// K2: Бизнесът / Компании
Вместо да изхвърляш
За бизнеса ще е по-скъпо да дарява нереализирани продукти в новосъздадената хранителна банка, отколкото да ги унищожава
Хранителните банкери
"Ако трябва да си представим как ще изглежда хранителната банка, тя е по-скоро като склад, чиито количества могат да се следят в реално време. През система организациите, които ще разпределят храна до нуждаещите се, ще знаят какво има в този склад", разказва Ангелин Ангелов, мениджър качество и стандарти в Delhaize в България. Веригата, собственик на магазините "Пикадили", е ангажирана с инициативата още от най-ранен етап. "Важно е да се знае, че храните в банката не са развалени или с изтекъл срок на годност. Те просто не могат да бъдат реализирани поради различни причини. Например заявени големи количества или неправилен анализ на продажбите", подчертава Ангелов. Други стоки са с увредени опаковки или са били конфискувани при внос, но са годни за консумация. Контролът за качеството им ще бъде в компетенциите на Българската агенция за безопасност на храните.
"Хранителната банка няма да се различава по нищо от останалите обекти за производство и търговия с храни. Единствената разлика е, че храната ще бъде дарявана. Това обаче по никакъв начин не означава, че храната ще е различна от всеки друг продукт, предложен на потребителите в търговската мрежа", посочват от БАХБ. Агенцията се е наела да изработи наръчник за правила за безопасност на даряваните храни. От БАБХ обещават строг контрол и посочват, че няма да позволят злоупотреба с доверието върху благородната идея за хранително подпомагане.
На добра воля или с малко стимул
Публичните ползи от хранителната банка са безспорни. Очакванията са през нея да минават около 30-40 тона храна месечно, в момента това е приблизително стойността на даренията в България, но за една година. Създаването на банката се очаква да реши и някои проблеми на сектора, като например спестяването на разходи за складиране. "При наличие на хранителна банка се осигурява допълнителна възможност за налагане на мерки за контрол срещу нерегламентираното връщане на изделия назад по веригата производител - дистрибутор - търговец и се подпомага производството", обяснява Ангелов.
Тази практика е забранена от закона и сега, но въпреки това проблеми в тази посока продължават да съществуват. От друга страна, храната, която остава в излишък, трябва да бъде унищожена в специални екарисажи. Платената сума към тях от Delhaize за 2011 г. само за изгаряне на животинските продукти е била около 30 хил. лв. "Трябва да се има предвид, че стойността на унищожените храни е в десетки пъти по-голяма. Това са загуби за бизнеса и обществото, които сме длъжни да сведем до минимум", казва Ангелин Ангелов.
Храната, която се унищожава, не се облага с ДДС, каквато идея имаше и за даренията. Според Министерството на финансите обаче освобождаването от облагане ще представлява нарушение на правото на ЕС и изкривяване на конкуренцията чрез отпускане на държавна помощ. "Така излиза, че да унищожат храната е икономически по-изгодно за производители и търговци. За това трябва се мисли в посока осигуряване на стимулите за дарителите", убедена е Марина Бракалова.
Проблемите с управлението на излишъците от храна, която се унищожава, са на дневен ред в Европа. "Това е около половината от произведената и внесена храна в ЕС, или 120 кг на глава от населението", обяснява Бракалова. Тя е на мнение, че ЕС ще преразгледа стимулите за компаниите дарители в най-скоро време. А ако не го направи, винаги има начин нещата да се решат и на национално ниво. Полша и Унгария например имат различен ДДС режим за даренията на храна, макар и това да е на ръба на европейските изисквания. Може да се помисли и в посока да има по-големи данъчни облекчения за компаниите, които работят с хранителната банка. А контрааргументът, че може да последват опити за измами, може да се тушира лесно - с адекватен контрол.
Законови промени Създаването на хранителната банка е свързано и с промени в Закона за храните. Подготовката им е във финалния си етап и предстои съгласувателна процедура между институциите и гласуване в Народното събрание. След това дейността на банката ще се регламентира от специална наредба, изготвена от експерти на Министерството на земеделието и храните, БАБХ, браншови и неправителствени организации. |
Още по темата
Прокуратурата нареди проверка в агенцията по храните след журналистическо разследване
Поводът са обществени поръчки за унищожаване на животински отпадъци
8 авг 2019Закон срещу изхвърлянето на храни раздели Франция
Търговците твърдят, че и сега полагат големи усилия в борбата с разхищение на продуктите
20 авг 2015Българската хранителна банка вече дари 30 тона
Продукцията е разпределена в София, Пловдив и Пазарджик
7 авг 2012Все още няма механизъм за старта на хранителната банка
Производителите искат да отпадне ДДС за дарени храни, но финансовото министерство отхвърля идеята
8 мар 2012Корпоративната социална отговорност навлиза в по-зрял етап през 2012 г.
За все повече компании това ще се превърне в начин за осигуряване на устойчив и печеливш бизнес, прогнозират специалистите
5 яну 2012
Производителят на кафе планира разрастване в страната
15 дек 2019, 2169 прочитания

Председателят на съвета на директорите Огнян Донев очаква ръст на продажбите в Сърбия и Молдова
15 дек 2019, 1199 прочитания
15 дек 2019, 2001 прочитания
15 дек 2019, 1536 прочитания
15 дек 2019, 1151 прочитания
15 дек 2019, 852 прочитания
15 дек 2019, 812 прочитания
След моловете и хипермаркетите френската група Lagardere разширява бизнеса си в България с Cafe Inmedio в болниците