Моля, изчакайте, вашата оферта е важна за нас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Моля, изчакайте, вашата оферта е важна за нас

Моля, изчакайте, вашата оферта е важна за нас

Кредиторите на БТК дадоха десет дни отсрочка за да получат предложение и от единствения стратегически кандидат за компанията - турската Turkcell

Татяна Пунчева-Василева, Зорница Маркова
16189 прочитания

© Юлия Лазарова


Един, два, три, четири, пет, шест пъти поне през последните две години сме ви занимавали с БТК и това дали телекомът отново ще си има нов собственик. Засиленият интерес идва от това, че става въпрос за едно от десетте най-големи дружества в страната, с милиони клиенти и важна инфраструктура, от която зависят много сектори. Затова е важно кой ще е купувачът. Ето и детайлите кои са възможните купувачи.

Един от сектора

Два са основните факта, които правят нещата по-различни сега. Първият е, че срокът за подаване на обвързващи оферти за покупката на БТК е удължен с 10 дни и сега е 27 февруари, поне според три независими източника на "Капитал". И вторият е, че основната причина за удължаването е заради важно решение на най-сериозния от всички появили се кандидати, а именно - най-големият турски мобилен оператор Turkcell с основен акционер скандинавското телеком обединение TeliaSonera (виж карето).

А важното решение е получаването на "да" или "не" от борда на директорите на Turkcell, за да може компанията да подаде обвързваща оферта за БТК. Досега тя само я проучваше като възможност за инвестиции, каквито търси в региона на Балканите. Очаква се това "да" или "не", но по-скоро "да", да се обсъди от борда на компанията през седмицата започваща на 19 февруари. Според два независими източника става въпрос за 22 февруари.  Не е ясно защо по-рано не е взето решение по въпроса. Факт е обаче, че продаващите БТК са склонили на отсрочка, което означава, че кандидатът им е важен.

Официално от Turkcell отказват да коментират дали и кога бордът на директорите ще обсъжда евентуално придобиване на БТК. В средата на януари компанията публикува официално съобщение, в което посочва, че разглеждат БТК като потенциална възможност за разширяването на бизнеса си в региона, но няма решение на борда на директорите за подобна сделка. В четвъртък от там потвърдиха за "Капитал", че позицията им все още е същата. "Няма решение на борда, но Turkcell се оглежда за инвестиционни възможности в региона, като гледа включително и Vivacom", каза Нихат Нарин от отдел "Връзка с инвеститорите" на Turkcell. Той отказа да коментира каквато и да било информация кога може да се очаква бордът да обсъди въпросната сделка.

Макар да е рано да има детайли около готвената оферта, ако се съдело по първоначалното предложение и водените разговори, предложението на Turkcell изглеждало повече от приемливо. Компанията била готова да плати в брой, и то накуп, за да придобие 95% от капитала на БТК.

Групата на финансовите играчи

Потенциални оферти все още се очакват от още два-три кандидата, като свързващото между тях е, че са финансови играчи.

Едната група е с център мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Около нея слуховете намесват и руската инвестиционна компания VTB Capital, както и консултантът й "Делта кепитъл инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, където участва и бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев по времето, когато Милен Велчев бе финансов министър. Те имаха същата връзка и в приватизацията на "Булгартабак". От януари тази година братя Велчеви и Красимир Катев вече са част от ръководството на дъщерната компания на VTB Capital в България - "ВТБ Капитал". През последните седмици тримата са били ангажирани в проучването на БТК от името на КТБ, обяснява източник, близък до преговорите.

"Следя компанията и не бих отказал възможността за формирането на консорциум за придобиването на Vivacom", коментира Василев пред mergermarket, без да конкретизира дали вече води разговори за такъв консорциум.

Георги Велчев отказа коментар пред "Капитал" и каза: обърнете се към отдел "Корпоративни комуникации" на VTB Capital. Това само по себе си може да се тълкува като индиректно потвърждение за участието на руския инвеститор в надпреварата за БТК. До редакционното приключване на броя от VTB Capital - Mосква, не коментираха дали участват под някаква форма в процеса по продажба на БТК.

Неофициално се твърди, че групата около КТБ има предложение за ниска сума, с която първоначално да придобие миноритарен дял в телекома, да поеме управлението, а постепенно през годините да увеличава участието си.

Очаква се и оферта от представител на бившия собственик на БТК - исландеца Тор Бьорголфсон. В същото време обаче говорителят на инвестиционната му компанията Novator отново заяви за "Капитал", че макар Novator все още да има бизнес в България, инвестиционните му планове не включват БТК. Според запознат с преговорите източник на "Капитал" участието на Бьорголфсон се определя по-скоро като несигурно.

Като вяло бе определено и включването на испански фонд от групата Pamplona. Компанията управлява около 6 млрд. евро, като управлява три фонда за дялов капитал, последният създаден през 2011 г. с капитал от 1 млрд. евро. До редакционното приключване на броя от компанията не коментираха потенциалния си интерес към България.

В минало време

Изненадващо или не, засега е ясно, че соченият от някои за силен кандидат за БТК - Telekom Austria (ТА), отпада от надпреварата. През седмицата собственикът на "Мобилтел" официално отговори на въпрос на австрийския вестник Die Presse, че няма да подава оферта за българската компания. Досега ТА беше заявила интерес, но се бавеше с конкретното си предложение. Причината е вътрешна - разногласие в мениджмънта на австрийския телеком за нуждата от експанзия. Новият голям акционер - Рони Пецик, който през последната половин година придоби над 20% от акциите на компанията, вижда шанс в нова придобивка в Източна Европа. Оперативното ръководство в лицето на изпълнителния директор Ханес Метсрайтер и финансовия Ханс Чуден са здраво стъпили на спирачката заради минали неуспешни сделки в региона. В допълнение настоящият и бившият мениджмънт на ТА са разследвани за злоупотреби и корупционни практики, като сред анализираните сделки от миналото е и придобиването на "Мобилтел". Затова всяко ново действие от страна на австрийския телеком ще се гледа под лупа.

Цялата тази несигурност и мудност в решенията накара Morgan Stanley да не ги поканят в следващия етап на преговорите. В това някои източници виждат възможност за евентуално оспорване на последваща продажба, заради ограничаване достъпа на всички до процедурата. В тази роля могат да влязат или акционери, или недоволни кредитори.

Почти нулев е шансът за обвързваща оферта от дубайския Oger telecom през турското му поделение Turk telekom. За Oger от скоро се говори, че сам вече е станал потенциална цел за придобиване след като Катар отправи директна оферта за 55% от капитала му. Холдингът се очакваше да подаде обвързваща оферта още миналата есен, а реално води ексклузивно преговори с кредиторите на БТК от есента на 2010 г., но двете страни така и не намериха общ език по преструктурирането на задълженията на групата.

С това  потенциалните оферти за БТК станаха максимум четири. Според по-оптимистично настроен източник се очакват оферти от още един финансов инвеститор и от част от кредиторите. Предложенията им обаче може да са по-скоро част от продължаващите вече две години вътрешни спорове между самите кредитори и акционери по преструктурирането на задълженията на групата. Никой разбира се не е гарантира, че всички посочени инвеститори - стратегически и финансови реално ще подадат оферта.

Паралелни разговори

Докато кандидатите уточняват офертите си, кредиторите все пак продължават да си говорят и помежду си. Скоро се очаква те да обсъдят отново потенциално общо решение по преструктурирането на задълженията на групата.

По тази причина източници, запознати с преговорите, не изключват възможността кредиторите да не одобрят нито една от подадените оферти и сами да вземат контрола над БТК. Детайлите по тази опция все още не са ясни, но целта е задълженията да се преструктурират така, че да дадат глътка въздух на групата. Това ще спечели и време да се намери силен кандидат за БТК, без заинтересуваните страни да са притиснати от нуждата за сделка. Тя може да включва замяна на дълг за капитал.

Главна роля в преговорите имат кредиторите, и то най-вече обезпечените такива в лицето на Royal Bank of Scotland, Deutsche Вank, Castle Hill, Европейската инвестиционна банка и Raiffeisen Zentralbank. Те държат 1.1 мрлд. евро от общо 1.65 млрд. евро дълг по веригата между БТК и собствениците й. Поддържаща роля имат необезпечените кредитори в лицето на Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management, AXA Private Equity, Darby Overseas Investments и банките Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank. Акционерите, които контролират 95% от капитала, са група инвеститори, водени от PineBridge Investments.

Те в крайна сметка ще дадат последните щрихи на новия сценарий, по който БТК ще трябва да се развива само след няколко месеца. В добрия случай телекомът най-сетне ще стане част от по-голяма телеком група от ранга на TeliaSonera. В друг през компанията може да мине поредният финансов инвеститор, който да има краткосрочни цели без визия за развитие. А при намесата на местен играч може да се търсят и всякакви други лостове на влияние. В последния вариант още поне година-две компанията ще е в ръцете на своите кредитори. И после пак ще пишем статии отново за четвъртата поредна препродажба на телекома.

По темата работиха още Теодора Василева и Константин Николов

Размерът не е проблем

TeliaSonera е десетият най-голям мобилен оператор в света по брой на клиентите. Компанията е създадена през 2002 г. след сливането на шведския телеком Telia с финландския му конкурент Sonera. Групата продължава да използва отделните марки в двете държави. Шведското правителство е най-големият акционер в компанията с 37%, финландското държи малко над 13%, а останалите са в ръцете на институционални и частни инвеститори и компании. След обединението TeliaSonera започва експанзия в Европа чрез придобивания. Днес е най-големият мобилен и стационарен оператор в скандинавските държави и балтийския регион. В Русия е основен акционер във втория най-голям телеком "МегаФон", а в Турция държи 38% във водещия оператор Turkcell. Присъства и в други европейски държави, както и в Афганистан, Азербайджан, Казахстан и др. През 2008 г. France Telecom предложи 33 млрд. евро за TeliaSonera, но скандинавците отхвърлиха офертата. Приходите на компанията за 2011 г. достигнаха 104.4 млрд. шведски крони (11.85 млрд. евро), докато нетната й печалба е 18.3 млрд. крони (2.1 млрд. евро). След обявяването на резултатите изпълнителният директор на групата Ларс Ниберг съобщи, че очаква европейският бизнес да не пострада от случващото се в еврозоната.  

Инвестицията в Тurkcell е една от най-успешните за групата, но създава и проблеми за TeliaSonera. Скандинавското дружество и руската Аltimo, част от Alfa Group, водят спорове с турския конгломерат Сukurova за контрола над Turkcell. Чрез сложна акционерна структура турците държат оперативното управление на компанията, макар да имат едва 13.8% в компанията спрямо 38% на TeliaSonera и 13.2% на Altimo. През есента Международната търговска палата (ICC) нареди на Cukurova да плати обезщетения за 1 млрд. долара на TeliaSonera и двете компании още водят спорове. Altimo и TeliaSonera искат да изгонят председателя на управителния съвет на Turkcell Колин Уилямс, като посочват близостта му до турския милиардер и основен акционер в Cukurova Мехмет Карамехмет.

Един, два, три, четири, пет, шест пъти поне през последните две години сме ви занимавали с БТК и това дали телекомът отново ще си има нов собственик. Засиленият интерес идва от това, че става въпрос за едно от десетте най-големи дружества в страната, с милиони клиенти и важна инфраструктура, от която зависят много сектори. Затова е важно кой ще е купувачът. Ето и детайлите кои са възможните купувачи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 2
  077888888888 avatar :-P
  077888888888

  Добре, де Георги, чета Ви нееднократно,
  прав сте, но какво можем да направим,
  ние мравките, приятелю?

  Поздрави

 • 3
  tsonkooo avatar :-(
  Тsonkooo

  Стратегически купувач, няма що и условията се променят заради него - предрешено всичко!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Няма кяк, щом ви е важна ще чакате..... така се получава....

 • 5
  innlov avatar :-|
  innlov

  До коментар [#1] от "georgi2025":

  Георги, не те познавам, но не мислиш ли, че няма особена връзка между статията в линка, който си посочил и коментара ти. :)
  Даже съм склонен да кажа, че подвеждаш и натякваш конспиративни убеждения
  Това с имплантирането на малки устройства в синусите за да те управляват дистанционно е по-скоро за диспансеризация отколкото за вярване.
  Стига ти толкова. Хайде със здраве!

 • 6
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  До коментар [#1] от "georgi2025":

  Пич, ти верно си болен мозък. Спри да гледаш Матрицата и влез в реалноста.

 • 8
  innlov avatar :-P
  innlov

  До коментар [#7] от "georgi2025":

  Еее, не е истина! / Ама и аз май се впрягам/ :)

  Георги, ти май наистина си избягал от някой диспансер!
  Преди време имах работа по изграждане на оптична мрежа в една психиатрична болница. Поради естеството на работа имах непрекъснат контакт с хора, който се лекуваха там или бяха трайно настанени.
  Честно, някой наистина не можеш да ги познаеш, че не са у ред.

  Това, което си си въобразил пич е много сложна и всеобхватна теория.
  Изследва се, демонстрира се, но е далече - далече от реалността.

  Препоръка - :))) ако те контролират си купи 3 рола домакинско фолио и се увий с него. Гарантирано 100% няма да те контролират.
  Може да пробваш с мобилния си телефон.
  Относно това да не ти имплантират/вмъкнат ДНК чип чрез храни или добавки - ммм, Не знам пич! :( По-добре си налей едно!

  Това е наистина последно от мен!

 • 9
  mak avatar :-|
  mak

  Защо в България нямат интерес чуждите инвеститори за стратегически инвестиции, а преди всичко за спеколативни сделки. Защото такава ни е средата и бизнес може да се прави само купи- продай, но не и в дългосрочен план. Защото рани или късно, ще попаднеш под ударите на управляващите и ако е печеливш бизнеса, ще трябва да те направят зависим или да ти го отнемат.

 • 10
  georgi2025 avatar :-|
  georgi2025

  До коментар [#8] от "innlov":

  "от искаро по-дълбоко няма"
  Еми прочети малко за конвергентни технологии, не става само да се изказваш "убедително и авторитетно" от това как на теб ти се вярват нещата. За какво обявиха десетилетие на съзнанието, за шикалки?
  http://www.wtec.org/ConvergingTechnologies/Report/NBIC_report.pdf
  http://ec.europa.eu/research/conferences/2004/ntw/pdf/final_report_en.pdf
  http://english.wodc.nl/onderzoeksdatabase/converging-technologies.aspx?nav=ra&l=preventie_en_beveiliging&l=preventie
  В европа има мнго центрове за такива изследвания вкл. Инсбург, Австрия. Не е случайно, че големите банки (Райф, Булбанк) са регистрирани там, както и Мтел. Така се правят картели днес! Това е връзката със статията, 4е има картел в индустрията, а дгугото е обяснение как се държи. Да не мислиш че са само мутри и тъпаци?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.