Кои са професиите "звезди"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кои са професиите "звезди"

Кои са професиите "звезди"

И 2012 г. ще е годината на IT специалистите, финансистите и общите работници

26561 прочитания

© Капитал Daily


Позитивно

25%

е средният ръст на заплащането при най-търсените професии през 2011 г. по данни на Manpower

"Живеем във време на парадокс. За позиции, при които не се изисква сериозен опит или познания, типично броят на кандидатите е от няколкостотин до няколко хиляди. В същото време позиции, при които се изисква специфичен опит и познания като такива от ИТ сектора, имат по няколко подходящи кандидати", казва Пламен Вушев, управител на jobs.bg.
Безспорно е - от две-три години намирането на нова работа е трудна задача. Но има и няколко изключения, които идват от развитието на икономиката. Ще ги виждаме и през 2012 г., понеже това са сферите, в които има недостиг на кадри – финанси, IT и общи, нискоквалифицирани служители.

За сметка на това възможностите за работа за хора, които са специалисти в сферата на PR или маркетинга, недвижими имоти или научни сфери като математика, физика или химия, ще останат в графата професии, от които работодателите не се интересуват. 

Официалната статистика лови само средната тенденция и професиите са обобщени в едри групи. Затова потърсихме коментари от компании, които се занимават с подбор на персонал (чрез които се търсят основно висши мениджъри), уебсайтове (през които минава наемането на експерти и средно управленско ниво) и Агенцията по заетостта и бюрата по труда (за по-слабо квалифицираните кадри).

Свободни висини

Ако сте специалист по финанси или в IT сферата, инженер или имате опит като мениджър на център за изнесени услуги, но нямате работа, тогава сте доста рядко изключение, тъй като това са мениджърските длъжности, за които има най-голямо търсене на пазара на труда. При тях работодателите дори са склонни да наддават и да им предлагат все по-големи заплати и бонуси. През миналата година е имало засилено търсене и на мениджъри на вериги магазини, за управление на материални ресурси и доставки, на такива, които се занимават с управление на риска, и др., показват данните на различните компании.

През 2012 г. търсенето на мениджъри за IT, финансови и аутсорсингови дейности ще се запази, категорични са компаниите за подбор на персонал. Има очаквания за динамика и във фармацевтичния сектор, който е сред малкото растящи в кризата. От "Бойден" прогнозират увеличаване на търсенето на позиции и за мениджъри, които да се занимават с експортните дейности на предприятията или с развитието на бизнеса.

"Търсенето на маркетинг мениджъри за три години се сви наполовина, но такива с опит в разработването и маркетирането на бързооборотни стоки в момента са още по-ценни и те биха могли да договорят още по-високи нива отпреди", казва Атанас Галчев от Zoom On People, компания за търсене на топ мениджъри.

Експерти и "малки" мениджъри

Ситуацията при експертите и мениджърите на средно управленско ниво до голяма степен преповтаря тази при висшето ръководство – търсят се финансисти и счетоводители, IT специалисти, както и експерти, които да се занимават с поддържане в сферата на телекомуникационните и информационните технологии (предимно такива, които владеят поне един чужд език).

Най-търсените служители средно ниво в сферата на IT сектора са например хора за позиции като младши програмисти, програмисти, администратори на системи за бизнес процеси и др., посочва Яна Стоянова ръководител "Човешки ресурси" в RSM Consulting Bulgaria. В IT сектора се търсят специалисти на различни нива - от стартиращи с минимален опит през такива с опит поне 2 години до доказани специалисти и мениджъри с над 5 години опит в бранша, допълва Ана-Мария Ангелова - старши специалист по подбор на персонал в jobtiger.bg.

В сектора, свързан с обслужване на клиенти, има оферти и за специалисти по продажбите и човешките ресурси. Административните позиции също остават сред тези, за които има най-много обяви.

И категорично – по-рядко се търсят служители за промишлеността и селското стопанство заради икономическите трудности в секторите. С кризата се сви и търсенето на специалисти в сферата на недвижимите имоти и строителството или мениджъри средно ниво в туризма.

Пред бюрото по труда

От RSM Consulting Bulgaria отчитат, че поне при най-търсените позиции не се наблюдава промяна по отношение на изплащането на бонуси. Иначе през 2012 г. за всички остава надеждата да си запазят не просто бонуса, а в някои случаи и работата или поне да успят си намерят такава. А ако искате да бъдете по-конкурентни на пазара на труда, инвестирайте в езикови обучения или такива, свързани с новите тенденции – финанси и нови технологии, препоръчват специалистите.

Позитивно

25%

е средният ръст на заплащането при най-търсените професии през 2011 г. по данни на Manpower

"Живеем във време на парадокс. За позиции, при които не се изисква сериозен опит или познания, типично броят на кандидатите е от няколкостотин до няколко хиляди. В същото време позиции, при които се изисква специфичен опит и познания като такива от ИТ сектора, имат по няколко подходящи кандидати", казва Пламен Вушев, управител на jobs.bg.
Безспорно е - от две-три години намирането на нова работа е трудна задача. Но има и няколко изключения, които идват от развитието на икономиката. Ще ги виждаме и през 2012 г., понеже това са сферите, в които има недостиг на кадри – финанси, IT и общи, нискоквалифицирани служители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Разбира се, че и 9-та категория (нискоквалифицирани работници) ще са хит сред заетите по трудов договор! Минималните осигурителни прагове, които се местят нагоре всяка година чисто административно, са една от причините от преназначаването през януари на работници и служители в по-ниска категория, защото там МОП са по-ниски. Без да се отива с двата крака в сивото има и легални способи за бонуси, които да компенсират в някаква степен запазването размера на заплатата (и на осигурителните "данъци"): ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване и т.н.
  Докато администрацията си мисли, че в бизнеса заплатата зависи от волята й, а не от производителността на труда, все ще се намират способи да се финтира диктата!

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Аман от рекламни статии. Колко човека в България се занимават с аутсорсинг или са финансисти? В България като програмисти работят сигурно не повече от 10-30 000 души. Това ми било професии звезди. Ами другите какво работят? Някойю пробвал ли е да си намери стругар, или фрезист. А знаете ли, че бившите техникуми по механотехника вече нямат такива специалности. Подготвят "специалисти" за поставяне на климатици. Ами що не потърсите лицензирани заварчици? И там се наддава яко. Въобще в България в училищата се изучава само български език, английюски език и начална компютърна грамотност, достатъчна само за игри. Няума училище или университет, койюто да произвежда специалисти. Само губят времето на децата. Вземаш ги от улицата абсолюйтно нищо незнаещи, обучаваш ги 2-3 години по работните места и тъкмо да започнеш да ги ползваш по прадназначение дойде някой и започне да наддава за тях.

 • 3
  primus avatar :-|
  primus

  До коментар [#2] от "proizvoditel":

  Съгласен съм с теб. Но ти едно нещо май си пропуснал да споменеш, а именно защо се местят от място на място и защо напускат страната. Ниското заплащане, а в момента се конкурираме с цяла Европа не само с продукцията си а и за работници. Колко му е някой да си хване шапката и да иде в чужбина или в София да слага климатици където ще взима 3 пъти повече. Истината е че няма интерес да се изучават такива професии защото в тях няма хляб. Който учи за стругар или инженер единствения му шанс е или чужбина или частен бизнес. И то при частния бизнес пак ще се сблъскаш с хиляди въпросности за липсата на кадри и прочие. Така че винаги съм го казвал и ще го кажа и на такива като тебе. Или плащай стабилно или удряй катинара. Ако сега чуя някакви оправдания значи или бизнеса ти не струва или си поредния тарикат който иска да печели на гърба на хората като и плаща ниски заплати.

 • 4
  jovan888 avatar :-|
  jovan888

  Разбира се, че в република Булгаристан няма "хляб" за много професии. Нормално е, защото заплатите, а съответно и потреблението, се държат на едно ниско, "китайско" ниво, макар и в Китай вече да са по-различни нещата, а печалбите често пъти са си съвсем европейски. Когато заплащането е стабилно високо, макросредата е без сериозни сътресения - като в Северна и Централна Европа, тенденцията към повече спестяване ще се обърне и вътрешния пазар ще отбележи покачване на търсенето. Специалистите препоръчвали. Препоръката е едно, да го направиш без пари - съвсем друго. Всеки може и сам да види или почувства на гърба си същите тези препоръки, но съвсем друго е да си взимал ниската заплата, при все, че си инвестирал в образование и допълнителни квалификации, след това да си безработен година-две и някой там, комуто са дали работа в администрацията започва да ти дава "препоръки". А вътрешните обучения - като ги завърша и получавам почти същата заплата, която бих получавал и другаде, за какъв х...й ще тръгна да си сменям работата, как ще ме "дръпнат" към друга фирма?!

 • 5
  jovan888 avatar :-|
  jovan888

  Не искам с това да прехвърлям отговорността никому, разбира се, всеки работи сам за себе си, сам гради своя "бизнес" имидж. Но действителността е такава, че колкото и да инвестираш в себе си, стандарта изкуствено се занижава, а и работодателите си правят сметката - "Защо да му плащам повече, като мога и да не го правя?!" За да отидете при друг ще ви трябва опит, да не говорим, че знанията "ерозират". Може и въобще да ви изхвърлят от професията, като ви "държат" настрана от бизнеса в продължение на няколко години. Какво ви остава - или работите за малко пари или сменяте професията, което също изисква време и новото начало ще е отново трудно. А тогава?

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Вашите коментари ме предизвикват да обясня няколко азбучни истини. Това, че фирма, даваща заплати 400 -500 лева си намира персонал, изобщо не означава, че тя не желае да дава по-големи заплати. В действителност причините за ниските заплати може да бъдат само 2 - монополно положение и липса на пазарна среда, или липса на печалби в дейността с която фирмата се занимава. Ако от продуктите или услугите на тази фирма се печелеше добре и имаше пазарна среда, то веднага щяха да се появят множество конкуренти на тази фирма, които също биха предлагали тези стоки или услуги. Това би повишило търсенето на такива кадри и съответно заплатите щяха да се вдигнат.

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Фирмите, които произвеждат, продават и оцеляват на този ненормален пазар завладян от китайски стоки продавани на дъмпингови цени, трябва да бъдат уважавани и награждавани, защото стоят тук въпреки простотията и предателствата на управляващите ни. Няма как да получавате високи заплати, защото фирмите не печелят. А те не печелят защото китайците и местните им слуги ги принуждават да продават на цени под себестойност. Тези дъмпингови цени целят да унищожат цялото западно производство.

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Тези дъмпингови цени на китайските стоки са възможнит, защото китайците получават суровини и горива от Русия на цени в пъти по-ниски от пазарните.
  Защото не плащат за екология. Защото техните фирми не "инвестират в здравословни и безопастни условия на труд. Защото за труд не дават дори и минималните български заплати. Защото не харчат пари в скъпи разработки, патенти или научни институти. А само КРАДЪТ. Тази тяхна агресивна антипазарна политика доведе до западната "световна икономическа криза".

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Изкуственото повишаване на потреблението в държава като България, която почти нищо не произвежда, ще доведе до повишаване на вноса и съответно до изтичането на нашите финансови ресурси към Китай. Това би довело увеличаваща се бедност. Така, че подобни идеи са абсолютно безумие.

 • 10
  antikommunist avatar :-|
  antikommunist

  До коментар [#7] от "proizvoditel":

  По принцип пишеш верни неща за проблемите на бизнеса не само у нас но и в цяла Европа, но нека да ти кажа и аз една азбучна истина. Това не е за всеки... Никой не е казал, че е лесно да си предприемач и ако не можеш да издържиш на конкуренцията (била тя китайската при крайните продукти или западната на пазара на труда) просто пазара те измита и отстъпваш на тези които го могат по-добре.
  И моля остави тези истории за китайската конспирация за съсипване на западния свят. Конкуренцията е мотор на прогреса, колкото и да е болезнена тя за засегнатите от нея. Ако те слушаме, човек би помислил че Европа и Америка вече са загинали и нямат никаква печеливша индустрия, което съвсем не е така. Какво да кажат немските производители които освен всичко изредено от тебе (там всичките регулации за околна среда, работна сигурност са по-строги и цените на суровините са по-високи от в Бг) плащат и в пъти по-високи данъци и имат в пъти по високи разходи за заплати (цена на труда). Ами те трябваше отдавна да са фалирали...
  Но пътят не е да ревеш от конкуренцията и да си мечтаеш за някакъв протекционизъм или държавна помощ, а да осъзнаеш какво можеш да правиш по добре от конкуренцията и да се концентрираш върху него. Има достатъчно фирми които успяват в това.
  И да приемеш че в един пазар (а това в днешно време значи в един свят) на висока конкуренция печалбите никога няма да са големи. Това е мъчно за предприемачите, но тези които ги бива успяват. Затова пък е толкова по-добре за потребителите и за прогреса като цяло...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK