Собствениците на кафе-автомати не искат да монтират касови апарати

Според НАП този сектор е на тъмно, а фирмите твърдят, че купуването на новите устройства ще доведе до фалити

Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова
Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова
"Въвеждането на касови апарати би довело до закриване на работни места и фалит на много фирми или до влизането им в сивия сектор."

Тодор Каназирев, председател на Българската вендинг асоциация

"Това е единственият сектор, който няма връзка с НАП, и ние не знаем какво се случва, затова правим анализ."

Росен Бъчваров, говорител на НАП

Собственици на вендинг машини за храни и напитки настояват новите правила на Националната агенция за приходите (НАП) да не важат за тях. Огласената позиция на Българската вендинг асоциация има познати мотиви - необходимата инвестиция за монтиране на касови апарати е непосилна за част от тях и това може да доведе до фалити или преминаване в сивия сектор.

Въпреки че няма изричен текст всеки автомат за кафе например да има касов апарат, това задължение идва от изискването до края на месец март всички търговци да са свързани с приходната агенция. "Това е единственият сектор, който няма връзка с НАП, и не знаем какво се случва в него", коментира пред "Капитал daily" Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Позицията на агенцията е, че няма основания автоматите за храни и напитки да бъдат освободени от задължението. Според Бъчваров в момента няма как оборотите от машините да бъдат отчитани и данъчните нямат избор, освен да приемат на доверие тези числа, които декларират фирмите, без да могат да ги засичат.

"До края на март 400 хил. търговци трябва да имат връзка с НАП, вече около 100 хил. са го направили", заяви Бъчваров. В момента няма точна статистика колко точно са вендинг машините в България - по неофициални данни броят им е между 15 и 30 хил.

"Отчитането на оборотите от тях е трудно, тъй като нямат фискална памет. В момента правим анализ на сектора, който се надявам да е готов до месец и трябва да даде по-ясна картина и да обмислим вариантите как да действаме", обясни Бъчваров.

Нови разходи за бизнеса

Тодор Каназирев, председател на Българската вендинг асоциация, коментира пред dariknews.bg, че в Европейския съюз няма практика да се слагат фискални апарати на такива машини. Според него реализирането на тази идея у нас би довело до закриване на работни места, а много фирми щели да бъдат принудени или да фалират, или да преминат изцяло в сивия сектор.

Каназирев обясни още, че за да може да се развива, един търговец трябва да има голям брой автомати. "Изведнъж, ако някой бъде поставен в ситуация, че трябва да купи 250-300 фискални устройства, предполагам, че за момента новите фискални устройства, които са с директна връзка към НАП, са между 400 и 500 лв. Нали разбирате, че в този момент една инвестиция от 150 хил. до 180 хил. лв. ще е много трудна за фирма от малкия и средния бизнес", коментира той.

Цената на кафето от машина

Собственик на вендинг устройства, пожелал анонимност, разказа пред "Капитал daily", че за да има бизнес смисъл от една машина, тя трябва да прави поне 80-100 кафета на ден. При добро и качествено кафе с цена 15 лв. за килограм себестойността на една чаша излиза около 10 стотинки, а обикновено крайната цена е между 30-40 ст. Разходите на месец за ток и вода са 15 лв., обясни той.

Останалите разходи са за наем, който варира според договорката и локацията. Влагат се средства и за заплати според броя на обслужваните машини. При машините за храна обикновено цените са същите или малко по-високи от тези в магазините - например една вафла в търговската мрежа, ако е 30 или 35 ст., от машина е 40 ст.

Изключенията

Неофициална справка на НАП е показала, че 16-те фирми, които са се подписали под огласеното искане на търговците, са декларирали 18 млн. лв. оборот за 2010 г., като са платили данък печалба от 100 хил. лв., което означава, че общата им печалба е била 1 млн. лв. Росен Бъчваров от НАП заяви, че следващата седмица ще имат среща с представители на сектора, за да обсъдят ситуацията.

В момента единствените търговци, които са освободени от задължение да имат касови апарати, са земеделските производители, които продават собствена продукция. Освободени са и продавачите на книги, вестници и списания по сергии. Разбира се, това не обяснява типично българския парадокс - очевидно тук виреят банани, киви и портокали, защото се продават без касови апарати от техните "производители".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  fenko avatar :-|
  Fenko

  Те бензиностанциите не искат та тези ли.

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Тука сработва синдрома "Андрешко". Всички искаме да живеем по-добре, но да не плащаме данъци. На бензиностанциите щяло да им е много скъпо, на тези много неизгодно!?
  И едните и другите рисуват апокалиптични картини. Плати си данъците и спи спокойно!!! :)

 • 3
  epoc avatar :-P
  epoc

  Хе, те нотариусите не издават касови бележки, вие от производителите на банани от женския пазар искате....

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Никак не е весело заради една приумица фирмите да си сменят касовите апарати. Така беше и преди 4-5 години - задължиха ни да си купим апарати от по-ново поколение. Сега тезата е да имало онлайн връзка с НАП. Един такъв апарат струва около 400 лв. без таксата за мобилната връзка. Аз не схващам каква ще е ползата от подновяването на касите, освен за сглобяващите ги фирми. Ако някой реши да пише фактура за плащане в брой, пуска и касова бележка. Ако не - не пуска...
  С какво новите и скъпи апарати ще променят тази практика?
  Между другото, както е логично да се допусне, цената на новите каси ще я платят клиентите със завишаването на цените...

 • 5
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Решението е много лесно. НАП да купува и инсталира тези играчки. Щом енергото може да притежава електромери по къщите на хората, защо данъчните да не си притежават касови апарати, пък ако щат да имат и триизмерен телевизионен сателитен канал за връзка, а не да се излагат с GPRS ;-)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  mentor avatar :-|
  Ментор

  винаги когато данъчните подгонят някой да плаща, се чуват едни и същи вопли - това е много скъпо, ако го направим сме разорени, непосилно ... Всъщност много скъпата инвестиция от 400 лв. отдавна е 'избита' стократно от укритите до момента данъци.
  Отделно няма никаква логика, нито справедливост, при една форма на търговия като магазин или кафене да плащаш, а при по същество същата търговия чрез автомат да те оставят да плащаш колкото сам си определиш.

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  самото изискване всеки да бъде вързан с нап е тъпо.

 • 8
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Принципно киви вирее в южна българия и се отглежда в района на петрич :)

 • 9
  greda avatar :-|
  вземи тая греда

  До коментар [#7] от "dreamer":

  Гледам имаш доста минуси при това незаслужени. Малко пояснение какво ще бъде ползата от свързването с НАП:

  За да отидат данните от дневния оборот към НАП трябва някой да пуска и касови бележки, а в момента ако не сложат по един данъчен във всеки магазин няма абсолютно нищо да се промени. Е разбира се някой спонсор на властта е закупил предварително апаратите и сега трябва да ги избие многократно за сметка на фирмите с помощта на държавата.

 • Ariman

  Смехотворно е, купувал съм си кафе в половината ЕС, досега касова белешка от кафеавтомат не съм получил, административната тежест за бизнеса започва да ставе непосилна, стига се до абсурди и това не е дори началото на края.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход