подпазарна цена и още при покупката са на печалба, като препродават имота в къс период или в средносрочен план", обясни още Страхил Иванов.

Причините за очакването за увеличаване на инвестициите в жилищни имоти са няколко. От една страна, нарастват опасенията за инфлация, сривове на валути, дори и на банки. От друга, през 2012 г. някои банки могат да бъдат принудени да обявят на търг имоти, които са придобили през тази година, защото изтича 12-месечният срок, в който те могат да задържат проблемните активи, без да им начисляват провизии.

В момента на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители около 2000 имота, обявени за продажба само през декември, като 660 от тях са апартаменти. Досега максималният брой недвижимости, обявявани за месец, е бил 2200.

И кой ще продава

Най-бързо ще се продават имотите, чиито собственици са готови да направят отстъпка от цената. Често това са хора с финансови затруднения или такива, които продават един имот, за да купят друг – по-голям или в друго населено място.

Най-привлекателни – евтините и луксозните

Брокерите прогнозират, че и през 2012 г. ще се търсят евтини имоти, например в София, с цена до 40 000 – 55 000 евро. "Ще се търсят жилища на ниски цени и имоти с високо качество. Колкото по-ниска е цената на предлагане на един имот, сравнена с пазарната, толкова шансът за по-бърза реализация нараства. За имоти с високо качество винаги ще има клиенти", смята Страхил Иванов.

Основно руски клиенти ще търсят ваканционни имоти и през 2012 г. Те ще продължат да търсят обзаведени апартаменти, готови за ползване, на цени до 40 000 евро по Черноморието, очакват от Bulgarian properties. За сравнение, най-развитият ски курорт Банско изостава по интерес сред руските купувачи, а средните цени, при които там стават сделки, са 500 – 550 евро за обзаведени апартаменти.

Колко ще са сделките

Броят на сделките през изминаващата 2011 г. е с около 30% по-висок в сравнение с изминалата, показват данни на Агенцията по вписванията. През последните месеци обаче има спад в сравнение със същия период на 2010 г. Специалистите в бранша не смеят да прогнозират дали ръстът на сделките на годишна база през 2012 г. ще продължи заради несигурната ситуация в ЕС. Брокери дори споделят, че купувачите се чувстват все по-несигурни. Освен това имало дори случаи, в които клиенти се отказват от сделка дори и след одобрение за банков кредит.

Третата "година на купувача"

Изводът, който споделят мениджърите на различните агенции за имоти, е, че 2012 г. няма да е много по-различна от настоящата. През 2010 г. те обявиха годината като година на купувача. Тя продължи и през настоящата 2011 г., а очакванията за 2012 г. също са такива. Цените ще продължат да падат, купувачи ще са основно търсещите първо жилище. И отново надеждите са към хора и фирми със свободни ресурси, които да решат да се възползват от ниските цени и да купуват с инвестиционна цел.

Цените на жилищата ще продължат да спадат. Никой от специалистите в бранша обаче не смее да прогнозира дали поевтиняването ще е сравнително леко, както беше през тази година, или заради несигурността около дълговата криза в Европа ще се стигне до срив, подобен на този през 2009 г.

Очакванията обаче са, че още повече от сега купувачите и наемателите ще диктуват цените. Основните клиенти при жилищата ще останат българите, а при ваканционните имоти – руснаците.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  lost avatar :-P
  Big Muzzy

  "Очакваме повишен интерес от спекуланти на пазара на недвижими имоти – външни и от страната. Това ще са хора, които договарят подпазарна цена и още при покупката са на печалба, като препродават имота в къс период или в средносрочен план", обясни още Страхил Иванов.

 • 2
  informer avatar :-?
  informer
 • 3
  angelan avatar :-|
  one4all

  Всъщност с уважението ми към автора на статията, бих казал че действа на принципа на старата мома пред огледалото. ... гледа се , гледа се и все вижда застаряваща, неатрактивна физиономия..., и никои не се сеща да я посъветва, как да стане по-атрактивна. Т.е. не се дават препоръки за промяна. А когато всички очакват спад (докога?) в цените, естествено че не ще пазаруват. Все едно да си правиш консерви на пролет, когато зеленчуците са предимно оранжерийни или внос. Истината идва от консервативното поведение на банките и отсъствие на кредитиране. Ипотеки от 8-10% естествено ще резервират, освен ако не става дума за първо жилище. Още повече "масовото" строителство на нови "блокове" отново отблъсква търсещите комфорт в по-далечна перспектива. И още нещо изискването за плащане в брой при търгове на проблемни имоти значително затруднява реализацията /тук пак отсъстват банките/.

 • 4
  alexandertodorov avatar :-|
  Alexander Todorov

  Колко струват имотите, с които разполагам? Цените падат, май е време да купувам?
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/01/01/imotite/

 • 5
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Завръщане на спекулативните играчи - може .
  Само в фантазиите на брокерите и банките.
  Европа тепърва навлиза в кризата която удари Сащ още преди 1000 години .Европа тепърва ще е изправена пред инфлация на подутото евро и безработица и спукване на имотният Бъбъл който забележете дори не е започнал да пука още в Германия и Франция
  Когато изгърми до 2 години тогава и в бедна Балгария ще дойдем на мястото което ни е отредено за 6 милионна икономика с 200 % дълг под формата на заемен външен капитал съставляващ 2,5 пъти цялостният ни БВП.
  Имотният сектор ще претърпи такъв нечуван крах и срив в следващите 10 години че само сополивите брокери ще останат след това .
  Банките в България все още не успяха да разберат очевидното -че тези няколко стотин милиарда които самозваните български банкери раздадоха и наляха в недвижим имотен боклук в България (бедна България ) никога вече няма да възстановят цените си
  Кой успя направи спекулативната печалба - успя да хване истерията но оттук нататък всичкият имотен боклук ще става евтин безлюден непривлекателен като инвестиция за кеш парите на хората щото
  Европа е изцяло отворена никой не би,не иска да живее в кочина в която животът на хората не се цени стандартът е сомалийски и възожностите клонят към нула и заедно с това една шепа некомпетентно управляващи дегенерати начело на
  Държавата да разпределя трудно изкараните ви пари.-Парите на всички вас и на дората откровенно ги крадат под формата на ДДС 22% ,Здравни социални КНСБ и куп други данъци към чека които вземете за заплати които пари отиват единственно за ИЗДРЪЖКАТА на комунистическо социалнита нереформирани система от дегенерати .
  Хората работещи в тази държава ми е жал за тях наистина защото те с години десетилетия издържат хрантутници и административен боклук на гърба си -всеки работещ българин е това всеки бизнес.
  Дуржава с среден доход 500 евро на месец
  Кой не разбра все още че в глобалният капитализъм не се прощава да си некадърен прости комунист кой ?
  А хората дали са овце за да плащат неща за които не получават нищо и дори не ползуват ?
  Има доста дегенерати неразрали това и жалко те са на власт в момента и вместо да реформират всичко тези нещастници правят козметика и мислят че ще правят всичко
  Хората обаче успяват да се нагаждат за разлика на някои други които вече пета година сънуват розови сънища и все като се събудят им се е сбъднал кошмара .Криза Криза Е Кризата де .
  Коя криза бе ? криза е имало винагив България те не е изчезвала за 70 години които има що годе държава бе имотни недоразумения и господа управляващи такива ?
  С доход 300 долара на месец на 97 % от хората се казва сомалийски стандарт смешници .
  Не имоти а храна нямат с какво да купуват хората .
  А спекулантите са на нинус 50 % и в Българистан няма да стъпят никога вече.
  Няма лошо Дано в 2012 и 2013 се озъзнаете къде върви влака щото слезнат ли повечето работещи пътници и влака .


 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Когато 10-15 годишни наема започнат да изплащат жилище.. тогава ще имаме раздвижване на пазара на имотите. Сега сметките са 2 пъти в полза на живеенето под наем.

 • 7
  volrath avatar :-P
  volrath

  Лесно ще се смъкнат цените на новите жилища, които залежават непродадени.При това по тоя начин и държавата ще вземе пари.

  За всички непродадени жилища, да се вдига данъка, докато на алчния тип, който ги е построил не почне да ги продава на реална цена. А не 110 квадрата в Люлин 1 да струват по 80 000 евро...

  Но данъка за тия работи да се вдига на всеки месец, а не на всеки 6 и да се търсят парите от длъжника, а не да се протака с години.

 • 8
  ristohristov avatar :-P
  Ристьо

  Най лесно е човек да попита "100 произволно избрани" за мнение...
  .и ще се ориентира какво да прави ;)
  ---------
  Само намаляването на ДДС с 2 % означава 1.4 млрд лв повече в потребителите ......... само това да си обясни човек е достатъчно
  за да вземе правилно решение за предстоящето.

  Спекулативните постулати за "100-те произволно избрани" работят и при имотите :

  "Каквото е трябвало да стане - станало е преди да го напишат"
  "Който е трябвало да купува/продава - направил го е преди да го напишат"
  ---------
  ние със съпруга ми купихме през февруари 2010

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#7] от "vojdek":

  Защо трябва да се вдига данъка само за непродадените/необитаемит/ жилища?? Обитаемите специални ли са? Нормалният данък в "белите" държави е 1% от данъчна оценка максимално близка до пазарната цена на имота... така трябва да стане и тук. Вярно стъпка по стъпка. Вдигане на данъка постепенно в продължение на 5 години да речем.

  Трябва да отпадне и намаляването на данъка на база - основно жилище. А да се въведе праг, но на база цена на жилището , например под 10000 лева/скромна къща на село/ да не се облага.

  Трябва да има такъв данък и върху земеделските земи и горите.


  Така залежали имоти няма да има. Имотите ще се използват по предназначение и ще генерират доход.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#8] от "old_buyer":

  Значи 2% по-малко ДДС и в същото време да увеличат данък имоти. Само така ще има раздвиждане на икономиката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK