Печалба за сдружения без печалба

Неправителствени организации разработват проекти, с които да се самоиздържат. Най-добрите взеха награди

Гражданско сдружение "Алтернатива 55" също получи втора награда
Гражданско сдружение "Алтернатива 55" също получи втора награда    ©  Красимир Юскеселиев
Гражданско сдружение "Алтернатива 55" също получи втора награда
Гражданско сдружение "Алтернатива 55" също получи втора награда    ©  Красимир Юскеселиев

За мнозина "неправителствена организация" и "печалба" е оксиморон. Обичайната практика е НПО-та да се издържат от международни проекти и дарители. Българският център за нестопанско право (БЦНП) обаче иска да покаже, че е възможно тези сдружения да печелят от основната си дейност, а не да се надяват изцяло на донори. Затова организира конкурс за най-добър бизнес план и допусна до финала седем фондации. Връчени бяха една първа и две втори награди (виж карето).

Първа награда

За няколко хартии по-малко Проект: Уебприложение за индивидуално планиране на грижи за лица с интелектуални затруднения

Създател: Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения

Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) спечели първа награда в конкурса с проект за създаване на специално уебприложение. Специалистите, които се грижат за лицата с интелектуални затруднения, са длъжни периодично да изготвят индивидуален план за предоставените социални услуги - например грижа в дневен център или терапия в център за рехабилитация. "Начинът, по който се прави това обаче, е твърде формален и това е проблем не само за България, но и за Европа", обяснява Соня Владимирова, изпълнителен директор на БАЛИЗ. Затова се стига до ситуации, когато с едно дете с увреждания работят двама логопеди независимо един от друг. "Индивидуалните планове се правят на всеки три месеца. На практика на всеки три месеца специалистите сядат и преписват стария план. Затова съвсем не е изключение някой да има един и същ план (което означава едни и същи грижи) в продължение на три години", коментира Владимирова.

Затова БАЛИЗ предлага проект за изготвяне на уебприложение за индивидуално планиране. Софтуерният продукт представлява набор от електронни формуляри, в които информацията може да се актуализира лесно и да бъде достъпна за всички потребители с разрешен достъп във всеки момент от всяка точка с интернет. Сигурността на личните данни ще бъде гарантирана чрез система от нива на достъп и защита на информацията. Потенциалните ползватели на софтуерната услуга са 5614, посочват от БАЛИЗ. Това са специалисти в институции, които предоставят услуги на лица със затруднения - дневни центрове за деца и за възрастни, центрове за рехабилитация и социална интеграция, защитени жилища.

Асоциацията ще печели от продажбата на лиценз за софтуерния продукт и от обучение как да се работи с него. Бизнес планът предвижда цена за лиценз 25 лв. на година, но за доставчиците на социални услуги - членове на БАЛИЗ, тя ще е 10 лева. За обучение ще се плащат 30 лева, като сумата включва и издаването на сертификат.

Втора награда

Да реставрираш живот Проект: Цех за реставрация на мебели от младежи, страдащи от зависимости

Създател: Фондация "Бетел България"

"Да реставрираш един гардероб е равно на реставрация на един човешки живот", казва Диана Реча, директор на фондация "Бетел България", която получи втора награда в конкурса. Фондацията е клон на международната асоциация "Бетел интернационал" и на практика е център за безвъзмездна помощ на младежи, страдащи от зависимости. "Събираме ги от улицата - зависими от дрога, алкохол, без дом, сираци, за които държавата вече не се грижи. Хора, за които някога някъде нещо се е счупило", разказва Диана. За всички тях фондацията разполага с две защитени социални жилища - в с. Владимир край Радомир и в София.

"Всички желаещи да се включат в програмата ни, която е минимум 18 месеца живот в защитена среда, постъпват при нас веднага и за престоя си не заплащат нищо. Издържаме се самостоятелно чрез трудова дейност, която е част от нашата терапия и която искаме да разширим", обясни Диана Рача. Дейностите за самоиздръжка на фондацията са разнообразни: продажба на употребявани мебели, строителство и ремонт, почистване, транспорт и хамалски услуги, кампания за продажба на календари (кой колкото даде, приходите се отчитат до стотинка), труд срещу продукти, собствено земеделско стопанство. "Ние сме единствените в България, които осигуряват професионално обучение и трудова заетост на лица със зависимост. Не получаваме финасова подкрепа отникъде освен понякога частично от дарители. Грижим се целогодишно по 24 часа за 25 мъже в защитено жилище с. Владимир и за 10 жени в кв. "Горна баня", обясни Диана. Мебелите втора употреба се продават в магазин на "Бетел" в столицата. Всички те пристигат от чужбина като дарение на българската организация. "Голяма част от мебелите са стойностни, масивни и уникални. След подходяща реставрация биха подобрили търговския си вид и съответно могат да се продадат на по-добра цена. За нас това ще означава повишени доходи от продажбите и по-добро качество на предлаганата от нас социална услуга", обяснява бизнес идеята Диана Рача. Фондацията вече е договорила 6-месечно обучение за своите "реабилитанти" в софийската Професионална гимназия по дървообработване, както и стаж в дърводелска работилница. Възнамерява да закупи машини втора употреба и консумативи за оборудване на цех за реставрация и претапициране на мебели. И тъй като младежите не получават заплащане за труда си, но и не плащат нищо за престоя си в защитеното жилище, а мебелите са дарени, цената на реставрираните изделия ще е много атрактивна.

Втора награда

Алтернатива за аутисти
Проект: Регионален Ресурсен център по проблемите на аутизма

Създател: Гражданско сдружение "Алтернатива 55", Стара Загора

Гражданско сдружение "Алтернатива 55" от Стара Загора иска да създаде регионален Ресурсен център по проблемите на аутизма и получи също втора награда за проекта си. Идеята е в центъра да се предлагат обучение, информация и консултации на заинтересувани родители и специалисти от целия регион и терапия на деца аутисти. Включително в събота и неделя.

В момента сдружението изпълнява делегирани от държавата дейности за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в специален Семеен център. Но той предлага услуги само в рамките на община Стара Загора, обясни Ганка Господинова от "Алтернатива 55". В момента в България са разкрити само четири центъра за работа с деца аутисти като делегирана държавна дейност - в София, Варна, Габрово и Стара Загора, посочи Господинова.

Според бизнес плана се очаква сдружението да печели от консултации (цена 8 до 15 лв. на час) и обучителни семинари за специалисти (30 лв. за еднодневен семинар), за да могат да диагностицират навреме аутистичния синдром и да се приложат комплексни грижи за децата, както и от такси от родители (20 лв.) за терапията, която се прилага в центъра.

Наградите

Журито оцени предложенията на кандидатите по три основни критерия: връзка между мисията на организацията и бизнес идеята; реалистичност и доказателства, че предложението може да бъде осъществено на практика; детайлно подготвен бизнес план с аргументирани финансови прогнози. Победителят получи 10 хил. лв., осигурени от фондация "Америка за България", участие в едногодишната менторска програма за мениджъри и предприемачи Top Class, както и възможност за допълнително набиране на средства чрез интернет портала zadrujno.bg. Организациите, класирани на второ място, получиха по 6500 лв. от наградния фонд, осигурен от "Америка за България". Финалистите получават възможност и за финансиране при преференциални условия от "Микрофинансираща институция "Джобс" и "Микрофонд" ЕАД.