"Флорина" може отново да разсрочи облигациите си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Флорина" може отново да разсрочи облигациите си

Дневник

"Флорина" може отново да разсрочи облигациите си

Компанията не изпълнява нито един от финансовите показатели, записани в проспекта по емисията облигации

5511 прочитания

Дневник

© Юлия Лазарова


Производителят на сокове "Флорина" може отново да разсрочи облигациите си. Това става ясно от материалите към публикувания редовен доклад на банката - довереник по емисията облигации на дружеството, "Пиреос". Според него в момента "Флорина България" подготвя ново предложение към облигационерите за допълнително разсрочване и облекчаване на условията по емисията облигации. Това би било втора промяна в параметрите на дълговите ценни книжа за последните 2 години. Дружеството получи отсрочка в плащанията си и измени погасителния си план през октомври 2010 г., след като облигационерите приеха облекчен амортизационен план за погасяване на задълженията.

Разминаване

Според доклада на банка "Пиреос" съгласно обявените финансови резултати на компанията към края на септември 2011 г. "Флорина" не изпълнява нито един от заложените показатели в условията, договорени с облигационерите при разсрочването на емисията. Пасивите спрямо EBITDA трябва да е по-малко от 10, а съществуващото отношение е 118.6. Коефициентът EBITDA/разходи за лихви трябва да е по-голям от 1.5, а моментният е 0.15. Съотношението задължения/собствен капитал по проспект трябва да е по-малко от 6, докато реалното е 14.65. "От изложените факти може да бъде направен изводът, че ръководството на "Флорина България" е изправено пред сериозно предизвикателство за стабилизирането на финансовото състояние на компанията, независимо от промяната в собствеността и реструктурирането на облигационния заем", пише в доклада на банката довереник. От "Флорина" не успяха да коментират за "Капитал Daily".

Плащане

Дружеството наистина отсрочи плащането на последно заплатената главница и лихвен купон по емисията облигации. Това трябваше да стане на 14 декември, но компанията се възползва от правото си да удължи с един месец срока, в който може да направи транзакцията, без това да се счита за просрочие по емисията. Преводът все пак беше направен два дни преди да изтече този едномесечен срок. Това обаче не дава поводи за добри прогнози в анализаторите на банката довереник.

Според тях основната причина за формирането на загуба от "Флорина България" през последните три години е съчетанието на няколко взаимно влияещи си външни и вътрешни фактора, засилването на всеки от които води до допълнително усилване на негативните ефекти от останалите. На първо място това е високият размер на общите и особено на текущите задължения на компанията, постоянният спад на продажбите в резултат на икономическата криза, увеличаване на междуфирмената задлъжнялост и забавяне периода на разплащане. "Усилването на негативното влияние на бизнес средата върху дружеството в резултат на катализиращия ефект на всеки от тези фактори води до изчерпване на неговите резерви и остра липса на ликвидност", се казва още в доклада на банка "Пиреос".

Дълг

Големият размер на търговските задължения спрямо текущите активи и особено на липсата на парични средства за покриване на текущите оперативни разходи поставя предприятието в постоянна нужда от осигуряването на ликвидност от свързани с едноличния собственик предприятия. Намаленият обем на продажбите, голямото дългово бреме, съчетано с увеличението на производствените разходи, води до отрицателна рентабилност, се казва още в доклада.

Според последния обявен от "Флорина" отчет, който е към края на септември 2011 г., обемът на текущите задължения надхвърля повече от два пъти размера на текущите активи. Така се формира отрицателен капитал от 7.97 млн. лв. "Това поставя дружеството пред значително предизвикателство, като ново значително увеличение на капитала би могло да стабилизира финансовото състояние на компанията", препоръчват от банка "Пиреос".

Сделка

В момента "Флорина" е част от структурата на "ВМ Финас груп". Финансовата група придоби 100% от дружеството през септември 2010 г., след като то изпадна в тежко финансово положение без способност да изплаща дълговете си. Оттогава новите собственици направиха няколко опита да преструктурират бизнеса, като последният беше обявен само преди броени дни. В структурата на друга компания от "ВМ Финас груп" - дистрибуторът "Авенди", беше създаден нов отдел - "Безалкохолни напитки", който отговаря вече за дистрибуцията на продукцията на "Флорина България".

Обявената от "ВМ Финас груп" цел на разделянето на продажбите от производството е да се профилират бизнесите на групата и да се добавят нови партньорства. Според ръководството на групата позициите на "Авенди" ще помогнат за въвеждането и налагането на нови продукти във "Флорина" и "за превръщането на марката в лидер на пазара". По данни на Nielsen от средата на 2011 г. марката има пазарен дял от 15.2% в магазинните канали и 13% общо за страната, ръст от над 20% и пазарен дял от 21.3% в еднолитровите сокове и нектари и пазарно присъствие в 70% от магазините в България.

Акционер в ПОК "Съгласие" и банка "Тексим" иска отсрочка за дълг 

Дружеството "Финанс консултинг", което се свързва с "Химимпорт", ще иска разсрочване на облигационната си емисия от 10 млн. евро с 24 месеца, стана ясно от покана за общо събрание на облигационерите му. Събранието е насрочено за 14 февруари, а предложението е падежът на книжата да бъде на 19 август 2018 г. вместо през 2016 г. Предлага се плащанията по главницата да започнат от февруари 2014 г. вместо от идния месец на тази година, както беше предвидено първоначално. Всяко плащане си остава 1 млн. евро, допълнително към него ще се дава и начислената лихва. Освен това се предлага в условията да се включи възможността за предсрочно погасяване с поне 30 дни известие до облигационерите. Промяна на лихвата от 9% годишно не се предвижда.

"Финанс консултинг" е акционер с 19.95% от акциите в пенсионна компания "Съгласие" и държи 19.24% от банка "Тексим". Компанията е косвено свързана с "Химимпорт" - адресът й е на ул. "Александър Батенберг" №1, където се намират и други дружества на групата. Преди няколко години "Финанс консултинг" използва финансова помощ от 4 млн. лв. от "Холдинг Варна", също близък на групата.

Производителят на сокове "Флорина" може отново да разсрочи облигациите си. Това става ясно от материалите към публикувания редовен доклад на банката - довереник по емисията облигации на дружеството, "Пиреос". Според него в момента "Флорина България" подготвя ново предложение към облигационерите за допълнително разсрочване и облекчаване на условията по емисията облигации. Това би било втора промяна в параметрите на дълговите ценни книжа за последните 2 години. Дружеството получи отсрочка в плащанията си и измени погасителния си план през октомври 2010 г., след като облигационерите приеха облекчен амортизационен план за погасяване на задълженията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Преструктурирането продължава.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  АД, Холдинг, АДСИЦ, Корпорация, Взаимен фонд, облигационна емисия, апортна вноска, преоценъчен резерв...ала-бала...Абе хора, какво правят тези дружества? Какво продават? Кои са им марките (брандовете, както се казва), коя им е пазарната нища, къде им е "ноу-хау-то"? Къде?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK