Стимули по мярка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Стимули по мярка

Горите станаха предпочитан източник на зелена енергия

Стимули по мярка

Как една технология във възобновяемите енергийни източници взе превес над другите

13502 прочитания

Горите станаха предпочитан източник на зелена енергия

© Надежда Чипева


Докато държавата в последната година упорито се опитва да спре новите проекти за вятърни и соларни енергопаркове, привилигировани оставаха централите работещи на биомаса.

Но дори и сред привилегированите има и по-привилегировани и за някои от тях допълнителните стимули пасват точно по мярка.

Един от най-големите проекти е на "Грийн форест проджект" (виж карето) за централа на биомаса в Етрополе. Компанията работи и по още една централа в Пещера и е подала инвестиционни намерения в други четири общини - в Момчилград, Габрово, Ямбол, Велинград. Първите два проекта вече се осъществяват, като плановете на фирмата са централите да бъдат завършени към края на годината. За тях е осигурено и финансиране чрез кредит от държaвната  Българска банка за развитие в размер на над 8.3 млн. евро, срещу който е заложено цялото дружество, а поръчители по заема са фирмите "Белла България" и "Пик ко", показва договорът за кредита, наличен в Търговския регистър. И трите компании са собственост на регистрираното в Ротердам, Холандия, дружество "Импала инвест Б.В.". По информация на фирмата инвестицията в двете централи е значителна - между 14 и 15 млн. лв. на мегават.

"Грийн форест проджект" започва работа по реализиране на плановете си преди близо година, малко преди да бъде приет Законът за енергията от възобновяеми източници (в сила от 3 май 2011). С него се дадоха сериозни преференции за производство на енергия от биомаса и още по-големи стимули за технологията "термична газификация на биомаса". Точно тази технология са избрали и от "Грийн форест проджект". Тарифата, определяна от ДКЕВР за този тип технология, ще осигурява цена с поне 30% по-висока в сравнение с тарифите за останалите видове енергия от биомаса.

Тази разлика дойде по предложение на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев през месец март миналата година, между първо и второ четене на законопроекта в икономическата комисия в парламента. Малко преди това в община Етрополе постъпва и предложението за инвестиционно намерение на "Грийн форест проджект".

Енергетика, лов и риболов

Стенограмата от заседанието на комисията разкрива (виж факсимилето), че предложението на Червенкондев е предизвикало противоречиви мнения. Неговият мотив е, че "тази технология е най-модерната и най-скъпата и се нуждае от още по-високи преференции". Съмнение относно този "бонус" е изказано от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Колебливо е и мнението на председателя на енергийния регулатор (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Досега ДКЕВР взима предвид предполагаемите инвестиционно и оперативни разходи, слага стандартния процент на възвращаемост от около 9% и формира преференциалната цена на проектите във възобновяемата енергия. В края на миналата година, следвайки тази логика, ДКЕВР определя преференциални цени за инсталациите с технология за термична газификация дори по-високи от тези, изисквани в закона. Комисията е признала по-високите инвестиционните разходи за тази технология, макар че само преди година оряза исканията за признаване на по-високи разходи и амортизации на по-евтините конкурентни решения.

Термичната газификация е по-високоефективен процес в сравнение с останалите технологии за производство на енергия от биомаса. Това означава, че от едно и също количество дървесина (или

друга суровина) тази технология създава повече енергия. По-високата ефективност логично се отразява и в по-висока цена на инсталациите. Въпросът е дали тя наистина струва 2 пъти по-скъпо.

Въпреки всичко поправката е приета с 12 гласа "за". Любопитен факт е, че на заседанието е бил и депутатът от ГЕРБ и концесионер на ловно стопанство в Етрополе Емил Димитров. Макар че не е член на икономическата комисия, той присъства там в качеството си на вносител на част от поправките в закона между четенията. "Преди година разсъждавахме принципно кои технологии да стимулираме", каза пред "Капитал" Червенкондев. Той допълни, че и досега няма такава действаща инсталация и че никога не е ходил в Етрополе и не знае по каква технология е изгражданата там топлоцентрала.

Междувременно, докато депутатите работят по закона, в Етрополе инвестиционното намерение на "Грийн форест проджект" е вече известно и дори е успял да се разнесе слух, че в централата ще се изгарят столичните бали с боклук. На 21 март, седмица преди поправката "Червенкондев" да бъде гласувана, за да разсее притесненията, лично Емил Димитров казва пред граждани на Етрополе: "Ще изграждаме инсталация, с която се прави ток. От дърво, само от дърво. От местна суровина при преработка на дървесината и от отпадна биомаса." Изказването му е качено в сайта на община Етрополе. Седмица по-късно, на 28 март, представители на компанията правят и презентация на инсталацията пред общинския съвет в града. Тя ще се намира до завод "Етрополски бук" в Етрополе. Проектният й капацитет е за 5 MW електрическа енергия и 7 MW топлинна енергия, с която ще могат да се топлят домакинствата. Вече се работи и по прокарването на тръбите в града.

От компанията заявиха, че вече имат договори за доставка на суровина с "доказали се дърводобивни предприятия, както и със земеделски производители" - в подобна централа освен дървесна биомаса могат да се оползотворяват и остатъчни продукти от селското стопанство – царевичак, клечки от тютюн, стъбла от маслодайни култури, слама и др.

Два дни след като законът влиза в сила, на 5 май 2011, инвестиционното намерение е одобрено със заповед на кмета. През есента започва и изграждането на централата, а компанията вече търси и служители, показва справка в портала jobs.bg.

И само малко катран

Двата изграждащи се проекта, както и останалите четири инвестиционни намерения, вече са минали и оценка от регионалните инспекции по околна среда и води, които са дали становище, че проектите нямат нужда от Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), тъй като не попадат в защитени райони и са напълно безопасни. Самият Емил Димитров заявява пред гражданите в Етрополе, че той е "прегледал лично инсталацията, която е последна дума на техниката и е възможно най-екологична. Три степени на изгаряне и накрая излиза само пара. Само пара и никакъв пушек". От "Грийн форест проджект" уточниха, че ще създадат между 70 и 80 нови работни места. "Технологията се определя като най-щадящата природата и произвеждаща зелена енергия", заявиха от компанията. Според представителите й тя има12 пъти по-нисък въглероден отпечатък от други и спестява до 45 000 тона вредни емисии годишно.

Това обаче не е съвсем вярно. Според Международната енергийна агенция при преработката на биомаса по тази технология се отделят катрани, а изпусканият CO2 е почти толкова при газификация на дървесината, колкото и при директното й изгаряне. По принцип технологичните способи са улавянето на катран се прилагат отдавна, важно е качеството и поддръжката им. Източници на "Капитал", запознати с проекта в Етрополе, твърдят, че технологията на компанията е китайска, и то от по-остарял тип, която ще произвежда около 2 тона катрани дневно.

Конкуренти твърдят, че компанията се сблъскала със сериозни проблеми при монтажа, който не бил поет от фирмата, доставила оборудването. Ако част от инсталацията липсва или не бъде монтирана правилно, тя ще се задръсти с катрани и дори може и да тръгне, твърдят източниците ни. Те сочат опита на централата в Доспат, която също е изградена с китайска технология. Съоръжението постоянно е блокирало заради големите количества катран.

От "Грийн форест проджект" съобщиха за "Капитал", че партньор им е не китайска, а германска инженерингова фирма, но не уточниха името й. "Имаме положителни становища от РИОСВ. Те отчитат, че няма риск. Една от причините тази технология да се определя като най-модерна е именно интелигентното решение на въпроса с катраните – т.нар. процес на крекиране – в системата на инсталацията има камера, в която катраните се премахват", твърдят от компанията. Действително, в шестте становища на РИОСВ, с които "Капитал" разполага, никъде не се споменава думата катран.

При изграждането на първата централа на биомаса, която използва метода термична газификация край село Барутин, община Доспат, обаче е искан ОВОС.  Централата с мощност 1.5 MW е изградена от фирмите "Доспат еко 2009" и "Екоенергия Доспат" и се намира в обхвата на защитена зона "Родопи – западни". В решението си РИОСВ Смолян е преценила, че след пускането в експлоатация на проекта се очаква отделяне на значително количество прахови продукти от газификациите, както и от пречистването на получения газ. Освен това нивото на вредните емисии във въздуха ще е значително. По отношение на отделяните катрани по време на производството Атанас Пашалиев, който движи проекта, обясни пред "Капитал", че те се изгарят вторично чрез специална технология и от тях не остава нищо. От сайта на РИОСВ обаче не личи все още да е правен ОВОС. Запознати с проектите твърдят, че всъщност инсталациите и в Доспат, и в Етрополе са доставени от една и съща китайска фирма.

И горска преференция

В последните месеци проектите за биомаса попадат във фокуса на вниманието и поради още една причина - освен с преференции чрез Закона за ВЕИ правителството на ГЕРБ е на път да улеснитези инвестиции и с промени в Закона за горите, които ще дадат право на държавните стопанства да добиват дървесина - нещо, което досега бе възлагано след търгове само на частни фирми. Целта е да се вдигнат обемите на сеч, съответно и на биомаса, която е основен ресурс за тези централи. Самият земеделски министър Мирослав Найденов заяви, че в България трябва да се сече поне двойно повече, точно в контекста на развитието на ВЕИ от биомаса.

Но ако всички над сто инвестиционни намерения за централи на биомаса от всякакъв тип (повечето засега са само на идейно ниво) бъдат реализирани, недостигът на дървесина ще стане реален. Проблем, който евентуално ще бъде решен с промените на Закона за горите, чийто най-голям защитник е и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Поправките щяха да се случат тихомълком, ако частните фирми от горския сектор не бяха алармирали за тях. Те ги определиха като "лобистки" и "обслужващи интересите на шепа олигарси, свързани с ловния бизнес".

В поправките, които са одобрени на първо четене в парламента, никъде не е уточнено кога, с какъв повод и колко ще има право да сече държавата. Частниците се притесняват не само че бизнесът им ще бъде отнет, но и че вратите за злоупотреби са широко отворени - реално държавните стопанства, които организират дърводобивните търгове, ще трябва и да участват в тях. Заради недоволството на частния сектор от министерството сега предлагат възможностите на държавата да сече да бъдат фиксирани на 30% от общия обем. Но това едва ли ще отхвърли съмненията.

Насърчения за производство на ток от биомаса

- Гарантирано изкупуване на енергията за 20 години по преференциална тарифа (за разлика от другите ВЕИ, където срокът беше намален, при биомасата той бе увеличен с пет години)

- Преференциалната тарифа за биомасата може да се променя ежегодно с индекси, изготвени от земеделския министър. Те отразяват променящите се разходи за суровини, експлоатация и работни заплати. Подобна възможност не съществува за другите ВЕИ

- 30% по-висока тарифа за електроенергията от централи с термична газификация

- Облекчена процедура за присъединяване към разпределителните мрежи за централи с мощност до 1 мегават (от ДПС дори предлагаха прагът да бъде 5 мегавата)

- Освобождаване от гаранция 5000 лв. за централи до 1 мегават за участие в процедурата по присъединяване, която се изисква за всички останали ВЕИ проекти освен покривните и фасадните инсталации.

Коя е "Грийн форест проджект"

В компанията "Грийн форест проджект" собственик на 37 500 от общо 50 000 акции е дружеството "Импала Инвест Б.В.", регистрирано в Ротердам, Холандия. Дружеството от няколко години е официален собственик на големия производител на храни "Белла България" и на голямата дистрибуторска фирма за хранителни съставки и добавки "Пик Ко", един от основните бизнес партньори на "Белла". Представител на холандското дружество в България е Ивета Балиева, която участва в съвета на директорите на фирма "Пик Ко". Тя също участва и в съвета на директорите на "Грийн форест проджект" заедно с Димитриос Винтзилеос - изпълнителен директор на "Пик Ко", и Венцислав Георгиев - преди време собственик, а сега представител на "Белла България".

Останалите 12 500 акции са собственост на физическо лице – Яков Джарев, собственик на обувен завод в Пещера и на няколко други компании, а след последните местни избори от 2011 г. - и общински съветник от ГЕРБ в Пещера. Именно в Пещера ще бъде изграден и втората централа за ток от биомаса на компанията.

Докато държавата в последната година упорито се опитва да спре новите проекти за вятърни и соларни енергопаркове, привилигировани оставаха централите работещи на биомаса.

Но дори и сред привилегированите има и по-привилегировани и за някои от тях допълнителните стимули пасват точно по мярка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Нека превърнем горите си в катран! Нека изсечем кислорода и да го заменим с катран! Що пък не, нали наще хора ще печелят от това.

  Не знам само като всичко се съсипе кво ще правят? На луната ли ще живеят?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Трябва да отбележим добрата ПР-работа на "Белла" в този случай. Докато новите цени за биомаса бяха пробутани с фронтална, дръзка и безскрупулна корупционна атака от таранен тип и в изневиделица, по фланговете усилено се пускаше дезинфорамацията, че това се прави заради "Газ до Франс" и натискът идвал напараво от Брюксел и Париж. Пък то какво излиза - дежурните нашенски "бизнесмени" пак са я подкарали "Баца, харе ъ пецкаме централки, имаме наш човек депутатин - за пари дете от майка е готов да открадне....."

  А на пренебрегнатите инвеститори в слънчеви и вяртърни пинизи мога да кажа едно - с подкрепата си за "разходопокривни цени" вместо търгове за най-ниски цени, сами отвориха вратата на всякакви други родни играчи тип "Баца, харе ъ пецкаме еди кфффо си, че от държавногарантираното по-сладко няма...)

 • Ivanski

  СЕга ще настане една гола сеч. и скоро ще заприличàме на Сахара

 • 4
  gligi avatar :-|
  gligi

  Отнемането на каквато и да е биомаса (не само дървесина) от горите е бомба със закъснител, защото:
  - намалява почвообразуването, съответно възможността на почвата да поддържа гората
  - намалява наличната храна за определени видове, най-вече гъби (основен редуцент в гората, до 40 тегловни % от горската почва), което
  - намалява водозадържането, всички от които
  - намаляват биоразнообразието

  А започне ли ерозия на гората, следва и ерозия в долината под нея.

  Затова отнемането на биомаса следва да се прави САМО в комбинация с други техники, водещи до:
  почвообразуване,
  задържане на вода,
  подържане на екосистемата
  запазване на разнообразието, като например:

  - запазване на определено количество биомаса в гората и подреждането й чрез
  - терасиране и укрепване на склонове
  - опазване и въвеждане на полезни видове гъби
  - разсаждане и запазване на наличните и други видове растения

  Химичната енергия в биомасата се използва най-ефективно не чрез изгаряне, а като храна за съответните биологични видове. Ползите от този процес са преки (кладница, печурки) или косвени - здрава природа.

  пс.: Някои от познатите ми ползват термина "биомаса" като нарицателно за по-консуматорски настроената част от човечеството. В този контекст нямам аргументи против изгарянето!

  ппс: CO2 при изгаряне се отделя не "почти", а ТОЧНО толкова, колкото C е имало в горивото:
  C+O2->CO2

 • 5
  mak avatar :-|
  mak

  Господа , ние имаме толкова много сметища, че може да произвеждаме значателна част електроенергия от биогазовете от тях, които ни тровят защото не са запечатани. Но те са общински и вместо да започнат да ги дават на концесия и се обяви цена за тази енергия, те стоят открити и носят зарази и тровят въздуха.

 • 6
  petka avatar :-|
  Batko Mahno

  До коментар [#4] от "gligi":

  В статията не е посочено, че преференциални цени има само за електроенергия произведена от ОТПАДНА дървесина, т.е. от капаци и летви, талаш и трици от дървопреработването, клони и вършини от дърводобива и дървесина от разреждане на гори.

  Това, че отнемането на "каквато и да е биомаса" от горите води до негативни последици за последните е върховна глупост. Напротив, българската гора страда, предвид липсата на санитарна сеч през последните 20 години. Разнасят се болести.

 • 7
  gligi avatar :-|
  gligi

  Разнасят се, няма спор. От това не следва че изсичането до голо, заедно с храстите, ще е по-добро. Гори са съществували милиони години и без санитарна сеч!

 • 8
  petka avatar :-|
  Batko Mahno

  До коментар [#7] от "gligi":

  Съществували са милиони години, но не са били култивирани като днешните. В България непипани от човешка ръка са само горите в резерватите, всички останали гори са били залесявани изкуствено, включително и с видове, нехарактерни за нашата страна. Такива гори няма как да оцелеят без грижи, най показателен пример е това какво се случи със склона на Витоша, когато не се извади падналата от смерч гора, сега целия склон се оголва заради някакъв дървояд, прехвърлил се от мъртвите на живите дървета. По вашата логика не би трябвало да гасим и горските пожари, да не правим противопожарни просеки и т.н., защото гората ще се самовъзстановява сама...

 • 9
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#6] от "petka":
  Да, сместа ще е 1:1 — един счупен палет към едно отсечено дърво...

  Вместо да горят горите за ел.енергия, която има ограничен обхват, да правят плоскости ( МДФ и др.), и да ги изнасят. Има файда, че и полза — тези гори, дето се отсякоха и изнесоха, да не би да са отишли за огрев, а?

 • 10
  gerdjik avatar :-P
  Костянуга

  Отново поредната поправка срещу интересите на обществото и в интерес на "своите"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK