Голямото свързване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямото свързване

Красимир Стефанов

Голямото свързване

Фирмите ще трябва да се разделят почти с 90 млн. лв., за да купят нови касови апарати с онлайн връзка с НАП

7445 прочитания

Красимир Стефанов

© Георги Кожухаров


Онлайн връзката трябваше да се изгради преди две години, когато оборотите бяха големи и икономиката растеше, но по-добре късно, отколкото още по-късно

Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България - Одит"
След онлайн връзването на касовите апарати ще отпадне едно много тежко изискване да се попълват касови книги. Не виждам причини някой да не иска да се върже с данъчните, при условие че един касов апарат струва около 300 лв.

Димитър Радонов,

данъчен консултант

Отивате в близкото кафене, купувате капучино, а продавачката някак случайно забравя да ви даде касова бележка. Тази позната картина може отново да стане масова след очакваното свързване на всички търговци с Националната агенция за приходите (НАП).

Притеснена от намалелите приходи след 2008 г., държавата реши да контролира оборотите чрез онлайн връзка с всеки касов апарат. Това ще натовари фирмите с допълнителни разходи в период, когато потреблението продължава да намалява. Според някои анализатори това може да се превърне в порочен кръг и вместо да увеличи приходите в хазната, тази мярка отново да увеличи оборотите в сивия сектор.

Няма време

Според добилата популярност Наредба 18 на министъра на финансите първи касовите си апарати със системата на данъчните трябваше да вържат бензиностанциите, след тях - зърнопроизводителите, а до края на 2011 г. онлайн връзка трябваше да имат и аптеките. За регистрирани по ДДС търговци срокът е края на март тази година, а до 31 март 2012 г. всички останали търговци трябва да свържат касовите си апарати с НАП. 

За регистрираните по ДДС търговци обратното броене вече започна. На тях им остават малко над 2 месеца да се свържат онлайн с НАП, иначе ги заплашва глоба от 10 хил. лв. и затваряне на обекта. Въпреки че крайният срок наближава, все още 210 хил. от общо 300 хил. касови апарата нямат изградена онлайн връзка с данъчните.

Пак имате да плащате

Търговците сега ще трябва да предвидят извънредни разходи за нови касови апарати, и то в началото на годината, когато оборотите им традиционно падат. Според различни оферти минималната сума, която един търговец трябва да плати за нов касов апарат и разходите около онлайн отчитането на обороти, е минимум 320 лв. (виж графиката). Това са разходите на търговеца, ако има един касов апарат. Повечето търговци обаче имат по няколко търговски обекта, което означава, че тази сума ще бъде умножената по три, пет или осем в зависимост от броя на магазините. "Много ни е трудно на фона на кризата, намалелите обороти и клиенти да платим и 1000 лв. за нови касови апарати" (за три търговски обекта - бел. ред.), коментира за "Капитал дейли" търговец, който има магазини в няколко от столичните молове. При условие че у нас повечето фирми са малки и средни, отново за пореден път тежестта ще се стовари върху малките, оплакаха се търговци. Малките бензиностанции вече предупредиха за фалити и уволнение на работници. Друг сектор, който попадна под прожекторите на НАП, са фирмите, собственици на вендинг машини - автоматите за кафе, сандвичи и т.н. Те на първо време трябва да инсталират касови апарати, тъй като оборотите им изобщо не се отчитат.  В момента единствените търговци, които са освободени от задължение да имат касови апарати, са земеделските производители, които продават собствена продукция. Освободени са и продавачите на книги, вестници и списания по сергии.

Изрядните - губещи

Данъчни консултанти и работодателски организации са "за" продажбите да се следят и отчитат онлайн, след като целта е да се спре манипулирането на касови апарати и триенето на обороти в края на деня. Проблемът е, че за пореден път заради неизрядните данъкоплатци ще бъдат натоварени тези, които си плащат редовно данъците. "Онлайн връзката трябваше да се изгради преди финансовата криза, тогава продажбите растяха, оборотите също",  коментира Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България – Одит". По думите му тогава фискалният ефект от тази мярка щеше да е много по-голям.  Според някои търговци обаче, който иска да укрива обороти, пак ще го прави. Този път схемата ще е с два касови апарата - единият ще има задължителната онлайн връзка с НАП, а другият - не и на него ще се отчитат реалните обороти, обясни за "Капитал дейли" търговец в един от моловете, пожелал анонимност. Така търговецът едновременно ще е изпълнил изискването, пък и ще издава касови бележки. Но част от оборота му ще остане отново на тъмно.

Кой печели

В специализираните форуми повечето коментари са, че тези мерки се правят, за да могат производителите на касови апарати да спечелят лесни пари, и че дори са вдигнали цените. По данни на НАП общо 60 са фирмите, които произвеждат касови апарати, 10 са основните, а 4 са лидери на пазара - софийските "Датекс" и "Дейзи технолоджи", "Елтрейд", Ботевград, и "Тремол", Велико Търново. Логично техните обороти са по-големи и ще продължат да се увеличaват през следващите месеци. Същото важи и за дистрибуторите на касови апарати и трите мобилни оператора. От единия от най-големите производители на касови апарати - "Датекс" казаха, че заради новите изисквания конкуренцията в бранша се е повишила и това дори е наложило намаляването на цените. "Сега всяка фирма се бори отново за клиенти и за да си запазим пазарния дял, ние предлагаме стар касов апарат срещу нов за 198 лв. с ДДС", каза  Пенчо Илиев, изпълнителен директор на "Датекс".

Всъщност търговците получават и нещо, от което трябва да са доволни. След свързването на касовите апарати с НАП ще отпадне задължението им да поддържат книга за оборота, в която да лепят касови бележки с дневните отчети.

Със закъснение

Въвеждането на касовите апарати беше направено през 2000 г.,  когато финансов министър беше Муравей Радев. След това всички търговци трябваше да си сменят апаратите и да започнат да издават фискален бон, а не финансов. Новите касови апарати бяха с фискална памет, така че оборотите да са с натрупване. Тогава обаче търговците получиха 6-годишен период, в който да си купят нови касови апарати. И тогава целта на финансовото министерство беше оборотите да излязат на светло. Сега предложението да има онлайн връзка между касовите апарати и данъчните дойде от бизнеса. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настоя касовите апарати на аптеките да се вържат с НАП, а предложението на Българската стопанска камара беше по-кардинално - те отдавна настояват всички фискални устройства да имат връзка с данъчните.

Търговците ще изпълнят изискването за свързване с НАП, но това ще отнеме от бизнеса общо около 90 млн. лв. Когато продажбите и без това са по-малко, това ще принуди още повече фирми да преминат частично в сивия сектор и да крият част от оборотите. И цената отново ще бъде платена от малките, а не от тези, заради чиито нарушения държавата реши да въведе този вид контрол.

Онлайн връзката трябваше да се изгради преди две години, когато оборотите бяха големи и икономиката растеше, но по-добре късно, отколкото още по-късно

Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България - Одит"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  "След онлайн връзването на касовите апарати ще отпадне едно много тежко изискване да се попълват касови книги. Не виждам причини някой да не иска да се върже с данъчните, при условие че един касов апарат струва около 300 лв."

  Димитър Радонов,
  данъчен консултант

  Ей тоя данъчен консултант да си къса дипломата и да става горски.
  Никъде ама никъде не пише че ще отпаднат касовите книги. Отпада единствено нуждата от съхраняване на контролните ленти и то при моделите с КЛЕН. Всичко друго си е по старо му , но се добавя таксата от 5 кинта на месец за мобилен оператор.

 • 2
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Как, кой и кога ще оцени ефектите от въвеждането на тази глупост? Какви са целите (в цифри и по дати) които трябва да се постигнат? Какви санкции са предвидени и кой ще бъде санкциониран при не постигане на поставените цели?
  Накрая, тези 90 млн. ще бъдат платени в крайна сметка пак от крайния потребител. Да е жив и здрав!

 • 3
  hinin37 avatar :-|
  hinin37

  Автора лъже! Вижте в дясно:" Пакетна цена с фискализация,договор и за ЖСМ такси за година - 250 лв"....Това сме българите- все за аванта плачем,някой да даде и в никакъв случай- Ганю да даде....

 • 4
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  До коментар [#3] от "hinin37":

  Г-н Работник, не съм Ви упълномощил да говорите от мое име. Вас никой не Ви спира да давате...всъщност, имам нужда от бъбрек, ще ми дадете ли един от вашите?

 • 5
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Андрешко е жив!

 • 6
  plap avatar :-|
  plap

  "Всъщност търговците получават и нещо, от което трябва да са доволни. След свързването на касовите апарати с НАП ще отпадне задължението им да поддържат книга за оборота, в която да лепят касови бележки с дневните отчети."

  Това засега не работи.

 • 7
  r_vt avatar :-|
  r_vt

  Задължението за водене на касова книга за дневни отчети не е отпаднало, четете внимателно нормативната уредба и промените.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.