Продажбите на "Софарма" през януари падат

Компанията обясни с лошото време през изминалия месец срива от 37% на пазара у нас

Забавени доставки са затруднили производството на "Софарма" през януари, а това е довело до срив в продажбите на вътрешния пазар.
Забавени доставки са затруднили производството на "Софарма" през януари, а това е довело до срив в продажбите на вътрешния пазар.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Забавени доставки са затруднили производството на "Софарма" през януари, а това е довело до срив в продажбите на вътрешния пазар.
Забавени доставки са затруднили производството на "Софарма" през януари, а това е довело до срив в продажбите на вътрешния пазар.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Продажбите на  "Софарма" са спаднали през януари "поради лошите атмосферни условия", както става ясно от съобщението на компанията. Реализираният спад в продажбите е 17% спрямо същия месец на 2011 г., като особено тежко е свиването на вътрешния пазар, който пада с 37%. Намалението за чуждите пазари е с 9%.

Забавени доставки

От "Софарма" обясниха за "Капитал Daily", че слабите резултати за първия месец на тази година се дължат на проблеми, породени от забавени доставки, които са спънали производството, а оттам и изпълнението на поръчките. Tези фактори са повлияли особено на българския пазар за това и продажбите там се свила най-значително. 

Според директора за връзки с инвеститорите на групата Пелагия Виячева все още се изчистват забавени доставки  за външния пазар от миналата година, когато липсваха транспортни разрешителни за Русия, което е нарушило темпа им на изпълнение. По думите й, ако не до края на февруари, то към края на първото тримесечие всичко ще се урегулира с външните пазари и там вероятно може да се очаква дори малък ръст, който би трябвало да компенсира спада на продажбите у нас, за които тя не беше особено оптимистична.

Сделка

Междувременно "Софарма" обяви, че изпълнителният директор на компанията Огнян Донев е продал в сделка на Българската фондова борса 55 921 акции, с което е затворил участието си в компанията като физическо лице. Тази сделка е продиктувана от законовите изисквания на полските регулаторни органи.

Причината е, че като член на мениджмънта, който разполага с информация за компанията и в същото време търгува с акциите си, Донев би имал редица затруднения, които реално ще му пречат да извършва сделки с акциите. Това е и причината за продажбата на дела му от 0.04% от капитала на дружеството.

На 28 ноември миналата година след няколко години подготовка акциите на фармацевтичната компания започнаха да се търгуват и на Варшавската борса. При листването тогава изпълнителният директор Огнян Донев каза, че "Софарма" планира да раздаде дивидент не по-малък от 60 процента за 2011 г. Като обобщи, че по отношение на финансовите резултати на компанията 2011 г. ще е по-добра от изминалата, която пък е била най-добрата в историята на "Софарма".

Още от Капитал